sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Anotimpuri




Arta plastică contemporană românească 


Ana Ruxandra Ilfoveanu 


Art Yourself Gallery, București


17 ianuarie - 24 februarie 2018






Călător. Prin Cultură




Expoziție de fotografie 


Bogdan-Gheorghe Iorga 


Institutul Cultural Român, București 


12 - 19 ianuarie 2018




   Pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român găzduiește, între 
12 și 19 ianuarie 2018, în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, o expoziție de fotografie care cuprinde imagini arhitectonice din zona rurală și urbană, realizate de artistul vizual Bogdan Gheorghe Iorga. Vernisajul acesteia va avea loc luni, 15 ianuarie 2018, ora 17:30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român.
   Imaginile expuse aparţin artistului Bogdan-Gheorghe Iorga, iar propunerea sa vizuală reprezintă o călătorie iniţiatică prin diversele zone de arhitectură românească. Fotografiile lui Bogdan Iorga sunt rodul unei documentări fotografice întinse de-a lungul mai multor ani și surprind crâmpeie ale valorilor materiale și spirituale create de oamenii acestor locuri. Dincolo de diferenţele zonale se resimte unitatea în diversitate, liant al coeziunii spre care tindem în cadrul marii familii europene.

D-ale carnavalului




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra



Caiet-program, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București.
Premieră: 18 noiembrie 1966.



















Supliment la Caietul-Program prezentat mai sus.











Program de sală. Stagiunea 1967 - 1968.





De Ziua Culturii Naționale




Muzeul Mihai Eminescu, Muzeul Vasile Pogor 


Iași 


15 - 30 ianuarie 2018




    Muzeul Național al Literaturii Române Iași va sărbători Ziua Culturii Naționale la muzeele Mihai Eminescu și Vasile Pogor, deschise special luni, 15 ianuarie 2018.
   Cu începere de la ora 14:00, la Muzeul Mihai Eminescu se va desfășura evenimentul 
Cum l-am cunoscut pe Eminescu cu poetul Emil Brumaru ca invitat special. Întâlnirea va fi moderată de criticul Bogdan Crețu. În deschidere va avea loc vernisajul expoziției Veronica… „dulcea mea doamnă” (curator: Liviu Apetroaie). Expoziția ilustrează personalitatea Veronicăi Micle prin obiecte ce i-au aparținut (broșa primită cadou de la Ștefan Micle, realizată dintr-o monedă, poșeta folosită la întâlnirile mondene etc.), fotografii de familie, cărți.
    La Muzeul Vasile Pogor va avea loc vernisajul expoziției Iași, capitală de război, cu începere de la ora 15:00, în prezentarea doamnei Suzana Bodale, din partea Arhivelor Naționale Iași. În continuare, va conferenția dr. Sorin Iftimi pe tema Iași, capitală de război (1916-1918). Expoziţia marchează un moment important din istoria Iaşului când, încă de la finele anului 1916, administraţia românească s-a retras în Iaşi, orașul găzduind instituţiile statului. Acest episod este reflectat în pagini de corespondenţă, documente, fotografii, cărți și afișe de propagandă, unele expuse pentru prima oară la Iași. Expoziția aniversară Iași, capitală de război este organizată în parteneriat cu Arhivele Naționale Iași, Muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și Asociația Patrimoniu pentru comunitate Iași. Curatorii expoziției sunt Suzana Bodale, Corina Mocanu Irimiță, Iulian Pruteanu și Oana Melinte.
   Expozițiile de la Muzeul Mihai Eminescu și Muzeul Vasile Pogor vor putea fi vizitate până la data de 30 ianuarie 2018, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Implozia lui Melec




Lansare de carte 


Viorel Savin 


Biblioteca Județeană Costache Sturdza, Bacău 


25 ianaurie 2018





   Implozia lui Melec este o carte unicat în literatura română de azi, prin structura sa de roman în versuri, reluând genuri vechi de scriere, uitate, dantești și glisându-le pe postmodernism ca motor de acțiune. Cititorii scriitorului Viorel Savin vor recunoaște istoria acestui volum ca o extragere de esențe din volumele Lamentația fructelor, Exilat în strigăt, Evanghelia eretică- Melec, purtătorul de nucă și Nyvas, fiind un personaj profetic, denumit în “dicționarul pentru dezlegarea unor înțelesuri”: neînsoțit, unic, izolat, însumi, retras, solitar, stingher, pustiu, pripeag, rătăcit.” Dacă această definiție este autobiografism metafizic, vom afla împreună cu autorul și recenzorii acestei creații.
   Implozia lui Melec este un roman “insight”. Aici insight-ul lucrează la cunoașterea sinelui de scriitor, la elementele care îi compun înțelegerea de a fi scriitor. Rar. Dificil. Lectorul este pus în situații noi, bruște, imprevizibile, de analiză.
   Și dacă spunem că psihologia post revoluționară, din țara Cretinozauria, în orașul Faran ( ce bine seamănă cu Bacăul!) are capabilitatea de a naște monștri înconjurători, spunem că destinul unui scriitor intelectual de azi îl conduce la implozia conștiinței sale, ca act suprem și sublim al înțelegerii sinelui auctorial și atunci întâlnirea cu Viorel Savin poate deveni ridicarea cortinei la scena literaturii complexe.
Cristina Ștefan, moderatorul lansării
Vă așteptăm, prieteni!

Prinț și cerșetor




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Operă și Balet, București




Broșură-program, Teatrul de Operă și Balet, București. 1967.























Programul de sală al spectacolului de pe 7 aprilie 1974.