sâmbătă, 23 aprilie 2022

Sesiune de comunicări științifice

 


Muzeul Național de Artă al României 


București 


ediția a XVIII-a, 28 - 29 aprilie 2022





Bălcescu și...Garibaldi

 


Prezențe românești peste hotare 


Palermo, Italia






Articol publicat în Ziarul Scînteia de duminică, 23 aprilie 1961.

Ca să știm...cum a fost (77)

 


România de-altădată




Ziarul Scînteia de duminică, 23 aprilie 1961.





Pe peronul gării Băneasa, la plecarea delegației.










Prezidiul adunării festive de la Teatrul C.C.S.








Festivalul de creație și interpretare teatrală

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Slănic Moldova 


2 - 7 iulie 1984




Doru Octavian Dumitru după...mai mulți ani...







Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 9. Septembrie 1984.

Găvrilă Hotico Herenta, maistărul arhetipal al Maramureșului

 


Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș 


Baia Mare 


25 aprilie 2022




Predicţiile Pământului

 


Prezențe românești peste hotare


Institutul Cultural Român, Paris, Franța 


15 aprilie - 15 mai 2022





    Expoziţia Predicţiile Pământului, inițiată de Muzeul Național Cotroceni și vernisată în septembrie 2021, va fi prezentată, în perioada 15 aprilie - 15 mai 2022, la galeria Macadam a ICR Paris. Evenimentul marchează Ziua Internaţională a Pământului (22 aprilie) şi Ziua Mondială de Acțiune pentru Climă (15 mai).

    Vernisajul a avut loc în prezența curatorului expoziției Mihai Zgondoiu și a artistului Cătălin Burcea.

Săptămîna teatrului politic

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Constanța 


ediția a IV-a, 5 - 11 iulie 1984




Ion Brad.








Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 9. Septembrie 1984.

Poftiți la...Șezătoare

 


Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA 


Sibiu 


aprilie 2022




Întâlnirea va avea loc între orele 15:00 - 18:00.

      Ne întâlnim la ora 15:00 în fata Pavilionului Muzeal Multicultural (intrarea principală în Muzeul Astra), iar apoi şezătoarea va avea loc în Gospodăria de viticultor sas din Şeica (Muzeul în aer liber) până la ora 18:00.

Etnologie în curs de facere

 


Expoziție de fotografie 


Anca Cioltan


Atelierul Memorial Aurel Popp, Satu Mare


28 aprilie 2022



𝐒𝐦𝐚𝐫𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐁𝐫𝐚̆𝐞𝐬𝐜𝐮. O viață închinată aviației românești

 


Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni 


Piatra Neamț 


aprilie 2022




   Cu prilejul 𝐚𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐚 𝟗𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐦𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥 𝐚𝐛𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭 𝐥𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐭𝐚, realizat în data de 19 mai 1932 de 𝐒𝐦𝐚r𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐁𝐫𝐚̆𝐞𝐬𝐜𝐮, deasupra Câmpiei Sacramento din California, Complexul Muzeal Național Neamț vă propune 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚𝐥𝐚̆ 𝐢𝐧𝐭𝐢𝐭𝐮𝐥𝐚𝐭𝐚̆ 𝐒𝐦𝐚𝐫𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐁𝐫𝐚̆𝐞𝐬𝐜𝐮. O viață închinată aviației românești, amplasată în proximitatea Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni.

   Cunoscută drept prima 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐭𝐢𝐬𝐭 𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 și cea mai titrată sportivă a țării noastre pe plan internațional în perioada deceniului patru al secolului XX, Smaranda Brăescu a rămas în memoria istoriei aeronautice drept o temerară, care și-a dedicat întreaga viață pasiunii sale, aviația.

   Smaranda Brăescu a dat dovadă în timpul vieții de o tenacitate și de un curaj, dublate de o credință puternică, fiind un ambasador de seamă al aviației românești, atât în țară cât și peste hotare.



    Menționăm că 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝟐𝟎𝟐𝟐 este declarat 𝐀𝐧𝐮𝐥 𝐎𝐦𝐚𝐠𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐦𝐚𝐫𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐁𝐫𝐚̆𝐞𝐬𝐜𝐮, în cinstea celebrei noastre aviatoare fiind organizate manifestări culturale atât pe plan național, cât și internațional. Acestea vin să elogieze personalitatea celei care a pus pe firmamentul internațional numele țării noastre, România.

   „𝑉𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑚𝑒𝑎 𝑛𝑢 𝑖̂𝑛𝑠𝑒𝑎𝑚𝑛𝑎̆ 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑑𝑎𝑐𝑎̆ 𝑜 𝑡̦𝑖𝑛 𝑛𝑢𝑚𝑎𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑖𝑛𝑒. 𝑉𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑚𝑒𝑎 𝑜 𝑑𝑎̆𝑟𝑢𝑖𝑒𝑠𝑐 𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖, 𝑑𝑎𝑟 𝑣𝑟𝑒𝑎𝑢 𝑠𝑎̆ 𝑜 𝑑𝑎̆𝑟𝑢𝑖𝑒𝑠𝑐 𝑓𝑟𝑢𝑚𝑜𝑎𝑠𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆𝑟𝑐𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑔𝑙𝑜𝑟𝑖𝑒. 𝑁𝑢 𝑚𝑎̆ 𝑣𝑜𝑖 𝑖̂𝑛𝑡𝑜𝑎𝑟𝑐𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑏𝑖𝑟𝑢𝑖𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒, 𝑝𝑒𝑛𝑡r𝑢 𝑐𝑎̆ 𝑒𝑢 𝑐𝑟𝑒𝑑 𝑖̂𝑛 𝑠𝑡𝑒𝑎𝑢𝑎 𝑚𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝐷𝑢𝑚𝑛𝑒𝑧𝑒𝑢 𝑎 𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡 𝑐𝑢 𝑚𝑖𝑛𝑒 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢 𝑠𝑡𝑒𝑎𝑢𝑎 𝑚𝑒𝑎”.

   Expoziția cuprinde imagini din fototeca Muzeului Național de Istorie a României, precum și din arhiva CNSAS, puse la dispoziția noastră de muzeograful militar Sorin Turturică. Organizarea expoziției a fost făcută de Manuel Ionuț Dan, muzeograf la Complexul Muzeal Național Neamț și Florin Ghimiș, fotograf al aceleiași instituții.

Exponatul lunii aprilie

 


Muzeul Municipal Ioan Raica 


Sebeș 


aprilie 2022





    Exponatul lunii aprilie 2022 la Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeș este icoana pe sticlă Maica Domnului îndurerată, pictată la Laz, în anul 1900, cel mai probabil de zugravul Pavel Zamfir. Icoana, cu dimensiunile 51 x 40 cm, având rama băițuită și cu brânel, a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1958 și se înscrie într-o serie de lucrări similare executate de Pavel Zamfir și de alți zugravi din Laz.

    În prim-planul compoziției este reprezentată Maica Domnului, bust, cu mâinile încrucișate pe piept. Poartă un văl negru, maforion, care-i acoperă și capul, marginile acestuia fiind decorate cu broderii aurite. O stea, având același colorit, întregește registrul decorativ, fiind poziționată pe umărul drept. În plan secund, în stânga Mariei, este redat Iisus Hristos răstignit pe cruce, din rănile provocate de cuie și de lance picurându-I sânge. La baza crucii este reprezentată o biserică de mici dimensiuni, albă, cu învelitorile roșii. Sub lăcașul de cult este înscris, cu alb, anul în care a fost pictată icoana: „1900”. În partea superioară a compoziției, de o parte și de cealaltă a capului Fecioarei, au fost reprezentați, deasupra unor nori, doi îngeri, fiecare ținând în mâini câte o cruce. Deasupra umărului drept al Maicii Domnului și în partea superioară a crucii, în cartușe dreptunghiulare roșii, având chenare duble, desenate cu alb și galben, sunt înscrise inițialele Mariei, „MR ThU”, și ale Mântuitorului, „IS HS”.

     Deși icoana nu a fost semnată, compoziția, cromatica, precum și maniera de lucru demonstrează că ea a fost lucrată în cadrul centrului de iconari din Laz, putând fi atribuită unuia dintre cei mai talentați zugravi care au activat acolo la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul veacului următor, Pavel Zamfir (1846-1918).