miercuri, 10 aprilie 2019

Lecţii americane. Șase propuneri pentru următorul mileniu




Lansare de carte 


Italo Calvino 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


19 aprilie 2019




    Editura Humanitas vă invită vineri, 19 aprilie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea cărții Lecţii americane. Șase propuneri pentru următorul mileniu de 
Italo Calvino, apărută recent în colecția Biblioteca Italiana, în traducerea Oanei Boșca-Mălin și cu o prefață de Laura Di Nicola. La eveniment vor vorbi Ioana Pârvulescu, Mircea Vasilescu, Alexandra Vrânceanu și Oana Boșca-Mălin.
   "Lecţiile americane readuc la suprafaţă, după o lungă sedimentare în memoria unui cititor-scriitor, un intens, pasionat, constant dialog cu propriii clasici, necesari, de neînlocuit în existenţa omenească. Printre clasicii cu care dialoghează Calvino, în afară de cei ai literaturilor europene, cu precădere occidentale, se află clasicii din domeniul ştiinţific, antropologic, filozofic, psihanalitic, împletind cunoaşteri diferite prin înlănţuiri de citate, care proiectează întregi constelaţii, genealogii literare. Fiecare dintre aceste constelaţii intră în raport printr-un punct sau printr-un segment propriu cu alte constelaţii, constituind o uriaşă hartă stelară de lecturi, proiectată în straturile memoriei trecute şi viitoare.“ – Laura Di Nicola

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Nina Udrescu








Anchetă publicată în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1989.

***Mai multe despre această actriță puteți afla și de aici: Ziua de Constanta



Salonul Artelor Decorative




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național Cotroceni, București 


12 aprilie - 9 iunie 2019










Teatrul Kabuki




Colecții și Colecționari


George Șerban


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu 


12 aprilie - 30 iunie 2019




    Muzeul Național Brukenthal împreună cu avocatul colecționar George Șerban, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, vă invită la vernisajul primei expoziții de stampe japoneze cu tema Teatrul Kabuki.
Curator: Alexandru Constantin Chituță
Durata expoziției: 12 aprilie - 30 iunie 2019
   Vor fi prezente în expoziție aproximativ 100 de lucrări realizate în perioada secolelor 18 și 19, conținând imagini ale actorilor și scene de teatru kabuki, aparținând celor mai importante școli japoneze: Școala Torii, Școala Katsukawa, artiștii Buncho și Sharaku, Școala Utagawa, Torii Kiyonobu, Torii Kiyonaga, Torii Kiyoshige, Sharaku, Buncho, Suncho, Toyokuni I, Toyokuni III, Horoshige, Kuniyoshi, Kunichika, Chikanobu si Kunisada III.
    Apariția ukiyo-e este strâns legată de climatul politic, social și economic din epoca Edo 
(1603-1868). Una dintre particularitățile stilului de viață promovat de burghezia Edo este teatrul kabuki. Piesele erau inspirate din legende istorice sau din viața de zi cu zi, piesele de teatru aveau în comun o serie de motive și tematici. Tema unei piese nu reprezenta, însă, punctul central de interes în gravuri. Acestea erau create cu scopul de a reda atmosfera piesei, o importanță deosebită aveau costumele decorate generos și personalitățile actorilor.
Evenimentul este inclus în programul evenimentelor speciale din cadrul FITS2019.

Viață...pur și simplu




Expoziție de fotografie 


Ciprian Ștefan Olteanu 


Palatul Culturii, Ploiești 


12 -21 aprilie 2019





Intrare liberă.

Amanta mea Thalia




Lansare de carte 


Mircea M. Ionescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


11 aprilie 2019



    Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Palimpsest vă invită la evenimentul de lansare a cărții lui Mircea M. Ionescu, Amanta mea Thalia joi, 11 aprilie 2019, de la ora 17:00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Invitați: Geo Popa, secretar de stat la Ministerul Culturii, Ion Haiduc, actor, Mihai Lungeanu, regizor. Din partea Editurii Palimpsest participă Dana Pocea, consilier editorial și Ion Cocora, director.
   În volumul Amanta mea Thalia sunt comentate reprezentații de comedie și dramă, de revistă și pentru copii, de teatru radiofonic, de dans și pantomimă, festivalurile și programele lor. Cam tot ceea ce a crezut de cuvință Mircea M. Ionescu că poate constitui un tablou de istorie teatrală vie. Scriitor cu preocupări polivalente, care abordează aproape toate genurile (dramaturgie, proză, poezie, memorialistică), cu numele figurând pe coperțile a peste treizeci de cărți, dar și cu o biografie situată la limitele extreme ale realului, atât în spiritul ei aventuros, cât și în datele ei dramatice, Mircea M. Ionescu își surprinde iarăși plăcut cititorii și fanii.
     La scurt timp după Jurnalul unui trăsnit, volum masiv și incitant deopotrivă, Mircea M. Ionescu se înfățișează acum, scrutând zece ani de "viață în teatru”, trăiți la o înaltă ardere, cu o apariție editorială nouă, Amanta mea Thalia care îl prezintă în ipostază de comentator al fenomenului teatral contemporan. În această calitate stabilește un record în rândul cronicarilor dramatici români dintotdeauna. Acela al numărului de superlative pe care le folosește ca să gratuleze spectacolele și pe creatorii lor. Nici nu se putea altfel din partea unui om cu suflet bun, generos, străin de ifose și meschine cârcoteli, sensibil la efortul artistic și la rezultatele lui. Fiecare pagină despre teatru este scrisă cu o mare iubire, cu o implicare sentimentală totală. Prezența sa în sala de spectacol este evident că stă sub semnul unei vrăji.
    "Mircea M. Ionescu e genul de critic care, fără să renunțe nicio clipă să fie și spectator, trăiește prin teatru și cu teatru într-o relație de compensație reciprocă. Dacă e adevărat că teatrul, deși poate mai exact ar fi fost să se spună spectacolul, îl face să uite multe din dezamăgirile oferite de viață, ajutându-l probabil să le găsească explicație, trebuie menționat că e la fel de important și faptul că nu rămâne dator pentru ceea ce primește. Scrise cu pasiune și entuziasm, cronicile sale dau serilor cu spectacole iluzia că le ridică peste efemeritatea clipei, că le învestesc cu neuitare”, afirmă despre autor directorul Editurii Palimpsest, Ion Cocora.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Ciuta




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul tv








Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1989.



Pe simezele ieșene - Atelier 35




Arta plastică contemporană românească 


Iași 


10 - 30 aprilie 2019




Expoziția are loc simultan în Galeriile de Artă
Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Victoria.
Vernisaj: 16 aprilie, ora 18:00, Galeria de Artă Victoria.
***

Minunile stupului




Complexul Muzeal Arad 


11 aprilie - 30 iunie 2019




Coordonator proiect expozitional si educational: Dr. Camelia Patko, 
muzeograf la Complexul Muzeal Arad.
Echipa de proiect: 
Carmen Mocanu - conservator colectie, Viorica Manci, Eva Manea (Complexul Muzeal Arad)

    Această expoziție poate fi vizitată în perioada 11 aprilie 2019 – 30 iunie 2019 și reunește date despre anatomia albinei, desfășurarea activității în stupină, dușmanii albinei, produse ale stupului dar și tehnici vechi de prindere a albinelor sălbatice, de obținere a mierii și a cerii.
    Exponatele aparțin apicultorilor din jud. Arad și Timiș iar unele dintre ele au o vechime de aproximativ 100 de ani. Cele din judetul Timiș fac parte din colecția domnului Bobescu Ion, un renumit apicultor din localitatea Șuștra, care deține pe propietatea sa un muzeu apicol.
Tot cu această ocazie puteți admira următoarele lucrări:
Albina, Stupul cu faguri, Butoiul cu miere, care se pliază pe tematica expoziției, realizate de elevii clasei a X-a B - Băbău Amalia, Armașu Alina, Chelmăgan Carmen, Ciba Alexandra, Costin Carina, Drifin Sergiu, Flonta Andrei, Ghergan Alisia, Gheorghe Alexandra, Ignat Claudia, Herman Izabela, Jurca Iulia, Maur Roxana, Mogoșan Bianca, Oancea Natalia, Pușcov Alexandra, Suiugan  Paula, Sînzianu Simona - de la Colegiul de arte Sabin Drăgoi Arad coordonați de doamnele profesoare Bianca Hociung și Farcaș Corina.
    Având în vedere că o parte din recolta mondială de hrană depinde de polenizarea pe care o fac albinele, la intrarea în Palatul Cultural (in Parcul Copiilor) veți găsi produse apicole obținute de stuparii arădeni în stupinele proprii.
    Va invitam sa degustati si sa cumparati produse apicole, extrem de gustoase si sanatoase, la Muzeu, pe tot parcursul proiectului educational national Școala Altfel, 11 aprilie-19 aprilie.
Pentru copii intrarea este libera!



Postapocaliptic




Expoziție de fotografie 


Aurel Constantin Păduraru 


Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță, Galați 


12 aprilie - 2 iunie 2019




    Publicul va descoperi imaginea ascunsă de 33 de ani a localității Prîpeat (Ucraina), care în anul 1986 a fost afectată de explozia devastatoare de la Centrala Nucleară Cernobîl. Prin “privirea” obiectivului foto, transpusă în 39 de fotografii, ni se va arăta un oraș pustiu, neatins, în care natura și-a reintrat în drepturi, iar lucrurile, lăsate în urmă de oamenii care l-au părăsit, spun povești cutremurătoare. Aurel Constantin Păduraru a fost la Prîpeat în primăvara anului 2018 și declară că această experiență a fost cea mai intensă din toate locurile în care a fost până acum. Un loc care ne arată cȃt de fragili suntem și cum putem pierde tot ȋn cȃteva clipe. Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a transformat ȋn unul din cele mai mari dezastre produse de om asupra mediului înconjurător, avȃnd efecte comparabile cu explozia a 500 de bombe nucleare. Oraşul Prîpeat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia la 36 de ore de la producerea accidentului din 26 aprilie 1986. Cei 45.000 de locuitori ai localităţii au fost evacuaţi, iar oraşul a rămas nelocuit până în prezent. Până la data de 5 mai, toţi cei care trăiau pe o rază de 30 km în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţele. Expoziția Postapocaliptic, de Aurel Constantin Păduraru, va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe 2 iunie 2019.

Caiet de documentare ignorat pe nedrept




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Țăndărică




Ruxandra Săraru. Foto: stirilekanald.ro





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1989. 



Pe simezele din Mogoșoaia - Thinking on Art Nature Society




Arta plastică contemporană românească 


Marilena Preda Sânc 


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia 


6 - 28 aprilie 2019 





Ocna de sare din Soare




Lansare de carte 


Constantin Mărăscu


Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin, Reșița 


10 aprilie 2019







Pe simezele Eladei: People - Rise or Fall




Prezențe românești peste hotare 


Gabriel Grama 


Atena, Grecia


9 aprilie - 11 mai 2019





Podoabe și veșminte în Moldova medievală




Muzeul Bucovinei 


Suceava 


2019





    Muzeul Bucovinei propune celor interesaţi o nouă temă din oferta de educaţie muzeală pentru anul 2019, Podoabe şi veşminte în Moldova medievală.
   Astfel, cu ajutorul prezentărilor multimedia, a materialelor de informare şi a specialiştilor muzeului, participanţii vor descoperi piese vestimentare şi podoabe, specifice perioadei medievale: rochie, cămaşă, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar şi ace de păr şi de voal, inele şi cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluția vestimentației în Moldova.
    Piesele vestimentare şi podoabele au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistematice, în morminte de la bisericile Sf. Ioan Botezătorul din Siret, Biserica Mirăuți din Suceava, Mănăstirea Probota, Biserica Sfântul Nicolae Bălineşti şi se încadrează în doua mari categorii: veşminte, dar şi obiecte ce ţin de ritualul funerar.
Veşmintele şi podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII.
Participanții la proiectul de educaţie muzeală vor descoperi piesele vestimentare, care fac parte din colecția de textile arheologice a Muzeului Bucovinei, modul în care au fost lucrate şi materialele prețioase folosite la realizarea lor, precum: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broșata cu aur, dar şi tehnicile de coasere şi brodare specifice perioadei medievale.
    De asemenea, vor fi prezentate imagini cu podoabele medievale, din colecţia de numismatică a Muzeului Bucovinei, cu explicaţii despre materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semipreţioase şi metodele de realizare, specifice perioadei medievale - turnare "à cire perdue“, cizelare, gravare, trefilare, granulaţie, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare.
Informaţii suplimentare şi programări (în grupuri) la telefon 0230/216439, interior 116, Muzeul Bucovinei.