marți, 17 septembrie 2019

Salonul de restaurare literară
Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


prima ediție, 26 septembrie - 20 octombrie 2019

    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 26 septembrie 2019, la sediul din Calea Griviței 64-66, ora 11:00, la deschiderea Salonului de restaurare literară – ediția I, care va cuprinde piese restaurate, pe toate suporturile, din patrimoniul muzeului și al caselor memoriale afiliate. La eveniment vor participa Acad. Ioan-Aurel Pop, Acad. Eugen Simion, Conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR, Eugenia Oprescu, șef Secție Patrimoniu MNLR, dr. Mirel Bucur, Președintele Asociației Conservatorilor și Restauratorilor din România și drd. Dan Octavian Paul, Președintele International Council of Museums (ICOM) România.
    Timpul care s-a scurs de la crearea unui obiect sau din momentul în care a avut loc un eveniment, poate influența modul în care percepem lumea, cultura și spațiul în care trăim. Trecerea timpului poate da valoare unui obiect sau unui loc, dar trecerea timpului și diferiți factori pot afecta semnificativ calitatea și integritatea acestora. Pentru a fi păstrate și puse în valoare este nevoie de specialiști care, cu îndemânare, pasiune și multă muncă reușesc să salveze acel „ceva” din spiritul locului și al timpului.
     Salonul de restaurare literară este locul în care, timp de aproape o lună de zile, obiecte restaurare care dau sens și valoare spațiului cultural românesc pot fi admirate de publicul curios: carte veche manuscris și tipărită, corespondență, manuscrise și documente care au aparținut unor personalități marcante ale culturii române, așa cum au fost Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, Ion Vinea sau Ștefan Octavian Iosif, dar și obiecte de tapiserie sau obiecte vestimentare care au aparținut lui Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu sau Lucian Blaga. Expoziția va cuprinde și tablouri realizate de Camil Ressu, Iosif Steurer, Rodica Maniu, obiectele de cult pe suport metalic, ceramic și de lemn, dar și obiecte care aparțin caselor memoriale ale MNLR, toate supuse procesului de restaurare.
     Până pe 20 octombrie 2019, în sălile de expoziție ale Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66 veți putea admira peste 50 de exponate din patrimoniul muzeului și al caselor memoriale afiliate.
Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul 10:00 - 18:00.

Alo? Albert Einstein la telefon
Lansare de carte 


R. J. Gadney 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


18 septembrie 2019
    Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 18 septembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38) la primul eveniment al toamnei literare 2019, lansarea romanului Alo? Albert Einstein la telefon de R. J. Gadney, recent apărut în colecția Raftul Denisei coordonată de Denisa Comănescu.
    Povestea unei prietenii de ordinul fabulosului și a unei vieți memorabile, acest roman plin de bună dispoziție, farmec și emoție acoperă aproape un secol de istorie a Europei și prezintă sub o altă lumină omul din spatele mitului Einstein.
    De mare interes sunt cele 80 de fotografii care însoțesc textul, o parte dintre acestea, provenind din Arhiva Universității Ebraice din Ierusalim, a Bibliotecii din Göteborg și a Universității Princeton, fiind inedite.
    Vor vorbi despre carte Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro, Cristina Stanciulescu, jurnalistă, editor coordonator peopleperson.ro și Sandra Ecobescu, președinte Fundatia Calea Victoriei. Moderatorul evenimentului va fi Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
     "Dintr-o biografie atât de bine documentată, cu arta sa de romancier desăvârșit, 
R. J. Gadney creează o ficțiune stranie și luminoasă, o nestemată literară perfect și meșteșugit cumpănită între adevărul istoric și faptele imaginate cu afecțiune. Iar finalul îți face sufletul să freamăte.“ – Ian McEwan
Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook.

Să ne cunoaștem actorii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Rodica MureșanInterviu (luat de Radu Anton Roman) publicat în Jocuri de-a Vacanța,
supliment al Caietului program al Teatrului Național București. Decembrie 1986.

***Mai multe despre această artistă puteți afla și de aici: Wikipedia


Dintre caricaturiști...
Din istoria caricaturii românești 


Constantin Gavrilă-Gavco

Desen publicat în Revista Flacăra, Nr. 5. 8 februarie 1975.


Desen publicat în Revista Flacăra, Nr. 12. 29 martie 1975.


Desene publicate în Perpetuum Comic '81.

Desene publicate în Perpetuum Comic '85.


Desene publicate în volumul Un bilet în plus.
Editor Teatrul de Comedie, București. 1987.
Desene publicate în  Revista Urzica, Nr. 750. 15 decembrie 1987.


Desene publicate în Perpetuum Comic '88, Almanahul Revistei Urzica.


 Revista Moftul Român, Nr. 7. 1990.


Desen publicat în Revista Papagalul, Nr. 8. 23 - 29 aprilie 1990.


Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 1. 1994.Simpozionul International de Muzicologie George Enescu
Muzeul Național George Enescu București 


19 septembrie 2019
    Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Muzeul Național George Enescu vă invită miercuri, 18 septembrie 2019, ora 10:00, la Palatul Cantacuzino, la Simpozionul International de Muzicologie George Enescu din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediția a XIX-a.
Coordonator științific prof.univ.dr. Mihai Cosma.
Eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București și ARTEXIM.
Programul evenimentului:
Intrare liberă, pe bază de invitație

Io, Lisandru
Lansare de carte 


Victor Baumann 


Biblioteca Județeană Panait Cerna, Tulcea 


20 septembrie 2019

Rural Guerilla Reloaded
Arta plastică contemporană românească 


Primăria Sibiu 


septembrie 2019
    Până în 22 septembrie, nu pierdeți expoziția Rural Guerilla Reloaded, deschisă de grupul de artă contemporană Brukenthal von Studio și invitații lor la Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Sibiu.
     Artiștii Adrian Luca, Ilie Mitrea, Diana Oancea Morar, Ioan Muntean, Andrei Popa, Cătălin Precup, Robert Șimon, Albert Sofian, Alexandra Stoica, Robert Strebeli și Florin Viorel vă invită la o expoziție de conștientizare socială, de rezistență satirică în fața jocurilor de putere prin care atât realitățile învechite cât și non-valorile emergente își impun agresiv existența ca o nouă normalitate a zilelor noastre.

Expoziția Filatelică Națională EFIRO
Colecții și Colecționari 


Muzeul Recordurilor Românești, București 


19 - 21 septembrie 2019

Mai multe informații aici:

***

În stagiunea 1986/1987...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale
Costel Constantin, Viviana Alivizache, Claudiu Bleonț, Cezara Dafinescu,
Florin Piersic, George Motoi și Constantin Raușchi în
Zbor deasupta unui cuib de cuci de dale Wasserman.
Mircea Albulescu și Tamara Crețulescu în Jocul ielelor de Camil Petrescu.


Scenă de ansamblu din Ploșnița de Vladimir Maiakovski.Claudiu Bleonț, Gheorghe Dinică și Silvia Popovici în Ioneștii de Platon Pardău.


Silvia Năstase, Radu Beligan și Eugenia Maci în Poveste din Hollywood de Neil Simon.Cezara Dafinescu, Manuela Ciucur, Carmen Stănescu, Eugen Cristea,
George Motoi și Mihai Niculescu în Nu se știe niciodată de G. B. Shaw. 


Ovidiu Iuliu Moldovan și N. Grigore Bălănescu în Despot Vodă de Vasile Alecsandri.


Articol publicat în Jocuri de-a Vacanța, 
Supliment al Caietului program al Teatrului Național București. Decembrie 1986.


El, domnul Caragiale
Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


23 septembrie 2019
    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o lectură artistică El, domnul Caragiale, o întâlnire inedită dintre Caragiale și Ea, respectiv Marius Bodochi și Rodica Mandache, dar și o reporteră, Cristina Elena Moldovan luni, 23 septembrie 2019, de la ora 17:00, în Mansarda sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Un spectacol de Rodica Mandache. Ilustrația muzicală: Roxana Docan.
     Ion Luca Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852, dar a fost declarat în acte abia la 1 februarie. Certificatul de botez, descoperit în anii 1970 la Arhivele Statului, menţionează: 
"La întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cincizeci şi doi au născut Iecaterina cu legiuitul dumisale soţ a nume Dl Luca Caragiali. Şi astăzi la şapte ale lunii lui Februarie anul o mie opt sute cinci-zeci şi doi s´a botezat în legea pravoslavnică a Bisericii Răsăritului”.
     El, domnul Caragiale este un text frumos în care Caragiale amintește, undeva, la final de faptul că neamul românesc așteaptă cu răbdare să vină vremea când va da culturii și civilizației europene concursul specific, cu care a fost înzestrat de Dumnezeu. "Îmi imputați că în scrierile mele n-aș avea destulă iubire. Eu cred că o fi, dar, firește, ca să o găsească cineva trebuie să o caute. Cum s-ar zice: cusătura pingelii nu se vede dacă nu e făcută cu ață albă. Numai că eu, dragii mei, am scris de dragul pingelii, nu al cusăturii. Dacă vă place, bine, eu vă mulțămesc. Dacă nu, mergeți și voi la alți mușterii, că slavă Dumnului, sunt destui. Supărare nu încape. Să fiți sănătoși și veseli! Al vostru Caragiale”.
     Mândria de a-și trăi lucid epoca se asociază în teatrul lui Caragiale cu hotărârea inflexibilă de a nu dezarma în fața infamiei. A fost gazetar, sufleur, revizor şcolar, copist, profesor, corector, registrator, director general al Teatrelor, patron de berării falimentare, iar în politică a trecut de la conservatori la socialişti, apoi la liberali, junimişti şi radicali.
Intrarea este liberă, în ordinea sosirii, în limita locurilor disponibile. 

Pe simezele Capitalei - Retrospectivă la 111 ani de la naștere
Arta plastică contemporană românească 


Dimitrie Berea 


Biblioteca Academiei Române, București 


16 - 27 septembrie 2019
La cumpâna dintre ani...și lumi ('47/'48)
De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca
Și în Ziarul Universul, vezi mai jos.


Spectacole de Anul Nou

***Culese din Ziarul Timpul, 31 decembrie 1947.***Culese din Ziarul Universul, Nr. 2. Vineri, 2 ianuarie 1948.