miercuri, 18 februarie 2015

Un cărăbuş sărută lumea




Seara de poezie estoniana


Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta, Galati


25 februarie 2015





    Poezii şi prezentări din volumul Un cărăbuş sărută lumea - antologie de poezie estoniană contemporantă, editura Tracus Arte, Bucureşti, 2014
   Participă poeţii Doris Kareva, Jaan Malin, Triin Soomets şi traducătoarea Riina Jesmin.
Eveniment coordonat de scriitorul şi traducătorul Peter Sragher.

Sala Auditorium, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, ora 17.00.
***Centrul Cultural Dunarea de Jos Galati

Dragobetele pupa fetele




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


21 - 24 februarie 2015





    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Asociaţia Brand de Ţară vă invită, în perioada 21 – 24 februarie 2015, să sărbătorim împreună Dragobetele – Ziua îndrăgostiţilor la români, eveniment ce face parte din proiectul cultural Anotimpuri la Muzeul Satului: Primăvara. Sărbătorile Tinereţii
    Patronul dragostei şi al bunei dispoziţii în tradiţia populară românescă, Dragobetele mai era considerat şi Cap de Primăvară, fiu al Babei Dochia, Sânt Ion de primăvară sau logodnicul păsărilor şi identificat cu zeii antici ai iubirii. Sărbătoarea dragostei era celebrată în satele româneşti prin câteva practici rituale ce marcau sfârşitul iernii şi începutul primăverii, moment în care oamenii rezonează cu natura renăscută.
    Programul manifestării cuprinde: expoziţia de fotografie organizată împreună cu Asociaţia Bucureştiul meu drag - Dragobetele sărută fetele, aflată la a patra sa ediţie şi deschisă publicului în sala Gheorghe Focşa, prezentări de costume, spectacole de cântece şi dansuri, concursuri cu premii, şedinte foto pentru îndrăgostiţi, târg al meşterilor populari veniţi din toate zonele ţării şi gastronomie tradiţională.
    Persoanele care poartă numele lui Dragobete - Draga, Drăguţa, Drăgan, Dragoş, au acces gratuit (pe baza cărţii de identitate).

Veniţi la Muzeul Satului să sărbătorim cu bucurie Ziua românească a îndrăgostiţilor!

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice 021 317 91 03/int. 178

Biroul Programe Culturale 021 317 03/int.191

Cenaclul de Seara




Asociatia Culturala ADSUM


Bucuresti


21 februarie 2015




    Sambata 21 februarie 2015, va invitam la Centrul Cultural ADSUM incepand cu ora 17.00, la o noua sesiune de lucru a Cenaclului de Seara.

Citeste: Florin Iordache
Sfertul Academic: Grigore Vieru
Participa: elevi ai Colegiului C. A. Rosetti coordonat de prof. Mihaela Baranga.

Intrarea se face pe baza de legitimatie CCA, sau rezervare de loc 
prin mesaj la email cenaclul@asociatiaadsum.ro 
sau confirmare telefonica la numaul : 0744665126.

Adresa: strada Dianei nr. 16, Bucuresti.

***Pusca Lupisor Ion Gabriel

Mici exploratori ai artei cucuteniene




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


23 - 26 februarie 2015





Straie populare in miniatura




Galeriile Cromatic, Craiova  


Mihaela Tomescu


19 februarie - 13 martie 2015





***Centrul Creatiei Populare Dolj


Printre popi si doamne




Expozitie de fotografie


Galeria de Arta La Gard, Iasi


16 februarie - 16 martie 2015





Afis-Expo-Rarau

Expun: 

Marius Balan, Vasile Iacob, Larisa Maxim, 
Paul Pădurariu, Ionuţ Rebegea, Cristi Vidraşcu.

    Ideea expoziției s-a conturat la una dintre ieșirile fotografice organizate de Clubul Fotografilor Iași în vara anului trecut, iar lucrările, 65 la numar, reprezintă o selecție a incursiunii noastre fotografice prin Țara Fagilor. Fotografiile sunt printate în format 30 x 45 și ilustrează peisaje, momente și emoţii derulate de-a lungul celor patru anotimpuri, invitându-vă în acelaşi timp la relaxare și visare. Vă invităm să descoperiți alături de noi locurile unde prietenia se îmbină cu pofta de viață și pasiunea pentru fotografie.

Perioada expozitiei: luni, 16 februarie 2015 – sâmbătă, 7 martie 2015. 


Afiş realizat de Paul Pădurariu, organizatorul expoziţiei. 
Text: Larisa Maxim. 
Partener: Cosmos Foto Digital – Braşov.

***

Analog Bazar




Colectii si Colectionari


Dianei 4, Bucuresti


editia a III-a, 21 februarie 2015





    A treia editie Bazar Analog

Colectionari de viniluri, scotocitori in anticariate, 
iubitori de targuri de vechituri, nostalgici si retro lovers, 
vine, vine Bazar Analog!

    Carti, aparate vechi foto, radio, viniluri, magnetofoane, carti, reviste, casete va asteapta sambata, de la 11:00 la 18:00, la demisolul si etajul Dianei 4.
    Singurul eveniment din Bucuresti care aduna la un loc aparatura analogica si digitala. Pentru ca intre atatea evenimente dedicate exclusiv femeilor, ne-am gandit sa-i activam si pe baieti la o scotoceala “mai tehnica”.

Intrare libera pentru vizitatori!

    Destinat pasionatilor de film, fotografie, muzica si carte care doresc sa-si aminteasca de vremea in care casetele se derulau cu pixul, cartile, nu I-Pad-ul iti ingreunau geanta, iar casetele video VHS ne adunau la un film in sufrageria vecinilor.

Masina Timpului - Willy Pragher




Conferintele de joi


Muzeul Municipiului Bucuresti


19 februarie 2015





Dacă ai documenta viața unui oraș, ai face-o toată viața ta?
Exact asta a făcut germanul Willy Pragher (1908-1992), 
un fotograf care a reușit să surprindă Capitala în trei decenii diferite.

În a treia călătorie cu Mașina Timpului:

• pornim din anii '30 (orașul interbelic)
• continuăm cu anii '40 (rebeliune legionară, război, bombardamente)
• ne oprim în anii '70 (epoca Ceaușescu),
 într-un București în pragul cutremurului și al schimbărilor majore

   Willy Pragher a documentat orașul exact așa cum l-a perceput. Fără retușuri pe poze. Moștenirea lui e o arhivă foto-unicat, de o valoare documentaristică inestimabilă.
    Trei epoci ale Capitalei se interpătrund cu trei epoci din viața lui Willy Pragher, vizitator într-un oraș în continuă schimbare. Trei episoade care au marcat și orașul, și fotograful.

Călătorim cu trei Willy Pragher: tânăr, adult și bătrân. Pe urmele fotografului!


Prezintă Cristian Radu.

Următoarele conferinţe vor fi:

26.02.2015 Bucurestiul arhitectului Louis Pierre Blanc cu Oana Marinache

05.03.2015 Fotograful Moritz Benedict Baer cu Emanuel Bădescu

12.03.2015 Evoluţia cartierului Vatra Luminoasă cu Andrei Răzvan Voinea

Intelectualii sub comunism




Centrul de Studii in Istorie Contemporana


Hotelul Howard Johnson, Bucuresti


25 februarie 2015





    Prima dezbatere din anul 2015 a Centrului de Studii în Istorie Contemporană aduce în discuţie cazul intelectualilor din România, în timpul regimului comunist, de la adevărate drame (pierderi de vieţi omeneşti, detenţii în condiţii inumane pe perioade foarte lungi) la adevărate destine de suscces alături de "biruitori”.
    Evenimentul va avea loc miercuri, 25 februarie, la Hotelul Howard Johnson, începând cu ora 18:00. Moderatorul Sorin Lavric îi va avea ca invitați pe Theodor Paleologu (eseist, profesor), Ana-Maria Cătănuș (istoric) și Daniel Cristea-Enache (critic literar). Intrarea este liberă.
    Dezbaterile organizate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer România îşi propun să aducă în discuţie subiecte importante din istoria contemporană. Invitații sunt personalităţi din diferite ramuri ale societăţii, cunoscătoare şi specializate în temele propuse spre dezbatere.

    Răsturnarea survenită după 23 august 1944 a spulberat speranţele reinstaurării României interbelice, întreaga societate fiind supusă unor procese distrugătoare. Elitele intelectuale au fost și ele cuprinse de acest val de schimbări radicale, care au răsturnat sistemul de valori pe care îl cunoşteau.
    În prima fază, marea parte a intelectualilor s-a coalizat în poziţia de respingere, iar în număr restrâns au susţinut demersul extremei stângi, fie că erau deja comunişti, fie din oportunism. Odată cu instaurarea guvernului Groza, urmată de înlăturarea monarhiei şi instalarea republicii, noul regim se instala cu rapiditate în toate structurile statului, iar numărul celor care au aderat la comunism a crescut considerabil.

    Activitatea intelectualilor a cunoscut cele mai mari impedimente, de la ruperea relaţiilor cu Occidentul, implicit a lipsei de cercetare în acel spaţiu, dar şi a literaturii de acolo, până la folosirea lor ca deschizători de drumuri în construirea visului socialist. Dacă în prima perioadă a regimul intelectualitatea s-a aflat în epoca de teroare a marilor procese, în cea de-a doua inocularea fricii şi constituirea universului concentraţionar s-a realizat sub atenta supraveghere a Securităţii. Bineînţeles, au existat şi beneficiari ai regimului, pe tot parcursul său, dar numărul victimelor represiunii îl depăşeşte pe cel dintâi.

Iubim Dragobetele!




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


24 februarie 2015





Expo 50 de ani




Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă Tulcea


21  februarie 2015




     Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea organizează expoziţia de artă vizuală EXPO 50 ANI.     
    Evenimentul încununează aniversarea a 50 de ani de activitate a Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Constanţa I.
   Expoziţia, coordonată de cercetătorul ştiinţific Daniela Iacoblev-Barău, va fi compusă din lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică si tapisetie, semnate de 57 artişti: Eugeniu ALBU, Gabriela-Liliana PÎRVULEŢ ARAMĂ, Laura ARMEANU, Dorin BARBU, Maria-Adriana BIDĂ, Angela BOCU, Gabriel BROJBOIU, Victoria CARAIMAN PASTUCH, Gheorghe CARUŢIU, Ioana CĂLINESCU, Mihnea CERNAT, Aurelia CIONGA, Maria COICIU, Mariana CONSTANTINESCU, Gelu COSTEA, Mircea COSTEA, Teodora COTAN, Anca Floriana DEACONU, Marin DEACONU, Mihaela DOBRIN, Vasile FILIP, Gheorghe FIRICĂ, Gheorghe FĂRCAŞIU, Horia FĂRCAŞIU, Ana GĂVĂNESCU, Ana-Luiza GHIOC, Petre GRĂJDEANU, Vasilica GRIGOROV, Lacme IFRIM, Alfred IPSER, Alexandru ISOPESCU, Maria ISOPESCU, Ivan KANCHEV, Iuliana Mara LAZĂR, Paula LUPAŞCU, Laura MACRI, Ioana MAIER, Aneta MUNTEANU FĂTU, Mihaela ONESA, Iulia PANĂ, Constantin PAPADOPOL, Ligia Beatrice RADOI, Victor Ilie RĂDULESCU, Mihaela ROCA, Mariana SAMOILĂ, Oana SFETCU, Eusebio SPÎNU, Florentin SÎRBU, Octavia STRATULAT, Ioana Lavinia STREINU, Silvia ŞOŞOIU, Ion TIŢOIU, Cristina TUDORACHE, Dragoş TURDA, Daniela ŢURCANU, Laura UNGUREANU, Ilia YANKOV.
    Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 21 februarie 2015, ora 16:00, în incinta Muzeului de Artă din str. Grigore Antipa, nr. 2. La vernisaj vor participa criricul de artă Alice Dinculescu şi preşedintele U.A.P. – Filiala Constanţa I, Eusebio Spînu.
    Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Muzeul de Artă şi Casa Avramide), tel. 0240 51 32 49, 0743052217.
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea,
Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean

CREDE IN ARTA !

Salonul de literatura Junimea




Muzeul Literaturii Romane


Galeriile Pod-Pogor, Iasi


18 februarie 2015



Teoria comunicarii




Lansare de carte


Librăria Bastilia, București


18 februarie 2015





    Volumul Teoria comunicarii este extrem de consistent conceptual si metodologic, sprijinindu-se spre o abordare interdisciplinara a ideiilor si proceselor comunicarii, abordare care impleteste fertil semiotica, filosofia limbajului, sociologia si psihologia sociala. In lucrare sunt inventariate conceptele si modelele clasice, cat si cele contemporane ale teoriei comunicarii, in stransa corelatie cu prezentarea detaliata a principalelor strategii si tehnici de comunicare in campul social. Totodata, cartea analizeaza atat procesele comunicante generatoare de “pozitivitate” si sanatate sociala, cat si cele incarcate de intentionalitati negative, precum variate ipostaze ale manipularii in comunicare, cu deosebire in comunicarea politica si comunicarea mediatica.
Un alt registru semnificativ al cartii este cel didactic-aplicativ. Cartea este un indreptar, un ghid pentru educarea comunicatorilor profesionisti, pentru formarea competentelor specifice acestora. Dimensiunea didactic-aplicativa a cartii este in chip hotarator sustinuta prin articularea textelor teoretice cu exercitii si aplicatii incitante si atractive.
 Prof univ. dr. Dumitru Iacob

Egiptul faraonilor




Muzeul Judetean Satu Mare


Satu Mare


19 februarie 2015





     Pe data de 19 februarie 2015, ora 17,00, la sediul din B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21, al Muzeului Județean Satu Mare va avea loc vernisajul expoziției Egiptul faraonilor, manifestare dedicată civilizației Egiptului antic, una dintre cele mai interesante și spectaculoase civilizații din istoria omenirii.
    Prin reconstiturile și obiectele originale expuse, vizitatorii vor putea intra în universul fascinant al culturii și civilizației egiptene antice şi vor putea reflecta la naşterea şi evoluţia cunoscută în decursul a patru milenii de către instituţii, legi şi cutume ale societăţii umane "civilizate”. Prin amenajarea unei camere funerare s-a urmărit surprinderea credinţelor în viaţa de după moarte şi prin aceasta a universului mental al unei civilizaţii, în care sentimentul perenităţii pare să fie ingredientul principal din cadrul misteriosului scenariu ce a dus la realizarea unor lucrări publice de o monumentalitate vecină cu supranaturalul.
  În sfârșit, prin informațiile expuse pe panouri, vizitatorii vor afla numeroase detalii despre istoria și cultura egipteană veche, precum și despre legăturile acesteia cu alte spații geografice, inclusiv cu teritoriul României de astăzi.
    În cadrul expoziţiei vor fi expuse numeroase piese originale, precum statuete, amulete, scarabei, podoabe aduse de la zece muzee: un muzeu din Ungaria (Muzeul Ferenc Móra din Szeged) și nouă muzee din România (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca; Muzeul Național Brukenthal din Sibiu; Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu; Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare; Muzeul Țării Crișurilor din Oradea; Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău; Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva; Muzeul Județean Mureș din Târgu Mureș și Muzeul de Istorie din Turda).