luni, 11 aprilie 2016

Artistul la treizeci de ani




Arta plastica contemporana romaneasca


ARCUB, Bucuresti


12 aprilie - 29 mai 2016




    ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București prezintă, între 12 aprilie și 29 mai 2016, în sediul din strada Lipscani nr. 84-90, evenimentul Artistul la treizeci de ani. Expoziția care deschide seria evenimentelor de primăvară organizate de ARCUB este un demers monografic ce vizează comunitatea artistică a Bucureștiului. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă câte o lucrare a fiecăruia dintre cei 30 de artiști expuși, realizată la vârsta de 30 de ani.
    Adesea, vârsta de 30 de ani este văzută drept primăvara creației. Un moment spectaculos, în care inspirația și puterea artistului sunt egal distribuite. La această vârstă, tensiunea inspirației crește, iar viitoarele roade creative sunt anticipate foarte clar. Artistul la treizeci de ani face o radiografie rapidă a momentului de tip turnesol din opera fiecărui artist marcant al Capitalei, într-un gest curatorial care mută accentul de pe organizator, pe artist.
   Curatorii expoziției sunt Dan Popescu și Alexandru Davidian, iar artiștii expuși sunt: Ion Țuculescu , Ion Bitzan, Marin Gherasim, Florin Mitroi, Horia Bernea, Paul Neagu, Ion Grigorescu, Ion Barladeanu, Marian Zidaru, Mircea Roman, Gheorghe Rasovszky, Teodor Graur, Ștefan Triffa, Anca Mureșan, Ecaterina Vrana, Nicolae Comănescu, Gili Mocanu, Bogdan Vlăduță, Roman Tolici, Suzana Dan, Dumitru Gorzo, Florin Ciulache, Vlad Nancă, Ovidiu Feneș, Codruta Cernea, Ioana Ursa, Ștefan Ungureanu, Adrian Preda, George Anghelescu și Lea Rasovszky.
    Vernisajul expoziției va avea loc pe 12 aprilie, începând cu ora 19:00, urmând ca apoi să poată fi vizitată zilnic între orele 14:00 și 22:00. Intrarea este liberă.
***

In intampinarea Sarbatorilor Pascale




Colectii si Colectionari


Cartofilie



O propunere pentru bucuria celor dragi.
De aproape sau mai de departe.
Aveti de unde alege; si sa va minunati.
O sursa verificata personal.
Oameni buni; cu suflet luminos.
Terra Design

http://tipografia.ro/




Carti postale (vederi)...

















...sau Felicitari.










Monarhii actuale europene




Istoria Familiilor Domnitoare din Europa


Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti


20 aprilie 2016




    Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei organizează, cu sprijinul Casei Regale a României, seria de dezbateri Monarhii actuale europene.
    Primul eveniment, având ca temă Istoria Familiilor Regale Domnitoare din Europa, va avea loc miercuri, 20 aprilie 2016, de la ora 18:30, în Aula Magna a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.
    Vor lua cuvântul Georgeta Filitti, Nicolae Pepene, Marina-Cristiana Rotaru şi Daniel Gheorghe.
   Scopul seriei de dezbateri, prilejuite de Jubileul de 150 de ani al Coroanei Române, este de a a evidenţia performanţa unui sistem monarhic şi rolul unei Case Regale Domnitoare în Europa contemporană.
Intrarea este liberă iar accesul presei este permis.
Rugăm membrii și simpatizanții ANRM să participe la acest eveniment pentru a putea primi invitațiile pentru Garden Party-ul organizat de Casa Regală, la împlinirea a 150 ani de la întemeierea Dinastiei Române, la Castelul Regal Peleș de la Sinaia, în data de 10 mai 2016.
***

Istoricul Regimentului 8 Calarasi




Lansare de carte


Radu Miclescu


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


13 aprilie 2016





    Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită miercuri, 13 aprilie 2016, ora 15:00, la evenimentul editorial prilejuit de lansarea volumului din Colecţia Restitutio Historiae: Istoricul Regimentului 8 Calarasi, autor colonelul Radu Miclescu.
    Despre existența Regimentului 8 Călărași am aflat încă din copilărie, ascultând cu nesaț poveștile despre camarazii de arme ai bunicului patern, participanți la campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial în Est, până la Cotul Donului, și în Vest, până în Munții Tatra, oameni mândri, dârji, capabili de sacrificiul suprem în numele dragostei de țară.
    Pentru mine, lucrarea scoate la lumină nu doar o istorie seacă a vieții de campanie a călărașilor, ci dezvăluie povestea unei elite militare, oameni care nu au pregetat să moară pentru ca urmașii lor să trăiască. Faptele de arme, devotamentul, abnegația și curajul acestor eroi ne dau acum prilejul de a fi mândri că suntem urmașii lor, căci, așa cum scria spătarul A. Sion către M. Kogălniceanu: „Nimic nu este mai frumos şi mai exemplu pentru viitorime, decât că faptele frumoase ale trecutului să nu fie uitate în întunericul neştiinţei”. (Cuvânt înainte, Beatris Bordeianu)
    Evenimentul se va desfășura la Muzeul Casa Cuza Vodă, secție a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați.
***Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galati

Obiceiuri de primăvară la megleno-românii din Cerna




Muzeul de Etnografie si Arta Populara


Tulcea


14 aprilie 2016





    Joi, 14 aprilie 2016, ora 10:00, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară și Școala Gimnazială Panait Cerna din Cerna vă invită să participați la evenimentul Obiceiuri de primăvară la megleno-românii din Cerna. 
Acesta va consta în:

Lățcăitul cu oul
Ziua fetei căsătorite care nu a împlinit un an de la nuntă
Pregătirea ouălor pentru Paști

Momentul artistic este pus în scenă de elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Panait Cerna din Cerna, sub coordonarea d-nei prof. înv. primar Petrica Staicu.

Ars Urbana




Galeriile Comerciale Stefan cel Mare


Iasi


editia a VI-a, 15 - 17 aprilie 2016





Ars Urbana revine cu a VI-a ediție!

Festivalul, organizat de Asociația CON-TOUR, va avea loc în perioada 
15-17 aprilie 
în cadrul Galeriilor Comerciale Ștefan cel Mare.

În acest spațiu underground, se vor desfășura concursuri de breakdance, skate, street art, sculpturi în sticle Grolsch.

Pe lângă concursuri și concerte, Ars Urbana aduce și un workshop de streetdance dar și alte demonstrații din aria urbană.

Mineralia - Flori de cristale




Muzeul de Stiintele Naturii


Suceava


21 - 24 aprilie 2016






Pe simezele brailene




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Radu


Galeriile de Arta Braila


14 aprilie 2016





Caldura ghetarilor




Lansare de carte


Nic Dobre


Libraria Okian, Brasov


16 aprilie 2016





***Okianoteca Brasov

Autoportret într-o clepsidră




Arta plastica contemporana romaneasca


Szekely Madalina


Castelul Corvinilor, Hunedoara


15 aprilie 2016





   Vineri, 15 aprilie 2016, la ora 18:00, va avea loc, la Castelul Corvinilor- Sala de expoziții a castelului, vernisajul expoziției de arta vizuală Autoportret într-o clepsidră.
  Lucrarile expuse reprezintă o autoscopie, o introspecţie în subconştientul propriu, vrând să evidențieze granițele dintre real și vis.
   Lucrarea are la bază certitudinea că arta vizuală “…înseamnă a te mărturisi peste masură, … cu sinceritate şi dăruire nemărginită…” – aşa cum credea şi Kafka despre puterea scrisului asupra sa.
    În cadrul evenimentului, va avea loc un moment muzical susținut de Steel Jazz Cafe: Mircea Goian - violoncel, chitara bas; Purcariu Nistor vibrafon, tobe; Adi Prata – chitara; Nicolae Szekely - nai, block flute, mandolina, tobe.
Grupul combină stilurile Cool, Bebop, Swing si Bossa Nova.
Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Hunedoara și Filiala UAPR Hunedoara.
***

Ion Urda – poetul cu pană de înger




Lansare de carte


Deva Mall, Deva


13 aprilie 2016





    Biblioteca Județeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva organizează în ziua de 13 aprilie 2016, ora 16:00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, o întâlnire cu scriitorul Ion Urda, care va fi sărbătorit cu prilejul împlinirii de curând a frumoasei vârste de 65 de ani.
    Cu această ocazie, va fi lansată biobibliografia Ion Urda – poetul cu pană de înger elaborată de Biblioteca Județeană, lucrare ce înglobează o amplă trecere în revistă a biografiei și a activității literare a celui sărbătorit, împreună cu numeroase referințe critice ale unor scriitori și critici literari despre opera acestuia, precum şi antologia lirică Granit îndurerat semnată Ion Urda.
    De peste 20 de ani, numele lui Ion Urda este nelipsit din viața culturală a județului Hunedoara, din paginile revistelor literare, de la întâlnirile cu cititorii. De la volumul de debut, Redefiniri sentimentale, apărut la Deva în 1998, Ion Urda a dovedit faptul că poezia face casă bună cu un spirit tehnic, ingineresc. Nu este singurul caz din literatură în care un inginer, obișnuit cu rigoarea cifrelor și a măsurătorilor, este și un poet de mare sensibilitate, un scriitor de talent. Lumea aparent aridă a tehnicii, a cifrelor, nu este incompatibilă cu creația poetică și Ion Urda ne demonstrează acest lucru în mod strălucit.
    S-a născut la 13 ianuarie 1951, la Tismana, jud. Gorj. Studiile liceale le-a făcut la Liceul Baia de Aramă, jud. Gorj, între anii 1966 și 1970. Este absolvent (1973) al Institutului de Subingineri din Hunedoara şi al Universităţii din Petroşani, Facultatea de Maşini şi Instalaţii Electromecanice, fiind licenţiat ca inginer în specialitatea Maşini şi Instalaţii (1995). În 2004 a obținut doctoratul în ştiinţe inginereşti cu teza „Cercetări privind creşterea gradului de protecţie al instalaţiilor şi personalului pe timpul avariilor în siderurgie”.
    În perioada 1972-2004 a lucrat la Combinatul Siderurgic Hunedoara, ocupând succesiv diverse funcţii. În perioada 2004-2005, a fost director la SC Evelin Agroinvest SRL Hunedoara. Din noiembrie 2005 a lucrat ca inginer în compartimentul Calitate-Mediu al SC Apa Prod SA, Sucursala Hunedoara. Începând cu anul 1992, în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 şi 2000-2004, a fost ales consilier în cadrul Consiliului Local al municipiului Hunedoara, iar în 2004 – 2008, consilier în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.
    Pasionat de literatură încă din anii școlii, și-a făcut debutul publicistic în 1997, în revista literară Provincia Corvina, cu un grupaj de poeme şi articolul-eseu Ne vindem eternitatea pe himere?. De-a lungul anilor, a publicat poezie, cronică literară şi plastică, eseu, interviu, texte umoristice, epigrame în revista literară Provincia (ulterior a devenit Corvina, propunere ce i-a aparţinut).
Debutul editorial s-a produs în anul 1998, cu volumul de poezie Redefiniri sentimentale, apărut la Editura Sigma Plus din Deva.
    Dintre volumele de literatură semnate Ion Urda, fac parte: Redefiniri sentimentale, Deva, 1998; Solie cu pană de înger, Deva, 2008; Zâmbete printre ruine (epigrame, umor, paradoxism), Deva, 2009; Cioburi de vitraliu – opinii delincvente, Deva, 2010; Cultul boemei literare la Eugen Evu, studiu bibliofil, Deva, 2011.
    Din anul 1997, este membru în colegiul de redacţie al revistei de literatură şi artă Provincia Corvina iar din anul 2005, redactor-coordonator al revistei Nova Provincia Corvina, serie nouă.

Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara
***VORBA

Librar pentru o Zi




Gigi Ghinea


Libraria Bizantina, Bucuresti


13 aprilie 2016




Psiholog, scriitor, om frumos si prietenos, Gigi Ghinea vine miercuri cu imbratisari si recomandari!

Intrarea este libera.
***

Dileme economice. O criză în căutarea unui autor




Institutul Francez


Iasi


12 aprilie 2016





   Marți, 12 aprilie 2016, ora 18:00, vă invităm alături, de Asociaţia revistei Timpul, în sala Benjamin Fondane, să participați la dezbaterea Dileme economice. O criză în căutarea unui autor.      Vor participa: prof. dr. Gabriel Claudiu Mursa, FEAA, UAIC, lect. dr. Mihaela Ifrim, FEAA, UAIC, Ana-Maria Icătoiu, Director Comercial și de Comunicare, Veolia Energie Iași, prof. dr. Daniel Șandru, UPA, director revista Timpul. Dezbaterea va fi moderată de conf. univ.dr. 
George Bondor.