miercuri, 25 martie 2015

Expozitia: Acasa




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta, Focsani


2 aprilie 2015




Vernisaj: 2 aprilie, ora 15:00.
***Liviu Nedelcu

Hristos in noaptea lumii




Profunzimi liturgice in evanghelia dupa Ioan 


Preot prof. Ioan Buga


Universitatea Populara Ioan I. Dalles, Bucuresti


26 martie 2015




Habitat cu semne




Centrul Cultural Palatele Brâncovenești


In memoriam Eugenia Pop


Mogoșoaia


4 aprilie 2015




   Primăria Municipiului București și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia vă invită la vernisajul expoziției Habitat cu semne*
   Expoziția organizată în memoria ceramistei Eugenia Pop reuneşte serii de lucrări emblematice din anii '80 până în anii 2000.
Vernisaj: 4 aprilie 2015, ora 15:00.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 4 aprilie – 4 mai 2015.

Improvizații de demult – doi multumult
 - Călin Torsan (fluiere) și Juan Carlos Negretti (percuție)
 - în acord cu lucrările Eugeniei Pop.

   Mitologii universale și personale sunt reprezentate în compozițiile rondbos și în basoreliefurile din porțelan sau teracotă. Eugenia Pop ilustra Cosmogonii, configura Arhetipuri, contura personaje - Om-pom, sau aborda diverse teme simbolice asemeni Muzicii vieții în spirală, Hranei, Călătoriei. Lucrările ei se revendică unui eclectism cultural înțesat cu povești - broasca magică, bufo bufo, din arealul Evului Mediu european; șarpele de lumină, ouroboros, din mitologia indoeuropeană și aztecă; legendarul balaur mioritic, Solomat; Areopagul din mitologia greacă sau minoicul labirint.
   Fiecare personaj ilustrat de Eugenia Pop se dezvoltă dintr-o formă primară supusă diferitelor metamorfozări în parcursul spiritual. Pornind de la teza conform căreia lumea spirituală suprasensibilă nu poate fi cunoscută decât printr-o cercetare spiritual-științifică, compozițiile ceramistei înglobează diferite valențe antropozofice.
   Un modelaj spontan al formei apropie lucrările Eugeniei Pop de ludicitatea desenului unor Paul Klee, Joan Miró sau Jean Dubuffet – artiștii copii, cum ea însăși îi denumea. Figurine expresiv-sincretice sunt accentuate pe alocuri cu linii cromatice îndrăznețe. Ritmuri geometrice, vegetale, animaliere, antropomorfe decorează suprafața materialului ceramic.
Expoziția retrospectivă de la Palatele Brâncovenești aduce în atenția publicului acele mari teme care au constituit o preocupare continuă pentru ceramista clujeană. Trecute prin filtrul filozofiei lui Rudolf Steiner, teme ca semnele vieţii, dealul, sămânţa, sfera, stela funerară, oglindirile, norii, melcul etc capătă diferite reprezentări vizuale.
    Eugenia Pop (născută în 1945 la Cugir, trecută la cele veșnice în 2012) a absolvit în 1971 cursurile secției de ceramică, Institutul de Arte Vizuale Ion Andreescu, Cluj Napoca. A fost o prezență activă, participând la Saloanele de arte decorative precum și la numeroase expoziții ceramice internaționale de la Vallauris (Franța, 1982), Erfurt (Germania, 1982), Faenza (Italia, 1987), Perugia (Italia, 1988), Aveiro (Portugalia, 1991), Flagstaf (Arizona, USA, 1993), Mino (Japonia, 1995). A participat la simpozioane naționale și internaționale – la Studioul Internațional de Ceramică de la Kecskemet, Ungaria (2002). De-a lungul timpului a obținut diferite distincții: Premiul I la Bienala Internațională de Ceramică Artistică, Aveiro, Portugalia; Mențiune la Mino, Japonia; premiul pentru artă decorativă la Salonul Național de Artă și Medalia Meritul Cultural gradul II. Lucrările ei se află în colecții de stat și particulare din România, Franța, Germania, Portugalia, SUA și Japonia.

* În simbolistica Eugeniei Pop, semnul ilustrează eternitatea.
*Pentru a fi în spiritul sintagmelor cu care Eugenia Pop își intitula lucrările, am considerat potrivit a relua un titlu care denumea performance-ul susținut în 1994, la Cluj-Napoca - Habitat cu semne.
***Raluca Băloiu, curator

Voyages, voyages...Finlanda




Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol


Arad


27 martie 2015





   Se apropie ultima vineri din lună, deci ne pregătim paşapoartele pentru o nouă destinaţie, o ţară nordică: Finlanda. Pornim!

Ghizi: soţii Georgiana şi Victor MARIA.

Parfumeria Rózsa sau miracolul de la Auschwitz




Lansare de carte


Iranyi Peter


Muzeul de Artă, Cluj - Napoca


27 martie 2015





    Şaptezeci de ani au trecut de la eliberarea Auschwitz-ului, însă numele lagărului este la fel de sonor şi astăzi, iar impactul pe care îl provoacă pronunţarea acestui nume nu are termen de comparaţie.
   În cartea Parfumeria Rózsa sau miracolul de la Auschwitz, autorul Irányi Péter, născut la Cluj-Napoca în 1947, deci la doi ani după încheierea celui de-al doilea război mondial, reuşeşte să descrie nu doar ororile la care sunt supuşi evreii în lagăr, ci şi lupta lor pentru supravieţuire odată ce sunt eliberaţi. Precizează cum decurge viaţa evreilor din Cluj-Napoca după război, descriind locurile şi cercurile pe care aceştia le frecventează, greutăţile şi amintirile dureroase pe care le înfruntă.
    Reuşesc să îşi continue viaţa, dar nu sunt capabili să uite că familiile lor au suferit şi şi-au pierdut viaţa din cauza naziştilor. Încearcă să trăiască normal, însă au mereu obstacole pe care sunt nevoiţi să le treacă şi amintiri cu care trebuie să lupte.
   Autorul este ferm convins că nimic din tragedia familiei sale nu s-ar fi întâmplat efectiv, dacă al doilea război mondial n-ar fi avut loc. Oamenii de pretutindeni sunt meschini şi folosesc toate mijloacele care le stau la dispoziţie ca să-şi nimicească vecinii. Războaiele şi cataclismele globale sunt numai un mijloc de simplificare a jafului şi delirului ce au fost programate de urmaşii lui Cain. Războaiele dau însă şi un impuls celor lipsiţi de legi şi credinţă şi, astfel, cei delapidaţi, ucişi mişeleşte şi stigmatizaţi de invaliditatea psihică au la îndemână numai pana şi hârtia.
     Aşadar, reminiscenţele războiului şi ale soluţiei finale se propagă de la generaţie la generaţie, întrucât atrocităţile asupra părinţilor, bunicilor ori străbunicilor nu pot fi uitate, nici iertate.

Anotimpurile iubirii




Lansare de carte


Ciprian Buzoianu


Muzeul Brailei Carol I, Braila


28 martie 2015





    Vă invităm să petreceţi după-amiaza de sâmbătă cu poetul Ciprian Buzoianu şi Anotimpurile iubirii, primul său volum de poeme!
    Promitem 60 de minute de spectacol autentic, cu poezie în lectura autorului, muzică jazz cu band-ul Moonlight Shadows, compus din Cornelia Buzoianu, Crin Grigore şi Cristian Cazan, şi proiecţii video cu desenele ce ilustrează volumul, semnate de Raluca Spătaru, artist vizual.
   Teatrolog, scenarist şi traducător, Ciprian Buzoianu (n. 1975, Brăila), absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în anul 2004, este cunoscut publicului autohton prin bogata sa activitate ca jurnalist şi manager cultural, fiind implicat, printre altele, în organizarea Festivalului Zile şi Nopţi de Teatru din Brăila.
   Raluca Spătaru (n. 1977, Brăila) a absolvit Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia Artă Monumentală, în 2003, şi un Masterat în Arte Vizuale în 2005, ambele la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Lucrările sale de pictură şi grafică au fost incluse în expoziţii colective din ţară şi din străinătate, iar scurtmetrajele de animaţie au impresionat juriile competiţiilor internaţionale de artă video, la care a participat, prin subtilitatea lor vizuală şi conceptuală.
   Invitatul special este “rafinatul Trio Moonlight Shadow “, nominalizat la Gala Premiilor Jazz pe 2014, categoria “Revelaţia anului”, ce va avea loc pe 5 aprilie la Bucureşti.
   Evenimentul, organizat de Secţia Artă a Muzeului Brăilei Carol I, face parte din programul Brăila înseamnă acasă şi este coordonat de Cornelia Buzoianu.

Ciclul de conferinte: Interferente




Arhivele Nationale ale Romaniei


Simion Caltia


Bucuresti


31 martie 2015






Accesul doritorilor este liber.

***Constanta Vintila-Ghitulescu

Magia sarbatorilor (II) - Pastele




Muzeul de Etnografie si Arta Populara


Tulcea


27 martie - 1 iunie 2015




   Vineri, 27 martie 2015, ora 15:00, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară vă invită să participați la continuarea ciclului expozițional dedicat magiei sărbătorilor românești, după ce în luna martie s-a încheiat expoziția temporară legată de Crăciun. Evenimentul va consta în:

Vernisajul expoziţiei temporare Magia sărbătorilor (II) – Paștele
Moment artistic inspirat din tradițiile pascale, 
susținut de Ansamblul Folcloric Aromân Dor din Sarighiol de Deal, 
coordonat de domnul Dumitru Popescu Caimacan.

P.S. Nu uitați de concursul internațional Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor.

Stil si culoare




Arta plastica contemporana romaneasca


Geanina Sfintes


World Trade Center, Bucuresti


9 - 15 aprilie 2015




***Mihaela Pandelescu

Bucuria Florilor




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioan Victor Cacovean


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


27 martie 2015





Omagiu Nichita Stanescu




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta, Ploiesti


30 martie 2015




***Muzeul de Arta Prahova

Este mintea umană algoritmizabilă?




Mircea Dumitru


Colegiul Național Șaguna, Brașov


3 aprilie 2015




Vineri, 3 aprilie 2015, ora 18.00
Sala Festiva a Colegiului National Andrei Saguna
Tema: ESTE MINTEA UMANA ALGORITMIZABILA? 
Reflectii asupra unei teoreme a lui Kurt Godel
Invitat: MIRCEA DUMITRU, rectorul Universitatii Bucuresti
Moderator: ADRIAN LACATUS, 
decanul Facultatii de Litere, Universitatea Transilvania din Brasov

   Mircea Dumitru este un filosof roman, profesor de logica la Facultatea de Filosofie si rector la Universitatea din Bucuresti. Din 2014 este membru corespondent al Academiei Romane.
Domeniile sale de specializare si cercetare sint logica filosofica, filosofia limbajului, metafizica analitica a modalitatii.
   Printre studiile cele mai importante se numara Doctoratul la Tulane University, New Orleans, Louisiana, S.U.A., in mai 1998, iar in iulie 1998 a obtinut titlul de Doctor in Filosofie, Universitatea Bucureşti. In iulie 1985 publica Lucrarea de Diploma, in cadrul Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti.
Experienta academica stiintifica si administrativa.
   In 2004 Mircea Dumitru devine profesor universitar al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretica si Logica. Intre 1999 si 2004 a fost conferentiar universitar la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretica si Logica. In perioada 1996-1999 a fost lector universitar, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretica si Logica. In 1990 ocupa functia de redactor principal II, Editura “Humanitas”, Bucuresti. In perioada 2008–2011 a fost prorector la Universitatea din Bucuresti, iar intre 2000 si 2008, decan al Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti
Incepind cu 2005, pina in prezent, Mircea Dumitru este presedintele Comisiei de Stiinte Umaniste si Teologie, ARACIS.
    Dintre numeroasele premii, medalii si distinctii amintim Premiul „Mircea Florian”al Academiei Romane, 2001, pentru lucrarea Modalitate si incompletitudine. Logica modala ca logica de ordin superior si Ordinul Bernardo O’Higgins, in grad de Mare Ofiter, conferit de Presedintele Republicii Chile, iulie 2005.
***Okianoteca Brasov

Microzone etnografice ale Județului BotoȘani




Muzeul de Etnografie


BotoȘani


26 martie 2015





   Muzeul Județean Botoșani, în colaborare cu Muzeul Nordului din Darabani, Muzeul sătesc al Comunei Vârfu Câmpului și Liceul Tehnologic Ștefan cel Mare și Sfânt Vorona, organizează expoziția intitulată MICROZONE ETNOGRAFICE ALE JUDEȚULUI BOTOȘANI.
   Deschiderea acesteia va avea loc joi, 26 martie 2015, ora 11.00, la Muzeul de Etnografie Botoșani, din Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 50.
***Viorica Hrustovici

27 martie 1918 - Basarabia, pamant romanesc




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


27 martie 2015





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați în parteneriat cu Liga Studenţilor Basarabeni din Galati şi Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi vă invită vineri, 27 martie 2015, ora 9.00, la manifestarea culturală: 27 MARTIE 1918 – BASARABIA, PĂMÂNT ROMÂNESC.
    "În urma Tratatului de la București, încheiat în 1812, Basarabia devine parte integrantă a Imperiului Rus. După mai bine de 100 de ani, la 27 martie 1918, Sfatul Țării din Basarabia, votează unirea acesteia cu țara mamă, urmând ca și celelalte provincii românești aflate sub dominație străină, să-și proclame unirea cu țara, la 1 decembrie 1918 constituindu-se România Mare. Pentru Basarabia, efectele Unirii nu au fost de lungă durată, pentru că în vara anului 1940, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, este din nou anexată Rusiei. În 1991, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, își proclamă independența sub numele de Republica Moldova.” (muzeograf Ionela Antohe)
    În cadrul activităţii se va vernisa o micro-expoziție foto-documentară dedicată împlinirii a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România, vor fi susţinute expunerile Unirea Basarabiei în memoria actuală. Perspective (Ştefan Bejan, Preşedinte Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi), 27 martie 1918 – Basarabia, pământ românesc (muzeograf Valentin Bodea) și un moment liric (profesor Georgiana Năstase).

Evenimentul va avea loc la Muzeul Casa Cuza Vodă, str. Al. I. Cuza, nr. 80.

Kalimera…Brăila!




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Braila


28 martie 2015





     Vă invităm la evenimentul Kalimera…Brăila! sâmbătă, 28 martie, ora 11.00, la Sala de Lectură a Bibliotecii.
     Programul cultural-artistic Kalimera…Brăila! este derulat în cadrul proiectului județean cu același nume, coordonat de prof. Oana Ghețu și Elena Salomeea Kaloxilos – Moraru, cu participarea elevilor de la Liceul Teoretic Mihail Sebastian.
     Scopul proiectului este să promoveze cultura, civilizația și frumusețea Greciei, de asemenea, dorește să prezinte contribuția culturală și istorică a comunității grecești la dezvoltarea orașului Brăila.
Vă așteptăm!

Venirea fiului




Lansare de carte


Dan David


Centrul Dramatic Mythos, Ploiesti


25 martie 2015





    În urmă cu 25 de ani, în luna martie, se stingea, înainte de vreme, una dintre marile speranţe ale poeziei româneşti: DAN DAVID. Centrul Dramatic MYTHOS îl omagiază astăzi, de la ora 18:00, pe minunatul poet.
    Aceasta este coperta cărții care apare cu acest prilej. O carte-eveniment care cuprinde facsimilele ultimelor luni de creaţie ale poetului DAN DAVID.
***Centrul de Cultura Prahova

Mineralia - Flori de cristal




Muzeul de Etnografie si Arta Populara


Targu Mures


27 - 29 martie 2015





Pe simezele dejene




Arta plastica contemporana romaneasca


Bianca Stan, Robert Gall


Muzeul Municipal Dej


26 martie - 24 aprilie 2015




"Amintirile si adevarul lor"




Libraria Astra, Libraria Humanitas Nicolae Iorga


Sibiu


26 martie 2015





   Joi, 26 martie, de la 18:00, la Biblioteca Astra, Denisa Comanescu va vorbi despre Humanitas Fiction, despre colecțiile pe care le coordonează, despre poezia ei - adică despre toate lucrurile excelente pe care le face.
Vom fi acolo Rodica Grigore & cu mine (Radu Vancu).


   Iar de la 8:00, la Librăria Humanitas Constantin Noica, vom vorbi cu Denisa & cu Claudiu Komartin despre Mircea Ivănescu - ar fi împlinit 84 de ani exact în ziua asta.
Cine știe ce înseamnă amintirile & adevărul lor, va veni. Și de la 6:00, și de la 8:00.

***Radu Vancu

Stihuri si Cantari - Texte religioase si muzica psaltica




Compania Teatrala Zona


Biblioteca Centrala Universitara Carol I, Bucuresti


2 aprilie 2015





    Stihuri si Cantari este un spectacol care prezinta texte religioase ale marilor autori ai crestinismului rasaritean imbinate perfect cu muzica psaltica.

    Interpreteaza actorii:

Magda CATONE, Ana CALCIU, Tomi CRISTIN

    Psalti: 

Vlad ROSU, Cristian DUMITRU, Daniel TAMASLICARU, 
Georgian BUCUR, Andrei STRATULAT
Manager de proiect: Malvina ROSU

INTRAREA LIBERA

***Malvina Rosu Preda

Citeşte, descoperă şi distrează-te la bibliotecă




Biblioteca Nationala a Romaniei


Bucuresti


26 martie - 26 aprilie 2015





    Joi, 26 martie 2015, de la ora 17:00, la Biblioteca Națională a României (Palimpsest/Muzeul cărții – mezanin) va avea loc vernisajul expoziției Citeşte, descoperă şi distrează-te la bibliotecă = Read, discover and have fun @ your library, realizată de Biblioteca Naţională a României, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Octavian Goga din Cluj şi Biblioteca Judeţeană George Bariţiu din Braşov.
    Deschisă cu ocazia întâlnirii anuale a Secțiunii pentru copii și tineret IFLA (26-28 martie 2015), expoziția prezintă publicului cele mai importante programe şi activităţi cu şi pentru copii şi tineri, organizate în ultimii ani de bibliotecile judeţene din Arad, Argeş, Bihor, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Sălaj, Suceava, Vaslui și Vrancea.
    Citeşte, descoperă şi distrează-te la bibliotecă = Read, discover and have fun @ your library reprezintă cea de-a treia expoziție în cadrul proiectului BiblioExpo, inițiat de Biblioteca Naţională a României la începutul acestui an (Colecţii de artă ale Bibliotecii Judeţene George Bariţiu din Braşov, 23 ianuarie – 13 februarie 2015; Brăila – literatură, personalități, istorie, 23 februarie – 20 martie 2015).
    În perioada 26-28 martie 2015, se va desfășura, pentru prima dată în România, Întâlnirea anuală a Secţiunii IFLA pentru copii şi tineret, eveniment la care participă reprezentanți din Danemarca, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Suedia și România.
    Agenda va include întruniri de lucru și vizite la Biblioteca Metropolitană București (26-27 martie), la Biblioteca Națională a României (26 martie) și la Biblioteca Județeană George Bariţiu din Braşov (27-28 martie).
    Înființată în 1927, the International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) numără în prezent peste 1.500 de membri din aproximativ 150 de ţări.
Obiectivele principale ale Secţiunii IFLA pentru copii şi tineret: promovarea cooperării internaţionale în domeniul serviciilor de bibliotecă pentru copii şi tineri; realizarea de campanii de lectură cu impact mondial; încurajarea schimbului de experienţă şi de bune practici.

Discriminari urbane




Victoria Art Center


Bucuresti


31 martie 2015





Artiste: 

Roberta Curcă, Larisa David, Alexandra Dimache, Alexandra Ivanciu, 
Adriana Falub - doamna dia, Laura Andreea Mihăilă, Kiki Mihuță, 
Diana Miron, Marina Oprea, IIOANA, FAYS

Project manager: Laura Grunberg
Curator: Gabriela Mateescu

   Dimensiunea de gen a orașului-iată o temă ignorată până acum de Studiile de Gen și de cercetarea de profil din România. Este pentru femei orașul la nivel macro – de politici urbane, la nivel messo– de planificare locală sau la nivel micro – de practici cotidiene un spațiu sigur și prietenos? Este orașul planificat și construit (și) după calapodul nevoilor femeilor în diversitatea lor de vârste, etnii, clase sociale, educație, stare de sănătate? Este importantă o analiză asupra dinamicii orașului și din această perspectivă genizată? Este în acest context Bucureștiul-capitala României un oraș european, atent la problemele de incluziune, diversitate, egalitate? Cum poate fi evaluat astăzi orașul București? Se regăsesc așa cum merită femeile în memoria colectivă a acestui oraș?
    În căutare de răspunsuri, Societatea de Analize Feministe AnA (www.anasaf.ro), în parteneriat cu Asociația Front (www.feminism-romania.ro), au conceput proiectul Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen.
    Cu ocazia lansării ghidului Orașul (non)sexist. Inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen galeria Victoria Art Center organizează expoziția conexă în care artistele își propun să sa chestioneze diferite probleme de gen existente în spațiul urban.
   Eveniment realizat în cadrul proiectului Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen, un program finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul materialului nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.