marți, 28 aprilie 2015

Pisici combatante pe frontul Primului Razboi Mondial




Expozitie de fotografie


Casa de Cultura, Cluj - Napoca


29 aprilie - 13 mai 2015




***
Casa de Cultura Cluj Napoca

România și românii în Primul Război Mondial




Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu


Centrul de Cultura si Istorie Militara, Chisinau, Republica Moldova


30 aprilie - 12 mai 2015






    Cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, marcată anual la data de 29 aprilie, ca semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității și a integrității teritoriale a României, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău și Ambasada României în Republica Moldova, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Arhivele Naționale ale României, organizează joi, 30 aprilie 2015, ora 11.00, la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, expoziția România și românii în Primul Război Mondial.
    Alcătuită din bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, desfășurate pe o suprafață de 50 m.p., expoziția aduce în atenția publicului o serie de fotografii, documente de arhivă, ilustrații, hărți etc., menite să reconstituie evenimentele din perioada de neutralitate a Regatului României (1914-1916); mărturii, fotografii, extrase din presa vremii privind luptele de front după intrarea României în război alături de Antanta, precum și o serie de materiale legate de sfârșitul războiului, sfârșit care a constituit preambulul realizării unui vechi deziderat istoric național: Marea Unire din 1918. Ampla expoziție cuprinde, de asemenea, o secțiune legată de participarea scriitorilor pe front, precum și fragmente de memorii, proză și poezii, având ca temă Primul Război Mondial.
Expoziţia va putea fi vizitată până la data de 15 mai 2015.

Uniforme militare romanesti din secolul al XIX-lea




Expozitie de fotografie


Muzeul de Istorie, Targoviste


7 mai - 7 iunie 2015





***

Salonul de Primavara




Prezente romanesti peste hotare


Raluca Vulcan


Dormans, Franta


3 - 17 mai 2015




Vernisaj: 2 mai 2015, ora: 17:00.
Raluca Vulcan este totodata si presedintele juriului Salonului de Primavara 
ajuns la a 24-a editie.

Lumea idiş in România - un tezaur regăsit




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


28 aprilie - 17 mai 2015




    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti alături de Federaţia Comunităţii Evreieşti din România si Muzeul de Istorie a Evreilor din România vă invită marţi, 28 aprilie 2015, ora 16.00, la vernisajul expoziţiei Lumea idiş in România - un tezaur regăsit, ce va avea loc în sala Gheorghe Focşa, sediul Muzeului Satului din Şos. Kiseleff nr. 28.
    Redescoperirea patrimoniului cultural creat de intelectualii evrei din România în limba idiş permite nu doar reintegrarea unor artişti şi opere în conştiinţa publică, dar şi restituirea unei părţi importante din istoria Europei şi a culturii europene pentru opinia publică de azi.
    Lumea idiş în România a însemnat un spaţiu de păstrare şi dezvoltare a identităţii evreieşti şi o sinergie continuă între cultura evreiască şi cea a populaţiilor în mijlocul cărora evreii au trăit. Viaţa culturală legată de limba idiş s-a desfăşurat în cadrul unor instituţii de presă, teatre şi grupuri de gândire care au contribuit la dezvoltarea culturii româneşti.
    Expoziţia Lumea idiş in România - un tezaur regăsit este încă un pas pe care Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România îl face în procesul de reintegrare a unui imens patrimoniu cultural în conştiinţa opiniei publice din ţara noastră şi din lume.
    Expoziţia se înscrie în programul Muzeului Satului intitulat Dialogul civilizaţiilor şi va putea fi vizitată în perioada 28 aprilie - 17 mai 2015, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, în sala Gheorghe Focşa, Şos. Kiseleff nr. 28.
Mai multe detalii
021 317 91 03/int. 178, 186, 290

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Iulian Sebastian Bordianu


4 - 31 mai 2015





Incursiune în cotidianul comunist




Muzeul de Istorie Paul Păltănea


Galați


30 aprilie 2015




    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați în parteneriat cu Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului vă invită joi, 30 aprilie 2015, ora 13.00, la vernisajul expoziției: INCURSIUNE ÎN COTIDIANUL COMUNIST.
    Expoziția conturează un cadru generic al vieții de zi cu zi în comunism, marcat de propaganda atotprezentă, sugerată de afișe din epocă, opere de artă mobilizatoare sau portrete ale unor lideri comuniști, autentici sau asumați în acest fel de posteritate, dar, în același timp, caută să introducă pe vizitatorii gălățeni în atmosfera orașului de dinainte de 1989, prin imagini și modele tridimensionale ale unor obiective de referință pentru Galațiul comunist: Combinatul Siderurgic, Șantierul Naval etc.
     Vizitatorii vor avea ocazia să (re)intre în atmosfera școlii de altădată, populată de şoimii patriei și pionieri, vor vizita un magazin alimentar, devenit în ultimii ani ai "Epocii de Aur” un adevărat muzeu al lipsurilor, vor cunoaște îndemnurile mobilizatoare adresate oamenilor muncii în cadrul unui atelier de producție sau se vor putea "odihni” în cunoscuta sufragerie populată de mileuri și bibelouri, supravegheate de ceasul cu cuc. Vitrine cu monede, medalii și insigne din perioada 1945-1989, vin să completeze o expoziție care va stârni amintiri printre cei mai vârstnici și curiozitatea celor mai tineri. (muzeograf Mihaela Damian)
   Evenimentul se va desfășura la secția Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați din strada Domnească, nr. 25.
  Organizatori expoziţie: muzeograf Mihaela Damian, muzeograf Costel Ilie, documentarist Adrian Zăinescu.