luni, 28 septembrie 2015

Mate - Realitatea




Arta plastica contemporana romaneasca


Ana Maria Dinescu


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


12 - 18 octombrie 2015






   "Materialitatea este realitatea lumii in care traim si din care facem parte. Acceptand materia picturala si lasandu-ne purtati de regulile ei vom ajunge paradoxal la un miez mai apropiat de spiritual. Materia prima si orice materie care repeta sau mimeaza actul creator este realitatea din care ne-am nascut si realitatea din care se nasc formele pe panza, este mate-realitatea. Totul este intricat in materia din care suntem facuti si cu care facem la randul nostru, pana si sufletul in sine. De aceea fiecare bucata de materie vibreaza viata la fel cum sufletul vibreaza si pulseaza cand este atins. Materia devine astfel existenta, realitate=mate-realitate. Existenta materiei si a sufletului nu mai sunt termeni antitetici, materia este scaldata in spirit, iar spiritul poate fi prezent, numai intricat in materie, cele doua fiind de nedespartit. Pasta de culoare insasi este si materiala si imateriala in acelasi timp. Materiala pentru ca exista si este observabila si imateriala pentru abstractul culorilor pe care il desemneaza.
   Vrand sa redau miscarea intricata a sufletului , sau macar o harta, o organigrama a lui, am descoperit paradoxal, dansul organizat al materiei, ce-l contine si-l poarta, de aceea o organigrama a sufletului prin materie" (Ana Dinescu).

Obiecte masonice din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie 


Baia Mare 


25 septembrie - 31 octombrie 2015






    Loja sibiană Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr - St. Andreas zu den drei Seeblättern (1767- 1790), cea mai importantă lojă masonică în Transilvania secolului al XVIII-lea, a fost înfiinţată la 15 mai 1767, maestru de scaun fiind ales Simon Friedrich von Baussnern, cel care se iniţiase în primele patru grade la Dresda şi era deţinătorul titlului de Maestru scoţian.
   În ultima parte a existenţei sale - dar şi imediat după interzicerea francmasoneriei în Imperiu - loja sibiană s-a bucurat de sprijinul baronului Samuel von Brukenthal, cel care, în 1777, a preluat funcţia de guvernator al Transilvaniei. Din 2 martie 1743 acesta era el însuşi mason, mai întâi în Loja Aux Trois Canons, prima înfiinţată la Viena, mai apoi într-o nouă lojă, la Halle, numită Aux Trois Clefs d’Or (La cele trei chei de aur), în care a deţinut funcţia de maestru de scaun.
    Muzeul Naţional Brukenthal deţine 163 de obiecte masonice, majoritatea aparţinând lojei Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr. Prin numărul mare de piese şi prin diversitatea acestora, colecţia este cu adevărat remarcabilă şi cuprinde colane ale ofiţerilor, eşarfe, şorţuri, mănuşi, sigilii, obiecte de ritual (ciocane, urne de vot, craniu, clepsidră), însemne de grad.
    Prin intermediul expoziţiei Obiecte masonice din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, deschisă la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare - Maramureş, este prezentată publicului din această parte a ţării valoroasa colecţie.
Text oferit de curatorii expoziţiei:
dr. Raluca Maria Frîncu şi Adrian Georgescu (Muzeul Naţional Brukenthal); 
dr. Dan Pop (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare - Maramureş)

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Bogdan Barleanu


Galeriile Pallady, Muzeul Unirii, Iasi


4 octombrie 2015






Zilele Culturii Sârbe




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti 


Bucuresti 


30 septembrie - 3 octombrie 2015





    Uniunea Sârbilor din România (USR), în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Bucureşti şi Liga de Prietenie Româno-Sârbă organizează, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie, evenimentul cultural Zilele Culturii Sârbe.
    În data de 30 septembrie este prevăzută inaugurarea sediului din Bucureşti al Uniunii Sârbilor, eveniment care va fi urmat de o prezentare a activităţilor comunităţii din Bucureşti, şi de deschiderea oficială a evenimentului Zilele Culturii Sârbe.
    Joi, 1 octombrie, cu începere de la ora 14.00, va avea loc, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, vernisarea expoziţiei de fotografie Coroana Prieteniei Româno-Sârbe. Tematica expoziţiei este nunta regelui Alexandru I al Iugoslaviei cu principesa Maria de Hohenzollern-Sigmaringen. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi lansată cartea bilingvă sârbo-română Tezaurul Amintirilor şi vor fi prezentate filmele Încoronarea regelui Petru I Karadjordjevic şi Nunta regelui Alexandru cu principesa Maria.
   Tot joi, cu începere de la ora 19.30, este prevăzut, la Muzeul Naţional George Enescu, un concert de muzică clasică susţinut de duetul Shake&Speare, respectiv Ivan Simeunovic (vioară) şi Milivoje Veljic (pian).
    În ziua de vineri, 2 octombrie, la sediul Uniunii Sârbilor din Bucureşti va avea loc proiecţia filmului Pădurea, în prezenţa regizorului Sinişa Dragin.
    Zilele Culturii Sârbe se vor încheia în ziua de sâmbătă, 3 octombrie, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, unde, cu începere de la ora 10.00, va fi prezentat un spectacol folcloric la care vor lua parte Ansamblul Cultural Sf. Sava şi orchestra de Tamburaşi Batini becari, ambele din Sânnicolaul Mare (jud. Timiş).

Porţile cerului




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti 


1 - 30 octombrie 2015





    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită joi, 1 octombrie 2015, ora 17.00, în sala H. H. Stahl, la vernisajul expoziţiei Porţile cerului, curatoriată de Valeriu Stoica, un proiect ce cuprinde iconografie tematică şi o reprezentare plastică a principalelor edificii de cult legate de acest subiect.
    Tradiţiile suprapun o lume spirituală peste lumea reală, unde prin integrarea sa milenară devine o componentă a realităţii. Nu poţi desprinde tradiţiile de treptele esenţiale ale vieţii, de cele mai importante momente ce marchează istoria unui om, a unei comunităţi, a unui popor creştin. Fiecare simbol, fiecare troiţă, muzeu, biserică sau mănăstire, prin puternica lor implicare creştină devin o poartă spre eternitatea divină, spre cer.
    Lucrările executate în spiritul continuităţii vechilor maeştri şi a canalelor bizantine aparţin unor autori valoroşi si recunoscuţi, autori care au pictat biserici, care au întreţinut perpetuarea acestor meşteşuguri, în spaţiile consacrate: Grigore Popescu-Muscel, Mariana Popescu-Dragomir, Valeriu Stoica, Elena Oana Agapie, Mihaela Bădescu, Diana Borundel, Elena Constantin, Melania Florescu, Maria Iacob, Marian Manole, Alexandru Mateiaş, Tatiana Moroianu-Dincă, Nicoale Nestor şi Ovidiu Teodorescu.
    Organizată în acelaşi spirit cu expoziţiile itinerante, anterioare Candela de veghe, Cununa de spini, Câmpiile verticale, Omul profilat pe cer, Darul magilor îşi continuă drumul început anul acesta la Complexul muzeal Curtea Domnească - Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Slobozia, Palatul Parlamentului - Bucureşti, Muzeul de Artă - Chişinău.
    Expoziţia va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, în sala H. H. Stahl, Şos. Kiseleff nr. 30, în perioada 1 – 30 octombrie 2015.

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 – int. 178, 143
Biroul Expoziţii Temporare
021 317 91 03 – int. 186

Breaking News: Nonius a batut-o pe Stela




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari 


Inscrisuri de toate felurile





Un document recent intrat in colectie. Datat 19 martie 1948.
Cu o titulatura cam "belicoasa"... 
Conform acestuia, Stela era sanatoasa si apta sa fie "batuta" 
de armasarii Satului.


De pe spatele documentului aflam ca Stela (de rasa araba si de culoare "roib"; 
propietatea lui Lupu din Aradul Nou) a fost "batuta" de Nonius 
(rasa: Nonius, de fel din Izvin).
Eveniment intamplat pe 17 aprilie 1948.
Daca nu stiati, Nonius este o rasa formata in Ungaria, la Mezohegyes,
initial ca rasa de utilitate militara (conform www.animalmedia.eu).

Se observa ca "Declaratia de nastere" a ramas necompletata.
Stau si ma intreb: "Dar daca Nonius a batut-o pe Stela degeaba?" 

Un alt fel de a privi lumea




Arta plastica contemporana romaneasca


Ana Ruxandra Ilfoveanu


Universitatea Romano-Americana, Bucuresti


1 octombrie 2015






Culturi și civilizații




Victor Simion - Calatorie pe raul Colorado 


Cercul Militar National, Bucuresti 


1 octombrie 2015





    În perioada octombrie 2015 - mai 2016, în fiecare joi, la ora 17.15, Cercul Militar Național vă așteaptă să participați la expunerile și proiecțiile incluse în cele patru mari tematici: Culturi și civilizații, Gânduri duhovnicești, Anul 1916 - O adevărată bisectoare a Marelui Război și Un veac de cinematografie militară în România.
    Programul de cultură generală Culturi și civilizații prezintă aspecte mai puțin cunoscute ale unor culturi și civilizații de pe întregul pământ, explorează teritorii pline de taine sau farmec natural, propune întâlniri inedite cu populații ce trăiesc în jungle și păduri misterioase.     
    Expunerile susținute, în prima zi de joi a fiecărei luni, sunt însoțite de filme documentare.
Joi, 1 octombrie, începând cu ora 17.15, la Sala de Cinema, va fi prezentată prima expunere cu tema: Călătorie pe râul Colorado. Conferențiarul Victor Simion, istoric de artă, ne face următoarea introducere: "O fascinantă călătorie prin uimitorul Parc Național al râului Colorado pentru a ne uimi de cea mai mare fractură terestră – Marele Canion”.
Intrarea liberă.