sâmbătă, 27 noiembrie 2021

O lume a jocurilor

 


ARCUB - Hanul Gabroveni 


București 


3 - 15 decembrie 2021




     Expoziţia-unicat de jocuri vechi românești și străine intitulată 𝙊 𝙡𝙪𝙢𝙚 𝙖 𝙟𝙤𝙘𝙪𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 include peste 500 de jocuri de colecție de la 1900 până în anii 2000, din diferite perioade istorice și din zone diferite ale lumii. Este pentru prima dată când acest jocuri de colecție sunt expuse public.

    Expoziția are la bază o colecție personală unică, de peste 1500 jocuri, deținută de Alina Moldovan și face parte dintr-un proiect mai amplu care urmează să se desfășoare în cursul anului 2022 la ARCUB.

    Ideea expoziției a pornit de la nevoia de a readuce în viețile copiilor de astăzi bucuria jocurilor copilăriei părinților sau chiar bunicilor lor, jocuri interactive, educative, jocuri în aer liber sau în interior, jocuri care au la bază nevoia fundamentală a omului de libertatate, de socializare și de ieșire din cotidian, din sfera angajării sociale.

 Expoziţia 𝙊 𝙡𝙪𝙢𝙚 𝙖 𝙟𝙤𝙘𝙪𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 este prezentată în cele trei spaţii expoziţionale de la etajul I al Hanului Gabroveni. În Sala Coloanelor, sunt expuse imagini cu jocuri din Antichitate, texte şi scrieri (de Petre Ispirescu, Solomon Marcus sau Johan Huizinga), Sala Lipscani găzduieşte jocuri româneşti, iar în Sala Gabroveni sunt grupate jocuri străine şi jocuri pentru părinţi şi bunici.

   Expoziția va putea fi vizitată în baza unei programări, în perioada 3 - 15 decembrie. Vernisajul expoziţiei O lume a jocurilor este programat pentru ziua de luni, 6 decembrie, de la ora 17:00 şi va include un concert de colinde.

𝘼𝙩𝙚𝙡𝙞𝙚𝙧𝙚 pentru copii 𝙊 𝙡𝙪𝙢𝙚 𝙖 𝙟𝙤𝙘𝙪𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧

     În cadrul expoziţiei, sunt programate o serie de ateliere pentru copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, de la atelierele de grup destinate elevilor din unităţi de învăţământ, la ateliere deschise publicului larg.

Ateliere pentru grupuri şcolare: 8-9, 14-15 decembrie 2021 | ARCUB – Sala Coloanelor

Ateliere deschise publicului larg:

11 decembrie, ora 12:00 | ARCUB – Sala Coloanelor | 𝙅𝙤𝙖𝙘𝙖 𝙙𝙚-𝙖 𝙢𝙪𝙯𝙞𝙘𝙖: atelier interactiv de prezentare a instrumentelor muzicale, coordonat de baritonul Cătălin Petrescu

12 decembrie, ora 12:00 | ARCUB – Sala Coloanelor | 𝘿𝙚𝙨𝙘𝙤𝙥𝙚𝙧𝙖̆ 𝙡𝙪𝙢𝙚𝙖 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙟𝙤𝙖𝙘𝙖̆: atelier de explorare cognitivă prin jocuri senzoriale de observaţie şi mişcare, coordonat de actrița Oana Rusu

Participarea la atelierele pentru copii și la expoziția O lume a jocurilor se face în baza unei programări la adresa inscrieri@arcub.ro.

Pe o gură de rai

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Cluj




Silvia Ghelan.









Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1964.

Inima Reginei

 


Palatul Mogoșoaia 


1 decembrie 2021



Ecaterina Teodoroiu - Eroina Primului Război Mondial

 


Banca Națională României 


București


26 noiembrie 2021 - 30 mai 2022





    Muzeul Național de Istorie a României are onoarea și bucuria de a participa la expoziţia Ecaterina Teodoroiu - Eroina Primului Război Mondial, organizată de Banca Naţională a României, inaugurată pe 26 noiembrie 2021.

    Piesele aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, clasate în categoria Tezaur,  prezente în expoziție, sunt: ochelarii ce au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu (cu lentile de formă ovală, prinse între ele cu o punte de susţinere din metal galben, ochelari cu care eroina apare în fotografii), tunica de cercetaş (din postav de culoare maronie prevăzută cu două buzunare aplicate, cu clape, care se închid la un singur nasture din metal; cambrată în talie şi rotunjită în părţile laterale) şi cască de campanie de tip Adrian folosită pe front (piesă realizată din piele și oțel; cu urme de lovituri şi gloanţe).


    Expoziţia a fost realizată de către Muzeul Băncii Naţionale a României, în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional Ferdinand I şi Muzeul Naţinal de Istorie a României, cu prilejul apariției bancnotei de 20 de lei ce poartă imaginea eroinei Ecaterina Teodoroiu. Bancnota va fi lansată în circulație începând cu 1 decembrie 2021.

     „Aceasta este prima bancnotă românească de circulație care redă portretul unei personalități feminine. Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer din armata română și unul dintre eroii Primului Război Mondial, pierzându-și viața în timpul bătăliei de la Mărășești, în vara anului 1917. Pe reversul bancnotei este ilustrat Mausoleul de la Mărășești, un monument comemorativ impresionant, care constituie și astăzi una dintre cele mai importante mărturii ale luptei pentru Reîntregirea României.”

Marea Unire

 


Colecții și Colecționari 


Filatelie 


Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, Oradea 


2 decembrie 2021 




    Joi, 2 decembrie 2021, la Biblioteca Județeană din Oradea, prietenii noștri Dan Palaghianu și Octavian S. Bradea organizează o mică expoziție filatelică despre Marea Unire. Vă așteptăm în vizită între orele 9:00 - 19:00.