luni, 5 august 2013

Perseidele




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Observatorul Astronomic, Galați


12 august 2013





   Luni, 12 august 2013, cu începere de la ora 20.00, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va organiza o serie de observaţii astronomice cu ocazia unui fenomen astronomic deosebit, Perseidele sau ploaia de stele căzătoare. 
   Accesul publicului pentru această noapte specială va fi permis doar pe la poarta dinspre punctul trecere BAC, în intervalul 20.00 – 04.00, preţul unui bilet fiind de 3 lei / persoană. 
  Observatorul astronomic şi Terasa de observaţii astronomice din cadrul muzeului gălăţean vor fi pregătite să-i întâmpine pe iubitorii de astronomie cu toate echipamentele moderne specifice din dotare. Pe lângă observarea stelelor căzătoare, publicul este aşteptat să privească prin telescop meteori, Luna, stele, obiecte deep-sky, dar şi la planetele Saturn şi Venus.. De asemenea, în Sala de programe educative şi activităţi interactive a Observatorului Astronomic publicul va putea viziona filme documentare de astronomie. 
   "Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an. Pentru aceasta trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului. Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care este încă cazul Perseidelor constelaţia Perseu. În mod tradiţional curenţi de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul. Corpurile meteorice sunt resturi de comete, care s-au împrăştiat în timp de–a lungul traiectoriei cometei care le–a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometa, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi de meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevarate "ploi de stele". Fenomenul luminos, meteorul, caracteristic oricărui corp meteoric ce pătrunde în atmosfera terestră, se datoreşte arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecare cu păturile superioare ale atmosferei. Din aceasta cauză meteorii se observă ca nişte dâre luminoase, uneori foarte strălucitoare. Dacă dimensiunile corpului meteoric sunt suficient de mari, acesta nu se volatilizează complet şi ajunge la suprafaţa Pământului, deşi la traversarea atmosferei el pierde o parte din materia sa. Meteori care sunt foarte strălucitori, se numesc şi bolizi. Cantitatea de materie meteorică ce ajunge zilnic pe pământ este apreciată la câteva tone”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic. În cazul Perseidelor, ele se produc în fiecare an, deoarece Pământul, în traiectoria sa în jurul Soarelui, trece prin acest curent în aceeaşi perioadă. Originea curenţilor meteorici este în mod cert cometară. Primul care a precizat legatura dintre comete şi curenţii meteorici a fost astronomul italian G.Schiaparelli, care a arătat prin calcul că Perseidele au aceeaşi orbită ca şi cometa Swift–Tuttle 1862 III. Astfel, de regulă, curenţii apar prin dezintegrarea – totală sau parţială a nucleelor cometare, aceştia având în final aproape aceleaşi orbite ca şi cometele din care au provenit. Este posibil ca şi ciocnirile dintre asteroizi, sau dintre asteroizi şi comete, sau unele erupţii puternice de pe planetele gigante să fie surse ale apariţiei curenţilor meteorici, dar aceste ipoteze nu sunt încă confirmate.

Un alt parfum de epoca (II)




De prin lume adunate...


Calatorie prin intermediul bancnotelor (II)


Colectii si Colectionari






































Un prim bilant




Arta plastica contemporana romaneasca


Enel Dumitrascu


Expozitia: Confluente spatiale


Galeria Gheorghe Naum, Muzeul Brailei


august 2013






   Cunoscut publicului din participările la expoziţiile Filialei U.A.P. Brăila şi ale grupării Triunghiul, sculptorul Enel Dumitraşcu prezintă, pentru prima dată, un bilanţ al creaţiilor sale, ȋncepând cu anul 1992 şi până ȋn prezent. 
   După absolvirea specializării Metal ȋn cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi a masteratului ȋn sculptură la Rome University of Fine Arts, Enel Dumitraşcu a abordat diverse tehnici şi materiale. 
   Ȋn expoziţia deschisă ȋn luna august la Galeria Gheorghe Naum a Muzeului Brăilei, publicul poate admira 38 de sculpturi realizate ȋn piatră, metal, ghips, inox şi cupru, precum şi un număr de 27 de desene şi gravuri ce au ca sursă de inspiraţie nodul şi nudul, sămânţa şi zborul.

Octavian Goga - Chipul arestat al poetului




Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor


Oradea


7 august 2013




"Siruri de cuvinte in culori aprinse"




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Badilita


Expozitia: Poeme pentru pasari si extraterestri


Galeria de Arta Contemporana, Muzeul National Brukenthal,

Sibiu


4 iulie - 16 august 2013






   Cristian Bădiliţă este un cunoscut patrolog şi biblist, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona, cu o teză despre Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii, autor a peste patruzeci de volume de studii, eseuri şi poeme. A coordonat traducerea comentată a Septuagintei în româneşte, iar acum publică o traducere ştiinţifică, amplu comentată a Noului Testament. 


   În paralel cu munca de cercetare, Cristian Bădiliţă dezvoltă un concept de poezie cu totul inedit: clasică în formă, ludică şi provocatoare în exprimare, propunând o "poezie expandată” ce intră în atingere cu teologia, arta plastică, dar şi cu stricta "banalitate” care ne înconjoară. 


  Prin această expoziţie, care cuprinde trei cicluri alcătuite din 70 planşe, 14 postere şi 7 tricouri "împoemate”, autorul nu-şi propune "să ia pâinea de la gura pictorilor, ci să aducă o fărâmă de cozonac la gura poeţilor”. Poezia nu este numai cuvânt, ci şi sunet, tăcere, culoare, atmosferă, formă grafică, tuşă monocromă sau zvâcnire policromă; nu de puţine ori, ea este vară primară cu ironia şi caricatura. 


  Despre expoziţie, criticul Alex. Stefănescu nota în Adevărul, 9 iunie, 2013: "Cu inventivitatea lui inepuizabilă C. Bădiliţă mereu ne ia prin surprindere. Îi uimeşte şi îi încântă până şi pe cei mai blazaţi cititori. Şirurile de cuvinte, scrise în culori aprinse, desprinse parcă din tablourile lui Chagall, devin contururi de frunze, de melci, de vehicule sau de himere. Sensul poeziilor intră astfel în rezonanţă cu semantica desenului, creând privitorului momente de reverie. Îţi vine greu, după vizitarea acestei expoziţii, să te mai întorci în lumea prozaică de afară.” 


  După Sibiu, expoziţia va fi găzduită şi de Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, precum şi de Muzeul Literaturii din Iaşi. Planşele pot fi achiziţionate. (Curator: Rodica Şinca).

***Durata expozitiei a fost prelungita pana pe 16 august 2013.

Prezențe diafane




Muzeul Național Brukenthal - Muzeul de Istorie Naturală


Anotimpul fluturilor


Sibiu


25 iulie - 31 octombrie 2013




   Muzeul de Istorie Naturală, departament al Muzeului Naţional Brukenthal, prin expoziţia temporară Anotimpul fluturilor îşi propune să prezinte specii de fluturi exotici şi de la noi din ţară într-un mod inedit. 
   Colecţia de fluturi a muzeului este formată dintr-un număr impresionant de specii de fluturi (peste 36.000 de specimene). Prezenţa într-un număr atât de mare a fluturilor în colecţiile muzeului, se datorează colecţionarilor pasionaţi, naturalişti saşi membri ai Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii – Siebenbürgischen Vereins für Naturwiessenchaften zu Hermannstadt dar şi altor specialişti precum: Karl Fuss, Dr. Daniel Czekelius, Eugen Worell, Victor Weindel, Heinrich Hann von Hannenheim, W. Weber, Rolf Weyrauch, Eckbert Schneider.etc. Unii dintre ei au fost preoţi, medici care prin pasiunea lor au contribuit la dezvoltarea naturalismului transilvănean şi au contribuit la cunoaştere a naturii din Transilvania în principal şi a altor ţinuturi. 
   Expoziţia temporară reuneşte specii de fluturi din America de Sud din ţări precum Peru, Brazilia, Columbia, Argentina şi din zone precum: regiunea Amazonului, munţii Anzi; din Cuba, Mexic; din Africa tropicală, Congo, Madagascar; din Japonia, Taiwan, India, Iran, Indonezia precum şi din Insulele Solomon, Insulele Manus, arhipelagul Malaiez, Sumatra. Sunt prezente şi specii de fluturi autohtoni, specii comune de: Papilio machon – fluturele coadă de rândunică, Inachis io – fluturele păun şi Parnassius apollo – fluturele Apollo. 
  Ineditul expoziţiei este dat de prezentarea fluturilor alături de elemente de butaforie precum flori confecţionate din materiale textile realizate de Maria Ciuntu, picturi realizate de Oana Bogorin Predescu şi fluturi din hârtie realizaţi în colaborare cu Casandra Vidrighin. Prin implicarea doamnelor profesor Maria Ciuntu şi doctor Oana Bogorin Predescu în realizarea expoziţiei se doreşte să se evidenţieze talentul, cunoştinţele, pasiunea şi abilităţile artistice ale membrilor comunităţii locale. 
  Vă invităm să redescoperiţi fluturii din colecţiile muzeului şi să vă bucuraţi de frumuseţea acestora ! (Curator: Gabriela Cuzepan)

Allegria in Ceainarie




Libraria Predania


George Boanca


Expozitie de icoane pictate pe lemn


Bucuresti


10 august 2013








Saptamana acesta, Ceainaria Predania va invita la urmatoarele evenimente:

vineri, 9 August - ora 19:00 - concert Cvartetul Allegria Musical - pret intrare 10 lei

sambata, 10 August - ora 18:00 - Expozitie de icoane pe lemn, pictor George Boanca, proiect realizat de Asociatia Culturala Vorba Romaneasca.

Pe simezele constantene




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Pendulare intre citadin si marin


Hotel IBIS, Constanta


8 august - 30 septembrie







Cand se pastreaza traditia




Festivalul Folcloric Poiana Negari


Jitia, judetul Vrancea


editia a XLVI-a, 11 august 2013







***Centrul Cultural Vrancea