sâmbătă, 9 februarie 2013

Arta plastica contemporana


Vitalie Butescu


Expozitie de pictura


Elite Art Gallery, Bucuresti


5 - 28 februarie 2013






Expozitie Vitalie Butescu, Elite Art Gallery, Bucuresti

Avatar x 2, Art In Work-Workshop



Arta plastica contemporana romaneasca


Mircea Ignat, Radu Ignat


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


23 ianuarie - 28 februarie 2013



expo

Curator: Dr. Valentin Mureşan

   Expoziţiile celor doi sculptori Ignat, Mircea şi Radu, artişti plastici, membrii Filialei Sibiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România, au devenit deja o tradiţie, tatăl şi fiul expunând împreună de mai multe ori.
   Anul 2009 i-a adus pe simezele Galeriei U.A.P. Sibiu în septembrie, apoi Radu Ignat (tot în 2009) a vernisat la Galeria din Holul Primăriei Sibiu o foarte apreciată expoziţie de sculptură, intitulată de criticul dr. Alexandru C. Lungu: Fantezie şi metal. 
   Acum, după patru ani de la expoziţia comună, diferenţa de vârstă dintre cei doi artişti (de 60 şi, respectiv, 35 de ani) este de două generaţii !
   Mircea Ignat şi-a sărbătorit cei 60 de ani împliniţi în luna octombrie 2012, cu o amplă expoziţie de sculptură şi desen, deschisă la Sala Multimedia a Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu. Sub titlul generic: Opera deschisă, el a oferit atunci publicului, o retrospectivă a ultimilor 20 de ani de activitate artistică. Cu acel prilej, fiul său Radu Ignat a prezentat în premieră la vernisaj, un spectacol video cu proiecţie de culoare şi sunet pe o sculptură tridimensională a tatălui.     
   Aprecierea de care experimentul s-a bucurat din partea publicului şi a specialiştilor i-a provocat pe cei doi la o nouă întâlnire pe simeze, de data aceasta în spaţiul adecvat şi generos al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu.
   În ultimii doi ani, preocupările plastice ale lui Mircea Ignat s-au concretizat prin lucrări concepute în suprafeţe mari, cu colorate-spaţii deschise şi un ciclu amplu al Pietrelor de hotar. Radu Ignat s-a specializat şi mai mult în noul domeniu: Video sculpture, astfel încât marea încercare şi pariul celor doi de a expune împreună a iscat prezenta expoziţie ce cuprinde: culoare, formă, foto, sunet şi video, într-o formulare inedită.

expo

Expozitia: Stiati ca ?



Muzeul de Istorie Naturala


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


14 decembrie 2012 - 28 februarie 2013




e

Curatori: Ana-Maria Mesaros si Gabriela Cuzepan

   De-a lungul timpului, omul nu a încetat sa îsi aplece atentia catre natura, sa observe si sa o analizeze astfel încât sa poata învata lucruri noi si sa evolueze cu ajutorul ei. Prin observatii a putut studia fenomene din natura, evolutia acestora, transformarile prin care trece planeta Pamânt, dezvoltarea organismelor, comportamentul acestora si adaptarile lor, precum si multe alte aspecte din mediul înconjurator. Numeroasele informatii obtinute în urma observatiilor si analizelor au putut fi adunate de-a lungul timpului, constituind subiectul lucrarilor stiintifice, al articolelor de studiu si publicatiilor de renume.
   Toate acestea au ajutat la întelegerea si transmiterea mai departe a cunostintelor necesare pentru ca omul sa poata evolua, devenind sursa de inspiratie în confectionarea de mecanisme automate, structuri cu eficienta industriala ce imita sau preiau prin analogie performantele fiintelor vii. De asemenea, studiul naturii a dus la întelegerea importantei protejarii mediului înconjurator si conservarea acestuia mult mai bine si mai sustenabil.  
   În jurul nostru traiesc numeroase specii de organisme care prezinta o diversitate impresionanta. De aceea "fiecare specie ne poate învata ceva prin exemplul pe care îl da pentru supravietuire si perpetuare si, poate dincolo de acestea, prin misterul unei perfectiuni greu de explicat si al unei capacitati de comunicare pe care înca n-am reusi s-o descifram si s-o întelegem pe deplin.” (Dolfi Drimer).
    Numeroase animale traiesc doar în anumite medii unde au reusit sa se adapteze foarte bine, precum unele organisme mici care îsi petrec aproape tot timpul fixate într-un loc sau organisme microscopice care pot supravietui multa vreme la temperaturi foarte ridicate, în stare uscata sau înghetata, pe când altele sunt mult mai active si mobile, dominând uscatul de la nivelul solului pâna în vazduh. În plus, animalele poseda si îsi dezvolta un comportament adecvat vietii în habitat, comportament care constant evolueaza si este influentat de cunoscuta selectie naturala.
   Expozitia temporara Stiati ca ? organizata de Muzeului de Istorie Naturala, sectie a Muzeului National Brukenthal, este o invitatie la observatie în lumea animalelor, la analiza si reflectie asupra faptelor stiute sau mai putin stiute ale acesteia. În aceasta expozitie sunt etalate moluste, artropode, insecte, amfibieni, reptile, pasari si mamifere, însotite de texte care prezinta si explica fapte mai putin cunoscute despre acestea.
   Piesele expuse fac parte din colectiile Muzeului de Istorie Naturala din Sibiu.

Descoperiri in pinacoteca (2007-2012)



Muzeul National Brukenthal


Sibiu


13 decembrie 2012 - 1 martie 2013





expo

   Curatori: 
Alexandru Sonoc, dr. Valentin Muresan, Ioan Muntean, dr. Ilie Mitrea si Andrei Popa

   Expozitia îsi propune sa prezinte rezultate ale cercetarii si ale activitatii de restaurare a unor lucrari din pinacoteca Muzeului National Brukenthal, desfasurate din perioada 2007-2012. Majoritatea lor sunt chiar foarte recente, din perioada 2010-2012. Ele se datoreaza atât specialistilor din muzeu, cât si unor cercetatori din exteriorul acestuia, ca rezultat al colaborarii cu muzeul sau al interesului lor personal pentru anumite lucrari din colectie, ceea ce reflecta o mai buna cunoastere si apreciere în strainatate a patrimoniului Galeriilor de Arta. La aceasta au contribuit atât expozitiile muzeului, care au cuprins întotdeauna si un numar semnificativ de lucrari (pentru prima oara prezentate publicului strain) sau anume restaurate în acest scop, cât si tot mai frecventele solicitari ale unor lucrari din pinacoteca muzeului la mari expozitii internationale sau pentru a fi reproduse în diferite lucrari stiintifice. Mijloacele tehnice moderne (aparatele optice, calculatorul si accesul la comunicarea electronica si la informatiile de pe internet) au facilitat foarte mult studiul diversificat si aprofundat al lucrarilor, de la imaginea de ansamblu pâna la detalii greu de sesizat anterior.
    O astfel de expozitie de studiu, în care sunt discutate peste o suta de lucrari, este mai putin obisnuita, stârnind interesul publicului tocmai prin faptul ca îi permite accesul în culisele cercetarii muzeale, la pasionantele polemici privitoare la atribuirile unor tablouri si la sinuoasele cai prin care unele opere au ajuns în colectia muzeului. (Alexandru Sonoc)

Spectacole, spectacole....



Diaspora romana


Montreal, Canada






:***Zig-Zag Romano-Canadian - Ziarul romanilor din Canada


Expozitie de arta digitala: Dare to be Different



Expoziție de fotografie


Caras Ionuț


Galeriile de Artă, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași


3 - 21 februarie 2013





   "Vreau sa multumesc pe aceasta cale sotiei mele care m-a sustinut mereu in ceea ce fac si inca mai crede in mine, familiei mele, lui Sorin Mazilu care m-a ajutat sa pun aceasta expozitie pe "picioare", Luana Ibacka pentru textul din care m-am inspirat, celui mai devotat prieten Cătălin Titire, celui mai bun fotograf de la care am invatat foarte multe Ionut Lungu, celor care gazduiesc aceasta galerie, Centrul de Studii Europene, Centrul de Documentare Europeana si Biblioteca Austria si nu in ultimul rand tuturor celor care m-au sustinut de-a lungul postarilor mele, si nu numai. Cu stima, Ionut."

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi


Expozitia Nationala: Icoana - credinta si traditie


Palas Mall, Iasi


prima editie, 7 - 14 februarie 2013






Afis Iasi Palas Mall A3 mic Expozitiei Nationale Icoana   credinta si traditie, editia I

Ceramica traditionala in obiceiurile de nunta



Muzeul Viei si Vinului


Harlau


8 februarie - 8 martie 2013






Organizatori: 
Complexul Muzeal National Moldova. Iasi, în parteneriat cu Fundatia Culturală Artex
Adresa: 
strada Logofat Tăutu nr. 7, Hârlău, judetul Iasi. 

   Data fiind provenienta acestora – localitatile Oboga si Romana (Olt), Hurez si Vladesti (Valcea), Simian (Mehedinti), Galesoaia si Gorgova (Gorj), Jupanesti (Timis) si Vama (Satu Mare), obiectele ceramice etalate nu si-au gasit locul in expozita permanenta a muzeului, a carei tematica este axata pe zonele etnografice ale Moldovei.
   "Ulcioarele si plostile de nunta sunt cele mai frumoase obiecte lucrate in lut, cu ornamente specifice, intotdeauna smaltuite, pentru a da un plus de farmec si frumusete momentului solemn ce marcheaza trecerea si intrarea tinerilor casatoriti intr-o alta stare. Datorita importantei pe care o au in marcarea unor importante praguri temporale din viata omului, muzeografii ieseni au imbogatit de-a lungul timpului patrimoniul muzeului cu asemenea vase, astfel ca, in prezent, dispunem de o valoroasa colectie de ulcioare, ce poate fi valorificata prin activitati specifice: expozitii temporare, permanente, cataloage de colectie”, a precizat Victor Munteanu, sef al  Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National Moldova.
   Expozitia are rolul de a continua activitatile de promovare a institutiei, desfasurate in cadrul unui proiect derulat in parteneriat de Fundatia Culturala Artex si Complexul Muzeal National Moldova. 
 program de funcţionare: zilnic, între orele 08:00 – 18:00.
INFO: www.muzeulvieisivinului.ro/
***iasifun.ziaruldeiasi.ro


Arta plastica contemporana romaneasca


Viorel Cosor


Expozitia de pictura: Revelatia identitatii


Galeria Helios, Timisoara


7 - 21 februarie 2013 





b_300_200_16777215_0___images_Evenimente_expozitii_Viore_Cosor_Helios.jpg

Adresa: Piata Victoriei, nr. 6
Program: zilnic: 9:00-17:00
***timisoara.ro

Adevărata tragedie a lui Panait Istrati



Apariții editoriale


Muzeul Brăilei, Editura Istros


Eleni Samios Kazantzakis





   Adevărata tragedie a lui Panait Istrati 
este povestea unei experienţe terifiante, trăite în Rusia Sovietică, de 

Panait Istrati şi Nikos Kazantzakis, povestită de Eleni Samios Kazantzakis, publicată pentru prima dată în limba română.



                                      Versiune în limba română: Oana Ursache, Zamfir Bălan
   Ediţie îngrijită, introducere, note: Zamfir Bălan
  Cartea poate fi comandată de la Muzeul Brăilei, pe una dintre adresele:

                                                            sediu@muzeulbrailei.ro 

                                                            editura_istros@yahoo.com


sau poate fi cumpărată direct de la Muzeul Brăilei 

(Piaţa Traian, nr. 3; 0339401002; 0339401003) şi de la 

Casa Memorială Panait Istrati (Grădina Publică; 0339401004).
  Pentru comenzile din ţară, livrarea se face cu plata ramburs, fără costuri de transport. 
Pret: 20 lei.


Suflet si pasiune



Casa Memoriala Nicu Enea 



O altfel de activitate


Bacau


2013






Mihalcea Petronela si Silvia Tiperciuc



Sebi Sufariu in actiune


Mihnea Baran






Tiperciuc Silvia


Mihalcea Petronela

  Conservarea operelor de arta din casa pictorului. Echipa de lucru : Tiperciuc Silvia - restaurator, Mihalcea Petronela - conservator, Cojocariu Camelia - custode, Mihnea Baran - muzeograf, Sebi Sufariu - voluntar.
***Tot respectul meu pentru astfel de oameni; pentru pasiunea si stradania depusa.


Expo Love Crystal



Muzeul National de Geologie


Bucuresti


14 - 17 februarie 2013





Muzeul National de Geologie gazduieste Expo Love Crystal

   Institutul Geologic al Romaniei organizeaza la Muzeul National de Geologie expozitia cu vanzare de cristale si bijuterii din pietre pretioase si semipretioase 
Expo Love Crystal.

   Expozitia poate fi vizitata in perioada 14 - 17 februarie 2013, interval orar 10.00 18.00. 
In zilele de 15, 16 si 17 februarie biletul de intrare este de 8 lei pentru adulti si de 4 lei pentru copii si pensionari. Pe 14 februarie, de Ziua Indragostitilor, biletul de intrare in expozitie este de 4 lei.
Informatii suplimentare: 021/212.89.52.