joi, 10 aprilie 2014

Veniti sa-ntampinam pe Domnul !




Centrul Cultural Sighet


12 aprilie 2014




Traditiile pascale din Bucovina




Muzeul National Brukenthal


Sibiu


14 - 16 aprilie 2014





Cu prilejul acestei expozitii va avea loc si o lansare de carte:


Desene din atelier




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Mansarda, Timisoara


10 aprilie 2014





   Vernisajul expoziției studenților universităților și facultăților de artă din București, Cluj, Iași, Baia Mare și Timișoara. Organizator: Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara. Coordonatori proiect prof. univ. dr. Adriana Lucaciu și lect. univ. dr. Daniel Apostu - Teodorescu. Galeria Mansarda, Timișoara. Prezentarea expoziției a fost făcută de dl. conf. univ. dr. Călin Beloescu, prodecan al F.A.D. și Dl. lect. univ. dr. Gabriel Kelemen. Dintr-un număr de 120 de participanți au fost selectați 100 de expozanți, iar din cele 270 de lucrări primite 120 au fost expuse. Multumim tuturor participanților.







***Adriana Lucaciu

Fotogeografica




Salonul National de Geografie


Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti


16 - 30 aprilie 2014



Muguri de lumina




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioana Stoila


Icoane pe sticla


Cercul Militar National, Bucuresti


14 - 27 aprilie 2014




HomeFest



București


prima ediție, 12 - 20 aprilie 2014




   Prima editie HomeFest incepe pe 12 aprilie 2014. HomeFest inseamna opt zile de teatru, dans contemporan, performance-uri, vernisaje, vizionari de film, concerte si o lansare de carte. Daca va veti intreba “Si ce-i cu asta?” inseamna ca nu ati aflat ca toate aceste evenimente se vor desfasura numai in apartamente si case. Pentru ca primul festival oficial de apartament isi propune sa deschida usile bucurestenilor, sa transforme sufrageriile in scene si, mai ales, sa promoveze cultura de casa.
   Suntem incintati si onorati ca HomeFest se va deschide cu spectacolul-lectura al maestrului Victor Rebengiuc, Legenda Marelui Inchizitor. Piesa va fi putea urmarita pe strada Sipotul Fintinilor, in sediul lorgean theatre, initiatorul acestui festival, deschis de 5 ani in garsoniera scriitorului Jean-Lorin Sterian.
    Dupa ce a fost jucat multa vreme intr-un binecunoscut hotel, spectacolul Camera 1306 de Cosmin Manolescu se va juca intr-un apartament pe strada Toamnei. Piesa Acasa, de Stefan Caraman, cu Ruxandra Coman se va juca intr-o garsoniera din Pantelimon, Talk to the Bomb, de Rucsandra Pop, intr-un bloc din zona Dorobanti, Robert Balan isi va prezenta Sfarsit, work in progress intr-un apartament cu trei camere din zona Nerva Traian, iar Omul Pubela, de Matei Visniec, va fi pus in scena de apartament chiar in casa regizorului Alexandru Robert Nagy. Ce zile frumoase!, de Samuel Becket, in interpretarea Iuliei Popescu, urmeaza sa fie performat intr-un bloc cu patru etaje din zona Vitan.
   Cea mai bine reprezentata zona a orasului este bulevardul Pache Protopopescu pe care, in trei locuri diferite, se vor desfasura piesele Why So Serious? de Anca Stefan si A Dog Day Afternoon de Jean-Lorin Sterian. In penultima zi de festival, in casa numita Colivia, trupa We Singing Colors isi va prezenta piesele de primul album, Made of wool, made of heavy-metal, dupa lansarea cartii de poezie a actorului Andrei Hutuleac.
   Un bloc cu istorie de pe Calea Victoriei va gazdui Apartamentul +, un proiect performativ al Danielei Palimariu, Raluca Croitoru si Kiki Mihuta. In programul festivalului se mai afla How It Works de Cristina Lilienfeld si Loredana Larionescu, Largo de Vlad Basalici, Monoloagele Vecinului de Laurentiu Banescu si vernisajul artistului Vlad Iepure How To: The non-projects. Binecunoscuta Doamna din liftul de la Laptarie va tine un workshop de goblen.
   In HomeFest vor fi prezenti si doi coregrafi straini , Alice Pons si David Bloom. Alice Pons va performa piesa Striptease intr-o casa din zona Pietei Chibrit, iar David Bloom isi va prezenta filmul Quintet intr-un apartament de doua camere de pe b-dul Magheru. In ultima zi, echipa HomeFest va asteapta la o seara de filme la video.

Programul festivalului pe:
***Radio Romania Cultural

CONCURS !!!



Dance News


Concurs de Pasti





Va invit sa participati la un concurs cu premii constand in diferite obiecte

Nu trebuie sa faceti nimic, decat sa va inscrieti si sa bifati premiile care va intereseaza.

Unii din voi ati mai participat in trecut si ati fost si castigatori :) va astept si acum.




Succes !

Elena Maruta

Conferintele de la Sosea




Muzeul National al Taranului Roman


Rastignirea creatoare


Clubul Taranului, Bucuresti


15 aprilie 2014





    Muzeul Național al Țăranului Român – cunoscut pe vremuri și ca Muzeul de la Șosea – continuă ciclul său de conferințe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradițiilor în cultura română actuală. Conferințele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialiști din domeniile umaniste, și se organizează la Clubul Țăranului.
    Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 15 aprilie 2014, ora 18.00, la Clubul Țăranului, la conferința Răstignirea creatoare, un nou eveniment din ciclul Conferințelor de la Șosea, susținut de etnologul Șerban Anghelescu.

Partener: Clubul Țăranului

Sfintii Militari - Arhetip si prezenta




Muzeul National al Taranului Roman


Teodora Simona Rosca, Oana Florinita Musceleanu


Bucuresti


14 aprilie - 4 mai 2014






Vernisaj: 14 aprilie, ora. 17.00, la Sala Acvariu
Curator: Lila Passima

    Arhetip. Sfântul Gheorghe fără cal și fără balaur, așa stătea scris într-un registru vechi de muzeu la achiziționarea uneia dintre icoane. Astfel am înțeles arhetipul: Sfântul Gheorghe pe cal, omorând balaurul-diavol.
    Prezență: Sfântul Mihail Arhistrategul, Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru, Sfinții Teodori, Sfântul Eustațiu, Sfântul Mina, Sfinții 40 de Mucenici... toți acești locuitori ai Bisericii Triumfătoare sunt cunoscuți drept sfinții militari.
    Expoziția reunește, așadar, icoane pictate după tradiția românească, dar și europeană sau orientală, pornind de la icoane pe sticlă, pe lemn, miniaturi și pictură murală.

Expoziţia Meridian




Arta plastica contemporana


Kyle Fitzpatrick (S.U.A.)


Anaid Art Gallery, Bucuresti


15 aprilie - 10 mai 2014




 


Comunicat de presă

    Marţi, 15 aprilie 2014, ora 19:30 va avea loc la ANAID ART GALLERY vernisajul expoziţiei Meridian semnată de Kyle Fitzpatrick, curator Diana Dochia. 
    Expoziţia Meridian face parte din seria de evenimente 10 ani de artă contemporană la Anaid Art Gallery 2004 - 2014. Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada 15 aprilie – 10 mai 2014.
   Meridian este prima expoziţie personală a artistului Kyle Fitzpatrick pe scena artistică bucureşteană. Prezent în numeroase expoziţii de grup, Kyle Fitzpatrick va prezenta în cadrul Anaid Art Gallery o selecţie de lucrări de pictură de mari dimensiuni şi o serie de desene.
   Expoziţia Meridian a artistului american Kyle Fitzpatrick repune în discuţie problemele artei contemporane legate de materie şi materialitate. Folosirea în cadrul demersului său artistic a unei varietăţi de elemente şi texturi contribuie la sublinierea nuanţelor legate de modul de interpretare şi tratare a pânzei luate în stăpânire. Dacă desenul lui Kyle Fitzpatrick este extrem de fin şi aerat, în cadrul picturii problemele privind materialitatea imaginii se rezolvă prin tratarea suprafeţelor picturale printr-o alăturare de elemente preluate din tehnica colajului şi/sau a suprapunerilor succesive de materiale.
   Pierderea misterului conduce la distrugerea sau imposibilitatea recuperării trecutului. Spaţiile septice, adesea neclare, în care umbrele lui Kyle Fitzpatrick sălăşluiesc, descriu o lume în care individul dispare. Figurile din lucrări şi spatiile devastate aduc aminte de o lume pe cale de a se dezintegra şi din care doar anumite elemente au mai rămas. Oamenii din lucrările lui Kyle Fitzpatrick nu comunică, ei nu au un contact direct cu privitorul, sunt mai degrabă nişte prezenţe, artistul fiind preocupat de reprezentarea sentimentului de prezenţă umană în primul rând şi apoi de context. Privitorul se confruntă astfel cu o serie de imagini în care ochiul vede prezenţa umană, o simte, însă nu o poate percepe în materialitatea sa.
Artistul american Kyle Fitzpatrick trăieşte şi lucrează în Berlin.

Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană 
de luni până vineri între orele 11:00 – 19:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00.

Curator: Diana Dochia

Cu sprijinul: Art+Architecture Today

Bijuterii din cutia neagra




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristina Bolborea


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


13 aprilie - 31 mai 2014




    Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, va invita de Florii, sa deschidem sezonul artelor focului în vechea Ghetărie de la Mogosoaia cu Bijuterii din cutia neagra, expozitie de ceramică, sticlă, metal semnată Cristina Bolborea. Vernisajul are loc duminică 13 aprilie, ora 16:00.
    Exaltind virtutile plastice ale gresiei delicat glazurate si sticlei optice brute în obiecte ce sugerează inele expandate, Cristina Bolborea îsi atrage publicul în lumea ei de fantasme, miraje, victorii si înfrângeri, în care lumina smulge boltilor umbrite miracole de fast teluric si de artă.
(Doina Mandru)

Lucrarea din casa




Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Bobi Dumitrescu, Ovidiu Croitoru


Galeria Simeza, Bucuresti


29 aprilie - 11 mai 2014





Radu Popa: istoric, arheolog, profesor




Institutul de Arheologie Vasile Parvan


Expozitie, lansare de carte


Bucuresti


15 aprilie 2014




Sculptura azi. 4 discursuri




Arta plastica contemporana romaneasca


Jovan Blat, Bianca Hociung, Camil Pacurar, Manuela Zvic


Galeria Nationala Delta, Arad


editia a VIII-a, 16 aprilie 2014



Asociația Filiala din Arad a UAPR,
în parteneriat cu Centrul de creație și cercetare în artele vizuale contemporane și 
IOSUD al Facultății de Arte și Design UVT, Artists suporting Art, Friendlyfairies.

Vă invită la vernisajul expoziției 
Sculptura Azi. 4 discursuri,
editia a VIII-a, miercuri 16 aprilie 2014, ora 18:00,
 la Galeria Naționala Delta

Insemnarile mele




Lansare de carte


Centenar Maria Banus


Libraria Dalles, Bucuresti


10 aprilie 2014





Ipostaze ale ideologiei în teoria politica




Lansare de carte


Daniel Sandru


Universitatea Petre Andrei, Iași


10 aprilie 2014





   Astazi, 10 aprilie, de la ora 12.00, în Aula Magna a Universităţii Petre Andrei din Iaşi, va avea loc lansarea volumului Ipostaze ale ideologiei în teoria politică semnat de Daniel Şandru, apărut la Editura Polirom, disponibil şi în variantă digitală.
Alături de autor, vor lua cuvîntul:
Prof. univ. dr. Dan Pavel, Universitatea Bucureşti
Prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi
Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Universitatea Petre Andrei din Iaşi
Va modera:
Prof. univ. dr. Doru Tompea, Rectorul Universităţii Petre Andrei din Iaşi

Serile Mișcării Arădene




Academician Cornelia Bodea - Istoria ca artă de a trăi


Colegiul Național Moise Nicoară, Arad


11 aprilie 2014


   Știați că Aradul a dat Academiei Române, cel mai înalt for de cultură și ştiinţă al ţării, peste 20 de academicieni?
   Printre aceștia se numără de la 1990, numele Corneliei Bodea – specialist ilustru în istoria modernă a României şi istoria modernă universală.
   Mișcarea Arădeană și Pro-Urbe Arad vă așteptă la un eveniment cu adevărat memorabil, închinat vieții și personalității distinsului istoric arădean, Academician Cornelia Bodea, vineri, 11 aprilie 2014, de la 18:00, în Sala Festivă a Colegiului Național Moise Nicoară Arad în compania unor invitați de excepție: doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuț, domnul prof. Corneliu Pădureanu, domnul prof. Gheorghe Herlo și domnul prof. Gheorghe Mocuța.
   Avem a mulțumi pentru documentare profesorilor dragi ai Aradului: Virgiliu Jireghie, Ileana Selegean, Gheorghe Herlo și Buda Bujor, mai ales, Major Csaba, directorul Colegiului Național Moise Nicoară, pentru generozitatea de a ne permite organizarea evenimentului într-un cadru excepțional.

Partenerii evenimentului: Knowledge Fusion Platform
Sunteți așteptați cu drag.