marți, 12 iulie 2016

Ipostaze




Arta plastica contemporana romaneasca


Gavril Zimcala


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


16 iulie 2016





    "Fie că își găsesc sursa de inspirație în zona urbanului sau a mitologicului, personajele lui Gavril Zmicală sunt veritabile metafore portretistice. Artistul clujean surprinde emoțiile cu un mare rafinament, explorând latura psihologică și potențând fiecare personaj cu o narațiune.
    Personajele lui Gavril Zmicală devin câteodată pretexte pentru experimentarea texturilor, glazurilor, materialelor neconvenționale și a decalcomaniilor la 750°C. Orice gest de pe suprafața gresiei rămâne imprimat în memoria materialului. Docilă, gresia se supune amprentării ceramistului care-i modelează epiderma în diferite Ipostaze.
Sâmbătă, 16 iulie, ora 18:00, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia
(galeria Ghețărie) vernisajul expoziției personale Gavril Zmicala, Cluj-Napoca.

Frumoasa din pădurea adormită




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Operă și Balet, Opera Română


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile




Broșură-program. Teatrul de Operă și Balet, București. 1966.
Conținut identic cu cel din programul datat 1973 (scanat primul).
Doar culoarea de fond schimbată. Din bleu în verde deschis.


Programul de sală al spectacolului de pe 2 octombrie 1966.



Programul de sală al spectacolului de pe 11 iunie 1967.



Broșură-program. Opera Română. 1973.













Program de sală al reprezentației de pe 6 februarie 1977.



Program de sală al spectacolului de pe 24 februarie 1980.
Cu doi invitați de marcă în distribuție.


Cartiere muncitorești în zona Filaret (1898 - 1927)




Andrei Razvan Voinea


Casa Mincu, Bucuresti


13 iulie 2016





    Miercuri, 13 iulie, de la ora 18:30, la Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România, are loc conferința Cartiere muncitorești în zona Filaret (1898 - 1927), susținută de drd. Andrei Răzvan Voinea, în cadrul proiectului cultural Parcul Carol I - 110 ani.
   Prezentarea își propune să identifice și să analizeze principalele parcelări executate în zona industrială Filaret pentru muncitorii de la fabricile din jurul Parcului Carol: Fabrica de Chibrituri, Fabrica de Uleiuri etc. Urmărim să investigăm modul în care industriașii și statul român au construit locuințe-tip pentru angajați să înțelegem dacă aceste locuințe au ajuns în proprietatea muncitorilor sau dacă au reprezentat mai degrabă un mecanism prin care capitalismul privat sau de stat a urmărit reproducerea propriilor structuri de putere, excluzând categoriile sociale antagoniste. Printre aceste mici cartiere se numără parcelarea Fabrica de Chibrituri, parcelarea C.F.R. Viilor, dar și locuințele tip de pe strada Lânăriei și str. Învoirii.
Capacitate maximă 50 de persoane.
 Proiect cultural finanțat de ARCUB în cadrul Programului cultural 
București - Orașul in-vizibil

Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara




Lansare de carte


Daniel I. Iancu


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva


13 iulie 2016





Comunicat

    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează miercuri, 13 iulie 2016, lansarea volumului Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara, autor Daniel I. Iancu. Acțiunea se va desfășura în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia, cu începere de la ora 11:00.
    Volumul valorifică o parte a rezultatelor proiectului derulat în cursul ultimilor ani de către Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, prin care se dorește realizarea unui Repertoar al satelor izolate, părăsite sau depopulate din județul Hunedoara. Proiectul a fost inițiat și documentat fotografic de către dr. Daniel I. Iancu, muzeograf în cadrul instituției noastre, iar albumul imortalizează aspecte ale arhitecturii tradiționale (gospodării, locuințe, șuri sau alte tipuri de anexe) din diverse zone etnografice ale județului, fie că este vorba de Țara Zarandului, Ținutul Orăștiei, Țara Hațegului, Ținutul Pădurenilor sau valea Mureșului.
    Despre volum vor vorbi conf. univ. dr. Valentin Orga, director general al Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga din Cluj-Napoca, precum și Ioan Sicoe, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Hunedoara.
Vă așteptăm!
Biroul de Relaţii cu Publicul

Mineral Expo



Galeria de Arta Helios


Timisoara


15 - 17 iulie 2016





    Mineral Expo in colaborare cu Galeria de Arta Helios din Timisoara va propune, intre 
15 - 17 iulie, o incursiune spectaculoasa in minunata lume a cristalelor.
    In intervalul orar 10:00 -18:00, vor fi expuse cele mai deosebite inedite si unice minerale precum - geode de ametist, citrin si flori de mina din bazinul minier Maramures.
   Totodata vor fi prezentate spre vanzare autentice si spectaculoase bijuterii din pietre pretioase si semipretioase, aduse din toata lumea, precum: seturi din citrin imperial si smarald, rubin si tanzanit, coliere stralucitore din diamant si safir, sau inele cu malachit si cuart.
   Prin grija Mineral Expo vizitatorii vor avea acces la informatii despre cristalele unice si vibrante, despre modul in care acestea pot fi folosite in armonizare si vindecare.
Va asteptam.

Acoperișurile




Expoziție de fotografie


Rodica Marinescu


Muzeul Național al Țăranului Român, București


13 iulie - 14 august 2016




Vernisaj: 13 iulie 2016, ora: 18:00.
    În ultimii patru ani, am închipuit, iată, cinci dialoguri fotografice între România și Italia. Vorbim, așadar, de un ciclu de expoziții, al căror scop a fost acela de a apropia cât mai mult cu putință cele două țări și culturi, folosind fotografia ca principal liant al acestui demers.
    Subiectele de dialog nu au încetat să apară, ele fiind rezultatul unui îndelung exercițiu al privirii, al selectării și apoi al comparării sutelor de fotografii din România și din Italia. La capătul fiecărui asemenea periplu printre imagini, în căutarea de similitudini, se ivea câte o nouă expoziție. Tema "acoperișurilor” s-a desprins singură, pe neașteptate dintr-o temă mai amplă, aceea a caselor, pe care le-am tot privit, le-am tot fotografiat; case mai vechi, case mai noi, case la țară și la oraș, case în România, case în Italia. Și dintr-o dată, am început să zăresc doar acoperișurile, căutându-le peste tot cu privirea. Și tot mai mult am conștientizat cât de important este acest ultim element constructiv, care încheie casa. Și nu doar pentru că el acoperă, învelește și protejează, dar și pentru multe alte însușiri. Acoperișul își pune amprenta asupra întregii construcții, el definitivează forma, silueta unei case. O poate înfrumuseța sau, dimpotrivă, o poate urâți, o elansează sau o aplatizează, îi dă personalitate, o face aparte, sau o aduce în anonimat, îi imprimă culoare, o înveselește, ori o face tristă și posomorâtă. Acoperișul are, așadar, un cuvânt greu de spus, așa încât a fost cumva firesc să facem din el subiect de expoziție. Și cu atât mai interesantă o expoziție în dialog România - Italia, în care ne propunem să așezăm alături tot ceea ce se aseamănă (uneori, vom vedea, până la identificare), fără a lăsa însă deoparte și ceea ce ne deosebește. Și, ca de fiecare dată, vă invităm să participați la acest dialog cu propriile păreri, opinii, reflecții și amintiri, sfaturi și întrebări.
    Ca noutate, la acest dialog fotografic, vor participa și câțiva arhitecți și artiști plastici, care vor avea propriul lor dialog cu Acoperișurile, completând și înfrumusețând expoziția cu schițe de mână, cu desene și lucrări diverse.
Concept și fotografii: Rodica Marinescu
    Expoziția va putea fi vizitată, la Sala Foaier, până pe 14 august 2016, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.

Adevarul despre pamant




Arta plastica contemporana romaneasca


Mihaela Ilie


Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Campina


16 iulie 2016







Vernisaj: 16 iulie 2016, ora: 11:00.

    "...cu o construcție ce-are la bază fluiditatea liniei, dublată de alternanțe cromatice ce generează, la rândul lor, elemente geografice, peisajele Mihaelei Ilie nu resimt lipsa figurii umane. Singurele elemente ce-amintesc de existența ei sunt elementele arhitectonice, întotdeauna plasate departe de privitor, parcă pentru a nu perturba liniștea scenelor.“
(Dan Rădulescu, critic de artă)

Născută în Cluj-Napoca, la 7 noiembrie 1964

Studii:

Liceul de Arte plastice Cluj-Napoca
1989 – Absolvă Institutul de Arte Plastice şi Decorative Ion Andreescu Cluj-Napoca, 
Secţia Textile / Design vestimentar, clasa Leonid Elas / Voichiţa Căprariu
2010 – Activează în cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Ploieşti

Expoziții personale:

2012, 2015 – Galeria de Artă Ploieşti
2014 – Casa de Cultură Geo Bogza Câmpina

Expoziţii colective:

2010, 2011, 2012, 2013, 2014 – Salonul de Toamnă, Galeria de Artă Ploieşti
2011, 2012, 2013, 2014 – Salonul de Primăvară, Galeria de Artă Ploieşti
2011 – Expoziţie colectivă a Filialei UAP Ploiești la Bistriţa-Năsăud
2011 – Bienala Lascăr Vorel, Galeriile Lascăr Vorel, Piatra Neamţ
2012 – Expoziţie colectivă în foaierul Teatrului Toma Caragiu Ploiești
2012 – Bienala Ion Andreescu, Buzău
2012 – Bienala Gheorghe Petraşcu, Târgovişte
2012 – Expoziția omagială Ion Luca Caragiale, Ploiești
2013, 2015 – Expoziţia Omagiu lui Nichita, Ploiești
2013, 2014– Anuala de pictură, grafică și sculptură, Roman
2013, 2014 – Expoziția de plastică mică, Brăila
2012, 2013, 2014 – Festivalul internațional ARTE
2013 – Expoziția omagială Zilele orașului Ploiești, Muzeul de Artă Ploiești
2013 – Expoziție colectivă a Filialei UAP Ploiești la Brăila
2014, 2015 – Expoziție colectivă de grafică, Galeria de Artă Ploiești
2014 – Expoziție colectivă Inima, Iași
2014 – Salonul de tapiserie/pictură, Galeriile Orizont, București

Ilustrații carte și reviste:

Copertă și ilustrații Revista Vatra, Tg. Mureș (nr. 7/2011, nr. 3/2013)

Premii:

2012 – Premiul Primăriei Municipiului Ploieşti, Expoziția omagială Ion Luca Caragiale
2012 – Diplomă de Onoare, Expoziția Festivalului Internațional A.R.T.E., 
Galeriile Nicolae Tonitza și Cupola Iași
2014 – Diplomă de Merit, Expoziția Festivalului Internațional A.R.T.E. 
Galeriile Theodor Pallady Iași
2015 – Premiul Primăriei Municipiului Ploiești, Expoziția Omagiu lui Nichita

George Coșbuc – Nunta Zamfirei




Prezente romanesti peste hotare


Galeria La Rond, Chisinau, Republica Moldova


15 iulie - 15 august 2016




    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, în colaborare cu Biblioteca județeană George Coșbuc din Bistrița Năsăud, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, organizează vineri, 15 iulie 2016, ora 11:00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției George Coșbuc – Nunta Zamfirei.
Perioada de expunere: 15 iulie – 15 august 2016.
    Evenimentul marchează împlinirea a 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866 , Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, județul Bistrița Năsăud, d. 9 mai 1918,. București). 
    Cunoscut mai întâi ca poet, George Coșbuc a desfășurat și o prodigioasă muncă de traducător. Traducerile sale din marile capodopere ale lumii, cum ar fi Odiseea lui Homer, Eneida lui Vergiliu ,Divina comedie a lui Dante, fragmente din Rig Veda, Mahabharata, Ramayana ș.a.,, dar și din Byron sau Schiller, respiră și astăzi un aer liric insolit, specific ritmului creației coșbuciene.
    "Ca și Eminescu, el a avut toate calitățile necesare pentru realizarea superbei lui opere. În alcătuirea lui rară, poetul cu simțire robustă și cu imaginație neastâmpărată avea la îndemână un artist neodihnit, stăpân pe o tehnică melodioasă și sigură, un profund cunoscător al tainelor limbii noastre și o minte împodobită de înaltă cultură clasică.” (George Topîrceanu)
    Alcătuită din 24 de bannere de 0,95 X 2,10 m, urmărind parcursul biografic al poetului, expoziția aduce în atenția publicului o serie de documente și fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, , extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera și personalitatea lui George Coșbuc, unul dintre marii clasici ai literaturii române.

Bounty Fair




Casa Universitarilor


Bucuresti


16 - 17 iulie 2016





   In weekendul 16-17 iulie 2016 ne reintalnim la Bounty Fair, in curtea si gradina Casei Universitarilor Bucuresti, intr-o lume de poveste a handmade-ului romanesc! Programul ambelor zile este de la 10:00 pana la 20:00.
   In cadrul Targului, peste 50 de artisti romani vor expune creatiile lor. Creativitatea, pasiunea si talentul lor se materializeaza in mii de produse, de la accesorii vestimentare, obiecte de decor pana la cosmetice naturale si produse pentru copii. Toate realizate manual sau avand designuri unicat.
   Atelierele de creatie ii asteapta atat pe copii si pe parinti, cat si pe toti cei dornici sa se relaxeze sau sa invete tehnici noi de manufactura.
Tombola cu zeci de premii pe loc este nelipsita.
Zona de restaurant va fi deschisa permanent pe durata evenimentului, pe tarasa.
    Zona de relaxare in gradina te va incanta peste masura! Hamace, paturi de picnic si pernute pentru relaxarea ta in natura. Este ca o excursie la padure, doar ca te afli in centrul Bucurestiului, la 5 minute de Piata Romana.
   Taxa de intrare: 8 lei/persoana, care se poate achita doar cash. Copiii pana in 14 ani au intrare gratuita.

Piese de teatru pentru copii:

- Sambata, 16 iulie, de la 11:00 (pana la 12:00) Piesa Unde a disparut chitara magica?
 Detalii: https://www.facebook.com/events/1182437221808417/

- Duminica, 17 iulie, de la 11:00 (pana la 12:00) Piesa Maseluta Dodoluta
 Detalii: https://www.facebook.com/events/869362586541374/

Ateliere creative pentru copii, permanente pe durata evenimentului:
- Coronite de vara
- Planse Figurine din inimioare
- Atelier de brodat haine
- Pictura pe apa
- Decorare esarfe
- Decorare baloane
- Jucarii din fetru
- Creatie la mini razboi de tesut
- Modelaj lut
- Decorare obiecte lemn cu tehnica decoupage
- Atelier de plantat flori si decorat mini gradini
- Olarit

Expozanti participanti la aceasta editie:

Atelierul de Portelan; Bratara Succesului; Liliana Arnaut; Istoriato - The Alchemy of dreams; Octopus Accessories; Atelierem tricouri pictate; atelier-cata.blogspot.ro; Love4felt; Biju by Roxana Preda; AiSo Bijoux by Sorina Aioanei; My ZorZon; Work At Home Moms Romania; SimArt (simart09.simplesite.com); Rolling Madellaines; By Emily Ray; The Fluffy Dragon; Mirian; Sensorium; elmo-gund.ro; Coloraj; Eli's Wonderland; La.Bernadette; Mad-Hatter.Ro; Alexandra Paraianu; Cecilia Dobre HandMade; Artefaur; Papushica personalizata nou; breslo.ro/nistor.alice; Pam Pam; facebook.com/flori.lavanda; Color Your World; Gaghitte; BLOOM Design; Marianahandmade -Atelierul lui Mari; Andreea Illustration; TricksBox; DelicatAlese; Rochite by NATA; Cristine Handmade; Orfi Design; Crafty Grandma; Handmade4U; Darisimbijoux; Miss H; Go Handmade; Shanti Design; Coloritoria; Camy hand made; Miracolore; Vegart A r c h i t e c t u r e; Decoratiuni, podoabe, cadouri; La Roqua; Ines Moscovici