marți, 8 octombrie 2019

Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena




Lansare de carte 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


11 octombrie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la lansarea volumului bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena, realizat cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la întregirea României, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, în Sala Perpessicius vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 19:00.
    Vor lua cuvântul Radu Boroianu, critic, om de cultură, Marcel Popa, director Editura Enciclopedică, Jean-Yves Conrad, istoric, cercetător (Franța), prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române. Moderator: Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu participarea extraordinară a prof. Ionuț Bogdan Ștefănescu - recital flaut.
     Cartea se dorește a fi un pomelnic al tuturor soldaților prizonieri trecuți la cele veșnice departe de țara lor. Volumul bibliofil este o continuare a proiectului dedicat tuturor soldaților căzuți la datorie pentru țara lor. Apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă fără relatările istorice ale lui Jean Nouezille și cercetarea devotată a lui Jean Yves Conrad care a pus la dispoziție lista nominală a soldaților înhumați.
     "În anul 1997, de la Editura Semne, am primit cartea «Calvarul prizonierilor români din Alsacia – Lorena în 1917-1918», scrisă de Jean Nouzille, unde am descoperit numele bunicului meu, Ion Dospina, decedat într-un spital din Cherbourg (Manche) pe data de 26 aprilie 1919, înhumat apoi în cimitirul eroilor din Soulzmartt. Domnul Jean-Yves Conrad mi-a obținut și certificatul lui de deces – înmânat prin Florin Rotaru. Pronia a făcut ca acest document să-l primesc după exact 100 de ani, când omagiem Centenarul statului român. Mă gândesc că poate bunicul a aflat de sfârșitul războiului și, că, spera să se întoarcă acasă de pe patul de spital, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu am nici măcar o fotografie cu el”, afirmă prof. Mircia Dumitrescu despre ideea care a stat la baza acestui volum la care a lucrat cu smerenie și respect pentru memoria celor care au căzut la datorie.
    "Tragica și puțin știuta jertfă a celor peste 2000 de soldați români morți ca prizonieri ai germanilor din Alsacia și Lorena acum un veac este un capitol de istorie națională pe care nu avem voie să-l ignorăm. «Istoria țării prin cei mici» – se regăsește aici. În fapt, acești bravi eroi morți departe de casă sunt «cei mari», care au făcut România Mare pe care nu au apucat să o vadă. În fața mormintelor închise acum o sută de ani să ne plecăm frunțile cu pietate”, scrie la începutul volumului acad. Răzvan Theodorescu.
     Volumul bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena a văzut lumina tiparului la 26 aprilie 2019, într-un tiraj de 33 de exemplare. Viziunea grafică și cele zece ilustrații originale semnate olograf de Mircia Dumitrescu sunt tipărite pe hârtia manuală realizată  de Vincze Laszlo & Fii din Szentendre, Ungaria. Editare text și imagine tehnoedactare Orban Anna Maria și Tibor Dumitrescu Orban.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Ani de studenție la Cluj




Universitatea Babeș-Bolyai 


Cluj - Napoca 


9 octombrie 2019




    Mâine, 9 octombrie 2019, ora 17:15, vom inaugura o micro-expoziție dedicată vieții studențești la universitatea clujeană în ultima sută de ani, o expoziție despre studenți și realizată cu ajutorul studenților. Mulțumim OSUBB Cluj-Napoca, BCU Cluj-Napoca și Asociația Culturală Minerva pentru tot sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.
Vă așteptăm cu drag!

Ex-libris colecția Mârza




Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


10 octombrie 2019




   Joi, 10 octombrie 2019, ora 1200, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția temporară: Ex-libris colecția Mârza.
   Marile colecții muzeală cuprind și un segment mai puțin cunoscut, grafica mică, însumând lucrări de artă de mici dimensiuni create prin diverse procedee de imprimare (gravură în lemn, linogravură, gravură în cupru etc.).
    La Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se păstrează colecția de ex-librisuri a regretatului istoric Iacob Mârza, constituită din aproape 4000 de piese. Având la bază funcția de însemn de proprietate asupra unei cărți ex-librisul este, în același timp, și o operă de artă supusă colecționării. Vor putea fi admirate ex-librisuri care au ca temă comună cartea, colecționarii, instituții specializate în domeniul cărții (biblioteci și muzee) din România și din străinătate.     
    Dintre artiștii care au creat ex-librisurile din expoziție îi amintim pe Gy. Szabó Béla, Radványi Károly, Dafinel Duinea, Molnár Dénes, Alexandru Rădulescu sau Radu Solovăstru.
    Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

La ceas aniversar




100 de ani de Jurnalism Românesc 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


12 octombrie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române este gazda unui spectacol de poezie și muzică dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști sâmbătă, 12 octombrie 2019, ora 18:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Parteneri sunt Grupul cultural Inspirescu Cervantes și UZP.
    Participă Flavian Glonţ, laureat al concursului Românii au talent 2015, Traian Chiricuță, recital folk și George Terziu, recitare creații proprii şi prezentare spectacol.
    În 2019, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a împlinit un secol de serviciu credincios în slujba societății românești. Jurnalismul a fost și rămâne o breaslă de frunte care are ca etalon, la rându-i, efigia jurnalistului Mihai Eminescu și, ca reper actual, o renăscută Uniune profesională. UZPR derulează proiecte de anvergură, în colaborare cu academicieni, cadre universitare, profesori, scriitori, cineaști, creatori de artă, și se mândrește să publice în fiecare an, sub semnul editurii proprii – Editura UZP, cele mai bune producții jurnalistice și literare ale membrilor săi.
    "Este ceva extraordinar. Pentru o asemenea organizație, să împlinești 100 de ani înseamnă că trebuie să cinstești în primul rând ceea ce au făcut înaintașii tăi acum un secol. Și ce au făcut ei? Au fost promotorii Marii Uniri de la 1 Decembrie. Vorbesc de ceea ce au făcut jurnaliștii în acea perioadă interbelică, și chiar de dinaintea Primului Război Mondial, ca mai apoi să se organizeze în această uniune jurnaliștii care au fost promotorii Marii Uniri”, a declarat Doru Dinu Glăvan despre sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm!

Pe simezele din Râmnicu Sărat




Arta plastică contemporană românească 


Ecaterina Irimia


Muzeul Municipal Râmnicu Sărat 


8 - 31 octombrie 2019






Lecția de istorie vie




Muzeul Național de Istorie a României 


București 


12 octombrie 2019




    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Filiala București a Asociației Terra Dacica Aeterna organizează Lecția de istorie vie. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 12 octombrie 2019, începând cu ora 10:00,  la sediul muzeului din Calea Victoriei, 
nr. 12, București, în cadrul expoziției Copia Columnei lui Traian.
    Organizatorii își propun să popularizeze istoria antică a României în rândul elevilor. Astfel, la eveniment au fost invitați elevi de la mai multe școli din București, precum Școala Gimnazială ,Sfânta Treime și Liceul Teoretic Hristov Botev.
    Echipați în daci și romani, membrii Asociației Terra Dacica Aerterna vor susține în fața participanților o lecție de istorie "aplicată”. Astfel, elevii pot vedea pe viu cum arăta un legionar roman sau un războinic dac și pot înțelege scopurile pentru care unele arme și coifuri aveau anumite forme și utilizări. Totodată, membrii Terra Dacica Aeterna vor susține mai multe ateliere meșteșugărești, dintre care le amintim pe cele de prelucrare a osului și a cornului, țesătorie, pielărie, metaloplastie sau jocuri romane. La finalul “lecției de istorie vie”, elevii din școlile menționate vor participa la concursuri cu premii, constând in cărți, replici de monede și jocuri PC.
    În cadrul evenimentului, reprezentanții MNIR vor susține ghidaje în cele două expoziții permanente: Copia Columnei lui Traian și Tezaurul Istoric. O atenție deosebită va fi acordată demersurilor care au avut ca scop recuperarea brățărilor dacice, precum și a numeroaselor obiecte de podoabă și tezaure monetare care au fost ilegal scoase din țară.
    Cu prilejul acestui eveniment se va realiza o expoziție temporară cu artefacte geto-dacice aflate în depozitele muzeului: o camasă de zale, o spadă de tip celtic, o sica și un coif.
    Mulțumim sponsorilor noștri, Bookster și Asociația Coolturală Nouă ne Pasă, pentru sprijinul generos oferit la realizarea evenimentului.
Accesul la eveniment se va face pe baza achiziționării biletului de intrare .
Vă așteptăm cu drag!

Șamanul




Lansare de carte 


Aurora Dumitrescu 


Muzeul de Artă Craiova 


19 octombrie 2019





***

Picturile murale extrase




Memoria intervenției de restaurare 


Conferițe, lansare de carte 


București, Suceava 


11 - 17 octombrie 2019








    La Art Conservation Support ne pregatim de mai multe evenimente care aduc in prim plan picturile murale extrase.
Va asteptam sa ne fiti alturi la conferintele de
joi, 10 octombrie, ora 17:00 la Libraria Eminescu din Bucuresti si vineri, 11 octombrie, 
ora 10:00, la Colegiul Ciprian Porumbescu din Suceava, Sala Auditorium
si la evenimentul de lansare de carte
Picturi murale extrase. Istorie, restaurare, monitorizare, autor Maria-Magdalena Drobotă, Editura ACS
- joi, 17 octombrie 2019, ora 18:00, Muzeul National de Arta al României, Galeria de Artă Veche Românească.
    Evenimentele fac parte din proiectul cultural Memoria interventiei de restaurare organizat de Art Conservation Support, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii



Un loc de "pierzanie"...




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile



Barul București. Probabil din a doua parte a anilor '70.






***Orientativ, pentru cei care nu au apucat acele vremuri, puteți 
retrăi atmosfera locului citind aici:




Pe simezele capitalei - Urban Colors




Arta plastică contemporană românească 


Corneliu Drăgan-Târgoviște 


Galeria 2ART, București 


7 - 27 octombrie 2019





Festivalul Științelor




Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea 


Bacău 


ediția a III-a, 14 - 18 octombrie 2019






Arhitectul Patriarhiei Române




Dimitrie Ionescu - Berechet 


Palatul Patriarhiei, București 


8 octombrie 2019




   În galeria creatorilor de arhitectură din spaţiul românesc există numeroase personalităţi uitate, intrate într-un con de umbră ori rareori evocate. Printre acestea se numără şi arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969), originar din orașul Câmpulung-Muscel, arhitect şef al Patriarhiei Române între 1930-1963 și proiectant al multor monumente cu valoare de reper în istoria artei românești contemporane. 
   Mausoleul de pe Muntele Mateiaş, Biserica Parcul Domeniilor-Caşin din București, Căminul şi paraclisul românesc de la Ierusalim, Capela românească de la Iordan, Catedralele din Hunedoara și Sf. Gheorghe (jud. Covasna), biserica mânăstirii Maglavit, biserica Sfinții Împărați din Constanța, Schitul Maicilor din București (restaurare), mobilierul Sălii Sinodale a Reședinței patriarhale, mobilierul Bibliotecii Sfântului Sinod de la mânăstirea Antim, candelabrele Catedralei din Cluj, tâmplele de lemn de la mănăstirea Dealu și de la biserica Sfântul Elefterie din București, baldachinul cu racla Sfântului Calinic de la mânăstirea Cernica, Primăriile din Câmpulung-Muscel și Hunedoara sau Teatrul George Bacovia din Bacău, sunt doar câteva dintre acestea. Un inventar parţial al operei sale indică un număr impresionant de circa 465 de lucrări - incluzând şi proiectele neexecutate - ce acoperă un registru extrem de bogat şi de variat din punct de vedere tematic și stilistic. Portofoliul lui reunește, în domeniul arhitecturii bisericești, 300 de proiecte, dintre care peste 100 de biserici noi, numeroase case parohiale, sedii de protoierii, importante restaurări de locașuri de cult-monumente istorice, nenumărate tâmple, piese de mobilier şi feronerie bisericească, troiţe şi monumente funerare, amenajări peisagistice, la care se adaugă, în domeniul arhitecturii civile, 165 de proiecte, printre care edificii publice - sedii de prefecturi, de primării, teatre-cinematograf, şcoli, atenee culturale - precum și nenumărate case şi vile particulare în diverse oraşe ale ţării.
     Cu prilejul comemorării a 50 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, cu Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhitectul Dimitrie Ionescu- Berechet va fi omagiat prin vernisarea unei expoziții retrospective și prin lansarea unui album cu caracter monografic, publicat de către Editura Basilica a Patriarhiei Române.         Sunt expuse și publicate pentru întâia oară numeroase planșe și schițe de arhitectură, fotografii, liste de lucrări și documente inedite, cuprinse în arhiva de familie arh. D. Ionescu-Berechet. Alături de acestea vor fi prezente, în cadrul expoziției și în album, fotografii din fondul Arhitect Louis Petit al Bibliotecii Sfântului Sinod, din arhiva ziarului Lumina şi din cea a Agenției Basilica, precum și fotografii culese de pe teren cu ajutorul Cancelariei Sfântului Sinod și al unor Centre eparhiale ori realizate de către Cristina Ionescu-Berechet.
    Evenimentul va avea loc la Palatul Patriarhiei din București, în sala Europa Christiana, marți 8 octombrie 2019, ora 13:00.
    Curatorii expoziției: Lect. dr. Ștefan Ionescu-Berechet, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București și P.C. Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.
Intrarea este liberă.

Pe simezele călărășene




Arta plastică contemporană românească 


Felicia Huideș 


Muzeul Dunării de Jos, Călărași 


12 octombrie 2019




    Ana Amelia Dincă despre Felicia Huideş - "Experienţa domniei sale în zona acuarelei şi picturii este relativ recentă, însă pasiunea pentru acest domeniu îl are de mică. În clasa a VII-a, profesoara de desen a remarcat talentul pe care Felicia îl avea pentru această discipină şi i-a recomandat să meargă la Liceul de Arte Nicolae Tonitza dar mama domniei sale a spus că aceasta nu e o meserie serioasă şi că ar trebui să se orienteze către un domeniu serios. Iată că domnia sa a absolvit Facultatea de Fizică, este profesoară de fizică şi acum a început să se aplece serios către artele frumoase. Expoziţia este una bună, care s-a conturat, din punct de vedere tehnic, într-un mod foarte frumos. Lucrările par ca nişte bijuterii, acuarela este de o mare fragilitate şi sensibilitate, domnia sa ştie drumul pe care să îl urmeze. Face eforturi să îşi diversifice discursul plastic în zona esteticului. Temele pe care le abordează sunt cele consacrate: natura statică, peisajul, am văzut şi un portret în creion. Am observat că stilul domniei sale merge către o interpretare profundă şi în anumite compoziţii încearcă să folosească un discurs aproape abstract. Este foarte apropiată de zona aceasta a naturii. Este o iubitoare a culorii. Drumul pe care a pornit este unul care merită continuat”.

Homeric




Lansare de carte 


Doina Ruști 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


9 octombrie 2019






Pe simezele bârlădene - Spații energetice




Arta plastică contemporană românească 


Carmen Poenaru 


Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad 


13 octombrie 2019






Inaugurarea statuii Coșbuc



Agenția de Știri Bune 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


11 octombrie 2019







Sărbătorile Iașului



Iași 


ediția a XXVIII-a, 7 - 15 octombrie 2019






Ion Mincu




Lansare de carte 


Toma T. Socolescu 


Centrul de Cultură Athitecturală, București 


8 octombrie 2019




    Centrul de Cultură Arhitecturală găzduiește lansarea volumului Toma T. Socolescu: 
Ion Mincu, arhitect 1851–1912, realizat de ing. Constantin Ilie și îngrijit de prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu.
    Evenimentul va avea loc marți, 8 octombrie 2019, ora 17:00, cu participarea acad. Răzvan Theodorescu și a prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.