luni, 29 aprilie 2019

Serata culturală Libertate și Jurnalism




Vila Barbizon, Câmpina 


3 mai 2019






Târgul de Armindeni




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


1 mai 2019





Militarul român - o istorie vie, multiseculară




Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București


11 - 12 mai 2019 





Puterea fragilității - Doina Cornea




Librăria Humnitas, Cișmigiu, București 


9 mai 2019




    Vă așteptăm joi, 9 mai, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului Puterea fragilității, apărut recent la Humanitas, într-o ediție de colecție cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. La eveniment vor vorbi Gabriel Liiceanu, Cristian Preda și Ioan Stanomir.
    "Noi ne acceptăm eroii abia atunci când şi-au luat locul într-un trecut care nu ne obligă. Cât sunt vii, preferăm să le împrumutăm urâţenia noastră decât să imităm frumuseţea lor.
Adevărul e că, de peste două decenii, Doina Cornea n-a mai existat pentru noi. N-a devenit un model, așa cum s-ar fi cuvenit. Nu i s-a mai cerut părerea, pentru a acompania cu rectitudinea spiritului ei toate strâmbătățile care au pus treptat stăpânire pe noi. Cei care fac opinia publică în țara asta au uitat-o repede și și-au amintit, scurt, de ea abia când a plecat dintre noi.
    Făcând ce a făcut, Doina Cornea n-a așteptat nimic de la nimeni. Dialogul ei cu libertatea l-a purtat în absoluta lui gratuitate: fără punerea în scenă a unei parade etice şi fără gândul de a prezenta vreodată nota finală societăţii care beneficiase de pe urma îndrăznelii ei. Disidenţa Doinei Cornea n-a fost, până la urmă, decât expresia publică pe care a căpătat-o, în chip firesc, o devenire interioară.“ – Gabriel Liiceanu
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook

Icoana - Fereastră către suflet




Dan Horgan 


Muzeul Județean Olt, Slatina


23 aprilie - 31 mai 2019




    Pasionat de arta populară autentică, creatorul originar din Bârlad Dan Horgan are atestat de restaurator lemn, ulterior a obținut și atestatul de expert în restaurarea și conservarea lemnului etnografic, fiind unul dintre foarte puțini experți în acest domeniu din țara noastră. Având în spate 27 ani de carieră, timp în care a participat la toate manifestările importante de gen din tară, este în acelasi timp si un îndrumător pentru noua generatie, fiind profesor la Clubul Copiilor Spiru Haret din Bârlad.
    Binecunoscut în cercul iubitorilor de frumos, prin numeroasele participări la manifestări expoziţionale naţionale şi internaţionale (între care amintim expoziţia În Solidarity With America din New York, U.S.A.), artistul cuprinde o vastă zonă a creaţiei populare, prin ceea ce exprimă, de la icoane pe  sticlă şi până la măşti populare. Primirea ca membru în  Asociaţia Meşterilor Populari din Bucureşti, poate fi o confirmare şi o recompensă pentru tot ceea ce face. Icoanele pe sticlă şi cele de vatră, oule încondeiate dar şi potcovite,  sunt creaţii provenite din domenii îndrăgite de artist.
    Indiscutabil, un merit important are autorul şi în păstrarea tradiţiei iconografice, atunci când creează cu adâncă preţuire şi cu pasiune atât icoane pe sticlă, cât şi icoane de vatră, cu rol protector împotriva spiritelor negative care intră în locuinţă pe coşul de fum al sobei. Privind astfel de lucrări, observăm admirativ că  simplitatea desenului incizat nu diminuează, nici în cea mai mică parte, forţa de expresie a ceea ce reprezintă ci, în mod surprinzător, reuşeşte să-i sporească caracterul sacru, conferindu-i totodată o alură de mister care impune respect.
Toate lucrările prezentate în cadrul expoziție poartă amprenta emoțională a relației divine dintre om și Dumnezeu în și deasupra existenței.
    Întâlnirea cu lucrările create de Dan Horgan reuşeşte pe deplin să producă admiratorului un autentic miracol, inducând fără de veste o veritabilă întoarcere în noi înșine.
Vă invităm cu drag să ne treceţi pragul pentru a ne bucura de originalitatea și unicitatea lucrărilor expuse, întru îmbogățirea emoțională și spirituală, pentru a întâmpina Paștele mai curați si mai pioși.
    Expoziția, care va fi deschisă până la data de 31 mai 2019 este o bună ocazie de a achiziționa un cadou cuiva drag cu ocazia Sfintelor Paști.

100 de izvoade pentru ia românească




Museikon, Alba Iulia 


7 - 16 mai 2019




100 de modele pentru ia românească, reactualizate de Maria Berdea

La comemorarea Centenarului nemuririi Luceafărului (1)




Mihai Eminescu




Revista noastră, Nr. 149 - 151, aprilie - iunie 1989.
Publicație a Liceului Unirea din Focșani.





Cimitirul Bellu. Mormăntului lui Mihai Eminescu.





De la stînga la dreapta D. Grumăzescu, Ștefan Cazimir, Radu Cărneci, P. Dima,
D. Vatamaniuc, Victor Stoleru, Gh. Calotă.





Aspect din sală.



















Petre Ghelmez și Radu Cârneci într-o pauză a sesiunii Eminescu.


















































Gh. Eminescu, nepotul poetului și Augustin Z. N. Pop.


























***Pentru ușurința parcurgerii paginilor acestei publicații am decis 
pentru prezentarea în două părți. Va urma...