joi, 22 noiembrie 2018

Rânduri pentru Astrid




Lansare de carte 


Diana Maria Mihailopol 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


28 noiembrie 2018




   Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a volumului Dianei Maria Mihailopol, Rânduri pentru Astrid, apărut la Oscar Print Editură și Tipografie miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 18:00, în Mansarda din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). 
Cu participarea extraordinară a actriței Oana Pellea. Prezintă Loreta Popa.
   Diana Maria Mihailopol s-a născut la 15 octombrie 1974 şi a vrut să fie mereu pe picioarele sale, drept urmare nu a ales meseria mamei (Rodica Mandache), actoria, şi nici arta tatălui (Aurel Mihailopol), fotografia. A devenit regizor, unul cu forţa extraordinară de a crea metafore. Acum câțiva ani, tot la Oscar Print, lansa volumul său de debut Rugămintea unui măr care pentru cei care o cunoșteau nu a reprezentat deloc o surpriză. Despre poeta Diana Maria Mihailopol, Clara Mărgineanu scria în Jurnalul Național: "A turnat în poezie o parte din viaţă, trăită acut, până la sânge şi ne-a arătat că versul nu este doar despre cuvinte şi rime, ci despre iubire, tumult, preaplin, îngenunchere şi zbor”.
    "În general, după ce a fost concepută o carte, cel care a scris-o simte nevoia să o dedice cuiva, negru pe alb, pentru ca gândul său către acea persoană sau către acel colectiv să echivaleze cu opera pe care scriitorul a făurit-o. Nu sunt rare nici cărțile ale căror dedicații sunt transmise mai departe, mult mai departe, celor care au plecat dincolo. O astfel de carte este și aceasta. Din dorința unui devotament răsărit din orgolii, dar și din grija organică a perioadelor demult trecute, am hotărât ca această carte să-i fie dedicată unui om de vârsta mea, din copilăria mea, o perioadă cu spațiu și timp care s-a petrecut în viața mea. Aceeași vârstă, același sex, aceleași capricii. Acum ea e dincolo, în lumea celor drepți, eu sunt aici, în lumea asta. Textele din această carte sunt scrise într-o vreme în care încă nu știam că Astrid nu mai aparține acestei lumi, iar dorința de a-i dedica acest volum, acest titlu, așadar, această dorință a planat deasupra sufletului și minții dintr-un imbold stângaci de a forța neuitarea”, scrie Diana Maria Mihailopol pe coperta a IV-a a volumului ei de texte, ilustrat cu lucrările artiștilor fotografi Aurel Mihailopol (1928-1982) și Lucian Olteanu.
    Imaginile cu Astrid Ilie sunt din arhiva personală a tatălui ei, Ilie Valentin, artist plastic din Noua Zeelandă, cunoscut sub numele de Valentin D'Angelo.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Mineralia




Cristale și bijuterii 


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu 


23 - 25 noiembrie 2018





Războiul în fiecare zi




Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Academia Română 


București 


26 - 27 noiembrie 2018










Imagini ale lumii trecătoare - hashira-e




Muzeul Național de Artă al României 


București 


29 noiembrie 2018 - 31 martie 2019




    Expoziția prezintă în premieră o colecție din ansamblul patrimoniului de artă japoneză al Muzeului Național de Artă al României, rămasă până acum inedită: "hashira-e", lucrări cunoscute sub numele de "gravuri-stâlp”. În universul gravurii japoneze tradiționale dedicată "imaginilor lumii trecătoare” ("ukiyo-e”), gravurile-stâlp constituie o categorie aparte, definitorie pentru cultura urbană a epocii Edo (1615-1868). Creația lor, limitată în timp, acoperă perioada dintre a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale secolului XX.
   Cele 45 de exemplare selectate ilustrează principalele caracteristici proprii acestui gen neobişnuit: formatul îngust, aproape imposibil, compoziţii novatoare, rezolvări spaţiale îndrăzneţe, recursul la imaginaţia privitorului. Subiectele se înscriu în repertoriul general al gravurii "ukiyo-e”: curtezane din cartierul Yoshiwara, perechi de îndrăgostiţi, femei frumoase, scene cu semnificaţii simbolice faste, parodii ale temelor clasice. Poetice sau anecdotice, imaginile ne introduc în lumea vastă și plină de culoare a Japoniei.
    Ansamblul este completat de câteva gravuri de tip kakemono-e, apropiate ca factură artistică, şi de lucrări imprimate în alte formate curente în epoca Edo. În expoziţie figurează opere ale unora dintre cei mai reprezentativi creatori de hashira-e: Ishikawa Toyonobu (1711-1785), Suzuki Harunobu (1725?-1770), Isoda Koryūsai (1735-1790), Torii Kiyonaga (1752-1815), Kitagawa Utamaro (1754-1806), Hosoda Eishi (1756-1829), Katsukawa Shunchō (activ între 1780-1801), Kikugawa Eizan (1787-1867).
    Expoziția se înscrie în programul mai amplu dedicat de muzeu Imaginilor lumii trecătoare, program care a familiarizat publicul din România cu universul captivant al gravurii japoneze.

Curator: Carmen Brad
Sălile Kretzulescu
28 noiembrie 2018 – 31 martie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10:00 -18:00
Prețul biletului: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din lună

Omagiind Marea Unire




Muzeul Conacului Bellu 


Urlați 


23/25/28 noiembrie 2018






Mai aproape de stele




Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu 


Iași 


18 noiembrie - 8 decembrie 2018




    Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu, din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași și Asociația Noua Acropolă Iași organizează, în perioada 
18 noiembrie – 8 decembrie 2018, la Palatul Culturii din Iași, expoziția temporară 
Mai aproape de stele - o incursiune în lumea fascinantă a astronomiei.
    Expoziția readuce în atenția publicului de toate vârstele informații despre planete și aștri din sistemul solar, comete, asteroizi, până la constelații zodiacale și mitologice, dar și biografiile unor personalități care și-au dedicat activitatea acestui domeniu, precum Ptolemeu, Copernic, Galileo Galilei, Kepler, Tycho Brache, Johannes Hevelius.
    Coordonatorii acestui eveniment expozițional sunt Marius Andro, director Noua Acropolă Iași și dr. ing. Monica Nănescu, șef Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu.
    Asociația Noua Acropolă din România, înființată în 1990, are ca principal obiectiv promovarea valorilor culturii universale, încercând să le facă mai accesibile omului de azi.
    Expoziția va putea fi vizitată gratuit, până pe 8 decembrie 2018 (de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00).
Vă așteptăm cu drag!

Refugii pentru lupi




Lansare de carte 


Magda Mirea 


Cercul Militar Național, București 


28 noiembrie 2018





100 de ani de la Marea Unire




Diaspora română Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia 


Atena, Grecia 


25 noiembrie 2018




    Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia organizează duminică, 25 noiembrie 2018, 
ora 12:00, spectacolul 100 de ani de la Marea Unire care va avea loc la Centrul Cultural al Primăriei din Atena, Kato Petralona, strada Athinodorou 61.
    Elevii Școlii de Limba Română, Cultură și Civilizație Dacia care funcționează cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, vor prezenta cântece patriotice și dansuri populare românești, iar invitații noștri speciali vor încânta publicul interpretând cântece din folclorul popular românesc.
Vor interpreta
-Mihaela Nițulescu, Formația Cristal Rm. Vîlcea;
-Formația Voiaj din Atena- Adam Ala, Baraboi Tudor, Borozan Valeriu
-Melania Clim și Constantin Miros, alături de Ansamblul Obiceiuri Străbune al Asociației Culturale Comoara Neamului
-Valentina Ursache, de la Formația Struguraș;
Sonorizarea va fi asigurată de către DJ JIM-Titel Gogu.
În cadrul evenimentului va avea loc și o expoziție de sculpturi în lemn realizate de către artistul plastic Iurii Cipileaga,
Va avea loc și expoziția de desene 100 de ani de la Marea Unire, 
realizate de către elevii Școlii Dacia.
Sponsori ai evenimentului - Carpathian Bakery- Patiserie Simigerie, 
Alex Vlad- grafică, Foto Atena ( foto, video).
Parteneri media- Stirile Diasporei, Timp Românesc, Diaspora Azi, Emigrantul.
Intrare liberă!
Vă așteptăm cu drag!

Târg de Antichități




Colecții și Colecționari 


Iulius Mall, Timișoara 


23 - 25 noiembrie 2018







Poezia românească neomodernistă




Cafeneaua critică 


Ion Pop 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


22 noiembrie 2018




    Criticul şi istoricul literar Ion Pop revine la Cafeneaua critică pentru o discuţie despre noua, monumentala sa carte Poezia românească neomodernistă (Editura Şcoala Ardeleană, 2018).     
    Unul dintre cei mai importanţi comentatori ai literaturii noastre în general şi ai poeziei în special, de-a lungul a mai bine de o jumătate de secol, Ion Pop a mai fost invitatul Cafenelei critice pentru o reconstituire a biografiei şi a carierei sale, în preajma jubileului de 75 de ani (în iunie 2016) şi pentru lansarea ediţiei anastatice a revistei avangardiste 75 HP, pe care a îngrijit-o (în iunie 2018).
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Sud-estul Transilvaniei în contextul Marii Uniri




Expoziție foto-documentară


Casa de Cultură Toplița 


23 noiembrie 2018





    Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni vă invită la vernisajul expoziției foto-documentare Sud-estul Transilvaniei în contextul Marii Uniri ce va avea loc vineri, 23 noiembrie, ora 13⁰⁰, la Casa de Cultură a Municipiului Toplița.
    Expoziția, realizată în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan din Sfântu Gheorghe, Muzeul Bisericii Sf. Nicolae – Prima Școala Românească din Brașov, Primăria Toplița, Centrul Cultural Toplița și Casa de Cultură Toplița, conține documente și fotografii, precum şi componente informaţionale referitoare la Primul Război Mondial și situația zonei de sud-est a Transilvaniei în contextual deflagrației, intrarea României în război și Campania din 1916 în Transilvania, etapele desăvârșirii unității naționale, activităţile premergătoare actului istoric de la 1 Decembrie 1918, delegați, din zona județelor Harghita și Covasna de azi, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia etc.
    Pentru mai multe informaţii puteţi apela la numerele de telefon 0266/317726; 0267/314139 sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.

Cultura unește




Muzeul Județean Teohari Antonescu 


Giurgiu 


27 noiembrie 2018





    Muzeul Județean Teohari Antonescu Giurgiu, în colaborare cu Euroregiunea Danubius, Arhivele Naționale din Bulgaria-filiala Ruse, Biroul Județean Giurgiu al Arhivelor Naționale, Biblioteca județeană I.A. Bassarabescu Giurgiu, va găzdui la sediul central din str. CD Gherea, nr. 3, o expoziție dedicată Zilei Naționale a României cu numele Cultura unește. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 27 noiembrie de la ora 11:00.