joi, 19 noiembrie 2015

No Borders
Arta plastica contemporana romaneasca


Marius Craita-Mandra


Galeria Noua, Bacau


20 noiembrie 2015

Episcopul Justinian Teculescu, aparator al spiritualitatii romanesti
Centrul Cultural Covasna


20 noiembrie 2015


Program

I. Deschiderea lucrărilor
Cuvântul organizatorilor şi al autorităţilor publice locale
- Pr. Ioan Ovidiu MĂCIUCĂ, președintele Asociației Cultural Creștine Justinian Teculescu
- Mesajul primarului orașului Covasna, THIESZ Janos
- Sebastian CUCU, prefectul judeţului Covasna
- Preasfinţitul ANDREI, Episcopul Covasnei şi Harghitei

II. Lucrări în plen
Moderator: Pr. prof. dr. Sebastian PÂRVU
1. Pr. dr. Petru PINCA, Blaj, Justinian Teculescu, primul Episcop al Armatei Române
2. Prof. dr. Luminița CORNEA, Sfântu Gheorghe, Episcopul Justinian Teculescu, întru iubire de românii basarabeni
3. Pr. prof. Nicolae PUCHIANU MOȘOIU, Râșnov, Justinian Teculescu- ierarh ortodox ”cu crucea-n frunte”
4. Dr. Ioan LĂCĂTUŞU, Pr. dr. Sebastian PÂRVU, Sfântu Gheorghe, Episcopul Justinian Teculescu, în istorie și contemporaneitate
5. Pr. mil. Ioan Costin CUCU, Sfântu Gheorghe, Aspecte actuale ale activității clerului militar
6. Prof. univ. dr. Ioan CIUREA WEIDNER, Köln (Germania), Un ”om între oameni”, devenit personalitate istorică: Justinian Teculescu
7. Ing. Șerban TECULESCU, Paris (Franța), Episcopul Justinian Teculescu în amintirile familiei sale
8. Prof. Florentina TEACĂ, Cuvânt pentru reînscăunarea unui episcop al Armatei Române
III. Prezentare de cărți cu referire la Episcopul Justinian Teculescu
• Păstori sufleteşti ai Sfintelor Altare din Eparhia Covasnei şi Harghitei, Erich Mihail Broanăr, Ioan Lăcătuşu şi Sebastian Pârvu, Editura Grai Românesc, Miercurea-Ciuc, 2015
• Asociaţiunea ASTRA întru iubire de suflet românesc, Luminița Cornea, Editura As. Astra, Sibiu, 2015.
***

Miorița
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Barbu Delavrancea, București
Premieră: 3 octombrie 1967.Luna și Îmblânzitoarea de oameni
Lansare de carte


Dana Banu


Romexpo, Bucuresti


22 noiembrie 2015

Salut, prieteni!
   Vă invit duminică, 22 noiembrie, ora 15:00, la standul editurii Tracus Arte din cadrul Târgului de carte Gaudeamus unde împreună cu Cosmin Perța - editorul și redactorul cărții - vom lansa Luna și Îmblânzitoarea de oameni, noul meu volum de poezie.
Vă aștept, dragii mei. Ne vedem duminică.

Doamna de la Maxim
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul de Dramă Barbu Delavrancea, București


Colecții și Colecșionari


Înscrisuri de toate felurile
Premieră: 14 ianuarie 1969.

Accente cromatice
Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Labyrinth, Bucuresti


7 decembrie 2015 - 8 ianuarie 2016


Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


20 - 22 noiembrie 2015


    Din 20 pana in 22 noiembrie sunteti asteptati la o noua editie a Pietei Taranesti si Mester(Esti)! in curtea Muzeului National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff nr. 3. 
Programul este 10:00 -18:00 iar intrarea este libera.
   De vineri pana duminica curtea muzeului gazduieste un adevarat festin gastronomic. Zecilor de producatori li se alatura mesteri, artizani si negustori de antichitati taranesti si nu numai.
   Va invitam intr-o calatorie culinara prin toate zonele tarii. Din Maramures puteti degusta prajituri traditionale atestate, miere de la Stupina Onea dar si preparate din carne mangalita, din Harghita dulceturi si siropuri traditionale de pe Dealurile Martanusului si Kurtos Kolac, din Moldova Cozonac Domnesc si Cozonac Bujor, aliverci si poale-n brau, preparate din carne de la Gust de Bucovina, din Vrancea vinuri de Panciu, din Arges branzeturi si cascavaluri de Albota, tuica de Cuca, turta dulce din Pitesti si zacusti de la Poiana Fermecata, , prajituri de la Braila.
   Muntenia e reprezentata cu placinte domnesti, cornete boieresti, salate si zacusti de la Tartasesti, miere, baclava si cafea la nisip, fructe si legume din Ilfov si Voinesti de Dambovita, paine cu maia, ceaiuri si plante de leac si preparatele dambovitene la ceaun, pregatite la fata locului – sarmale, costita cu fasole, ciorbe, ciuperci pe gratar cu branza de burduf si ale bunatati.
   Mestesugul va fi din nou la loc de cinste. Zeci de artizani sunt prezenti cu obicetele lor: icoane pe lemn si pe sticla, mic mobilier de lemn, ceramica si lemn cioplit pentru gospodarie, stergare, lavanda, ii si haine traditionale, sticle si decoratiuni, cosmetice naturale, lavanda si jucarii din panza si lemn, bijuterii si podoabe, caciuli si hainute crosetate. In curtea din spate negustorii de antichitati vor fi prezenti cu multe si felurite obiecte.

Organizator – Tactic Events
Corina Berariu – 0735 441 304
E-mail: office@tacticevents.ro

Cânt Cuvânt
Editura Sophia


Grigore Lese, Ioan-Silviu Batariuc


Romexpo, Bucuresti


22 noiembrie 2015

Vă invităm la un dialog între muzica tradiţională românească şi poezia creştină
Grigore Leşe - Ioan-Silviu Batariuc.

Cuvânt critic: Daniel Cristea Enache

  Cele şase cărticele de poezie creştină prezentate astăzi sunt semnate şi ilustrate de 
Ioan-Silviu Batariuc.

Evenimentul va avea loc, incepand cu ora 14:00,  
la standul editurii SOPHIA (stand 30, parter).
   Primele trei volume au fost lansate la Festivalul de artă, cultură şi teologie - Din dragoste pentru frumos - ediţia a III-a, Paris 16-21 mai 2013.

Grigore Leşe

  Cunoscut solist de muzică populară românească din zona Ţării Lăpuşului, a absolvit Academia de Muzica Gheorghe Dima, din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot), azi fiind doctor în Muzică şi profesor asociat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi al Universităţii de Muzică Bucureşti. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei şi marcând evenimente importante din viaţa omului. Grigore Leşe cântă la diverse instrumente muzicale.

Ioan-Silviu Batariuc
poet, pictor, profesor de religie

Daniel Cristea Enache

    Autor, eseist, critic literar şi istoric literar român contemporan. Este conferenţiar universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universităţii din Bucureşti.

Luminile intunericului
Arta plastica contemporana romaneasca


Ervant Nicogosian


Calpe Gallery, Timisoara


21 noiembrie - 8 decembrie 2015


   Gilda Mologhianu: În ultimii zece ani vederea i-a scăzut progresiv. Cu ochiul stâng nu vedea deloc, cu cel drept zărea doar. Avea un câmp vizual foarte îngustat, în aşa fel încât chiar şi lucrările expuse acum cinci ani la Simeza au fost făcute, putem spune, nevăzând. Pe atunci era ajutat de mai tânărul său coleg de atelier, Marian Dobre. Marian nu punea, bineînţeles, niciodată pensula pe lucrările tatălui meu. El venea de trei ori pe săptămână, îl lua de acasă, îl ducea la atelier şi îi aranja pe paletă culorile într-o anumită ordine. Sunt culori pe care le folosea tata în mod obişnuit: întâi albul, apoi ocru galben, ocru auriu, ocru orange, sienele, umbrele...Teroasele, cum le numea el. Mai era roşu englez, ultramarin şi, la urmă, negru. Pipăind pânza, putea să lucreze. Văzând însă atât de puţin este greu să faci pictură.
    Mihai Sârbulescu: Marian mi-a oferit o probă a felului în care vedea. "Ai şapcă?”, îl întreabă Ervant Nicogosian. "Nu, n-am şapcă. Am păr în cap.” ,"Dar cum arăţi? Eşti înalt?” "Nu, nu sunt.”
   Gilda Mologhianu: După Simeza n-a mai văzut absolut deloc. Avea o cămăruţă în casă, amenajată ca atelier. Eu îi puneam culorile pe paletă, tot aşa, în ordinea cerută de el. Îi arătam cum sunt pânzele, unde e partea de sus, cea de jos, stânga, dreapta, mijlocul... Pipăia locul cu palma, tot timpul nervos fiindcă nu reuşea să vadă. Viaţa lui era pictura.
   Mihai Sârbulescu: Iar ea îl înfuria, în loc să-l elibereze.
   Gilda Mologhianu: Atunci se enerva cel mai tare, când picta. Simţea o neputinţă teribilă.
   Mihai Sârbulescu: "De ce mai pictez? Fac pictura de râs!” – mi-a povestit Marian că striga el cu durere, în timpul lucrului. Şi totuşi Ervant Nicogosian aduce picturii cea mai înaltă laudă. Simţirea este mai presus de retină...
   Gilda Mologhianu: obsesive îi erau amintirile de tinereţe, gulagul unde şi-a petrecut aproape opt ani din viaţă. Împărţea picturile în pătrate care reprezentau gratii. Îşi lipea nişte benzi adezive pe suprafaţa pânzei şi picta deasupra, apoi dezlipea benzile, revenea totdeauna cu pensula, pentru ca dreptele să fie cumva înmuiate.
   Domnul Paul Gherasim i-a sugerat să-şi scrie amintirile pe pânză. Atunci, tata a început să noteze numele lagărelor pe unde trecuse: Aktiubinsk, Karaganda, Oranki... Scrisul este neregulat şi uneori incorect, uneori apar litere asemănătoare chirilicelor, căci tata şi-a făcut şcoala în U.R.S.S., dar sunt scrise în româneşte. Picturile sunt brăzdate de însemnele gratiilor.
   Mihai Sârbulescu: Dumneavoastră îi curăţaţi pensulele?
   Gilda Mologhianu: Nu! Le spăla singur, era pasiunea lui curăţatul pensulelor. Căuta să fie cât mai autonom cu putinţă.”
Înregistrare din noiembrie 2014Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu


Targoviste


26 - 27 noiembrie 2015

   În perioada 26 - 27 noiembrie 2015, Biblioteca Judeţeană I. H. Rădulescu Dâmboviţa organizează programul Zilele Bibliotecii.
   Manifestarea va cuprinde: lansări de carte, expoziţii, dezbateri culturale, seminarii profesionale, vizite ghidate şi activităţi pentru cei mai tineri utilizatori.
Programul evenimentului poate fi găsit la adresa:

De Ziua Nationala a Romaniei
Muzeul Judetean Buzau


25 noiembrie - 1 decembrie 2015


Lumina pătrunde întunericulArta plastica contemporana romaneasca


Nicoleta Jutka


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


19 noiembrie - 3 decembrie 2015

   Nicoleta Jutka își prezintă opera de artă și conceptul de creație sub titlul Lumina pătrunde întunericul. Titlul indică o percepție simbolică a aspectului fundamental prezent în multiculturalism. Nicoleta Jutka creează o perspectivă asupra societății, vie și variat colorată, caracterizată în principal prin portrete color expresive. Autoarea este româncă, dar trăiește și muncește în Germania. Stilul său redă procesul de reconciliere a propriilor valori cu noile provocări culturale. Autoarea este sensibilă și intuitivă în percepția și manifestarea diverselor contexte culturale. În primul rând, artista caută cotidianul, valorile esențial umane, identificând lumina interioară spirituală și revelând lumina dintr-o ființă umană.
    Lumina interioară simbolic percepută a tablourilor, conținută în elementul luminiscenței din pigmentul picturii, indică viziunea ei de descriere a luptei dintre lumină și întuneric, premisa expoziției, pe un nivel figurativ, lupta dintre filozofie și întunericul mental. Emisia de lumină și percepția lumii descrise în perspective profund coloristice indică aspectul programului general al Nicoletei Jutka.
 Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 3 decembrie 2015. Intrarea este liberă.