joi, 28 noiembrie 2019

Teatrul - "rațiunea de a trăi"




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Dorina Lazăr






Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.






Dialoguri publicate în Gong '82, 
Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.




Consemnare publicată în Revista Cinema, Nr. 5. Mai 1987.

***Mai multe despre această actriță puteți afla și de aici: Wikipedia

Odoare bisericești - între neantizare și renaștere




Muzeul Județean Teohari Antonescu 


Giurgiu 


4 decembrie 2019




    Odoare bisericești - între neantizare și renaștere este un eveniment muzeal care are rolul de a arăta importanța procesului de restaurare asupra obiectelor pentru veșnicia lor, atât în spațiile de expunere culturală, cât și în cele de cult. El se va desfășura pe data de 4 decembrie, ora 11:00, la sediul central al Muzeului Județean Teohari Antonescu Giurgiu.
    Cu această ocazie, se va vernisa o expoziție de obiecte bisericești care au fost restaurate în decursul a câțiva ani de către domnul expert restaurator Dan Iliescu. Obiectele expuse vor fi însoțite de o serie de panouri care prezintă modul în care au ieșit la lumină prin restaurare obiectele în cauză.

Pe simezele craiovene - Edificare




Arta plastică contemporană românească 


Gheorghe Berindei 


Muzeul de Artă Craiova 


28 noiembrie 2019 - 23 februarie 2020





   Organizată în colaborare cu MARe/Muzeul de Artă Recentă din București, expoziția retrospectivă reunește peste 40 dintre lucrările unuia dintre dintre cei mai inaccesibili și impenetrabili artiști români din a doua jumătate a secolului XX: Gheorghe Berindei (1921-1999). Cel mai frecvent complet ignorat de public, dar și de istoricii de artă și de curatori, deși uneori este văzut drept veritabila eminență din spatele întregului curent neo-ortodoxist din arta și cultura națională (înfiripat între anii ’60 și ’80), Gheorghe Berindei este un model de existență și de activitate artistică pentru tot ceea ce a însemnat geneza și dezvoltarea acelei arte care a constituit o alternativă la arta oficială a regimului comunist.
    Cu o operă restrînsă ca dimensiuni, lucrată în secret și cu extremă stăruință, Berindei a deschis doar o singură expoziție personală în timpul vieții, în 1987, la galeria Căminul Artei. Berindei  este pilduitor pentru asimilarea modernității în matca tradiției, sub presiunea trăirii traumei sociale în timpul dictaturii, dublată de angajarea în performanța spirituală privată, pentru a sintetiza sau cristaliza o formulă culturală și umană crucială în renașterea conștiinței din cenușa totalitarismului. Pictura lui Berindei, tot mai abstractă și ermetică odată cu maturizarea artistului, combină repere pregnante precum divizionismul și cromatismul violent de tip Van Gogh și Țuculescu, la început, cu fuziuni ulterioare surprinzătoare între tectonica formală modernistă a ultimei Școli pariziene postbelice (de la Poliakoff la Nicolas de Stael) și reflexele geometriilor secessioniste, sofisticate și misterios-decorative, de tip Koloman Moser, piratate, prin speculații numerologice și mistice, spre veritabile edificii simbolice dens structurate și încifrate.   
    Expoziția Berindei: Edificare conduce la descoperirea unui continent artistic nou, care a fost însă mereu acolo, sub stratul subțire pe care au circulat numeroase idei și practici artistice curente mult mai vizibile.  
   Alături de expoziție, catalogul omonim coordonat de Erwin Kessler este rezultatul unei cercetări de lungă durată in care autorii au beneficiat de sprijinul neprecupețit al familiei Berindei si in special al doamnei Elisabeta Patuleanu. Volumul constituie o primă conturare monografică a parcursului artistic și social al lui Gheorghe Berindei.
   Co-autorii Carola Chișiu și Cristian Vechiu contribuie cu o prezentare a biografiei extrem de accidentate a artistului, impregnată cu opacități ce țin chiar de natura personajului în cauză și de modelul uman pe care l-a creionat, la care se adaugă o catalogare, periodizare și sistematizare a corpusului artistic care îi poartă semnătura, dar și o explorare a reperelor teologice complexe, inextricabil țesute în corpul metanoetic, greu de străpuns, al tablourilor sale aparent pur abstracte, dar care reflectă vizual o experiență religioasă proprie, ghidată de concepții isihaste.
    Volumul propune și o poziționare a omului și a operei în contextul mediului său de referință imediat, prin cele două interviuri inedite realizate cu acest scop, unul cu Ion Grigorescu, iar celălalt cu Mihai Sârbulescu.
    Expoziția împreună cu catalogul constituie un ansamblu și o încercare de coroborare a tuturor datelor disparate, într-un mănunchi de opere relevante, de informații și aprecieri critice capabile să dea substanță, coerență și direcție acestei nebuloase majore a artei românești recente – Gheorghe Berindei.

Baia Mare-Piaţa Cetaţii. Vestigii arheologice şi monumente de arhitectură religioasă




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș 


Baia Mare 


27 noiembrie 2019 




   Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Satu Mare, vă invită să participați la vernisajul expoziţiei Baia Mare-Piaţa Cetaţii. Vestigii arheologice şi monumente de arhitectură religioasă
    În cadrul expoziţiei sunt prezentate, prin intermediul imaginilor, monumentele de arhitectură religioasă gotică identificate în cursul săpăturilor arheologice din anii 2012-2014, în Piaţa Cetăţii din Baia Mare, respectiv biserica parohială Sf. Ştefan, biserica Sf. Martin şi biserica Sf. Ecaterina. De asemenea, sunt expuse mai multe bunuri culturale mobile/artefacte: piese de port, monede, ferecături de carte, obiecte liturgice, realizate din aur, argint, cupru şi fier, descoperite în mormintele din cimitirul din preajma bisericilor.
    Vernisajul expoiţiei a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2019, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, strada Monetăriei, nr.1-3.

Dialoguri




Expoziție de fotografie 


Stelian Beciu 


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța 


28 noiembrie 2019







"Românul care a cucerit Hollywoodul cu...teatrul"




De pe scenele teatrului românesc 


Florin Fătulescu







Articol publicat în Gong 82, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.

***Mai multe despre acest regizor puteți afla și de aici:



Teoria apropierii




Lansare de carte 


Bogdan Răileanu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


2 decembrie 2019





   Amintirile unei vechi prietenii din adolescența de la Buftea și o încercare de reînnodare a ei în Veneția blocată de proteste împotriva turiștilor. Poveste și context foarte actuale și o desfășurare a narațiunii în stilul alert al unui thriller, în noul roman al lui Bogdan Raileanu, Teoria apropierii, publicat la Editura Humanitas, în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani. Luni, 2 decembrie, la ora 19:00, vă așteptăm în Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire cu Bogdan Răileanu și romanul Teoria apropierii la care vor mai participa Andra Matzal și Cristi Luca.
    Bogdan Răileanu: „Cartea aceasta a pornit de la o întrebare simplă: unde se duc prieteniile când se duc? De-a lungul anilor am tot pierdut prieteni, m-am îndepărtat de ei, i-am uitat pe unii, am fost uitat de alții și mereu m-am întrebat cum se întâmplă aceste înstrăinări. Care e procesul de descompunere care se produce fără ca noi să sesizăm? Pentru că, dacă am simți degradarea prieteniilor, am face ceva. Teoria apropierii este un roman cu rădăcini autobiografice. Înainte de a-l începe am vrut să scriu un articol, un fel de relatare a recuperării timpului pierdut din relația cu cel mai bun prieten al meu din adolescență, un om prețios pentru mine, care a devenit preot, care trăiește la Buftea și cu care mă văd foarte rar. Amândoi am mers la Veneția la vârsta de 13 ani și ne-am jurat să ne întoarcem acolo când vom fi adulți. Nu am reușit deocamdată să fac această recuperare, iar cartea a apărut ca un efect de tribut, evident, cu o importantă doză de ficțiune la mijloc, dar stratul primordial al realității există strecurat în construcție. În același timp, romanul este și un tribut adus adolescenței și orășelului Buftea, în care m-am născut și din care mi-am dorit tot timpul să fug. Acum îmi doresc să revin. Cred că există ceva din mine în fiecare personaj din această carte, feminin sau masculin, calități, dar și defecte.”
   "Robert Negru și Alexei Toma, un jurnalist și un preot, își redescoperă prietenia din copilărie și merg împreună într-un city break la Veneția. Prin meserie, unul e deprins să privească în afară, celălalt să se îngrijească de cele dinăuntru. Pare simplu, dar e declicul unei aventuri în care experiența turistică lasă locul unei povești despre înstrăinare, ștergerea granițelor și a diferențelor, dezumanizare, derută, simulacru, dar și despre prietenie, asumarea trecutului, aparență și esență, căutare a sinelui și, în cele din urmă, despre non¬șalanță și vinovăție, despre viață și moarte. Cititorul descoperă o Veneție infestată de graba vizitatorilor de a-și confirma clișeele, care devine, treptat, o metaforă a lumii contemporane: haotică, superficială, lipsită, cum observă preotul, de perspectivă. Teoria apropierii este un roman alert, scris într-un ritm de thriller, dar care-i ridică cititorului o serie de întrebări tranșante despre lumea de azi.“ – Bogdan Crețu.
    "Ceea ce aproape frapează în proza lui Bogdan Răileanu e recursul neobosit la realitate, un fel de situare continuă în cotidian care face din proză o specie de frescă a prezentului așa cum se întâmplă el. Și, da, titlul spune același lucru, deși pare ocolit: orice teorie a apropierii nu e, în fond, decât o practică a povestirii prezentului. Ce altceva să îți dorești de la un roman, în vremile tulburi în care trăim toți?“ – Cristian Fulaș.
    Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face printr-o rezervare pe Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-lansare-teoria-apropierii-bogdan-raileanu

Iarna pe uliță - Datinile satului românesc




Muzeul Municipal Râmnicu Sărat 


28 noiembrie 2019





Salonul expozițional Artă şi Meşteşug




Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu 


Târgu Jiu 


29 noiembrie 2019



   Artă şi Meşteşug este un salon expoziţional anual al artelor şi meşteşugurilor tradiţionale . O expoziţie în cadrul căreia vor putea fi admirate creaţii ale mai multor meşteri populari din Gorj:  Filomela Tiştere (Sohodol-Tismana, covoare olteneşti), Mioara Dinoiu (Polovragi, ţesături), Daciana Ungureanu (Novaci, artă decorativă),  Ion Roşu (Polovragi, împletituri coşuri), Valentina Gheorghe (Bălăneşti, ţesături), Rodica Daniela Mischiu (Bumbeşti-Jiu, sculptură în lemn), Claudia Drăghescu (Sohodol-Tismana, ţesături artizanat), Lidia Adriana Vasile (Peştişani, iconărit), Valerica Miuţe (Tismana, iconărit), Mihaela Văcariu (Topești-Tismana, țesături), Alina Georgiana Coconu (Alimpești, iconărit), Liliana Arapu (Arcani, țesături), Vasile Modroagă (Buduhala-Telești, arta lemnului), Dumitru Coneru (Cornești, olărit), Gheorghe Cârjă (Telești-Buduhala, împletituri).

De Ziua Națională...




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


29 noiembrie - 1 decembrie 2019




   Pe 30 noiembrie și 1 decembrie sărbătorim Ziua Națională la Muzeul Satului! În cadrul celor două zile, vizitatorii vor fi întâmpinați cu un târg al meșterilor populari, de unde își vor putea achiziționa obiecte confecționate de aceștia, dar și produse din gastronomia tradiţională și produse bio.
   În ziua de sâmbătă, 30 noiembrie, începând cu ora 14:00, în Sala Victor Ion Popa a Muzeului Satului va avea loc proiecția filmului Tezaur Uman Viu – Tezaur Digital, realizat de Camelia Moise și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
   Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, membrii Asociației Tradiția Militară vor da onorul publicului vizitator și vor vorbi despre echipamentul soldaților din Primul Război Mondial, dar și despre eroismul de care aceștia au dat dovadă în înfăptuirea Marii Uniri.
   Pe perioada evenimentului vor avea loc ateliere de creație pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, în cadrul programului de educație muzeală Satul spiridușilor (jucării din lemn, decorațiuni de sărbători, ornamente pentru pomul de Crăciun, traiste pentru colindat, îngerași decorativi, sorcove, turtă dulce decorată și măști populare). Înscrierile au loc la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro.
Vă așteptăm cu drag!

Personalități ale Marii Uniri




Muzeul Mihai Eminescu 


Iași 


1 - 15 decembrie 2019




   Duminică, 1 decembrie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită la vernisajul expoziției Personalități ale Marii Uniri, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași, la Muzeul Mihai Eminescu.
   Expoziția marchează 101 de ani de la istoricul eveniment național (1 Decembrie 1918), evocând figurile centrale ale momentului din România, Basarabia și Bucovina: Regele Ferdinand și Regina Maria, Ion I.C. Brătianu, Octavian Goga, Vasile Goldiș, Iancu Flondor, Dionisie Bejan, Pantelimon Halippa, Alexandru Vaida-Voevod, Iuliu Hossu, Enea Grapini, Gheorghe Pop de Băsești, Ștefan Cicio Pop.
   Vizitatorii vor regăsi extrase din documentele care au pus bazele României Mari, dar și ecouri din presa vremii, alături de lucrări literare și de cercetări de istoriografie legate de atmosfera înfăptuirii Marii Uniri.
    Expoziția este curatoriată de Liviu Apetroaie, Indira Spătaru și Beatrice Panțiru și poate fi vizitată în perioada 1-15 decembrie 2019.

‎Știința și Tehnica, încotro? Aspecte ale vieții cotidiene




Muzeul de Istorie Dâmbovița 


Târgoviște 


1 decembrie 2019




   Cate tipuri de mașini de scris are muzeul? Indigo e doar o culoare? Dactilograf vine de la ...? Râșnița, mașina de cusut și gramofonul acționate manual, telefonul cu butoane sau disc, filmul foto, diafilmele, retroproiectorul, fotografiile alb-negru etc, nu sunt povești de peste timp. Ele au făcut parte din viața noastră până acum câteva decenii, cel mult un secol.
    Dacă vă prisosesc asemenea obiecte și nu le mai vedeți rostul, ele vor fi bine primite la muzeu și vor completa colecția noastră. 
Intrarea este gratuită.

Târg de Sfântul Andrei




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


29 noiembrie 2019






Moda vestimentară ilustrată în fotografii




Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați 


29 noiembrie 2019





    "Fotografiile prezentate în acest proiect expozițional (sub formă de fotocopii) fac parte din colecția Muzeului Paul Păltănea Galați și ilustrează repere ale modei vestimentare, prin exemple de ţinute purtate de: femei și bărbați; copii, tineri şi vârstnici; civili şi militari (imortalizaţi în diverse ipostaze). Bielig, Carrez, Hild, Maksay, Spirescu, Gross sunt nume reper pentru arta și tehnica fotografică, promovate de atelierele de profil din perioada menționată, parte dintre cei care au reușit să transmită posterității şi mostre ale eleganţei din alte vremuri. Vizitatorii pot cunoaşte astfel şi aspecte legate de cultivarea gustului pentru frumos şi eleganţă- embleme ale stilului de viaţă specific comunităţii gălăţene din epocă”. 
(muzeograf dr. Elena Ingrid Bahamat).
    Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 29 noiembrie, ora 12:00, la Muzeul de Istorie 
Paul Păltănea, secția Lapidarium, strada Mr. Iancu Fotea nr. 2 bis, vizavi de Biserica Greacă.

Regina Maria - Marea Doamnă a Diplomației Europene




Prezențe românești peste hotare 


Florența, Italia 


1 decembrie 2019 - 2 februarie 2020





Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Adriana Dinulescu 


Cercul Militar Național, București 


26 noiembrie - 2 decembrie 2019





Zilele Sfântului Apostol Andrei




Galați 


29 noiembrie - 1 decembrie 2019




    Gălățeni, anul acesta sărbătorim împreună Zilele Sfântului Andrei, așadar vă așteptăm cu mic, cu mare pe Faleza superioară, în fiecare zi, începând cu 29 noiembrie până pe data de 
1 decembrie 2019. Târgul este deschis în fiecare zi, între orele 11:00 - 22:30. Programul la scenă este în fiecare zi începând cu ora 18:00 până la 22:00.

Icoana - vestitoarea bucuriei Nașterii Domnului




Luca Severin


Muzeul Județean Teohari Antonescu, Giurgiu 


5 decembrie 2019