luni, 7 aprilie 2014

Zaraza




Lansare de carte


Andrei Ruse


Librăria Șt. O. Iosif, Brașov


9 aprilie 2014




La ceas aniversar




Anul Camil Petrescu


Muzeul de Arta Cluj-Napoca


9 aprilie 2014





    În luna aprilie, când se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu (9 aprilie 1894), Fundația Culturală ce-i poartă numele și revista Teatrul azi (continuatoarea publicației înfiinţate de scriitor în 1956)  și-au propus să-l sărbătorească într-un cadru deosebit.
   Programul aniversar se desfășoară sub egida Uniunii Scriitorilor din România la Cluj-Napoca, Timișoara și București, cu sprijinul generos al Muzeului Național al Literaturii Române, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Teatrului Național București și Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara.
   Programul va debuta la Muzeul de Artă Cluj-Napoca care va găzdui miercuri, 9 aprilie, 2014, de la  ora 17:00, o primă întâlnire cu opera lui Camil Petrescu. 
   Compozitorul Cornel Țăranu va dărui publicului un moment muzical pe versurile autorului, în interpretarea soliștilor Ramona Eremia și Cristian Hodrea, precum și a ansamblului Ars Nova (dirijor Cornel Țăranu), iar actorii Miriam Cuibus, Kézdi Imola, Sorin Leoveanu și Bogdán Zsolt vor oferi un moment poetico-teatral. Vocea scriitorului citind din romanul Un om între oameni se va face auzită în acest context configurat de scriitorul Ion Vartic și criticul de teatru Florica Ichim.

Demiurgul din Londra. Introducere in poetica lui Wiliam Blake




Lansare de carte


Catalin Ghita


Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman, Craiova


8 aprilie 2014





    Lectorul universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, Cătălin Ghiţă, îşi va lansa pe 8 aprilie, începând cu ora 17.00, volumul Demiurgul din Londra. Introducere în poetica lui Wiliam Blake.
   Evenimentul va avea loc la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, fiind prezentat de lect. univ. dr. Aloisia Şorop, Universitatea din Craiova şi conf. univ. dr. Florentina Anghel, Universitatea din Craiova.
   Volumul  este tipărită de Ed. Institutul European din Iaşi, în cadrul colecţiei Academica, şi aparţine domeniului istorie, teorie şi critică literară.
***gds.ro

Expozitia: Aripi




Prezente romanesti peste hotare


Gabriela Drinceanu


Tiny Griffon Gallery, Nurnberg, Germania


12 aprilie - 9 mai 2014




Substituiri din Arta universală




Complexul Muzeal Moldova


Elena Floareș - Cojenel


Muzeul Unirii, Iași


12 aprilie - 7 mai 2014






Circuit turistic muzeal în județul Galați




Casa Avramide, Tulcea


9 aprilie 2014




   Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Galaţi vă invită la conferinţa de presă organizată în cadrul proiectului CIRCUIT TURISTIC MUZEAL ÎN JUDEŢUL GALAŢI, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3. – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.
    În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţului Galaţi anunță organizarea în perioada februarie – aprilie 2014, a caravanei naționale de promovare a Circuitului turistic muzeal în județul Galați, care cuprinde patru trasee ce vor include orașele: Bacău, Braşov, Brăila, Bârlad, București, Călăraşi, Constanţa, Focşani, Iaşi, Ploiești, Sibiu și Tulcea.
   Astfel, în data de 9 aprile 2014, ora 11:30, vă așteptăm la Casa Avramide, să descoperiți patrimoniul imens pe care îl dețin instituțiile muzeale din județul Galați, să faceți o incursiune între trecut şi prezent și să aflați tradițiile și valorile artistice ale zonei și de ce nu, să veniți să le descoperiți intrând în circuitul turistic muzeal gălățean.
   Pentru informații suplimentare referitoare la derularea acestor acțiuni, 
puteți contacta 
Consiliul Județului Galați, la tel: 0236/413031, fax: 0236/470264, 
e-mail:directiadezvoltare@yahoo.com, persoana de contact fiind 
d-na Laura-Delia Angheluță – Manager proiect

Startpoint Prize 2013




Arta plastica contemporana 


Victoria Art Center, Bucuresti


10 aprilie - 3 mai 2014






Arbor vitae Foundation și Victoria Art Center vă invită la vernisajul expoziției

STARTPOINT PRIZE 2013 @ BUCURESTI
O selecție care cuprinde absolvenți ai academiilor de artă din Europa

Artiști: 

Mihai Baltac (UNA București), (VŠUP Praga), 
Karen Kramer (Goldsmiths Londra), Nicoleta Moise (UNA București), 
Jaakko Pallasvuo (KUVA Helsinki), Marijke de Roover (KASK Gent), 
Abigail Sidebotham (RCA Londra), Jurian Vermoolen (GRA Amsterdam)

10 aprilie - 3 mai 2014
Vernisaj: Joi, 10 aprilie 2014, 19.00
Victoria Art Center, Calea Victoriei 12C
www.artvictoria.ro
www.startpointprize.eu


   În cei unsprezece ani de existență, StartPoint a evoluat de la o expoziție a absolvenților de artă din instituțiile cehe, la un proiect care urmărește artiștii tineri din toată Europa. În acest an, echipa de curatori a evaluat 35 de universități de artă din 16 țări europene, cele mai interesante proiecte ale absolvenților fiind prezentate într-o expoziție finală la Praga. În ziua vernisajului, un juriu internațional a acordat premiul și mai multe mențiuni onorifice.
   În afara de prezentarea tinerilor artiști emergenți, prin acest proiect se dorește crearea unei platforme de schimburi între aceștia și specialiști, dincolo de frontiere, tradiții și genuri. Această convergență este facilitată și de un program de rezidențe artistice acordate finaliștilor premiați, precum și de numărul mereu crescut de prezentări europene realizate. După expozițiile de la DOX Centre for Contemporary Art din Praga, Zwarte Zaal of KASK, Gent, Arti et Amicitiae, Amsterdam și Hit Gallery din Bratislava, StartPoint Prize are plăcerea să prezinte selecția sa curatorială la București.
   STARTPOINT a fost susținut de Programul Culture al Uniunii Europene și de Ministerul Culturii al Republicii Cehe. Rezidența Terezei Fišerová este susținută de Centrul Cultural Ceh.

Scoala altfel




Centrul Cultural Carmen Sylva


Sinaia


8 - 10 aprilie 2014





   Scoala altfel in perioada 8-10 aprilie
Educatie ecologica la Centrul Cultural Carmen Sylva, Sinaia
Expozitie multimedia si proiectii de filme documentare.

Viata ca un vitraliu




Arta plastica contemporana romaneasca


Oana Birsan


Galeria Occidentului, Bucuresti


7 - 21 aprilie 2014




Jubileu




Arta plastica contemporana romaneasca


Nicolae Maniu


Muzeul de Arta Cluj-Napoca


11 aprilie - 25 mai 2014




Istoria de langa noi




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Casa Hortensia Papadat Bengescu, Ivesti


8 aprilie 2014




    Proiectul cultural Istoria de lângă noi vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi, fiind inclus în cadrul Programului educaţional susţinut de Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi.
   Proiectul, iniţiat de muzeograful Costel Ilie, propune publicului o serie de activităţi ce au ca obiectiv o mai bună cunoaştere a monumentelor şi siturilor arheologice de pe teritoriul judeţului Galaţi, prin intermediul expoziţiei foto-documentare Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi şi a expunerilor tematice privitoare la Mărturii arheologice descoperite în judeţului Galaţi şi Monumente istorice din judeţul Galaţi. 
   Expunerile, susţinute şi de prezentările media, distribuirea unor materiale de promovare, completare unor chestionare de către public, urmăresc formarea unor atitudini, în colectivităţile locale, de respect faţă trecutul istoric şi de protejare a valorilor patrimoniale existente "lângă noi” în fiecare localitate a judeţului.
   Manifestarea de marţi, 8 aprilie 2014, se va desfăşura începând cu ora 12.00, la Muzeul Casa Hortensia Papadat Bengescu din Iveşti şi va susţine activităţile şcolare din săptămâna Să ştii mai multe, să fii mai bun.

Eveniment cultural tulcean




Lansare de carte


Mihai Radu, Simona Radu


Casa Avramide, Tulcea


11 aprilie 2014



***Muzeul de Arta Tulcea

Scoala Altfel




Muzeul Satului Banatean


Timisoara


7 - 11 aprilie 2014





   Muzeul Satului Bănăţean Timişoara se alătură programului educaţional ŞCOALA ALTFEL în perioada 7-11 aprilie 2014
   Să ştii mai multe, să fii mai bun! este moto-ul din acest an al programului ŞCOALA ALTFEL, în care propunem preşcolarilor, elevilor şi profesorilor o vizită de neuitat la Muzeul Satului Bănăţean!
   În perioada 7-11 aprilie, preşcolarii şi elevii sunt aşteptaţi să participe la una dintre activităţile educative programate din oferta educaţională a Muzeul Satului Bănăţean Timişoara. Scopul urmărit este folosirea muzeului ca spaţiu al cunoaşterii, al jocului şi al creativităţii astfel încât copiii să petreacă două ore de neuitat în muzeu care să la stârnească apoi dorinţa de a reveni.



Muzeul Satului Bănăţean Timişoara vă propune :

- Două vizite tematice libere Spălatul şi călcatul rufelor şi Descoperă muzeul cu fişă de traseu pentru elevii de gimnaziu. Elevii vizitează muzeul doar sub îndrumarea dascălului , caută şi identifică obiectele etnografice menţionate într-un chestionar pe care apoi îl completează;
- proiect în parteneriat: Dunărea albastră - poveste Şnur şi contur- lectură şi îndemânare manuală pentru realizarea şnurului care să măsoare lungimea fluviului de la intrarea în România până la vărsare în mare;
- expoziţia Motive decorative în ţesăturile populare româneşti a elevilor de la Colegiul Tehnic Ion Mincu Timişoara;
- vizite tematice ghidate, urmate de un atelier de creativitate pentru preşcolari şi elevi:

ATELIERE:

Case din lemn- atelier de înterpretări plastice a unei case din muzeu;
Meşteşugul olăritului- atelier de modelare a lutului;
Motive decorative tradiţionale - atelier de broderie sau podoabe;
Ocupaţii tradiţionale - atelier de împletituri din hârtie.

Ion Kalinderu - Documente si marturii




Lansare de carte


Oliver Velescu


Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti


aprilie 2014






Muzeul Național de Istorie a României și Editura Oscar Print 
vă invită la lansarea volumului 
Ion Kalinderu. Documente și mărturii, autor Oliver Velescu.

Evenimentul va avea loc marți, 8 aprilie 2014, ora 17.00, 
în Sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României.