luni, 4 aprilie 2016

Exponatul lunii




Muzeul National al Unirii


Alba Iulia


aprilie 2016





   Exponatul lunii aprilie la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia este o piesă cu remarcabile valenţe artistice descoperită în anul 1978, cu ocazia cercetărilor arheologice întreprinse pe raza fortificaței preistorice de la Teleac.
Este vorba despre o statuetă miniaturală din bronz, reprezentând un cal puternic stilizat.
   Reprezentările de cai cunoscute în arealul Europei de sud-est în perioada epocii fierului sunt modelate de obicei din lut, piesele din metal fiind extrem de rare.
   Singura analogie existentă pe teritoriul României este căluțul de bronz descoperit într-un mormânt tumular la Bujoru (jud. Teleorman), care datează şi el din sec. VIII î. Chr. Analogii mai îndepărtate pot fi găsite tocmai pe teritoriul Armeniei, ceea ce justifică încadrarea piesei de la Teleac în categoria aşa-numitelor bronzuri "traco-cimeriene”, în care tradiţiile zonei balcano-carpatice se îngemănează cu arta populaţiilor stepice orientale, transmit reprezentanţii muzeului.
    Vernisajul va avea loc marți, 5 aprilie, de la ora 10:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
***: http://alba24.ro/?p=478253

Acasă, la Mărtinești - Ulița morii – 273




Lansare de carte


Dumitru Matei, Vergil Matei


Biblioteca Judeteana Panait Istrati, Braila


6 aprilie 2016




    Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila organizează miercuri, 6 aprilie 2016, ora 17:00, lansarea cărților Ulița morii – 273, de Dumitru Matei și Acasă, la Mărtinești de Vergil Matei.      
    Evenimentul este moderat de Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă. Despre volumele fraților Matei vor susține prezentări profesorii: Veronica Dobrin, Paula Olșanschi și Jenică Chiriac.
    Ambele sunt volume de proză și evocă amintiri dragi din locurile natale. Dacă Vergil Matei, jurnalist și scriitor, este la cea de-a treia carte scrisă (după Acasă, la Fănuș și Dincolo de patul armei), fratele său Dumitru Matei, profesor de educație fizică, își lansează volumul de debut. 
Vă așteptăm!

Imago Mundi




Arta plastica contemporana romaneasca


ZuZu Caratanase


Muzeul de Arta Tulcea


5 - 30 aprilie 2016





Marți, 5 aprilie, de la ora 15:00.
Deschiderea expoziției temporare Imago Mundi
Zuzu Caratanase
Muzeul de Artă (str. Grigore Antipa, nr. 2)
Expoziția poate fi vizitată în perioada 5-30 aprilie 2016
***

Back to the Roots




Arta plastica contemporana romaneasca


Dragos Burlacu


Galeria Noua, Bacau


7 - 18 aprilie 2016





Vernisaj: 7 aprilie 2016, ora 17:00.

    Proiectul se dezvoltă pe două axe, una temporală în care sunt reevaluate amintiri şi însemnări timpurii şi cea de a doua, geo-fizică, prin părăsirea spaţiului urban populat de figuraţie şi regăsirea naturii. Este o privire înainte prin trecut, o reevaluare a mijloacelor de expresie proprii folosind ca punct de plecare însemnările copilului, o întoarcere spre natură, spre simbolurile primordiale pe care le sesizăm în primii ani ai existentei noastre.
   Dragos Burlacu s-a născut in 1978, Bacău , Romania. Trăiește și lucrează în Bacău. A absolvit Universitatea de Artă București – departamentul pictură (promoția 2002).
   Este artist vizual, foloșeste pictura ca principal mediu de exprimare, dar gama de mijloace plastice este largă, cuprinzand ca formă de cercetare fotografia, video, printul sau colajul. Pictura sa poate fi definită glisand intre realism si expresionism. Proiectele se concentrează asupra analizei tranziției societății românești și granițelor vizualitatii est europene. Foloseste ca punct de plecare arhiva memoriei personale si colective. Cercetările sale sunt dinamice, reusind sa folosească cu ușurintă stiluri și materiale diferite.
   Este membru al grupului Colonia 21 și în anii 2000 al Grupului E((O, alături de care dezvoltă manifestari de grup.
    Lucrarile artistului au fost expuse în expoziții precum Portraits, L, Espace Valles, Grenoble, Franta (2016), Tranzit, Aiurart, Bucuresti (2013), End of empires, Corke Gallery, Liverpool, UK (2013), The importance of beeing original, Perlini Arte, Padova , Italia (2012), Colouring the Grey, Special Project of Moscow Biennale of Contemporary Art, Art Play Design Centre, Moscova (2011), I am Romanian, Ben Gurion University of Negev, Beer-Sheeva,Israel (2011), Why the black is not white, Actionfields Gallery, Bruxelles, Belgia(2010), Ich kenne drei Farben auf Erden, Nassauischer Kunstverein, Wiesbaden, Germania, Young Romanian Art # 7, Institutul Cultural Roman , Venetia, Italia (2009), Understanding History Cărtureşti, Bucureşti (2009)

Casa scarilor; Poeme




Lansare de carte


Ion Pop


Libraria Book Corner, Cluj - Napoca


6 aprilie 2016





   Book Corner Librarium organizează miercuri, 6 aprilie 2016, începând cu ora 18:00, o întâlnire cu Ion Pop.
   Se vor lansa volumele Casa scărilor (Editura Cartea Românească/Polirom, 2015) și antologia Poeme. 1966-2011 (Editura Școala Ardeleană, 2015).
Despre cărți și autor vor vorbi Ștefan Baghiu și Alex Goldiș.
Evenimentul va avea loc la Librăria Book Corner (Bulevardul Eroilor nr. 15, Cluj-Napoca).
***

Expozitie de acuarela: Ferestre



Arta plastica contemporana romaneasca


Dan Platon


Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Campina


7 aprilie 2016




***Mariana Dăscălache Nițică

Povesti in pijamale cu fluturi




Lansare de carte


Denisa Lepadatu


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


6 aprilie 2016







Casa, locuinta, vatra....




Intalnirile Centrului de Studii Turce


Luminita Munteanu


Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti


6 aprilie 2016






   Intâlnirea lunii aprilie de la Centrul de Studii Turce va fi dedicată locuirii în civilizația turcă tradițională. Invitata CST este prof. dr. Luminița Munteanu de la Facultatea de limbi și literaturi Străine - UB.
    Prof. dr. Luminiţa Munteanu este coordonatoarea secţiei de limba turcă şi, totodată, directoarea Departamentului de Limbi şi Literaturi Orientale al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti. La ora actuală este titulara cursului de Literatură şi cultură turcă de la ciclul de licenţă, precum şi titulara cursurilor de Mistică islamică şi Societate şi cultură în Imperiul Otoman din cadrul masteratului Spaţiul islamic: societăţi, culturi, mentalităţi.
    Autoare a lucrărilor Otomani și turci. Ipostaze și valențe identitare, București, Editura Universităţii din Bucureşti, 2014, Dervişi sub zodia Semilunei. Istoria unei confrerii mistice şi a patimilor sale, Bucureşti – Cluj-Napoca, Editura Kriterion, 2005, Literatura turcă de inspiraţie sufită, Bucureşti, Editura Universităţii din Bucureşti, 2001 și a numeroase studii dedicate civilizației turce și otomane. Cel mai important traducător de literatură turcă din România, Luminița Munteanu este, printre altele, și traducătorul oficial al scriitorului Orhan Pamuk.
***

Experimental Workshop




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arte Vizuale Oradea


8 aprilie 2016






Pe doua roti...ca altadata




Motorete si motociclete retro


Casino, Parcul Central, Cluj - Napoca


23 aprilie 2016






Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne




Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


Adina Nanu


7 aprilie - 5 mai 2016





    Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 7 aprilie 2016, de la ora 18:00, la sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne.
    Expoziția de față ne invită să ne închipuim cum și-a imaginat Jules Verne Ocolul lumii pe vremea lui, în 1872. Este o fantezie menită să stârnească imaginația, nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu științific, ci un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice, care ar fi putut fi văzute la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Jules Verne și eroii săi.
    Acum aproape 150 ani, ocolul lumii apărea ca o aventură extraordinară. Pe atunci se călătorea greu și încet, se circula pe pământ cu trăsura, cu bicicleta (cu o roată mai mare și una mai mică) și doar de puțini ani cu trenul (acționat cu aburi din foc cu lemne), pe apă cu corabia cu pânze (apoi și cu motor cu aburi ca și trenul), în aer cei mai îndrăzneți, ca fotograful Nadar, prietenul lui Jules Verne, se suiau în marea noutate, balonul.
    În 1872, când a scris Jules Verne cartea, mai existau pe pământ zone necunoscute. În Europa se știa destul de puțin despre Arabia, India, China sau Japonia. De aceea lumea se bucura că de curând calea ferată își întinsese șinele de-a latul unor ținuturi altădată greu de străbătut, traversând America de Nord sau India, iar canalul de Suez permisese trecerea cu vaporul din Mediterana în Marea Roșie și, mai departe, în mările și oceanele lumii. Publicitatea legată de aceste noi posibilități de călătorie pare să-l fi inspirat pe Jules Verne pentru romanul său.
    Din celelalte continente au ajuns mereu în Europa obiecte exotice, pline de mister. Și în colecția noastră se adunaseră, din călătoriile noastre, ale rudelor și prietenilor, tot felul de costume și amintiri, păstrate în cufere și geamantane, care se cereau scoase la vedere. Prezentarea lor, ca văzute prin ochii lui Jules Verne, le învăluie în atmosfera poetică a sfârșitului secolului al XIX-lea, secolul romantismului, mutând accentul comunicării de la documentar la trăirea artistică a imaginilor. Privitorul e invitat să intre în roman, să trăiască alături de personajele lui mai ales prin senzațiile, emoțiile și sentimentele pe care le resimte. Compozițiile, care reconstituie etapele călătoriei, urmăresc evocarea unor atmosfere specifice din Londra și Paris, din Egipt, India, China, Japonia și SUA.
     Sperăm ca vizitatorii să plece din expoziția noastră ceva mai agale, atenți la imaginile pe care le întâlnesc la tot pasul, la aspectul trecătorilor și al caselor. Să nu fugă încontinuu, cu ochii pe ceas, ca eroii lui Jules Verne ocolind pământul, ci să se oprească în loc și să se bucure de ceea ce văd.
     Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, în perioada 7 aprilie – 5 mai 2016, de marți până duminică, între orele 10"00 și 18:00. Intrarea este liberă.

Sub steaua infrarosie




Lansare de carte


Alex Lamba


Libraria Okian, Brasov


9 aprilie 2016






Armonii de primăvară – Arc peste timp




Muzeul Municipal Medias


8 aprilie - 11 mai 2016





    Muzeul Municipal Mediaș are plăcerea de a vă invita vineri, 8 aprilie, ora 16:00, la expoziția temporară de artă: Armonii de primăvară – Arc peste timp, organizată în colaborare cu Școala Gimnazială C. I. Motaș și prof. Sorin Pănăzan.
    În cadrul expoziției vor expune lucrări și foști elevi ai școlii amintite, care au ales calea perfecționării în artele plastice la licee de profil, fiind invitați speciali la acest eveniment.

Expozitie de pictura: Copacul




Arta plastica contemporana romaneasca


Marilua Gheorghita


Galeriile de Arta Ploiesti


7 aprilie 2016






Vernisaj: 7 aprilie 2016, ora: 17:00.