luni, 18 aprilie 2016

Crucea de Flori




Hunedoara


24 aprilie 2016





   Crucea de Flori a devenit deja tradiție în municipiul Hunedoara.
În duminica Floriilor, 24 aprilie 2016, ne vom întâlni din nou pe platoul din fața Casei de Cultură, pentru a reconstrui și acoperi crucea cu flori.
Vă așteptăm, începând cu ora 12:30!

Rezonante cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta ale Municipiului Iasi


19 aprilie 2016





Vanzator de amintiri




Lansare de carte


Elena Netcu


Casa Avramide, Tulcea


21 aprilie 2016







   Elena Netcu s-a nascut in orasul Isaccea, jud. Tulcea, la 30 august 1948. Cursurile primare, gimnaziale (1956 - 1963) si liceale (1963 - 1967) le urmeaza in orasul natal. Absolventa a Institutului Pedagogic de 3 ani din Galati (1967 - 1971) si a Facultatii de filologie - Universitatea Al. I Cuza, Iasi (1972 - 1976), finalizata cu lucrarea de licenta Marin Sorescu - poet si dramaturg, coord. prof. univ. Constantin Ciopraga. Profesoara de limba romana la Scoala generala Posta, jud. Tulcea (1971 - 1976), prof. - educator la Casa de copii scolari nr. 1 - fete, Tulcea (1976), profesor la Liceul Forestier Tulcea (1985 - 1986), Scoala generala nr. 12 Tulcea (1991 - 1995), Scoala Constantin Gavenea Tulcea (1995 - 2006). Gradul didactic I cu lucrarea Receptarea textului literar in scoala (1998). Coordonator de reviste scolare, indrumator artistic (2000 - 2006).
   Poeta, prozatoare. Debut literar in revista Convorbiri didactice (1973). Membra a cenaclului literar Panait Cerna (1973 - 1983). Prezenta in volumul colectiv O Tulce literara (1983).     
   Colaboreaza la revistele Steaua Dobrogei, Orient Express (1990), Aegyssus si la revista online Semanatorul. Membra titulara a Asociatiei Aegyssus a Scriitorilor din judetul Tulcea.
Volume publicate
Amfora in necuprins. Tulcea: Harvia, 2005;
Ritual. Tulcea: Harvia, 2007;
Lenka. Bucuresti: Editura Benefica, 2010 (roman);
Puiul Mot. Bucuresti: Editura Benefica, 2010 (carte pentru copii);
Cavalerul cuvintelor. Tulcea: Karograf, 2010, 130 p. (versuri).
Isprăvile motanului Hat. Tulcea: Karograf, 2011, 88 p. (versuri)

Repere istorice: 106 – 1456 – 1866 – 1916 - 2016




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Bucuresti


14 - 15 mai 2016




   Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I găzduieşte în zilele de 14-15 mai 2016 manifestarea, devenită tradiţională în spaţiul muzeistic bucureştean, Zilele Muzeului Militar Naţional, având tema Repere istorice: 106 – 1456 – 1866 – 1916 - 2016.
   Ca şi în anii trecuţi, Muzeul Militar Naţional propune publicului un program atractiv şi în mare parte inedit, care se adresează cu precădere tinerilor vizitatori, interesaţi să cunoască aspecte mai puţin cunoscute ale trecutului oştirii române dar şi publicului adult, pasionat de istoria militară în general, colecţionarilor de obiecte militare vechi, tuturor celor care doresc să petreacă câteva ore agreabile într-un spaţiu cultural unic în Bucureşti şi în ţară. Acţiunile de reconstituire istorică, demonstraţiile şi prezentările istorico-militare se vor desfăşura în fiecare din cele două zile, între orele 10°°-14°°, în curtea interioară a muzeului.
    În cadrul acestei manifestări, publicul vizitator va putea asista la reconstituirea epocii războaielor daco-romane, cu ocazia comemorării a 1910 ani de la cucerirea Daciei de către romani ( în anul 106 p.Chr.), la standul organizat de Asociaţia Terra Dacica Aeterna, de la Cluj - Napoca, în care vor fi prezentate aspecte ale vieţii militare şi civile din acea perioadă.
   Epoca medievală, din secolele XIII-XV, va fi marcată de grupurile istorice Compania Ursului Brun din Bucureşti şi Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei, din Braşov, care vor organiza standuri de prezentare istorică, vor face prezentări ale echipamentului şi armamentului de epocă şi vor face demonstraţii de luptă, în conformitate cu tactica utilizată în acele vremuri. Epoca Renaşterii va fi reconstituită de Asociaţia Societas Militae Getae, din Bucureşti, ai cărei membri vor fi echipaţi în costume medievale din secolul al XVI-lea, vor prezenta reconstituiri de dueluri, mânuiri de armament alb şi tir cu arcul tradiţional.
     Membrii Asociaţiei 6 Dorobanţi vor participa la manifestare cu un detaşament militar echipat în uniforme din perioada de început a domniei lui Carol I, pentru a marca 150 de ani de la sosirea în ţară a principelui Carol I (10 mai 1866), prilej cu care vor organiza un bivuac de epocă, vor face prezentări şi demonstraţii de tragere cu arme de infanterie şi cu un tun, cu pulbere neagră.
    Comemorarea centenarului intrării României în Primul Război Mondial va fi realizată de membrii Asociaţiei Tradiţia Militară care vor fi echipaţi în uniforme ale unei unităţi a marinei române, debarcate, din timpul Războiului cel Mare. Alături de colegii lor din Asociaţia Deutsches Freikorps, echipaţi în uniforme ale Regimentului 252 infanterie de rezervă al armatei germane din aceeaşi perioadă, ei vor susţine demonstraţii de instrucţie de front şi tactice, conform regulamentelor militare româneşti şi germane din perioada primei conflagraţii mondiale. Aceeaşi epocă va fi reconstituită, în cadrul unui stand propriu, de un detaşament al Clubului de Istorie Militară  ce vor fi echipaţi în uniforme ale armatei române din perioada 1916-1918.
    Pentru a comemora 75 de ani de la intrarea României în Al Doilea Război Mondial (22 iunie 1941), Asociaţia Redescoperă Istoria va amenaja un stand în care va reconstitui o poziţie de luptă din perioada ultimei conflagraţii mondiale.
    Armata română din zilele noastre va fi marcată printr-un stand de prezentare în care cei interesaţi vor putea vedea echipamentul modern utilizat de militarii români în timpul misiunilor cu caracter umanitar desfăşurate în străinătate. În cadrul manifestării va putea fi vizitat şi standul organizat de Muzeul Transmisiunilor, filială a Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I, care va prezenta un punct de transmisiuni militare în campanie.
     Tradiţiile cercetăşiei vor fi reconstituite de Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali din România, ACT-RO şi de Asociaţia Fraţii Dimăncescu care prin standul de prezentare, demonstraţii şi jocuri cercetăşeşti va încânta mai ales pe micii noştri vizitatori.
   În curtea muzeului vor mai putea fi vizitate şi standurile Grupului de Iniţiativă pentru Protejarea şi Promovarea Patrimoniului Românesc Suntem România, specializat în conservarea patrimoniului istoric militar, al S.A.R.S- Muntenia, la care se vor prezenta metode de resuscitare şi de prim-ajutor în caz de urgenţă şi al Asociaţiei Ares Archery unde arcaşi îmbrăcaţi în costume istorice vor face demonstraţii de tragere şi va putea fi admirată o expoziţie de armament istoric. Grupul va oferi informaţii despre proiectele sale la standul special amenajat . În pavilionul de colecţii, la parter veţi putea vizita o expoziţie de aparatură electronică militară, profesională şi de larg consum din România anilor 1950- 2004.
    În cele două zile vor avea loc şi depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Inf. (de Oscar Han) precum şi la Monumentul dedicat generalului I. Em. Florescu (de sculptorul francez Jules Clement Chaplain). Publicul interesat de tradiţiile şi modul în care sunt comemoraţi eroii armatei române care s-au jertfit pentru patrie, vor putea vizita standul dedicat Cultului Eroilor la care va fi organizat şi un concurs cu premii.
   Va fi amenajat un cinematograf de campanie care va prezenta filme documentare cu tematică istorico-militară din Primul Război Mondial.
   Sperăm ca miniconcertele de muzică militară şi muzică de epocă susţinute de fanfara militară a Serviciului Muzicilor Militare să încânte auditoriul. La aceste manifestări vor fi prezenţi şi colecţionari care prezintă publicului spre vânzare diverse antichităţi şi mici obiecte militare de epocă . Ca în fiecare an, dorim ca toţi cei care ne trec pragul să guste din "hrana de război”, pregătită la bucătăria de campanie, şi anume tradiţionala fasole cu cârnaţi .
Adresa:
Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I
Str. Mircea Vulcănescu, nr. 125-127, Sector 1, Bucureşti
Tel. 021.319.59.04/103
***

Zilele Centrului de Cultură Apostu




Bacău


editia a XXI-a, 22 - 23 aprilie 2016









Moda, între atemporal și efemer/Peisajul




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva


18 aprilie - 18 mai 2016







COMUNICAT

    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara vă invită, începand cu 18 aprilie 2016, la vizionarea expoziției Peisajul – expoziție de arte plastice a Profesorilor hunedoreni, precum și a expoziției-școală Moda, între atemporal și efemer a studenților de la programul de studii de licență Modă – Design Vestimentar.


    În expoziție sunt cuprinse lucrări de artă plastică: pictură, grafică, artă decorativă, realizate de profesorii creatori din județul Hunedoara și piese vestimentare – mulaje realizate după tiparele originale ale costumelor din secolele XVIII – XIX, transpuse în material de studenții Facultății de Arte și Design, din Timișoara, realizate în cadrul unui proiect interdisciplinar de cercetare, coordonat de lector asociat dr. Corina Mutu în colaborarea cu asistent asociat dr. Eugenia Elena Riemschneider.
    Expoziția va fi deschisă în perioada 18 aprilie – 18 mai 2016 la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia.
Vă așteptăm!
Biroul de Relaţii cu Publicul

Exponatul lunii: Evanghelia Greco-Română din 1693



Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


21 aprilie - 15 mai 2016






   Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă în luna aprilie 2016, în cadrul micro-expoziţiei Exponatul lunii, o piesă excepţională: Evanghelia Greco-Română din 1693. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 21 aprilie 2016, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.
   Evanghelia Greco-Română din 1693 a fost tipărită de ieromonahul Antim Ivireanul în Tipografia Domnească a Mitropoliei din Bucureşti, iar ferecătura a fost realizată la Brașov, la comanda lui Constantin Brâncoveanu, apoi cartea de cult, un exemplar de excepție, a fost donată de către domnitorul martir mănăstirii Hurezi, prima sa ctitorie. Biserica mănăstirii Hurezi, cu hramul Sfinții împărați Constantin și mama sa Elena a fost târnosită în data de 8 septembrie 1693, conform unei însemnări marginale din Foletul Novel, aparținând chiar lui Constantin Brâncoveanu. În partea de sus a celei de-a 18-a filă a manuscrisului, deținut de MNIR, tăiată și păstrată doar în partea superioară, avem următoarea însemnare a domnitorului: "Sept 6, miercuri am sosit la mănăstire la Hurezi, unde mănăstirea [biserica și incinta principală] am târnosit la septembrie 8 vineri în zioa nașterii Maicăi Preaciste“.
    După secularizarea averilor mănăstirești din 1863, o parte a tezaurului mănăstirii Hurezi a ajuns în patrimoniul Muzeul Național de Antichități din București (MNA), organizat în stil modern de către Al. Odobescu și, ulterior, de Gr. Tocilescu. În patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României se găsesc o serie de capodopere conținând ex-libris ștampilă Muzeul Național de Antichități.
    Un exemplu elocvent este și Evanghelia Greco-Română din 1693, ferecată în metal prețios, deținută în trecut de ctitoria Brâncovenească de la poalele Muntelui Căpățâna. Legătura cărții de cult are plăci din argint aurit aplicate pe scoarțe din lemn, acoperite, în prealabil, cu o catifea de mătase de culoare vișinie. Ferecătura formată din medalioane de argint aurit, reprezentând figuri apostolice și scene canonice consacrate, lucrare de mare finețe artistică și religioasă, a fost realizată în atelierul meșterului brașovean Georg Helthner. Opera artistică a fost comandată prin 1691 și a fost finalizată în 1692, conform datării specificate la sfârșitul textului de danie Brâncovenească.
    Lucrarea realizată la comandă pentru Constantin Brâncoveanu se remarcă prin grija pentru detaliu în redarea costumelor de ceremonie, de factură bizantină, purtate de împărații Constantin și Elena, reprezentați pe ferecătura Evangheliei greco-române de la Hurezi. Motivele fitomorfe ale vestimentației imperiale, dar și cele ornamentale, fin cizelate, amintesc de arta săsească din a doua parte a secolului al XVII-lea. Pe cele două medalioane canonice centrale, anterior și posterior, mai întâi, în partea centrală stânga a scenei "Învierea Mântuitorului”, apoi, sub inscripția slavonă de danie a domnitorului și a soției sale se pot observa cele două mărci ale meșterului brașovean, formate din inițialele GH (Georg Helthner), incluse într-un scut. Inscripția slavonă de danie de sub scena canonică "Sfinții împărați Constantin și mama sa Elena“ este următoarea: "Io(an) Kostandin B(asarab) B(râncoveanu) Voevod i gospojda ego Mariia, vă leat 7200 (1692)”. "Io(an) Kostandin B(asarab) B(râncoveanu) Voevod și doamna sa Mariia; la anul 7200 (1692)”.
    Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 21 aprilie - 15 mai 2016, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 - 18:00.
***
MNIR



Zilele Revistei Convorbiri Literare




Iasi


editia a XX-a, 21 - 23 aprilie 2016





Program:

Joi, 21 aprilie 2016
Orele 17:00-17:30
Deschiderea Zilelor revistei Convorbiri literare
(Casa cu Absidă Laurenţiu Ulici)
Orele 17:30-19:00
Colocviul: Zilele revistei Convorbiri literare la a XX-a ediţie
(Casa cu Absidă Laurenţiu Ulici)

Vineri, 22 aprilie 2016
Orele 9:00-10:20
Colocviul: Iacob Negruzzi, director al Revistei Convorbiri literare
în perioada 1 martie 1867 – 31 decembrie 1894
(Casa cu Absidă Laurenţiu Ulici)
Orele 10:30-12:00
Lansarea volumului I (părţile I-II) din Corpus de texte ilustrative
Colocviul: Duiliu Zamfirescu, clasic al literaturii române,
colaborator al Convorbirilor literare
(Casa cu Absidă Laurenţiu Ulici)
Ora 17:00
Nicolae Manolescu, conferinţa Soarta revistelor literare
(Sala Verdi, Congress Hall)
Orele 18:30-19:45
Podium poetic
şi momente muzicale în colaborare cu Filarmonica de Stat Moldova din Iaşi
(Sala Verdi, Congress Hall)
Orele 19:45-20:45
Acordarea Premiilor anuale ale Revistei Convorbiri literare.
Momente muzicale în colaborare cu Filarmonica Moldova din Iaşi
Acordarea titlului de Ambasador al Iaşului laureaţilor premiului Opera Omnia
de la toate cele 20 de ediţii ale Zilelor revistei
(Sala Verdi, Congress Hall)

Sambata, 23 aprilie 2016
Orele 10:00-12:00
Ziua cărții. România citeşte
Lansări de cărţi, reviste. Manifestare organizată în colaborare cu ARPE şi
Revista Contemporanul
Recital poetic
(Casa cu Absidă Laurenţiu Ulici)

În cadrul Colocviului Iacob Negruzzi, director al Revistei Convorbiri literare 
referenți vor fi : Liviu Papuc și Dan Mănucă
În cadrul Colocviului Duiliu Zamfirescu, clasic al literaturii române,
colaborator al Convorbirilor literare referenți vor fi :
Nicolae Crețu, Emanuela Ilie, Livia Iacob, Antonio Patraș

Cu primăvara de la Iaşi la Campina




Arta plastica contemporana romaneasca


David Alexandru


Casa de Cultura Municipala Geo Bogza, Campina


23 aprilie - 3 mai 2016






COMUNICAT DE PRESĂ

   Asociaţia Centrul de Promovare Turistică Iaşi anunţă că începând cu data de 1 aprilie 2016, artistul plastic David Alexandru -10 ani din Iași a fost primit ca membru al Uniunii Artiştilor Plastici-Sucursala Câmpina.
   Cu această ocazie, Uniunea Artiştilor Plastici –Sucursala Câmpina organizează o expoziţie cu lucrări ale lui David, expoziţie ce va avea loc la Casa de Cultură Municipală Geo Bogza din Câmpina, în perioada 23 aprilie-3 mai 2016.
   Vernisajul expoziţiei , intitulată Cu primăvara de la Iaşi la Campina, va avea loc în data de 
23 aprilie 2016, ora 11:00 şi va fi prezentat de D-na Amalia Suruceanu, în calitate de Preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici –Sucursala Câmpina.
   În acest fel, Turnul Golia, locul unde David a avut prima sa expoziţie acum 3 ani şi locul unde a avut cele mai multe expoziţii în Iaşi pleacă şi el în mod simbolic şi imaginar, împreună cu David, să salute Campina şi pentru a-i purta noroc lui David şi de aceea se află pe afişul acestei expoziţii.
   Asociaţia Centrul de Promovare Turistică Iaşi a editat cu această ocazie un nou album de prezentare a celor mai noi lucrari ale lui David, un exemplar al acestui album va ajunge la Câmpina, ca un dar oferit din partea lui David și a Turnului Golia.
   David este deja un artist complet şi consacrat şi facem această afirmaţie pentru că iată sunt străini care îi apreciază talentul şi valoarea , în persoana d-lui Nima Rezaei, medic iranian , fondator şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Pictură pentru Pacienţii Copii.
   În 2015, David a fost invitat în Iran , la Tehran în perioada 4-11 octombrie să participe în calitate de concurent la prima ediţie a acestui Festival Internaţional. La acest festival s-au primit 900 de lucrări ale copiilor din 26 de țări din toată lumea, lucrările selectate au făcut parte din expoziții simultane în 30 de orașe din lumea întreagă. În urma acestei participări, David a obţinut premiul I.
Ca urmare , în 2016, în luna octombrie, la a doua ediţie a acestui festival, care va avea loc la Budapesta, David a fost invitat în mod oficial, să facă parte din juriul competiţiei. 
    De asemeni, tot Dl. dr. Nima Rezaei (Iran) i-a oferit lui David calitatea de Ambasador al Romaniei, la Festivalul Internaţional de Pictură pentru Pacienţii Copii.
***

Dacii de la munte. Dacii de la câmpie




Universitatea de Vest


Timisoara


14 aprilie 2016






COMUNICAT

  Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, alături de partenerii săi – Asociația Arheovest Timișoara și Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara – organizează incepand de joi, 14 aprilie 2016, expoziția intitulata Dacii de la munte. Dacii de la câmpie. Evenimentul va avea loc în holul principal al sediului Universității de Vest Timișoara (Etaj 1).
    Expoziția cuprinde peste 120 de piese, apărute atât întâmplător, cât și descoperite cu prilejul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, aproximativ 70 dintre aceste artefacte provenind de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Demersul expozițional mai cuprinde și o suită de panouri explicative cu texte și fotografii.
    Potrivit unuia dintre organizatorii evenimentului, dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, expoziția este "un proiect comun, gândit, propus și realizat de către un colectiv compus din specialiști de la cele două instituții și care se înscrie într-o serie de asemenea proiecte prin care se dorește să se prezinte publicului aspectele particulare ale civilizației dacice”
Vă așteptăm!
Biroul de Relaţii cu Publicul

Salonul de antichitati si anticariat Rom-Antique




Colectii si Colectionari


World Trade Plaza, Bucuresti


editia a 46-a, 23 - 24 aprilie 2016







Marele Război. Neutralitatea




Muzeul Memorial Nicolae Iorga


Valenii de Munte


20 aprilie - 30 iunie 2016





    Miercuri, 20 aprilie 2016, ora 9:30, la Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, str. G. Enescu, nr. 3, va avea loc vernisajul expoziției temporare, în aer liber Marele Război. Neutralitatea, din cadrul proiectului Muzeul din Stradă.
   Expoziția va putea fi vizionată până la data de 30 iunie 2016 și se adresează publicului larg, indifferent de vârstă, având un puternic impact emoțional.
   Materialul prezentat ilustrează contextul european în care s-au desfășurat primii doi ani ai războiului, dar și starea de spirit a poporului român, din acele timpuri.
   Privitorii vor recunoaște în imagini personalități istorice și vor descoperi informații inedite referitoare la momentele de cumpănă traversate de români alături de popoarele europene implicate în război.
   Cu ocazia acestei expoziții dorim să amintim publicului o perioadă zbuciumată din istoria umanității, din care nu au lipsit actele de eroism și patriotismul pe scena tragică europeană, cutremurată de durere și sacrificiu.

Pe simezele petrosenene



Arta plastica contemporana romaneasca


Florin Hutium, Valer Neag


Galeria Fundatiei Ianza-Art Inter-Cultural, Petrosani


19 aprilie 2016






  Vă invit şi de această dată cu drag la vernisajul expoziţiei de pictură şi sculptură a doi artişti plastici, membrii ai U.A.P.R. filiala Gorj! Unul dintre ei vă este deja cunoscut, Florin Hutium iar Valer Neag este unul dintre foştii preşedinţi ai Uniunii Gorjene ca de altfel şi vechi membru al filialei. Vernisajul va avea loc marţi, 19 aprilie, ora 18:00, la galeria fundaţiei din Petroşani.

Insula




Arta plastica contemporana romaneasca


Alma Redlinger


Conceptual Gallery, Bucuresti


19 aprilie - 13 mai 2016





    Conceptual Gallery organizează, în luna aprilie, epoziţia personală de grafică şi pictură cu titlul Insula a artistei Alma Redlinger. Vor fi prezente pe simeze opere din mai multe perioade de creaţie ale pictoriţei, începând cu lucrări din anii '60 ai secolului trecut şi până la cele mai recente.    
    Vernisajul expoziției va avea loc marţi, 19 aprilie 2016, ora 18:00, la sediul Conceptual Gallery din strada Dionisie Lupu, nr. 56, etaj 5, interfon 13.
    Compoziția de interior şi portretul, dar şi câteva peisaje, compoziţii purtând marca inconfundabilă a Almei Redlinger, vor putea fi admirate de publicul iubitor de artă în spaţiul galeriei, oferind o imagine cuprinzătoare asupra etapelor parcurse de creaţia ei de-a lungul a peste şapte decenii de activitate artistică
    Cu această ocazie va fi lansat şi albumul Alma Redlinger – Grafica, semnat de Ileana Redlinger şi Daria Simion, fiicele artistei.
   Alma Redlinger s-a născut pe 8 martie 1924 şi a studiat la Academia Liberă de Artă a lui M.H. Maxz. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1951 şi a deschis până în prezent 26 de expoziţii personale în ţară şi peste graniţe.
    Expoziţia de la Conceptual Gallery va fi deschisă în perioada 19 aprilie- 13 mai 2016 şi va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 13:00 – 17:00, cu programare prealabilă. 
Informații suplimentare sunt disponibile la adresa de
e-mail contact@mixofideas.ro.
   Conceptual Gallery este un proiect al Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană (AICC), realizat cu sprijinul membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România și curatoriat de criticul de artă Luiza Barcan.
Persoane de contact:
Ana Soviany, coordonator proiecte culturale, tel: 0725683553, e-mail: ana.soviany@aiccromania.org
Laura Ostafe, coordonator proiecte culturale, tel: 0729898171, e-mail: laura.ostafe@aiccromania.org
Luiza Barcan, critic de artă, curator, tel: 0740064265, 0740055385,
 e-mail: luizabarcan@gmail.com
 ***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Fenomenul Pitești- între întuneric și lumină




Memorialul Inchisoarea Pitesti


24 aprilie 2016





    Duminică, 24 aprilie, între orele 13:00 și 18:00, la Memorialul Închisoarea Pitești vă va întâmpina noua expoziție Fenomenul Pitești- între întuneric și lumină, o expoziție educativă temporară pe tema fenomenului Pitești.
    Expoziția urmează o abordare personală, menită să atragă și să mențină interesul pe toată durata traseului. Vizitatorul va afla despre Fenomenul Pitești prin mărturiile deținuților care au trecut prin reeducare, mărturii care relevă trăirile lor, raportarea la cei din jur și zbuciumul interior din momentele culminante ale acțiunii violente.
    Expoziția se va desfășura în spațiul subsolului din Pavilionul Corecție al fostului penitenciar de la Pitești, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Traseul vizitei urmează o linie cronologică și coerentă, folosind atât mijloacele clasice de informare (textul), cât și mijloace artistice menite să suscite interesul vizitatorului și să creeze în acest spațiu o atmosferă care să-l invite pe acesta la o observație mai profundă a momentelor și evenimentelor înfățișate.
    Expoziția este susținută de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, iar conceptul aparține echipei Zeppelin.
   Curator: Constantin Goagea - Zeppelin; Design Expozițional: Ioana Trușcă, Ștefan Păvăluță, Mihai Barbu, Mihaela Butoi, Justin Baroncea, Constantin Goagea; Design Proiectare: Mihai Barbu, Mihaela Butoi, Justin Baroncea; Macheta închisorii realizată de Mihaela Butoi după desenele dlui Gheorghe Plop, supraviețuitor al fenomenului Pitești; Desene: Ioana Trușcă, Justin Baroncea; Serigrafii: Octav Avramescu, Jumătatea Plină Execuție tâmplărie: Acant Design Execuție panouri expoziție: Pandapanda

Şcoala Altfel - Istoria Altfel




Muzeul de Istorie Paul Păltănea


Galați


18 - 22 aprilie 2016




   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, vă aşteaptă în săptămâna Şcolii Altfel, 18 - 22 aprilie 2016, să descoperiţi Istoria Altfel participând la activităţile ce se vor desfăşura în cadrul programului Să ştii mai multe, să fii mai bun, iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale, astfel:

    O retrospectiva istorica a orasului Galati (18 – 22 aprilie 2016, orele 10:00 - 18:00) proiect ce vizează promovarea istoriei locale prin activităţi practice şi comunicare. În cadrul acestui proiect, cadrele didactice şi elevii pot vizita expoziţiile din secţiile Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi:
„Ambient monden românesc - A doua jumătate a secolului al XIX-lea
 - prima jumătate a secolului XX”;
„Poliţia română la ceas aniversar. Girofaruri pentru autovehicule prioritare”;
Exponatul lunii: „Cupa cu trei picioare din tumulul de la Griviţa, judeţul Galaţi”;
„Jandarmeria gălăţeană - 166 ani de istorie. Tradiţie şi perspectivă”;
„Ambient interior gălăţean - sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX”
„Restituiri Makşay”;
„Smaranda Brăescu - Regina aerului”;
„Filatelia românească între modernitate şi contemporaneitate”;
„Medalistica românească între 1839-1939”;
„De Paşte, în Galaţii de altădată”;
„Rendez-vous cu Galaţii de altădată”;
„Ambient tradiţional românesc”.

Tarife de vizitare:
■ Muzeul „Casa Cuza Vodă”, str. Al. I. Cuza, nr. 80: 1 leu;
■ Secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, str. Domnească, nr. 25: 1 leu;
■ Casa „Muzeul „Casa Colecţiilor”, str. Eroilor, nr. 64: 1 leu;
■ Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu” Suhurlui: 1 leu.

Marţi, 19 aprilie 2016, ora 9:00
   145 ani de la nasterea pictorului  Nicolae Mantu, expunere susţinută de muzeograf Valentin Bodea în cadrul proiectului educaţional Muzeul şi şcoala. Ora de istorie la muzeu, proiect care are menirea de a stimula interesul elevilor pentru istorie şi de a-i sensibiliza faţă de valorile trecutului, prin organizarea de expuneri, evocări, lecţii de istorie, mese rotunde atât la muzeu dar şi la şcoală.
Loc de desfăşurare: Muzeul Casa Cuza Vodă, str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galaţi.


Miercuri, 20 aprilie 2016, ora 11:00
    Sarbatorile Primaverii, Ediţia a IV-a, la Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu Suhurlui
   "Proiectul desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Culturală pentru tradiţie, istorie şi justiţie socială Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu şi Primăria comunei Suhurlui este dedicat Sfintelor Sărbători Pascale care pentru întreaga creştinătate semnifică atât patimile lui Iisus Hristos, dar şi bucuria nemărginită a Învierii Lui, a biruinţei vieţii asupra morţii. În astfel de momente, creştinii au prilejul de a se bucura, de a se strânge în jurul meselor cu bucate, pentru a fi împreună şi a aduce un omagiu acestor sărbători." (muzeograf Ionela Daniela Antohe)
    În cadrul manifestării, participanţii vor prezenta un scurt program de dansuri şi jocuri populare.
Loc de desfăşurare: Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu, comuna Suhurlui, judeţul Galaţi.

Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenței de Bizanț




Lansare de carte


Florin Sasarman, Vali Serban


Cluj - Napoca


23 aprilie 2016





   Lansarea volumului Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenței de Bizanț de Florin Săsărman și Vali Șerban. Cuvânt înainte de Adrian Alui Gheorghe - sâmbătă, 23 aprilie 2016, orele 16:30-17:00, în cadrul celei de a XVII-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus Cluj-Napoca (20-24 aprilie 2016).
Prezintă: Daniel Moşoiu, Florin Săsărman și Vali Șerban
Despre carte:

Sacrul în Artă




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile Municipale de Arta Targu Jiu


21 aprilie - 5 mai 2016


 



     Filiala Târgu Jiu a U.A.P. din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ,Constantin Brâncuși și Universitatea ,Constantin Brâncuși din Târgu Jiu organizează joi, 21 aprilie 2016, ora 18:00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, din Strada Traian Nr. 27 parter, vernisajul expoziției regionale de arte vizuale Sacrul în Artă.
Curator : Lect. univ. dr. Vasile Fuiorea
    Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 21 aprilie 2016 – 5 mai 2016, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 - 16:00.
***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Traditii de Pasti in Muzeu




Muzeul Etnografic Anton Badea


Reghin


26 - 27 aprilie 2016






***Muzeul Etnografic Anton Badea


Epopeea lui LIM




Lansare de carte


Liviu-Ioan Muresan


Cluj - Napoca


23 aprilie 2016





    Lansarea volumului Epopeea lui LIM de Liviu-Ioan Mureşan. Colecția Școala ardeleană de poezie - sâmbătă, 23 aprilie 2016, orele 18:00-18:30, în cadrul celei de a XVII-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus Cluj-Napoca (20-24 aprilie 2016).
Prezintă: Irina Petraș
Despre carte: 
***

Anul Brancusi




Un dialog cu sculptorul Cosmin Hiristea


Clubul Taranului, Bucuresti


20 aprilie 2016





***Uniunea Artiștilor Plastici din România