joi, 7 martie 2019

Să ne cunoaștem artiștii - "...din lumea Dorohoiului"




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Gheorghe M. Nuțescu (1929 - 1999)







Articol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1980.


Salon de Arte




Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Arte Hunedoara 


28 februarie 2019




Expozitia reuneste pe simeza artisti precum:
Gheorghe Dican - Rm.Valcea, Marin Petre Constantin -Targoviste, Cornelia Victoria Dedu - Bucuresti, Radu Rosian - Deva, Ami Vasilescu - Bucuresti, Cristian Sergiu Ianza - Bucuresti, Liviu Lazarescu - Bucuresti, Ion Pantilie - Pitesti, John Pirva - Deva, Constantin Tanislav - Bucuresti, Lucia Juncu - Bucuresti, Marius Vancea - Bucuresti, Gheorghe Coman - Bucuresti, Nicolae Alexandru Ispas - Alba Iulia, Vali Irina Ciobanu - Bucuresti, Alexandru Alamoreanu - Cluj Napoca, Gheorghe Pogan - Bucuresti, Razvan Zuzu Caratanase - Bucuresti, Sanda Murzea - Hunedoara, Maria Jarda - Bucuresti, Marinela Dumitrescu - Bucuresti, Ion Aurel Garjoaba - Pitesti, Petre Achitenie - Bucuresti, Ion Achitenie - Bucuresti, Mihai Marin Carstea - Bucuresti, Alexandru Podea - Deva, Ammar Alnahhas - Siria, Erika Lazar - Arad, Marieta Besu - Bucuresti, Tiberiu Balasz - Hunedoara, Augustin Lucici - Pitesti, Tibor Fazekas - Hunedoara, Aneta Filip - Arad, Sever Moldovan - Bistrita, Horia Gherghina - Hunedoara.
Va asteptam!

Roma antică. Tehnologie civilă şi militară.




Muzeul Țării Crișurilor 


Oradea 


12 martie 2019





    În data de 12 martie 2019, ora 17:30, la Muzeul Ţării Crişurilor va avea loc vernisajul unei expoziţii de excepţie, cu titlul Roma antică. Civilizație și grandoare. Tehnologie civilă şi militară. Expoziţia, o premieră în România, este rezultatul unei colaborări cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa (Italia), colaborare care a început acum un an, când la Muzeul Ţării Crişurilor s-a organizat expoziţia Maşinile lui Leonardo da Vinci.
    "Maşinile” familiei Niccolai prezentate la Muzeul Ţării Crişurilor au fost înfăţişate pentru prima dată publicului în 2010, la Roma, într-o expoziție intitulată Mașina – Tehnologia în Roma Antică, ce a fost premiată de către președintele Italiei cu medalia de aur pentru inovație culturală. Motivaţia relevată de presa şi televiziunile vremii a evidenţiat faptul că se încearcă "un nou mod de a prezenta istoria” prin apelul la, în cazul Romei Antice, reconstituirile realizate pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de obiecte şi texte autentice (tratatul lui Vitruviu) aflate în muzee din Italia.
    Reconstrucția acestor modele a fost posibilă datorită studiului tratatului lui Vitruviu (arhitect și inginer roman din secolul I î.e.n, contemporan al lui Cezar și Cicero), De Architectura, în care găsim pasaje dedicate construirii zidurilor unei cetăți (Cartea I), apeductelor (Cartea a VIII-a), utilităţii științei (Cartea a IX-a) și, în sfârșit, construcției de mașini pentru uz civil sau militar (Cartea a X-a). Gabrielle Niccolai, în catalogul expoziţiei de la Roma, arată: "Interesul meu pentru această temă a început în anii 1990, când am produs prototipuri, la scară, de mașini antice pentru a reconstitui modele care să fie fidele "maşinilor” din perioada respectivă. În prezent, numărul mașinilor construite – incluzând aici cele după Leonardo da Vinci, Arhimede etc. - se ridică la aproximativ cinci sute, toate realizate cu meticulozitate din materialele epocii: lemn, fier, pânză, frânghii și bronz. Dezvoltarea tehnologiei informatice și software din ultimii ani ne-a permis să îmbunătățim și să elaborăm desenele noastre originale, reproducându-le la scară, creând astfel "mașini” din Antichitate funcționale (...)”.
   Expoziţia acoperă o epocă fascinantă din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu (sec. I î.Hr.-476 d.Hr). Pe lângă ingeniozitatea militară pe care obiectele expuse o reflectă în detaliu, perioada Imperiului roman a fost caracterizată și de construcțiile ample şi de inovația tehnică la scară largă, care au adus o bunăstare fără precedent chiar și în colțurile îndepărtate ale Imperiului (Britania, Dacia, nordul Africii etc.).
Obiectivul expoziţiei coincide cu cel al autorilor acestor interesante reproduceri, anume de a crea un spațiu în care vizitatorul să poată înţelege principiile mecanice care guvernează funcționarea „maşinilor” reconstituite. Astfel se asigură o înțelegere mai profundă a conceptelor și aplicațiilor practice ale mașinilor din Antichitatea romană, care sugerează paralele cu lumea tehnologică modernă de astăzi.
    Expoziţia este potrivită tuturor categoriilor de public, mai ales şcolilor, deoarece are şi obiecte interactive (arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant, angrenajul cu roţi dinţate), fiind însoţită, de asemenea, de explicaţii şi de prezentări 3D ale unor obiecte expuse, precum şi de un film despre Imperiul roman.

Din istoria mișcării teatrale de amatori




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muncitoresc Pipera








Articol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1980.


Outsider Art




Inițiative de toată lauda 


Muzeul Civilizației și Culturii Dacice, Deva 


12 martie 2019




    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în colaborare cu Spitalul de Psihiatrie Zam, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită marți, 12 martie 2019, ora 13:00, să participați la vernisajul expoziției Outsider Art, eveniment ce se va desfășura în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia, de la etajul superior.
    În cadrul expoziției sunt etalate circa 60 de lucrări realizate de către pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Zam, în diferite tehnici, dintre care unele sunt în ulei pe pânză sau pe carton, altele în tempera și acuarelă, pe hârtie sau pe sticlă, precum și câteva obiecte de meșteșug, din lemn, cu tematică diferită. Valoarea lucrărilor a determinat propunerea unei expoziții de artă mai puțin obișnuite, prin prisma autorilor lucrărilor, la care s-a adăugat dorința de a contribui la schimbarea atitudinii, uneori greșite, a societății față de aceste persoane.
    "Pentru unii dintre pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Zam, pictura este un mod de a comunica. Gândurile lor cele mai ascunse, ideile, tot ceea ce nu reușesc să comunice verbal, o spun prin intermediul artei. De-a lungul timpului, cadrele medicale din acest spital au colecționat aceste lucrări și ne-am gândit că munca pacienților ar merita să fie cunoscută” a spus Silviu Lungu din cadrul Biroului de calitate al serviciilor medicale, inițiator al proiectului.
    "Printre lucrări regăsim o serie de peisaje care prezintă o evoluție plastică în realizarea acestora, uneori observăm testul <copacului> care dezvăluie stadiile bolii, starea și procesul de degradare ori confuzie ale pacientului, alteori se pot vedea peisaje melancolice care surprind frumusețea și bogăția naturii în tonuri calde de verde de China, smarald cu veronesse sau nuanțe de roz. Mai sunt prezente compoziții abstracte sau unele cu personaje sau portrete, realizate în funcție de evoluția bolii cu care se confrunta autorul lucrării”, menționează muzeograful dr. Diana Loredana Pantea, Secția de Istorie și Artă din cadrul muzeului.
     Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 martie – 31 mai 2019, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

Lumea văzută prin ochii lor...



Cercul de Arte Plastice Ion Andreescu 


Comuna Băneasa












Articol publicat în Revista Flacăra, nr. 51 - 52. 27 decembrie 1975.



Vreți să jucați cu noi?




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Mic




Elena Pop (Luluța) și Tatiana Iekel (Guliță) în Chirița de Vasile Alecsandri,
în spectacolul Vreți să jucați cu npo? de Al. Popovici.
Premieră: 29 noiembrie 1967.





Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 4. Aprilie 1968.


Exponatul lunii martie




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 martie 2019






    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită de luni, 4 martie a.c., la deschiderea Exponatului Lunii Martie.
    Pentru perioada 1 – 31 martie 2019, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre, colecţia istorie. Este vorba de o Fructieră din metal.
    Fructiera din metal ce face obiectul Exponatului Lunii datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este confecționată din alpaca argintată având un format navicular cu baza aplatizată. Fructiera este decupată pe margini cu bandă de flori, marginile fiind festonate. La capetele navei sunt decupate motive florale care sugerează un blazon. Piesa este nemarcată.

Salonul literar Axis Libri




Lansare de carte 


George Arion, Petru Todoran 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


7 martie 2019





Pe simezele slătinene - Instantanee




Arta plastică contemporană românească 


George Voica 


Galeria ARTIS, Slatina


7 martie 2019





Toate pânzele sus!/Năzdrăvăniile lui Păcală




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Ion Creangă




Scenă din Toate pînzele sus! de Sinu Bondi, după romanul lui Radu Tudoran.
Premieră: 24 septembrie 1967.






Articol publicat în Revista Gazeta Literară, Nr. 51, de joi, 21 decembrie 1967.





Scenă din Năzdrăvăniile lui Păcală de Letiția Popa, după Petre Dolfu.
Premieră: 23 februarie 1968.



Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 4. Aprilie 1968.