joi, 2 august 2018

Lupii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muncitoresc





Orice teatru trebuie să fie muncitoresc








Articol publicat în Revista Arta Liberă, Nr. 1. Duminecă, 10 decembrie 1944.

Râsfoind pagini vechi de reviste...




România de-altădată 


Revista Arta Liberă




Revistă aflată la primul număr duminecă, pe 10 decembrie 1944
 - tipărită pe 7 decembrie -
Reflectă din plin noile realități ale întregii societăți românești,
după 23 august 1944.
Cu trupele sovietice în țară...
Și-n acest caz, sunt uluit de rapiditatea cu care aveau loc prefacerile în viața noastră.
Singura explicație plauzibilă, dincolo de talentul organizatoric (să-i zicem...),
este că acestea erau urmarea unui plan. Minuțios alcătuit. Și din timp.
Poate chiar de dinainte de Malta...
Nu vă prezint integral paginile acestei publicații.
Am trecut peste paginile dedicate filmului și literaturii sovietice.
La fel și peste cele dedicate unor filme sau actori străini.
Unele articole despre teatre și actori români le-am tratat separat, 
conform tematicilor respective abordate pe acest blog. 







 Editorialul Arta liberă de N. D. Cocea












Pe semnatarul acestor rânduri l-am ascultat, peste ani, 
la Radio Europa Liberă (vezi și wikipedia).








Despre poet aveam să aflu mai multe, peste ani, la Radio Europa Liberă.
Dar și de la wikipedia...












Coperta a IV-a.



Pictor și grafician de carte




Arta plastică contemporană românească 


Teodor Bugoi




Fereastră.




Articol publicat în Revista Flacăra, nr. 2. 18 ianuarie 1975. 

***
    Pictor si grafician nascut in 1933. Absolvent in 1959 la clasa profesorului Ciucurencu a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Din 1963 participa la diferite expozitii oficiale si de grup, cu lucrari de pictura si grafica de sevalet. Expozitii personale: 1971, 1975-Bucuresti.      Laureat al concursului international de grafica de carte Edinburg, 1956 pentru volumul: Cultura romaneasca in epoca lui Stefan cel Mare. (Octavian Barbosa, Dictionarul artistilor romani contemporani, Ed. Meridiane, 1976, pagina 67)
***

Viața cotidiană în comunism. Colecții și colecționari hunedoreni. Tineretul comunist




Colecții și Colecționari


Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


2 august 2018 





   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, vă invită să participați joi, 2 august 2018, la vernisajul expoziției intitulate Viața cotidiană în comunism. Colecții și colecționari hunedoreni. Tineretul comunist. Evenimentul va avea loc la sediul instituției din Palatul Magna Curia.
    Expoziția este centrată pe colecțiile de medalii și insigne emise de organizațiile tineretului comunist colecționate de Lucian Bornemisa, Ioan Lungu, Dorel și Mariana Huh, Radu Mihai Morar, Gheorghe Alexandru Turi, membri ai Asociației Colecționarilor Hobby Club Decebal Deva și de Daniel Valeriu Curea, membru al Asociației Colecționarilor de Insigne din România (A.C.I.R.). În plus, sunt expuse și elemente de uniformă, publicații, plicuri, obiecte care au fost destinate stimulării tinerilor înregimentați în cele trei organizații de masă în regimul comunist: Șoimii Patriei, Organizația Pionierilor și Uniunea Tineretului Comunist.
    "Celebrarea centenarului nu înseamnă doar raportarea la anul 1918 ci la toată istoria celor 100 de ani care au trecut de la unirea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu Regatul României. Perioada comunistă, din nefericire, a ocupat mai bine de 40% din ultima sută de ani. Ne-am gândit că ar fi util mai ales pentru tânăra generație să amintim câteva aspecte din această perioadă nefastă, pentru că, nu-i așa, cine nu cunoaște greșelile trecutului riscă să le repete”, a precizat curatorul expoziției, Viorel Papp, bibliotecar în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
   El a mai specificat că "insignele aveau diferite destinații. Erau insigne de apartenență – acordate în cadrul ceremonialului de primire în organizație; medalii reprezentând cele mai înalte distincții ale organizației; insigne de apartenență la diferite cercuri tematice; insigne și medalii pe genuri de activități acordate pentru participări la acțiuni și cercuri organizate pe diverse teme: arte, sport, știință, tehnică etc.; insigne și medalii aniversare (centrale și locale); insigne și medalii de participare la conferințe, forumuri, concursuri etc.; insigne și medalii de funcție, care indicau funcția deținută de purtător. Acestea s-au vrut a fi un mijloc subtil de manipulare în sensul în care, în teorie cel puțin, trebuiau acordate celor mai merituoși tineri, cu rezultate bune în diferite domenii de activitate. În practică însă criteriile nu au fost atât de rigide cum erau ele prevăzute în regulamente. Dar dincolo de partea așa-zis civilă era mereu necesară fidelitate față de Partidul Comunist Român”.
Vă așteptăm!