marți, 6 aprilie 2021

"O vară ca o zi de luni"

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară




Din colecția personală.



Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 35. 6 septembrie 1975.

Pe simezele orădene - armEGOarte

 


Arta plastică contemporană românească


Ilie Mitrea


Muzeul Orașului Oradea


22 martie - 15 mai 2021




Rencontre avec la Roumanie - "veritabil act de cultură"

 


Artă și meșteșug popular românesc










Cronică publicată în Revista Flacăra, Nr. 35. 6 septembrie 1975.

Pe simezele sucevene - Salonul de primăvară

 


Arta plastică contemporană românească 


Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava 


9 aprilie 2021



Pe simezele ieșene - Unleash the Beauty

 


Expoziție de fotografie 


Gabriela Drăgoi


Galeria de Artă Theodor Pallady, Iași


10 - 20 aprilie 2021



Ce-am avut și nu mai bem...

 


Din istoria industriei românești 


Fabrica de bere Ciclova Montană










Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 38. 27 septembrie 1975.

***Despre istoria acestei fabrici găsiți un articol aici:

***Ceva "urme" s-au mai păstrat, le puteți descoperi aici:

Pe simezele sibiene - Grădini misterioase

 


Arta plastică contemporană românească


Vadim Crețu


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu


8 aprilie - 30 mai 2021





    Vadim Crețu, unul dintre cei mai carismatici reprezentanți ai artei contemporane din România, expune pentru aproape două luni la Muzeul Național Brukenthal. Artistul, căruia în anul 2017, i s-a decernat Diploma de Excelență a Ministerului Culturii al Republicii Moldova, a absolvit Academia de Arte din București, specializarea pictură, în anul 1996, la clasa maestrului Ştefan Câlţia, care avea să-i devină cu timpul coleg de breaslă și "cel mai bun și frumos prieten". Din 1998, a simțit impulsul de nestăvilit de a se elibera de orice limitări, a renunțat la postul de la Academia de Arte din București și a decis să fie artist liber profesionist și, tot de atunci, colaborează cu Galeria Van Rijn din Paris.

     Apreciate pe piața de artă, lucrările sale se află în colecții din țară și străinătate, printre care: Colecţia Regală Română, Bucureşti și Elveția, Colecția Mănăstirii Vatopedi, de la Muntele Athos, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Constanța, Colecția Universității de Arte din Bucureşti, Colecția Universității de Vest din Timișoara, numeroase colecții private din România, Elveţia, Germania, Grecia, Franţa, Italia, Olanda, Quatar – Arabia Saudita, Maroc, China etc.


"Livia a cerut ajutor..."

 


Întâmplări adevărate









Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 1. 11 ianuarie 1975.

Pe simezele clujene - Portal către Suflet

 


Arta plastică contemporană românească


Adriana Soit 


Centrul de Cultură Urbană Casino, Cluj - Napoca 


19 aprilie - 9 mai 2021



Carte veche: tipărituri, însemnări, traduceri

 


Muzeul Municipal Regina Maria 


Iași 


8 aprilie - 30 mai 2021




    Muzeul Municipal Regina Maria din Iași organizează, în perioada 8 aprilie – 30 mai 2021, expoziția Carte veche: tipărituri, însemnări, traduceri în cadrul căreia vor fi prezentate manuscrise și cărți tipărite de la jumătatea secolului al XVIII-lea până la începuturile veacului al XX- lea. Valoarea istorică a cărților este dublată de însemnările  marginale făcute în cursul vremii de cititorii și de posesorii lor, care, prin realizarea notațiilor, s-au situat în neuitare. Vă invităm să ne fiți alături, păstrând vie memoria  scrisului și a cărților!

Expoziție cu plante de vânzare

 


Grădina Botanică Dimitrie Brandza 


București 


17 - 18 aprilie 2021




    Nu poate trece primăvara fără obișnuita Expoziție cu plante de vânzare (plante ornamentale de interior), organizată de Grădina Botanică D. Brandza a Universității București, în zilele de sâmbătă, 17 aprilie, și duminică, 18 aprilie. Expoziția are loc în fața Pavilionului Pădurea Tropicală din cadrul Serelor Vechi și va fi deschisă între orele 10:00 – 16:00. 

    Fiind un eveniment care are loc în spațiul exterior, dacă vremea este nefavorabilă, acesta poate fi amânat pentru alt week-end. Dintre plantele ce pot fi achiziționate la acestă expoziție enumerăm: plante decorative prin flori sau fructe (Murraya, Spathiphyllum, Aeschynanthus, Jasminum, Episcia,Bougainvillea, Eugenia, Jacobinia, Nerium, Coffea), plante decorative prin frunze (Aralia, Hypoestes, Rhoeo, Peperomia, Plectranthus, Cordyline, Dracaena, Dieffenbachia, Chlorophytum, Schefflera, Syngonium, Piper, Olea europaea, Codiaeum, Grapthophyllum), plante suculente (Crassula, Aloe, Sansevieria, Graptopetalum), răsaduri de plante perene (Asclepias, Lavandula, Argyranthemum). Prețurile variază de la 5 lei la 100 lei, în funcție de dificultatea de înmulțire, înălțimea și vârsta plantei. Pentru transportul plantelor, potențialii cumpărători sunt rugați să vină cu propria sacoșă. Vă așteptăm!