luni, 11 decembrie 2017

Rosé




Lansare de carte 


Marius Constantinescu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


17 decembrie 2017





    Editura Nemira vă invită duminică, 17 decembrie, de la ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la un eveniment special: lansarea volumului Rosé, care adună texte ale jurnalistului cultural Marius Constantinescu din ultimii ani.
    Vorbesc despre carte alături de autor: Andreea Esca, Cristina Andone și Radu Paraschivescu. Întâlnirea este moderată de Laura Câlțea.
    Adunate de prin fel de fel de locuri și mixate strategic cu varietăți inedite, textele lui Marius Constantinescu desenează corpul unui volum sprințar, ca un vin sec, prietenos, de cursă lungă. Parfumuri, oameni, călătorii, deserturi, vinuri, părinți, prieteni și singurătăți, portrete, Paris, camere, cravate și o plajă goală. Marius Constantinescu scrie despre toate și toate îl scriu pe el.
    Marius Constantinescu, prezentator și realizator radio-TV, a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în 2002. După opt ani de radio, a descoperit televiziunea și libertatea dată de jocul cu imaginea. Carte de vizită sunt titlurile pe care le-a transformat în repere: Marile picturi ale lumii, V… de la vizual, Jurnal Cultural, Profil. Poveste. Personaj (TVR Cultural, TVR 1, TVR 2). Din 2005, a fost legat de fiecare ediție a Festivalului Internațional George Enescu, realizând interviurile (exclusivități naționale) cu cei mai importanți artiști invitați.
    A obținut trei premii APTR, unul dintre ele pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care a devenit și carte. În 2013 a publicat Cortez, un alt fel de biografie a celebrei mezzo-soprane Viorica Cortez, reeditată în 2015, când i-a apărut și Press Pass. Interviuri și pagini de jurnal de la Festivalul Internațional George Enescu, edițiile 2011 și 2013.
    În prezent, Marius Constantinescu prezintă și coordonează seria Interviurilor Enescu 2017 (TVR), semnează editoriale de art & lifestyle, este MC pentru evenimente culturale de anvergură și susține cursuri și ateliere de perfecționare pentru publicul matur.
Rezervări: https://eventbook.ro/event/bilete-rose

Pe simezele arădene




Arta plastică contemporană românească 


Ciprian Chirileanu 


Muzeul de Artă Arad  


12 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018






De la Serviciul Central al Controlului Populației




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile




Un document din tipologia Actelor de identitate.
Datat: 14 iulie 1944.
Posesor: Zamfir Gheorghe.
Născut, în Comuna Bujoreanca, Județul Dâmbovița,
pe 23 februarie 1914.
Adjutant Aviator Rezervist (dacă am deslușit bine).
Încazarmat pe Aerodromul Popești-Leordeni.


Coperta a II-a.









Coperta a IV-a.

Persecuție și rezistență/Vasile Cesereanu




Lansare de carte 


Biserica Greco-Catolică Buna Vestire, Bistrița


12 decembrie 2017





   Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud și Protopopiatul Greco-Catolic Bistrița organizează marți, 12 decembrie 2017, ora 18:00, la Biserica Greco-Catolică Buna Vestire (Bistrița, str. Gării, nr. 13), lansarea de carte: Persecuție și rezistență/Vasile Cesereanu.
    Prezintă: Domițian Cesereanu, Ruxandra Cesereanu, Pr. Protopop Ioan Vasile Frișan, Pr. Silviu Hodiș, Ioan Pintea.
Vă așteptăm cu drag!

Recviem Nichita Stănescu




Muzeul Memorial Nichita Stănescu 


Ploiești 


13 decembrie 2017





   În fiecare an, în ziua de 13 decembrie, ne amintim cu tristeţe că marele nostru ploieştean, marele nostru poet Nichita Stănescu, a plecat printre îngeri. Şi în acest an, pe 13 decembrie, la ora 10:00, Muzeul Memorial Nichita Stănescu, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează, în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploieşti, Colegiul Naţional Nichita Stănescu Ploieşti şi Şcoala Gimnazială Nichita Stănescu Ceptura – medalionul comemorativ Recviem Nichita Stănescu, la sediul muzeului din Ploieşti, str. Nichita Stănescu 
nr. 1.
   Programul susţinut de talentaţii elevi ai celor două instituţii de învăţământ partenere cuprinde un colaj literar-artistic şi un concert de colinde tradiţionale, aşa cum se întâmpla în copilăria Îngerului Blond, când familia Stănescu se aduna cu bucurie în jurul bradului împodobit de sărbătoare.
   Activitatea comemorativă se va încheia cu depunere de flori la busturile poetului din curtea muzeului şi din parcul omonim din centrul oraşului.
prof. Carmen Guef,
muzeograf coordonator

Voltă




Arta plastică contemporană românească 


Carmen Gabriela Gîtlan 


Galeria de Artă N. Tonitza, Iași 


10 - 20 decembrie 2017





Cuvântul venit din cer




Gânduri duhovnicești 


Preot Nicolae Constantin 


Cercul Militar Național, București 


14 decembrie 2017




Intrare liberă.

Un Gipsy...cu patru lăbuțe




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile




Un document pe care vi-l prezint, ca tipologie, pentru prima dată.
Datat: 29 noiembrie 1979.
Este vorba despre Gipsy, un câine basset (metis) de culoare maro
(de fapt combinat cu negru și oranj).
Venit pe lume prin luna aprilie a anului 1976.






Data vaccinării: 29 noiembrie 1979.




Data vaccinării: 30 noiembrie 1982.


Foaie de vărsământ pentru impozitul aferent lui Gipsy.
29 aprilie 1982.

***
Stăpânii animăluțului:
Furtuna și Alexandru Cojan.
Mai pe românește fiica și ginerele lui Nichifor Crainic.
Aveți aici o postare lămuritoare:

Imi pasa: Din vremuri de restriște



Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou




Muzeul de Artă Populară Constanța 


decembrie - 10 ianuarie 2017






   Muzeul de Artă Populară Constanţa s-a pregătit să întâmpine sărbătorile de iarnă prin expoziţia Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, deschisă în holul central al instituţiei de cultură.
  Expoziţia pune în valoare frumoasele costume tradiţionale de sărbătoare, aflate în colecţiile muzeului constănţean, specifice cetelor de colindători din diferite zone etnografice ale ţării, precum Bistriţa Năsăud, Maramureş, Pădureni (Hunedoara), Suceava. Nu doar portul tradiţional atrage prin frumuseţe şi prin coloritul de sărbătoare, ci şi accesoriile specifice obiceiurilor de Crăciun, purtate de colindători: clopoţei, traiste pentru daruri, Steaua.
Obiceiurile de Anul Nou sunt reprezentate prin pitoreştile jocuri cu măşti Capra şi Ursul, reconstituite prin costumaţii specifice şi măşti-obrăzare sau "măşti de urâţi", lucrate din materiale diverse (piele, blană, câlţi, pene), care întruchipează personajele acestui joc (moş, babă, ţigan, ţigancă).
   Din expoziţie nu putea să lipsească sorcova tradiţională aducătoare de sănătate şi belşug în noul an.
  Expoziţia Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou va rămâne deschisă la Muzeul de Artă Populară  Constanţa până pe 10 ianuarie, putând fi vizitată zilnic, de luni până duminică, între orele 09:00 - 17:00.

Cenaclul Universității Babeș-Bolyai




Dan Căilean 


Clubul Universității Babeș-Bolyai, Cluj - Napoca 


12 decembrie 2017




   A 8-a poruncă este recentul volum semnat de Dan Căilean, aflat în curs de apariție la Editura Școala Ardeleană.
   Marți, 12 decembrie, începând cu ora 18:00, autorul este invitatul lui Ion Mureșan la Cenaclul UBB, unde ne va citi câteva fragmente din carte.
Vă așteptăm!

In memoriam Nae Săftoiu




Arta plastică contemporană românească 


Nicolae Săftoiu 


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


13 decembrie 2017





Nicolae Săftoiu ne-a părăsit în primăvara acestui an.
   Muzeul de Artă Vizuală a avut privilegiul să-i găzduiască ultima expoziție în toamna anului 2016, iar acum, la sfârșit de an, ni se pare un gest absolut firesc să încheiem șirul vernisajelor, cu expoziția omagială In memoriam Nae Săftoiu miercuri, 13 decembrie, la ora 18:00.
   Nicolae Săftoiu s-a născut pe 28 martie 1935 la Cozieni, Ilfov și a absolvit în 1958, Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, secția Grafică. Lucrările sale au fost prezentate în întreaga lume, din Statele Unite ale Americii, Europa, America de Sud, până în Japonia. Are lucrări în colecții private din Franța, S.U.A.,Germania, Japonia. A primit Premiul Uniunii Artiștilor Plastici în 1968 și în 1980, Ordinul Meritul Cultural, clasa a V-a în 1969, Premiul Special la festivalul Eurocon I –Trieste, etc.
   În perioada 1991-2000, Nicolae Săftoiu a realizat grafica bancnotelor puse în circulație de Banca Națională a României.
   "Artistul aparține acelei categorii mereu nemulțumită de propria-i operă, ce se alimentează din reformulări, dintr-o permanentă, superioară nevoie de regăsire și confirmare prin cultură” spunea despre Nae Săftoiu criticul de artă Dorana Coșoveanu.
Vernisajul va avea loc în prezența soției artistului.

Concert caritabil de colinde și obiceiuri de iarnă



Inițiative de toată lauda 


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


19 decembrie 2017