vineri, 15 noiembrie 2019

150 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


20 noiembrie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește o întâlnire cu și pentru elevi, cu prilejul a 150 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 17:00, în Mansarda din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
    Întâlnirea le oferă șansa elevilor de liceu de a descoperi opera, dar și personalitatea celei care a înnobilat cultura română cu realizările ei literare, dar care a plecat atât de repede spre stele.        Vor participa scriitori – prozatori și poeți - profesori și elevi ai Colegiului Național Iulia Hasdeu din București și din alte școli ale Capitalei. Evenimentul va începe cu un mesaj video al liceului omonim din Chișinău, care va fi proiectat pe un ecran pentru toți cei prezenți.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Istorie ilustrată...




Lansare de carte 


Radu Oltean 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


19 noiembrie 2019




    Editura Humanitas vă invită marți, 19 noiembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la dubla lansare a albumelor Dacia. Războaiele cu romanii. Sarmizegetusa și 
Cetăți, castele și alte fortificații din România. Volumul II – secolul al XVI-lea, ambele realizate de Radu Oltean, unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric.
    Cercetările istorice la zi, transpuse într-o poveste pe înțelesul tuturor, și ilustrațiile bogate cu imagini ale obiectelor din epocă, documente și cu reconstituiri de scene istorice dramatice sau de detalii arhitectonice sunt elemente pe care le veți regăsi în cele doua volume.
    La eveniment participă: Radu Oltean, cercetător dr. Dan Ștefan, cadru didactic asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, și cercetător dr. Maria-Magdalena Ștefan, Institutul Național de Arheologie Vasile Pârvan, ambii muzeografi la Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni. Moderator: Andrei Pogăciaş.
    Pasiunea lui Radu Oltean pentru ilustrația documentară este dublată de aplecarea spre studiul științific al istoriei; lucrările sale se bazează pe analiza riguroasă deopotrivă a izvoarelor directe și a cercetărilor celor mai recente. A conceput proiecte editoriale care valorifică un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg. Dacia: Războaiele cu romanii. I. Sarmizegetusa, primul dintr o serie de două volume bogat ilustrate care sintetizează stadiul actual al cercetărilor în domeniu, a fost tradus în spaniolă şi în engleză. Cetăți, castele și alte fortificații din România este o monografie amplă, unică în spaţiul istoriografi ei româneşti. Volumul de faţă al seriei, al doilea, descrie epoca Renaşterii, de la Mohács până la moartea lui Mihai Viteazul.
    Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face pe baza înscrierii prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-dubla-lansare-radu-oltean

Pe simezele sucevene - FIGurativ & ABSTRACT




Arta plastică contemporană românească 


Lila Lungulescu 


Muzeul Bucovinei, Suceava 


17 noiembrie 2019





Statui de daci...




Conferință și expoziție de fotografie 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


19 noiembrie 2019




   "Geţii sunt mai înţelepţi decât aproape toți barbarii şi mai asemenea grecilor”. Dion Chrysostomos; Iordanes, Getica
    Statuile de Daco-Geţi reprezintă o moştenire culturală de mare valoare artistică şi iconografică, fiind mărturii sculpturale antice inestimabile. Sculptorii romani au reprezentat în mod magistral pe Daco-Geţi, în arta lor. Aceste portrete au fost puse în valoare, imaginea lor demnă, monumentală a fost plasată în centrul Romei, în cel mai fastuos for realizat în lumea romană. Această realizare nu mai fusese făcută niciodată până atunci pentru un alt popor numit «barbar». Cu ce scop au fost realizate numeroasele reprezentări de Daco-Geţi în arta romană? Să fi fost vorba de numai o «simplă» propagandă politico-militară? De ce artiştii romani au creat în acest for un vast ansamblu iconografic dedicat poporului Daco-Get? Un lucru este cert însă: Niciun alt popor subjugat de Roma nu a beneficiat de atât de multă atenţie din partea artiştilor plastici romani. Se poate afirma că, mai mult decât galii, germanii, parţii sau alţi «barbari», Daco-Geţii au ocupat un loc privilegiat în arta romană şi în inima Romei, în Forul lui Traian. Poporul Daco-Get a fost, putem spune, glorificat într-o manieră fără precedent de către romani.
    Vă așteptăm marți la un eveniment special unde veți avea ocazia să-i cunoașteți în premieră pe daci, în fotografii, la Casa de Cultură Friedrich Schiller din Strada Batiștei 15, de lângă Hotel Intercontinental.

Peisajul paradiziac la Eminescu




Dan Cristea 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


20 noiembrie 2019






   Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu Filiala Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România vă invită la conferința Peisajul paradiziac la Eminescu susținută de Dan Cristea în Sala Perpessicius, din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 17:00.
   Peisajul paradiziac la Eminescu, susținută de Dan Cristea, face parte din ciclul de evenimente numit Conferintele Filialei București - Critică, Eseistică și Istorie Literară. Fragmentul "dacic” (Dochia – Raiul Daciei, 53 de strofe) din Memento mori, urmând succesiunii vechilor civilizaţii urbane care se ivesc și pier, survine precum o întoarcere la timpurile edenice, primordiale, și la virginitatea naturii necălcate de om. Toposul paradiziac, cu atributele lui consacrate (grădina, fluviul care o străbate, aerul "văratic, moale”, pomii care, ca în Biblie, "sunt plăcuți la vedere și buni la mâncare”) își impune coerența și consistența în numeroase și admirabile descrieri. Viziunea paradisului reprezintă, astfel, o obsesie pentru poet, un loc memorabil al imaginarului eminescian. O găsim prelucrată nu numai în Raiul Daciei, din Memento mori, dar și în alte creații, în versuri sau în proză, începute și elaborate în anii studenției vieneze ori berlineze (1871-1873): poemele Miradoniz, Dacă treci râul Selenei…, nuvela Sărmanul Dionis şi altele.     
    Conferința Peisajul paradiziac la Eminescu  își propune, de asemenea, să ia în discuție și elemente ale paradisului acvatic aparţinând aceleiaşi perioadă din creația eminesciană.
    Dan Cristea (n. 10 noiembrie 1942) este critic şi teoretician literar, director al revistei Luceafărul de Dimineaţă, a Uniunii Scriitorilor din România. Cărţile sale – între care, Un an de poezie (1974), Faptul de a scrie (1980), Versiune şi subversiune – paradoxul autobiografiei (1999,  2012), Autorul şi ficţiunile eului (2004), Citind cărţile de azi (2014; Premiul Academiei Române), Caii lui Ahile şi alte eseuri (2016), Cronicile de la Snagov (2017) – concentrează un rar dar analitic şi un stil impregnat discret de cultura umanistă eruopeană, originată în filosofia şi arta vechii Elade. Interesat atât de clasici, cât şi de moderni, de autorii români, dar şi de scriitori de pe alte meridiane, criticul deţine una dintre cele mai solide şi mai rafinate rubrici de cronică de întâmpinare, prin pătrundere şi prin apelul constant la istoria şi teoria literară, din foiletonistica românească de azi. Preocuparea pentru opera lui Mihai Eminescu este o constantă în activitatea criticului.
Intrarea este liberă, în limitele locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Colecții cu blazon




Colecții și Colecționari - Numismatică 


Gheorghe Cristache 


Cercul Militar Național, București 


21 noiembrie 2019






Undeva o lumină




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Studioul I.A.T.C. I. L. Caragiale




Caiet-program, Nr. 1.
Stagiunea 1980 - 1981.




Pasiunea pentru adevăr






25 august 1980: Prima întîlnire a promoției de actori 1980 - 81,
la studioul I.A.T.C. pentru repetiții.



Coperta a IV-a.



Filă atașată caietului-program prezentat mai sus.






Omagiu lui Alexandru Vlahuță




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


19 noiembrie 2019




    La împlinirea a 100 de ani de la pierderea sa, organizăm o expoziție inedită dedicată vieții marelui scriitor aducând un omagiu acestei personalități literare a culturii române. Amintirea și posteritatea lui Alexandru Vlahuță sunt evocate prin intermediul unui bogat fond fotografic, scrisori, cărți purtând însemnările și ștampila personală cu inițialele sale, volume cu dedicații autografe ale altor scriitori adresate autorului, studii, amintiri, periodice aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii și Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
    Invitați să participe la comemorarea centenarului scriitorului sunt elevii Colegiului Național Ion Luca Caragiale din Ploiești, coordonați de doamnele profesoare Loredana Țaga și Ileana Georgescu.
    Gazda evenimentului este Ioana Constantin, muzeograf al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Muzeograf,
Ioana Constantin

Târg de toamnă târzie




Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida 


București 


16 - 17 noiembrie 2019




    La Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida, din Parcul Carol, în perioada
16-17 noiembrie 2019, sosesc meșteri populari din toate colturile tarii cu produsele lor tradiționale, lucrate manual.
    În sala de expoziții temporare meșteri renumiti vor organiza Ateliere de lucru și o Expoziție cu vanzare.
    Petreceți un weekend de toamna târzie admirand icoane si obiecte religioase, ceramica, covoare, ștergare, costume populare autentice, sculpturi în lemn și bijuterii.
Program vizitare 9:30 - 17:00.

Sesiune științifică - Fluxurile Istoriei




Muzeul Județean Satu Mare 


15 - 16 noiembrie 2019




   Evenimentul, al cărui organizator principal este domnul Dr. Liviu Marta, Managerul Muzeului Județean Satu Mare, găzduiește istorici prestigioși din toată România, Satu Mare, Zalău, Cluj Napoca, Arad, Oradea, Timişoara, Târgu Mureş, dar şi din Ungaria, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, etc.
   Deschiderea festivă va avea loc vineri, 15 noiembrie 2019, ora 11:00, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare- B-dul Vasile Lucaciu nr. 21, iar începând cu ora 16:00, lucrările sesiunii se vor defăşura pe două secţiuni: Arheologie şi Istorie.

Artă fotografică




Salonul Internațional de Artă Fotografică 


Sala Dalles, București 


ediția a XIII-a, 8 - 28 iunie 1981




Catalog expozițional.





















Carmen Saeculare Valachicum - Aurel Mihailopol.


Artă pop - Lancellotti Gastone (Italia).


Maastrich  - P. Balancier (Belgia).


Mama - Nevzat Cakir (Turcia).


Lumini - Oprea Popescu.


Toamnă - Heinzl Roland (R. F. Germania).


Maria - Micael Nikiforakis (Grecia).


Prietenie - Huang Chengjang (China).


Finiș - Sterba Rudolf (Cehoslovacia)


Ceață dimineața în apropierea muntelui Bromo - Tan Lip Seng (Singapore).


Mare liniștită - Joao Avelino Marques (Portugalia).


Muncitor la calea ferată - P. Bernhard (Elveția).


Sfînta oră de vîrf - Teng Choon (Filipine).


Urmă - Ivan Grigorov (Bulgaria).


Operațiune de salvare - Gerardus van Mol (Olanda).


Fără titlu - Dan Dinescu.


Lumina dimineții - A. Callow (Anglia).


Lac în Alpi - Heinrich Sperer (Austria).


În ploaie - Juhasz Miklos (Ungaria).


Fără titlu - Manuel Carrilo (Mexic).


Recolta a fost bună - Simon Rolf (R. D. Germană).


Fermă - Lyon Lai (Canada).


Crescătorie de scoici - Elia Roger (Franța).


Saună lîngă torent - Sakari Lappinen (Finlanda).


Amintirea verii - Serghei Pokaliakin (URSS).


Visuri plăcute - Mondal Ajit (India).


Proba - Nicu-Dan Gelep.



Consemnare publicată în Revista Fotografia, Nr. 144. Noiembrie - decembrie 1981.










Articol publicat în Ziarul Scînteia de miercuri, 8 iulie 1981.