marți, 3 decembrie 2019

Câmpina - Secvențe din realitate...




Simpozion și lansare de carte 


Vila Barbizon, Câmpina 


13 decembrie 2019





Spații fluente - Hărți ale spațiului dunărean (1650 - 1800)




Muzeul de Istorie a Moldovei 


Iași 


29 noiembrie 2019 - 11 februarie 2020






Anul scenografic (1980-1981)




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară











Articol publicat în Gong '82, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.


Istoria la persoana întâi




Lansare de carte 


Librăria Humanitas, Galați 


7 decembrie 2019




   Universitatea Dunărea de Jos Galați - Facultatea de Arte și Librăria Humanitas Galați vă invită sâmbătă, 7 decembrie, ora 16:00, la lansarea audiobook-ului Istoria la persoana întâi.
    Audiobook-ul conține fragmente din memoriile Reginei Maria a României, ale Principesei Ileana, ale lui Constantin Argetoianu și ale lui I. Gh. Duca în lectura studenților Facultății de Arte, specializarea Artele Spectacolului - Actorie.

Vor vorbi:
Conf.univ.dr. și dirijor - Eugen Dan Drăgoi
Lector univ. dr.  și actriță - Ioana Visalon (coordonatoarea proiectului)
Lector univ. dr., actor și regizor - Victor Mihăilescu

Vor interpreta studenții:
Gabriela Bâzgan, Georgiana Răpcianu, Marius Avramescu

Manechine - Expoziție de fotografie




Imortalizând clipa


Musa Faruc








Consemnare publicată în Revista Fotografia, Nr. 144. Noiembrie - decembrie 1981.











Grupaj publicat în Revista Fotografia, Nr. 147. Mai - iunie 1982.
Pe copertă, unul dintre exponate.


Pe simezele ieșene - In memoriam...




Arta plastică contemporană românească 


Dan Hatmanu 


Muzeul de Artă Iași 


5 decembrie 2019





Mozaic etnic în lumea satului




Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine 

de la Dunărea de Jos 


Galați 


4 decembrie 2019 - februarie 2020





De la Moș Gerilă la Moș Crăciun




Muzeul de Artă Arad 


10 decembrie 


2019 - 15 ianuarie 2020





    De la Moș Gerilă la Moș Crăciun, expoziţie cu obiecte specifice sărbătorilor de iarnă, din perioada 1900 – 1980, la Muzeul de Artă a Complexului Muzeal Arad. Sute de obiecte aduc în faţa publicului atmosfera feerică a iernilor de altădată.
    Vernisajul expoziţiei, un cadou pentru cei mici şi cei mari, va avea loc în data de 
10 decembrie 2019, ora 11:00, la Muzeul de Artă Arad, în prezența elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Arad, (prof. Cristina Bibarț, prof. Balint Laura, prof. Roșanu Delia).
Intrarea este liberă pentru copii!
Expoziția va putea fi vizitată până în 15 ianuarie 2020.

Simetria dorințelor




Lansare de carte 


Eshkol Nevo 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


5 decembrie 2019





Pe simezele Capitalei - Salonul Național de Pictură




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Căminul Artei, București 


2 - 14 decembrie 2019





Târgul de Sfântul Nicolae




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


6 -8 decembrie 2918




    Peste 100 de meșteri mari, cei mai pricepuți olari, lingurari, cojocari, cofetari, țesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori... vin din toate zonele țării la Muzeul Național al Țăranului Român, cu lucruri frumoase, numai bune de târguit, pe care le-au meșterit peste an. Sunteți așteptați la Târgul de Sfântul Nicolae, de vineri, 6, până duminică, 8 ale lunii lui Undrea, de la orele 10 de dimineață, până la 6 seara.
    Puteți admira și cumpăra: jucării, nuielușe, măști, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarțe, străchini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genți, alambicuri, blidare, copăițe, sărărițe, pipernițe, găvane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, împletituri din pănuși, oale, scăunașe, ștergare, lăzi de zestre, catrințe, cămăși, fote, clopoței, zurgălăi, dar și turtă dulce, cozonaci, mere, miere, plăcinte, ciocolată de casă, halviță, plante medicinale, țuică, fructe și legume.
    Prețul biletului de intrare la târg: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei
   Organizatorul târgului: Secția Educație muzeală / coordonatori: Oana Constantin și Simona Hobincu.

Evocare Marin Sorescu




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


4 decembrie 2019




    Miercuri, 4 decembrie 2019, de la ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Sala Perpessicius, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un eveniment dedicat memoriei lui Marin Sorescu, de la a cărui plecare spre stele se împlinesc 23 de ani.
    Invitați sunt acad. Eugen Simion, Ion Cocora, Mihai Ispirescu. Lectură artistică: Rodica Mandache și Marius Bodochi. Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul MNLR.
    Marin Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări. A publicat primul său volum, Singur printre poeţi, în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist, cu un profund simţ critic. Sunt foarte cunoscute şi volumele din ciclul La lilieci, un univers poetic pornind de la un cimitir ce poartă acest nume. Ideea i-a venit lui Marin Sorescu în momentul în care acesta se afla cu o bursă în SUA la Universitatea din Iowa când i-a căzut în mână un volum al poetului american, Edgar Lee Masters intitulat Spoonriver, construit în acelaşi mod. Creaţia sa dramaturgică poate fi considerată şi ea ca fiind excepţională: Iona, Paracliserul, Matca, Există nervi, A treia ţeapă, Răceala. Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarmé din Paris, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Veneţia, al Academiei de Arte, Ştiinţă şi Profesii din Florenţa.
    A condus revista literară Ramuri şi a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Craiova. Unul dintre cei mai reprezentativi poeţi contemporani ai lumii, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru literatură, a primit mai multe distincţii în România printre care Premiul Academiei (de două ori), Premiul Uniunii Scriitorilor (de şase ori). În România Marin Sorescu ocupă un loc important în programa şcolară, atât în învăţământul preşcolar, prin cărţile sale pentru copii, cât şi în învăţământul primar şi liceal şi în Facultăţile de Filologie. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate. A murit în anul 1996, la Bucureşti.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Jumătate de secol de la primul pas pe lună




Complexul Muzeal Arad 


11 - 18 decembrie 2019





    Planetariu Mobil vine la Arad, în perioada 11 – 18 decembrie 2019, cu spectacolul Jumătate de secol de la primul pas pe lună.
    Evenimentele se vor desfășura într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri, care va fi plasat în Complexul Muzeal Arad / Muzeul de Științe ale Naturii / Palatul Cultural Arad (Piața George Enescu 1), intrarea dinspre Parcul Copiilor.
    Proiecţiile se vor desfășura între orele 9:00 și 18:00, din oră în oră. Durata unei proiecții este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet este 16 RON.
    Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări la 0740.365.699 sau cu 15 minute înainte de începerea evenimentului, în limita locurilor disponibile.
Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.
Evenimentul este organizat de către Asociaţia Astronomică PLUTO.
Programări la tel. 0740.365.699.
    Au trecut 50 de ani de cand astronautul Neil Armstrong a păşit pentru prima data pe lună. Planetariu mobil vă invită să sărbătorim împreună jumatate de secol de la primul pas pe luna, printr-un spectacol interactiv.
    Reprezentațiile show-ului educațional vor include explicații de la doi povestitori unplugged, care vor interacționa cu publicul, proiecțiile live spectaculoase, mecanica cerească, ştiinţele aerospaţiale şi cucerirea spaţiului cosmic vor încânta publicul.

Religie fără stres




Lansare de carte 


Wilhelm Tauwinkl 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


3 decembrie 2019




    Wilhelm Tauwinkl s-a născut în 1969 la București, unde a urmat studii de teologie, asistență socială și filologie clasică, continuate apoi cu doctoratul în teologie dogmatică la Lugano (Elveția), susținut în 2004. A lucrat ca redactor, asistent social, asistent pastoral și cercetător științific, iar din 2012 este conferențiar universitar la Universitatea din București, Facultatea de Teologie Romano-Catolică. Din 2016 este co-editor, împreună cu Michael Fieger (Chur, Elveția), al revistei Vulgata in Dialogue. A Biblical On-line Review, iar din 2019, director adjunct al Institutului Vulgata, Chur (Elveția). 
     Împreună cu Adrian Muraru (Iași), a început publicarea ediției românești din Biblia Sacra Vulgata, cu traducere și comentarii. A publicat, de asemenea, nu meroase lucrări de specialitate din domeniul teologiei și al filologiei biblice, apărute în cărți și reviste românești și internaționale, precum și 15 traduceri ale unor volume de teologie, filozofie și istorie.

Păsări din Mediaș și împrejurimi




Muzeul Municipal Mediaș 


9 decembrie 2019 - 30 iunie 2020




   Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret propune publicului interesat o nouă expoziție temporară, intitulată Păsări din Mediaș și împrejurimi, deschisă la sediul Muzeului Municipal Mediaș începând cu data de 9 decembrie 2019.
    Prin specimenele naturalizate selectate din colecția Muzeului Municipal Mediaș, se dorește realizarea unei incursiuni în tainele avifaunei medieșene. Cele peste 60 de specii de păsări selectate includ specii comune, dar și păsări rar sau foarte rar întalnite în zona noastră.
Publicul vizitator are ocazia de a admira unele dintre cele mai frumoase păsări sălbatice, precum pescărușul albastru (Alcedo atthis), grangurul (Oriolus oriolus) și prigoria (Merops apiaster).
    Păsările au fost structurate expozițional în funcție de habitatul în care acestea pot fi întalnite.
Expoziția temporară Păsări din Mediaș și împrejurimi va putea fi vizitată la sediul Muzeului Municipal, str. Mihai Viteazu, nr. 46, până în data de 30 iunie 2020.

Pe simezele Capitalei - Luptă




Arta plastică contemporană românească 


Aurel Petrescu 


Cercul Militar Național, București 


2 - 19 decembrie 2019