marți, 14 iunie 2016

Dacii de la munte. Dacii de la câmpie




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


15 iunie 2016






COMUNICAT

   Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara, Asociația ArheoVest Timișoara și Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara, cu sprijinul Consiliilor Județene Hunedoara și Timiș organizează miercuri, 15 iunie 2016, vernisajul expoziției intitulate Dacii de la munte. Dacii de la câmpie. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12:00, la sediul situat în Palatul Magna Curia din Deva.
    Expoziția cuprinde peste 120 de piese, apărute atât întâmplător, cât și descoperite cu prilejul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, aproximativ 70 dintre aceste artefacte provenind de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Demersul expozițional mai cuprinde și o suită de panouri explicative cu texte și fotografii.
   Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane și principalul organizator al evenimentului din partea instituției devene a precizat că "interesul pentru civilizaţia dacică este o constantă a publicului în societatea contemporană, aşa cum era şi la Roma, pe vremea lui Horatius şi mai târziu. Dar cine sunt dacii? Cum trăiau ei? Care sunt principalele caracteristici ale civilizaţiei făurite de ei? Toate aceste întrebări sunt fireşti pentru oricine doreşte să înţeleagă felul de a fi al unor oameni care au locuit în această parte a lumii cu mulţi ani în urmă. Cu intenţia de a prezenta o imagine cuprinzătoare a Daciei în ultimele două secole înaintea cuceririi romane ne-am propus să ilustrăm în paralel modul de viaţă al comunităţilor dacice de la munte şi al celor de la câmpie, subliniind particularităţile. Pentru că, nu-i așa, trebuie să ne amintim și de vorbele lui Horatius (din Satire II, 6, 51-53): Oricine îmi iese în cale mă întreabă: Hei, bunule, (….) ce-ai mai auzit despre daci?”!
Vă așteptăm!
Biroul de Relaţii cu Publicul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu