joi, 9 septembrie 2021

Burticală.G.Ion.Leu.Dolj

 


Arta naivă 


Ion G. Burticală


Muzeul Național al Țăranului Român, București


16 septembrie - 31 octombrie 2021





    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 16 septembrie 2021, de la ora 19:00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției Burticală.G.Ion.Leu.Dolj.

    Unul din punctele forte ale Muzeului Național al Țăranului Român, alături de expoziția permanentă, este patrimoniul material, a cărui bogăție și diversitate au fost deseori remarcate și puse în valoare prin numeroase expoziții temporare și virtuale ori prin publicații. Fondul de desene realizate de Ion G. Burticală, din comuna Leu, județul Dolj, este parte componentă a „Arhivei de imagine” din 1999, în urma donației făcute MNȚR de criticul de artă Radu Ionescu, un bun cunoscător al teritoriului artei naive din România, cu ocazia expozițiilor Artă + naivitate = artă naivă (1999) și Exerciții de naivitate (1999). Lucrările lui Ion G. Burticală au stat atunci alături de cele ale unor cunoscuți pictori naivi români, iar o selecție de desene a constituit cuprinsul unei mape cu planșe de colorat pentru copii Desenez cu prietenul Burticală (1999), toate, coordonate de Irina Nicolau.

    Numele lui Ion G. Burticală este cvasi-inexistent în albumele de referință dedicate artei naive din România, un statut extrem de provocator raportat la numărul desenelor deținute de MNȚR și la privirea iscoditoare a autorului acestora, care înregistrează detalii ale unui interval de timp marcat de tranziția între două regimuri politice radical opuse. Dincolo de expresivitatea liniei, de folosirea atipică a cromaticii, desenele lui Ion G. Burticală sunt interesante pentru compozițiile prin care încearcă nu doar să-și reprezinte locurile natale, cât mai degrabă să realizeze o hartă mentală prin care avem acces la viața socială a unei comunități rurale, cu riturile, obișnuințele casnice, precum și la o serie din clișeele propagandistice ale anilor ’50-’70.

   Expoziția Burticală.G.Ion.Leu.Dolj. este, întâi de toate, o propunere de redescoperire a unui pictor naiv și implicit a lumii rurale pe care acesta a încercat să o facă cunoscută. În al doilea rând, aduce în prim plan o subsecțiune a artei naive – desenul si acuarela –, căreia i s-a acordat o mai mică importanță, fiind astfel și mai puțin vizibilă în raport cu pictura și sculptura. Nu în ultimul rând, expoziția documentează nu doar activitatea lui Ion G. Burticală, ci și relațiile vieții comunitare din localitatea Leu. De asemenea, este o încercare de chestionare a contextului artei naive într-o perioadă în care a făcut obiectul unor politici culturale de masă, ce se adresa amatorilor din segmentele sociale ale țăranilor și muncitorilor.

    Desenele lui Ion G. Burticală vor fi însoțite de o serie de picturi realizate de Ghiță Mitrăchiță, mult mai cunoscutul pictor naiv, congener și conjudețean. Înrudirile, conexiunile sau contaminările stilistice sunt puse în evidență printr-un dialog cu artefacte ale culturii țărănești din zona Olteniei.

    Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 31 octombrie 2021, de marți până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Lunea este închis.

    Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei

Curatori: Cosmin Manolache, Lila Passima

Păpușărești...

 


Lumea și noi...


Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete


București 


ediția a II-a, 15 - 30 septembrie 1960
























Articole publicate în Revista Teatrul, Nr. 9 Septembrie 1960.





Grupaj foto publicat în Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1960. 





Scena finală a spectacolului În paradisul de aur.









Petrică și...pisica - două personaje din spectacolul
Petrică și lupul, prezentat de păpușarii bulgari.




Marionetiștii din Cairp (R.A.U.) - elevi ai păpușatilor români - 
au fost distinși cu un premiu pentru scenografie.




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1960.

Lumina Ingerilor. Dar divin

 


Arta plastică contemporană românească 


Mihai Teodor Olteanu 


Muzeul Național al Banatului, Timișoara 


7 septembrie - 7 octombrie 2021




    Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, aduce pe simezele mansardei B2, din Bastionul Theresia, expoziția semnată de artistul Mihai Teodor Olteanu – Lumina Ingerilor. Dar divin.

    Expoziția aduce laolaltă peste 100 de lucrări de pictură și sculptură. Cele mai multe dintre picturi sunt semnate de artistul Mihai Teodor Olteanu și inspirate din universul artistului renascentist Michelangelo Buonarroti. Celelalte picturi și sculpturi sunt semnate de artiștii: Liliana Ana Cadar, Lidia Ștef Vărșăndan, Sebastian Adrian Alexa și Molnar Geza.

    Expoziția Lumina Ingerilor. Dar divin va putea fi admirată în mansarda B2 de la Muzeul Național al Banatului până în 7 octombrie 2021, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Vă așteptăm!

Sibiu Contemporary Art Festival

 


Arta plastică contemporană 


Sibiu 


ediția a II-a, 10 septembrie - 31 octombrie 2021



La practică, în uzină...

 


România de-altădată 


Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică





























Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 8. August 1960.