marți, 7 iunie 2016

Expozitie de grafica




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristina Cioplea


Galeriile Municipale de Arta Targu Jiu


9 iunie 2016






Eroi ai neamului românesc




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Cercul Militar Galati


8 iunie 2016





   Ziua de 9 iunie este pe lângă sărbătoarea cu semnificație religioasă a Înălțării Domnului și un moment de cinstire a eroilor neamului românesc. Cu această ocazie, Biblioteca V. A. Urechia, va organiza miercuri, 8 iunie 2016, între orele 12:00-15:00, în incinta Cercului Militar Galați, expoziția Eroi ai neamului românesc în documente din colecțiile Bibliotecii V. A. Urechia.     Evenimentul se încadrează în seria activităților desfășurate de Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria din Galați cu ocazia aniversării a 96 de ani de la legiferarea comemorării eroilor căzuți în războaie, de Ziua Înălțării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paști.
***

Vibratia Pozi+iva




Arta plastica contemporana romaneasca


Victor Gingiu


Galeria Helios, Timisoara


9 iunie 2016





Reverie




Arta plastica contemporana romaneasca


Margit Hegyi Simion


Libraria Diverta-Hubertus, Cluj - Napoca


9 iunie 2016





    A.A.P. Cluj invita membrii asociatiei la vernisajul expozitiei personale de pictura Reverie a d-nei Margit Hegyi Simion, la Libraria Diverta-Hubertus, Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 22, joi, 9 iunie, ora 18.00.
Vor prezenta: prof. dr. Negoita Laptoiu si Sabin Mircea Rus.
Moderator: Mariana Enache, manager proiecte culturale.
   Simion Hegyi Margit, a absolvit Şcoala Populară de Arte, de 3 ani, în anul 1972, secţia Pictură.
   Sub egida Asociaţiei Artiştilor Plastici (A.A.P. Cluj), a cărei membră este, a participat la 5 expoziţii colective: Poem de Primăvară (martie 2016, la Centru de Cultură Urbană Casino, Cluj-Napoca), Ferestre deschise (martie 2016, la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, Cluj-Napoca), Consonanţe (aprilie 2016, la Centru de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, Cluj-Napoca), Expoziţie de artă plastică (aprilie 2016, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca), Expoziţie de arte vizuale (mai 2016, la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu-Mare).
    Doamna Margit Simion a avut o expoziţie personală la Galeria Remenyik Sandor din Cluj-Napoca, având două subiecte: Anotimpurile şi Roşia Montană, în luna octombrie 2014.
   "Dispune de acea energie rafinat şlefuită care-i permite să coalizeze datele argumentului natural în sinteze cromatice expresive, mult dincolo de pitorescul efemer. Operează dezinvolt cu acorduri în dominantă, cu definitorii matasuiri în game de verde şi albastru, pentru a etala convingător freamătul inefabil al unui context cromatic furnizor de flux tonifiant, atât de necesar în frământata noastră trecere prin vremi. Se simte în totul clamarea lirică a unui suflet iubitor de puritate şi frumuseţe dăinuitoare, conferite generos spre contemplare prin incantaţiile unei palete de-o cuceritoare acurateţe." (prof. Dr. Negoita Laptoiu)

Cinstirea eroilor – datorie și onoare.




Muzeul Brailei Carol I


Cercul Militar, Braila


8 iunie 2016





   Muzeul Brăilei Carol I în colaborare cu Cercul Militar Brăila organizează miercuri, 8 iunie 2016, ora 13:00, în sala de festivități a Cercului Militar, Simpozionul Cinstirea eroilor – datorie și onoare.
Prezintă:
- Viorica Preda, muzeograf, Muzeul Brăilei Carol I;
- Dr. Mariana Andrașoae, profesor, Școala Gimnazială I. L. Caragiale Brăila;
- Col. (rez.) Ionel Teodorescu, președinte, 
Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria Brăila.

Se va organiza și o expoziție cu obiecte ale colecționarilor:
- Lt. Col. (rez.) Constantin Giurgea – medalistică
- Marius Diaconu, administrator Romilitaria și Tradiția Militară – uniforme militare.

Bucovina, sufletul meu




Arta plastica contemporana romaneasca


Catalin Alexandru Chifan


Centrul pentru Sustinerea Traditiilor Bucovinene, Suceava


14 iunie 2016






Vesminte traditionale grecesti




ARCUB - Bucuresti


21 - 24 iunie 2016





   Expoziția cuprinde fotografii cu veșminte locale grecești, trei cămăși autentice, proiecția unui documentar despre tradițiile din Trikeri, precum și conferințe despre costumul tradițional grecesc. Evenimentul este organizat împreună cu Muzeul Benaki și cu Fundația Etnografică din Peloponez V. Papantoniou, în colaborare cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Asociația Mklasica Melos, Asociația Culturală Folclorică din Ampelokipoi și Asociația Culturală Greacă Nostos din București.
   Din colecțiile Muzeului Benaki și ale Fundației Etnografice din Peloponez sunt prezentate fotografii cu straie femeiești orășenești și de mireasă din secolele XVIII-XX, din zonele Epirului, Tesaliei, Macedoniei, Traciei Răsăritene sau din insule.
   Grație bunăvoinței Fundației Etnografice din Peloponez, vizitatorii expoziției vor avea prilejul de a vedea de aproape trei cămăși tradiționale autentice din Tesalia, Attica și Dodecanez.
    În documentarul Studiu despre costumul din Trikeri, producție a Fundației Etnografice din Peloponez, este prezentat straiul femeiesc local purtat, la începutul sec. XX, în localitatea Trikeri din Magnesia. Straiul urmează modelul vestimentar din insule și păstrează trăsăturile straiurilor tradiționale din Sporadele de Nord.
    Conferințele vor fi susținute de curatorul expoziției, etnologul și filologul Xenia Politou și de istoricul și criticul de artă Adina Nanu.
    În data de 24 iunie, la Noaptea Institutelor Culturale, vor fi susținute două concerte, unul de muzică grecească (interpretează Emanuela și Iustinian Mândrilă) și altul de muzică clasică, cu piese grecești în primă audiție în România (interpretează Ioana Turcu – flaut și Raluca Stratulat – vioară).
    Expoziția și evenimentele din cadrul acesteia au loc, din data de 21 până în data de 24 iunie, în Sala Arcelor a Centrului Cultural ARCUB (Str. Lipscani, nr. 84-90).

Programul Evenimentelor

Vernisajul expoziției: marți, 21 iunie, începând cu ora 19:30.
Durata expoziției: marți, 21 iunie – vineri, 24 iunie 2016
Ore de vizitare: 21-23 iunie: 14:00-22:00 
 24 iunie (Noaptea Institutelor Culturale): 14:00-00:00
***http://hfc-worldwide.org/bucharest