duminică, 12 septembrie 2021

101 chipuri ale suferinței în Bihorul carceral comunist

 


Lansare de carte 


Cristina Iuliana Pușcaș 


Piața Unirii, Cluj - Napoca 


18 septembrie 2021



Where the Spirit Meets the Bone

 


Arta plastică contemporană românească 


Rubik, Cluj - Napoca 


2 septembrie - 29 octombrie 2021




    Lateral ArtSpace deschide expoziția Where the Spirit Meets the Bone la Rubik, strada Anton Pann, nr. 16, Cluj-Napoca, în data de 2 septembrie 2021, începând cu ora 18:00. Expoziția prezintă lucrări recente ale artiștilor: Răzvan Anton, Dragoș Bădiță, Mihai Iepure-Górski, Lucian Indrei, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Oana Năstăsache, Cătălina Nistor și Șerban Savu.

O viață pentru artă

 


Lansare de carte 


Angela Gheorghiu 


Teatrul Odeon, București


17 septembrie 2021





    În istoria operei, Angela Gheorghiu strălucește ca un fenomen rar: nu numai o cântăreață/actriță cu o tehnică vocală excepțională și o inteligență dramatică și muzicală profundă, dar și un comunicator magnetic, care pătrunde în inimile și în mințile unui public extrem de vast.

    Vineri, 17 septembrie 2021, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Odeon, Curtea Veche Publishing vă invită la o întâlnire extraordinară cu superstarul de operă care a cucerit o lume întreagă, cu prilejul lansării în România a biografiei sale oficiale: Angela Gheorghiu. O viață pentru artă, scrisă în colaborare cu scriitorul, lectorul și realizatorul de documentare Jon Tolansky și apărută pentru prima dată la Londra în 2018 (Angela Gheorghiu. A Life for Art).

Evenimentul va debuta cu un dialog al artistei cu Marina Constantinescu.

   Intrarea va fi liberă, în măsura locurilor disponibile, cu respectarea normelor de siguranță sanitară în vigoare. Pe toată perioada evenimentului, în timpul accesului în sală, cât și pe toată durata sesiunii de autografe, participanții vor avea obligativitatea de a purta mască de protecție.

   Întâlnirea extraordinară cu Angela Gheorghiu va fi urmată de o sesiune de autografe în foaierul teatrului, începând cu ora 20:30, unde accesul este de asemenea liber.

Pe simezele sibiene - Negru

 


Arta plastică contemporană românească 


Constantin Ilea 


Galeria de Artă UAP Sibiu 


16 septembrie 2021



Portul tradițional din Banatul de Câmpie. Postavuri

 


Lansare de carte 


Marius Matei 


Biblioteca Germană Alexander Tietz, Reșița


13 septembrie 2021




    Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Biblioteca Județeană Paul Iorgovici Caraș-Severin, Forumul Democrat al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, Muzeul Satului Bănățean Timișoara și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Ștefan Naciu Caraș-Severin organizează luni, 13 septembrie, de la ora 17:00, la Reșița, prezentarea de carte – Portul tradițional din Banatul de Câmpie. Postavuri cu autorul muzeograf-etnograf Marius Matei de la Muzeul Satului Bănățean Timișoara.

Evenimentul va avea loc în cadrul primitor al Bibliotecii Germane Alexander Tietz din Reșița.

    Colaborarea deosebită a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și aniversarea a 50 de ani de existență a Muzeului Satului Bănățean Timișoara prilejuiește și această întâlnire cu un reprezentant al singurului Muzeu al Satului din vestul țării.

    Tradiţiile sunt indicatoare ce conduc adânc în subconştientul nostru şi ne asigură sentimentul apartenenţei la acest neam românesc.

    Marius Matei este un împătimit iubitor de tradiţii , vocaţia sa fiind aceea de le  duce mai departe frumuseţea lor în timp, fiindcă tradiţia este o comuniune cu misterul istoriei.

Pe simezele Capitalei - Plain Air 2021

 


Arta plastică contemporană românească 


Centrul Cultural Unesco Mihai Eminescu, București 


13 septembrie - 1 octombrie 2021



În Luna Prieteniei...

 


Lumea și noi...


Teatrul Academic de Dramă A. S. Pușkin, Leningrad




N. K. Simonov (Fedia Protasov), actul II - Cadavrul viu (L. N. Tolstoi).





A. A. Ian (Butkevici), O. I. Lebzak (Mașa) și N. K. Simonov (Fedia Protasov),
actul I, tabloul 2 - Cadavrul viu (L. N. Tolstoi).











I. O Gorbacev (Alexei), O. I.  Lebzak (Femeia-comisar) și
A. A. Ian (Vainonen) - Tragedia optimistă de Vs. Vîșnevski.


Actul III: Regimentul naval a căzut prizonier.
Tragedia optimistă de Vs. Vîșnevski.




Femeia-comisar înfruntă Căpetenia grupului de anarhiști.
Actul II, tabloul 6, Tragedia optimistă de Vs. Vîșnevski.


A. V. Sokolov în rolul Marinarului răgușit.
Tragedia optimistă de Vs. Vîșnevski.




B. E. Jukovski în rolul Căpeteniei de anarhiști - Tragedia optimistă de Vs. Vîșnevski.


N. K. Cerkasov (Dronov) și B. A. Freindlich (preotul Serafim),
Totul rămîne oamenilor de S. I. Aleșin.






I. O. Maliutin (Morgunov), G. K. Inlutina (Natalia Dmitrievna) și
N. K. Cerkasov (Dronov), actul II, Totul rămîne oamenilor de S. I. Aleșin.



I. O. Gorbacev (Morozov) și N. K. Cerkasov (Dromov), 
scenă din actul I, Totul rămîne oamenilor de S. I. Aleșin.


P. A. Krimov în rolul Viazmin.


Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1960.

Viae Ferrae

 


Artă vizuală 


Andreea Medar, Mălina Ionescu 


Muzeul Național Constantin Brâncuși, Târgu Jiu 


2 septembrie 2021






Instalație realizată de artistele Andreea Medar și Mălina Ionescu.

   Andreea Medar, de formație pictor, realizează obiecte și instalații, spații și sculpturi din materiale neconvenționale, instalații media, retranscriind în mod paradoxal propria imaginație într-un alfabet vizual personal.

   Mălina Ionescu este artist vizual, doctor în arte vizuale, curator la Muzeul Național de Artă Contemporană al României. Este pictor, practică instalația, intervenția în peisaj și environment-ul.

   În proiectul artistic Viae Ferrae II Mălina și Andreea, folosindu-se de planuri extrase de pe Google Earth, creează în spațiul de expunere trasee imaginare, transpunând sub forma unor decupaje, locuri familiare, existente sau dispărute.

   Vă așteptăm cu drag, pentru a vă plimba alături de noi pe meta-harta imaginată de Andreea și Mălina.

O mică operă de viață

 


Expoziție de fotografie 


Mathe Andras 


Galeria Euro Foto Art, Oradea 


9 septembrie - 3 octombrie 2021




    Galeria Euro Foto Art, Centrul Expozițional FIAP Oradea – România (cel de al 17-lea din Lume!), administrat de Asociația Internațională Euro Foto Art, a pregătit pentru publicul vizitator, în parteneriat cu secția Muzeul Orașului Oradea din subordinea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, o nouă expoziție de artă fotografică intitulată O mică operă de viață/Egy kis életmű. De această dată, pe simezele cunoscutei Galerii sunt instalate o selecție de 70 de fotografii alb-negru și color, alcătuită din lucrările artistului fotograf Máthé András AFIAP din Debrețin (HU). Expoziția este organizată cu ocazia aniversării a celor 30 de ani de colaborare bilaterală dintre artiștii fotografi din Oradea și Debrețin. În cadrul expoziției sunt prezentate ciclurile Natura și Nudul.

   Artistul fotograf Máthé András AFIAP s-a născut în anul 1953 la Debrețin (HU). A învățat să fotografieze în copilărie de la tatăl său, care a fost fotograf amator, cu care a lucrat de mai multe ori împreună. Din anul 1986 este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din Ungaria (Magyar Fotóművészek Szövetségének) și Uniunii Naționale a Creatorilor Maghiari din Ungaria (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete). Din anul 1973 este membru al Fotoclubului din Debrețin, iar din anul 2007 este președintele acestuia. Timp de un deceniu, între anii 2003 – 2013, a fost conducătorul artistic al primei galerii private Multi Foto unde au fost fost vernisate și expozițiile artiștilor fotografi din Oradea și Aleșd. A câștigat de 8 ori bursa Fundației pentru Cultura din Debrețin (Debrecen Kultúrájáért Alapítvány). Munca lui a fost recunoscută în anul 1993 prin acordarea Premiului Pentru Cultura orașului Debrețin (Debrecen Kultúrájáért Díj), primul premiu acordat unui artist fotograf din orașul înfrățit

Învierea

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale





Marcela Rusu, în rolul Maslovei din Învierea, după romanul lui L. N. Tolstoi,
premieră (28 iunie 1960) care a inaugurat noua stagiune a Teatrului Național din București.
Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1960.









Gheorghe Cozorici în rolul Comentatorului.






Marcela Rusu (Maslova) și Geo Barton (Nehliudov)



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1960.



Elena Sereda (maslova).


Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1961.