miercuri, 20 mai 2015

De Ziua Eroilor Neamului Romanesc




Covasna


21 mai 2015






    Joi, 21 mai 2015, ora 11.00, la MONUMENTUL OSTAȘULUI ROMÂN din COVASNA - Ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane, buchete și jerbe de flori organizată de către Instituția prefectului județului Covasna, garnizoana Sfântu Gheorghe și autoritățile publice locale
    În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.
    La sărbătoarea împărătească a Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
***
Florentina Covasna

Expozitia: 3 + 1 Plus




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta ARTEX, Ramnicu Valcea


22 mai 2015




***UAP Valcea

Poveste din Regatul Vesel




Initiative de toata lauda


Ionut Marian Ion: Poveste din Regatul Vesel


Bucuresti


21 mai 2015





     Asociaţia Centrul de Informare şi Îmbunătăţire a Calităţii Vieţii pentru Bolnavii de Distrofie Musculară vă invită joi, 21 mai 2015, ora 19.00, la Evenimentul de lansare a cărţii Poveste din Regatul Vesel. Evenimentul va avea loc în spațiul Eterium și îl va avea ca invitat special pe Domnul Ilie Năstase.
    Autorul poveştii, Ionuţ Marian Ion, în vârstă de 21 de ani, suferă de distrofie musculară de tip Duchenne şi este complet imobilizat la pat.
    Ionuţ evadează într-o lume imaginară şi creează două regate: Regatul vesel și Regatul întunecat, ca simboluri bine definite pentru bine și rău, pentru bucurie și tristețe, pentru o inimă deschisă, respectiv izolare interioară. Povestea nu se vrea a fi moralizatoare, iar naratorul nu-şi propune să pedepsească personajele. El încearcă să găsească cauzele profunde ale împietririi sufletești în cazul eroului negativ. Răul trebuie căutat și tăiat de la rădăcină, pentru că doar prin soluționarea cauzei se va realiza vindecarea completă.” (Recenzie bookblog.ro)
    În cadrul evenimentului vor fi prezentate lucrările pictorului Laurenţiu Dimişcă, cele care au alcătuit ilustraţia cărţii.

Mulţumim partenerilor:
Outsider Art Foundation, BRD-Groupe Societe Generale, Etherlabs, Agerpres, Health and the City, www.bookblog.ro, Librare.net,Linde Gaz Romania.
Intrarea la eveniment este liberă. Fondurile obţinute din vânzarea cărţii sunt destinate să susţină cheltuielile cu gestionarea bolii distrofie musculară.

Adresă : B-dul Dinicu Golescu nr. 3
(se intra in curte si se urca la etaj prin scara din stanga cladirii)
Site: www.distrofiemusculara.ro
Contact: monica.vidan@distrofiemusculara.ro
Tel. : 0749.144.939

Exponatul lunii: cravasa lui Emil Rebreanu




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


22 mai - 15 iunie 2015





    Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în luna mai, în cadrul micro-expoziţiei Exponatul lunii, un obiect încărcat de semnificație: Cravașa sublocotenentului Emil Rebreanu. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc vineri, 22 mai 2015, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.
    Exponatul are o istorie emoționantă, ce rezonează cu destinul dramatic al posesorului. Cravașa a fost oferită muzeului de către doamna Emilia Cofariu-Dumbreanu ai cărei părinți o primiseră, ca dar de botez, de la Emil Rebreanu, cu puțin timp înainte de tragicul său sfârșit. Dedesubturile poveștii vor fi dezvăluite în cadrul micro-expoziției.
     Evenimentul ne oferă prilejul reîntâlnirii cu un personaj interesant al istoriei – Emil Rebreanu. Publicul va avea ocazia să (re)descopere amănunte legate de familia eroului, de viața acestuia înainte și în timpul Primului Război Mondial sau de împrejurările execuției sale din ziua de 14 mai 1917. Celebritatea lui Emil Rebreanu a fost sporită, desigur, de romanul Pădurea Spânzuraților, scris de fratele său Liviu Rebreanu. Expoziția va dezvălui publicului și aspecte ale genezei romanului, dar și contribuția lui Emil la acest lucru. "Subiectul Pădurii Spânzuraților, o construcție cerebrală la început, s-a umanizat numai când a intervenit contactul cu viața reală și cu pământul. Fără de tragedia fratelui meu, Pădurea Spânzuraților n-ar fi ieșit deloc sau ar fi avut o înfățișare anemică, livrească, precum au toate cărțile ticluite din cap, la birou, lipsite de seva vie și înviorătoare pe care numai experiența vieții o zămislește în sufletul creatorului…” (Liviu Rebreanu, Jurnal).
    Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 22 mai -15 iunie 2015 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00-18:00.
***MNIR

Festival de Muzică Sacră și Medievală




Festivalul International al Educatiei


Iasi


28 - 31 mai 2015





    În perioada 28 - 31 mai 2015, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, va avea loc un inedit Festival de Muzică Sacră și Medievală.

Programul festivalului:

Joi, 28 mai, ora 21.00: Concert al Corului academic Byzantion
Curtea Manastirii Golia

Vineri, 29 mai, ora 19.30: Spectacol de dansuri tradiționale grecești
 susținut de Ansamblul Dionysos
Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt

Sâmbătă, 30 mai, ora 18.00: Spectacol de muzică sacră și dansuri tradiționale armenești susținut de artiști ai Comunității Armene din Iași
Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt

Sâmbătă, 30 mai, ora 19.30: Muzică vocal instrumentală veche românească
 susținut de Anton Pann Band din București
Grădina Palas - Foișor

Duminică, 31 mai, ora 17.00: Spectacol de muzică populară românească veche 
susținut de Ansamblul Teodor Burada
Parcul Copou
***
Festivalul de Muzică Sacră şi Artă Medievală

Poftiti la Targ!




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


22 - 24 mai 2015




    Fundația Kogaion 115 organizează Târg cu meșteșugari și produse tradiționale în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 22 – 24 mai 2015.
    Această ediție are, ca invitați speciali, reprezentanți ai comunității armene din România care vin să expună,în cadrul BAZARULUI ARMENESC, obiecte reprezentative: vestimentație stilizată armenească, bijuterii cu motive și simboluri armenești sau diverse produse din sare extrasă din salina Turda: de la săpunuri din sare până la lămpi colorate realizate din bulgări de sare. Alături de meșteri vom organiza Atelierul de caligrafie armeană pentru copii și tineri, pentru a vă introduce în tainele alfabetului armean.
    Pentru o imagine mai completă asupra etniei armene, publicul poate vizita atât expoziția de fotografie Educația armenilor din provinciile vestice, deschisă la Sala Acvariu, cât și expoziția Istorisiri armene. De la Ararat la Strada Armenească, din Sala Irina Nicolau.
   Sâmbătă, 23 mai, de la ora 12:00, publicul este invitat la proiecția filmelor Armenia – The Land of Noah și From Ararat to Europe, în Studioul Horia Bernea, oferite de Ambasada Republicii Armenia în România.
    Gusturi și gustări armenești: sărmăluțe în foi de viță și varză crudă, oaie cu ierburi la ceaun, tocăniță din pulpe de pui cu mămăliguță, piept de pui aromat cu ierburi și înăbușit cu legume, vinete cu roșii trase la tigaie, lipie și limonadă cu mentă și gheață.
    Meșterii populari din toate zonele României vor fi prezenți și de această dată cu icoane, țesături și costume țărănești, podoabe tradiționale, obiecte ingenios lucrate din lemn sau din piele. Nu pot lipsi din târg cozonacii bucovineni și poalele-n brâu, turta dulce și mierea, brânzeturile și sucurile naturale sau plantele de leac.
    Anticarii din curtea interioară sunt pregătiți cu lăzi de zestre, blidare, unelte vechi de gospodărie, ciubere, lingurare, mobilier țărănesc.
    Copiii vor putea participa la Atelierul de pictură, condus de meșterul iconar Liviu Balâc. Înscrieri se pot face la telefon 0736 160 655, iar prețul este de 15 lei pentru un obiect pictat.
Intrarea la târg este liberă !
Program: 22 – 24 mai 2015, orele 10:00-18:00
Organizator eveniment: Fundația Kogaion 115
Co-organizator: Ambasada Republicii Armenia în România

La ceas de bilant




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


21 - 22 mai 2015




***Programul complet il gasiti pe
http://www.muzeul-etnografic.ro/ro


Colectia Rozalia si Victor Becherschi




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile BMR, Bucuresti


20 mai 2015





   "Colecţia Rozalia şi Victor Becherschi are o trăsătură aparte; dezvăluie o pictură misterioasă, dincolo de gustul conservator al celor obişnuiţi cu ea, care te invită să înţelegi cât de departe poţi vedea datorită atingerii ei. Colecţia este compusă dintr-o serie de desene şi acuarele pe care moştenitoarea acesteia, Victoria Stănescu, a ales să o aducă la lumină printr-o expoziţie în memoria părinţilor la mijlocul lunii mai la Galeriile BMR."

Vernisaj: Miercuri, 20 mai, ora 19.00, strada Semicercului.

Prezinta: 
cercetator stiintific Florin-Ionut Filip Florin Neacshu, 
manager de proiecte al Uap Din Romania .

Scheiul în imagini




Lansare de carte


Edmund Vass, Eugen Moga


Muzeul de Etnografie, Brașov


20 mai 2015





    Miercuri, 20 mai 2015, ora 17.00, la Muzeul de Etnografie Brașov, din Bdul Eroilor 21 A, va avea loc lansarea albumului SCHEIUL ÎN IMAGINI autori Edmund Vass și Eugen Moga.
    Albumul reunește fotografii vechi de familie, cărți poștale, precum și reproduceri ale renumiților fotografi barșoveni (Adler, Henric Lang, Schuller etc.) constituind o adevărată "arhivă” a Scheiului.
    Scheiul este un loc privelegiat de natura care are întotdeauna ceva de spus. Această "istorie ilustrată” este o călătorie în timp, o retrospectivă sufletească care împărtășește o serie de istorii personale și povești de viață. Fotografiile adunate cu migală de la familiile din Schei păstrează o legătură de suflet între oamenii de azi și cei de ieri. Descoperim modul în care a evoluat și s-a transformat acest vechi cartier al Brașovului.
Vă așteptăm!

Donaţii şi Donatori




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Bucuresti


editia a IX-a, 21 mai 2015





     Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I vă invită joi, 21 mai 2015, la vernisajul expoziţiei Donaţii şi Donatori, ediţia a IX-a.
    Vernisată, conform tradiţiei muzeului nostru, de ziua Înălţării Domnului - Ziua Eroilor, expoziţia prezintă obiecte primite ca donaţii pe parcursul ultimilor ani: documente, fotografii, decoraţii, uniforme şi accesorii, piese de armament
    Mulţumim tuturor prietenilor care au acceptat să se despartă de obiecte dragi lor, pline de amintiri, pentru a îmbogăţi patrimoniul muzeului nostru. Şi pentru a ne da, nouă şi vizitatorilor noştri posibilitatea de a cunoaşte ceva mai mult din viaţa lor.
Vă asteptăm cu drag.

Povesti cu si despre papusi




Casa de Cultura Friedrich Schiller


Bucuresti


19 - 28 mai 2015





     Expoziţia are ca subiect principal păpuşa unicat supradimensionată, încadrată stilistic, inspirată din spaţii culturale precum: Africa, India, Japonia, Mexic, Germania, Franţa, Anglia, America de Nord sau spaţiul ex sovietic. 
    Cu acest prilej, tinerii creatori aduc în actualitate poveşti cunoscute sau neştiute, rescriind trasee tradiţionale, cărora le conferă un aer proaspăt, modern, sub forma păpuşilor personalizate (realizate în general din material textil imprimat, colat, brodat sau ţesut), decorate cu motive specifice diverselor arii stilistice.

Festivalul Turcesc




Sala Palatului, Bucuresti


23 - 24 mai 2015



    Sala Palatului din Capitală se transformă în tărâm oriental, cu ocazia Festivalului Turcesc, eveniment organizat de Fundaţia Tuna. Pe parcursul celor două zile, Festivalul Turcesc îşi va deschide porţile în intervalul orar 12.00 -19.00 şi va aduce în centrul atenţiei atât meşteşugurile Anatoliei, prestațiile Dervișilor Rotitori, cât şi renumita bucătărie turcească, ilustrată printr-o expoziţie culinară care cuprinde standuri cu bunătăţi de toate felurile.
***Festivalul Turcesc

Dialog cu tinerii




Cei patru cavaleri ai Apocalipsei unei relații perfecte


Ionuț Moțica


Biserica Sf. Fanurie, București


24 mai 2015




    Dialog cu tinerii - Cei patru cavaleri ai Apocalipsei unei relații perfecte, 24 mai 2015, ora 16:00, în podul Bisericii Sf. Fanurie, Parohia Mihai Bravu, str Cerceluș, nr 18 A, sector 3.
     Dialogul va fi ținut de psihologul Ionuț Moțica și va aborda idei referitoare la problemele care distrug relațiile umane (în cuplu, în familie sau în societate). Ne va fi alături și părintele diacon Ovidiu Balahura, ca întotdeauna.

Vă așteptăm, printre prieteni!
 Echipa AOLN

Metronom ’70 - Cornel Chiriac in documentele Securitatii




Lansare de carte


Mircea Udrescu


Romexpo, Bucuresti


23 mai 2015





     Va reamintesc ca lansarea celui de al treilea volum semnat de Mircea Udrescu: Metronom ’70 - Cornel Chiriac in documentele Securitatii va avea loc sâmbata, 23 mai, între 11h30 -12h, la standul special amenajat pentru evenimente în Pavilionul 1. Apoi întrevederile vor continua la Standul Editurii, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest care are loc în perioada 20-24 mai 2015, în pavilioanele de la Romexpo.

Cand sunt cinstiti carturarii cetatii




Lansare de carte


Ada D. Cruceanu, Octavian Doclin


Biblioteca Judeteana Paul Iorgovici, Resita


20 mai 2015