luni, 12 ianuarie 2015

Ziua Culturii Române




Prezențe românești peste hotare


Palatul Schonbron, Viena, Austria


15 ianuarie 2015




   Cu ocazia Zilei Culturii Române, Ambasada României la Viena şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează în data de 15 ianuarie 2015, de la ora 19.00, un concert susţinut de Vienna Classic Duo. Evenimentul se desfăşoară la Palais Schönborn care găzduieşte Museum of Young Art Vienna şi marchează, totodată, finisajul expoziţiei Add to Address Book a artistei Mirela Trăistaru.
    Vienna Classic Duo este format din Sorana Gâtlan (vioară) şi Petra Pogády (pian), iar repertoriul concertului va cuprinde lucrări din muzica clasică semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin şi Vittorio Monti alături de dansurile populare româneşti compuse de Béla Bartók.
    Sorana Gâtlan s-a născut în 1985 şi a absolvit Liceul de Muzică George Enescu şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Ulterior se stabileşte în Austria, iar în 2011 termină studiile de master la prestigioasa Universitate de Muzică din Viena. Activitatea sa artistică a implicat numeroase proiecte solistice, dar şi de muzică de cameră în diferite ansambluri. A cântat pe scene importante în Austria, Ungaria, Polonia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Suedia şi Japonia. În 2006 a devenit membră a fundaţiei internaţionale Yehudi Menuhin, iar în 2007 a obţinut o importantă bursă de la Fürst Dietrichstein’sche Stiftung.
    Petra Pogady a început studiul pianului la vârsta de 5 ani câştigând de mai multe ori premiul I la concursul de muzică Prima La Musica din Austria. A absolvit studiile muzicale ale Universităţii de Muzică Anton Bruckner de la Linz, ale Universităţii  de Muzică de la Viena şi ale Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de la Paris. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri, printre care amintim Tel Hai Piano Festival - Israel şi International Keyboard Festival - New York. Din 2013 este cofondator şi lector în cadrul International Music Festival & Masterclass de la Marianka, Slovacia.
    Add to Address Book a fost iniţiat de Mirela Trăistaru în urmă cu şapte ani, cerând prietenilor ei artişti să îi doneze lucrări cu dimensiunile de 100x100 cm şi acordul de a interveni plastic peste acestea, cu intenţia de a realiza o singură operă: povestea ei spusă peste poveştile lor. Proiectul reuneşte în prezent lucrări a 89 de artişti contemporani – pictori, sculptori, graficieni, poeţi, fotografi, artişti conceptuali, artişti naivi – din 16 ţări. Este un proiect viu care se reinventează de fiecare dată şi va fi expus anul acesta la Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Intrarea liberă. Vă rugăm să confirmaţi participarea la uawg@rkiwien.at
***Institutul Cultural Roman Viena

Salonul Internaţional de Iarnă Inter-Art




Arta plastica contemporana


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


15 ianuarie 2015






    Fundaţia Inter-Art Aiud si Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud va invita la
Salonul Internaţional de Iarnă Inter-Art
in Cadrul Manifestarii Ceasul de taină al poeziei: Mihai Eminescu

Expun:

Alexandru Avram (Aiud), Ana Pantea (Alba Iulia), Anca Sas (Alba Iulia),
Andrei Bakó (Aiud), Balog Ştefan (Aiud), Balog Zoltán (Aiud),
Georgiana Cozma (Bucuresti), Cristina Buduşan (Aiud),
Daniela Stănoiu (Aiud), Egyed Csaba Attila (Aiud), Elena Cristea (Alba Iulia),
Horhát Kund Lehel (Aiud), Horhát Miklós (Aiud), Ioan Hădărig (Aiud), 
Ioan Victor Cacovean (Aiud), Lörincz Zoltán (Aiud),
Lörincz Zoltán Jr. (Aiud), Marius Docea (Aiud), Mena Zapotoţchi (Aiud),
Mihaela Bakó (Aiud), Mira Marincaş (Cluj Napoca), Natalia Bardi (Aiud),
Robert Lixandru (Cluj Napoca), Rodica Pungea (Aiud), Sandor Albert (Aiud),

Participare Internaţională:

Batmunkh Darmaa (Mongolia)
Clemens Beungkun Sou (Corea De Sud)
Elisabeth Ochsenfeld (Germania)
Fadia El Khatib (Liban)
Gheorghe Ştirbu (Rep. Moldova)
Laxman Aelay (India)
Rungsak Dokbua (Thailanda)
Sahid Kazi (Bangladesh)

Prezintă: Ioan Hădărig
Vernisaj: joi, 15 ianuarie 2015 / Ora 16:00
Locul: Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud

Cenaclul Portretul artistului in tinerete




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


14 ianuarie 2015



Hunedoara in imagini




Lansare de carte


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva


14 ianuarie 2015





C O M U N I C A T

   Miercuri, 14 ianuarie 2015, ora 11.00, în Clădirea Magna Curia - Sala Şemineului, va avea loc lansarea albumului Hunedoara în imagini - Din colecţia Secţiei de Istorie şi Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, autori dr. Adela Herban şi dr. Cristina Ploscă.
    Albumul cuprinde o serie de fotografii aflate în colecţia Secţiei de Istorie şi Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva: fotografii despre natura şi geografia judeţului Hunedoara (Munţii Retezat, Parâng, Pasul Lainici-Surduc, râul şi valea Streiului, Cetatea Devei), clădiri administrative şi funcţionari publici, aspecte din viaţa cotidiană a locuitorilor (gospodării, ocupaţii, port popular, sate, meseriaşi, obiceiuri, petrecerea timpului liber, sport etc.), armata, biserica şi şcoala, industria extractivă, metalurgică şi mica industrie, transporturi şi infrastructură, aspecte agricole şi din mişcarea muncitorească hunedoreană, oraşe, clădiri şi panorame citadine. Viaţa politică a judeţului, valorile sale culturale şi patrimoniale sunt de asemenea prezente în imagini. Fotografiile redau imagini de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea.
    Prin publicarea acestui album, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane doreşte valorificarea unor piese din colecţia Secţiei de Istorie şi Artă, fotografii care relevă imagini ale unor epoci despre care generaţiile postdecembriste nu au cunoştinţă.
***Biroul de Relaţii cu Publicul

Clubul Joia Junimii




Lansare de carte


Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Iasi


15 ianuarie 2015




Afis-Joia-15-ian.-2015

    Editura Junimea şi Societatea Culturală Junimea `90 vă aşteaptă din nou pentru o joie culturală, asa cum v-am obişnuit din aceasta toamna.
    Vă invităm joi, 15 ianuarie 2015, când amintim cu toată fiinţa de Mihai Eminescu, acum la 165 de ani de la naştere şi când ne bucurăm de Ziua Culturii Române, să ne fiţi alături, pentru un eveniment editorial, care se va desfăşura de la ora 16.00, la Sala B. P: Hasdeu a Bibliotecii Centrale Universitare M. Eminescu Iaşi.

Organizatori: 

Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu; Editura Junimea; 
Societatea Culturală Junimea 90; Revista de Cultură Scriptor.

Prezintă: 

Ioana Coşereanu, Simona Modreanu, Viorel Dumitraşcu

Amfitrion: 

Liviu Papuc (preşedintele Societatăţii Culturale Junimea 90)

Predică despre căderea Romei




Lectura bilingva: Jerome Ferrari


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


13 ianuarie 2015





    Jérôme Ferrari, laureat al Premiului Goncourt 2012, vă aşteaptă marți, 13 ianuarie 2015, de la ora 18.30, la Librăria Humanitas Cişmigiu.
    Scriitorul-filosof va prezenta publicului Predică despre căderea Romei şi va citi fragmente din roman, împreună cu actriţa Medeea Marinescu.
    Evenimentul este organizat de Biroul Regional pentru Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei (BECO AUF) şi Editura Trei, în parteneriat cu RFI România,   Ambasada Republicii Libaneze la București şi Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone în România (GADIF).
    Predică despre căderea Romei spune povestea unui tânăr care renunţă la studiile sale de filosofie pentru a deschide un bar în Corsica, sperând să creeze o oază de pace şi fericire. Cu un stil original şi seducător, cartea ne invită să descoperim societatea noastră în contrapunct cu meditaţiile Sfântului Augustin.
***Editura Trei

Un weekend de nota 10 pentru Toni




Initiative de toata lauda


Sala Olimpia, Ploiesti


18 ianuarie 2014





   YouthBank Ploiesti organizeaza, in parteneriat cu CSU Asesoft Ploiesti, evenimentul filantropic Un weekend de nota 10 pentru Toni ce reprezintă un omagiu adus căpitanului echipei ploieștene de baschet, evenimentul marcând zece ani de la trecerea în neființă a simbolului prahovean, jucător și căpitan al CSU Asesoft între 2003 și 2005.

Va asteptam cu mare drag , duminica, 18 ianuarie, ora 17.00 la Sala Olimpia Ploiesti!

Seara de literatura - Eminescu




Biblioteca Judeteana George Cosbuc


Bistrita


15 ianuarie 2015




Atitudini Contemporane




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta UAP, Ploiesti


15 - 28 ianuarie 2014






COMUNICAT DE PRESĂ

    Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala UAP Ploieşti, TRUICART Events şi Dan Tudor Truică – curator general, au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției semnal a Salonului Naţional de Artă Plastică Atitudini Contemporane ediţia a VIII-a 2015 joi, 15 ianuarie 2015, ora 17.00, la Galeria de Artă UAP Ploieşti, piața Victoriei nr. 4, Ploiești.
    Manifestarea recunoscută prin caracterul său itinerant şi solitar reuneşte pe simeze 30 de artişti plastici profesionişti membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 50 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură.
    Sensibilitatea dar şi dramatismul liric al lucrărilor conturează clar viziunile plastice, tendinţele şi năzuinţele participanţilor.
Expoziţia va fi deschisă iubitorilor de artă în perioada 15 – 28 ianuarie 2015.
Evenimentul va fi prezentat de președintele Filialei UAP Ploiești, domnul Marcel Bejgu și de Dan Tudor Truică, curatorul general al manifestării.
    Acestă expoziție este realizată cu sprijinul partenerilor TRUICART Events: Artinfonews, Sepia foto&design, BadPolitics și Asociația Sculptor marinar Laurențiu Macarie.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator general

Cetatea Bistritei - confesiune, limes si punct de comuniune




Universitatea Babes-Boliay - Extensia Universitara Bistrita


Ioan Chirila


14 ianuarie 2014 




***Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud

Podul Mogosoaiei




Lansare de carte


Gheorghe Crutzescu


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


17 ianuarie 2015





    Vă aşteptăm sâmbătă, 17 ianuarie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Silvan Ionescu, Sandra Ecobescu, Alexandru Ofrim, Edmond Niculuşcă şi Serban Marin prilejuită de apariţia ediţiei Humanitas a celebrei cărţi-document Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi de Gheorghe Cruţescu. Seara dedicată "străzii care a întrupat câtva, însăşi viaţa acestui oraş“, a Bucureştiului, va fi moderată de editorul Cătălin Strat.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Fundatia Calea Victoriei şi A.R.C.E.N..
   "După vremuri, i s-a spus într-atâtea feluri vechiului drum: uliţă, pod, cale, parcă ar fi avut nevoie de nume sau poreclă, el, starostele străzilor, care de două veacuri săpâneşte oraşul! (...) E o cafenea şi un salon, o plimbare publică şi o piaţă de flori, o tribună şi un galantar. E vie ca praful de puşcă. O vorbă şoptită la Capşa e auzită într-o clipă la Capul Podului. (...) E bizantină şi apuseană, trândavă şi vioaie, zâmbitoare şi posomorâtă, dornică de schimbări şi înfiptă în trecut. (...) De-a lungul ei, fără orânduială, aproape fără rost, se înşiră palate şi magherniţe, case de ţară şi zgârie-nori, curţi şi grădini, morminte şi biserici. Nu-i stradă pe lume mai chinuită, mai muncită, mai mişcătoare în silinţele ei de a face din atâtea contraste puţintică armonie. Şi poate nu-i stradă care să închege în atare măsură gândurile unui popor. Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru.“
    Aşa vedea un diplomat român din şcoala cea veche, în 1943, Calea Victoriei, axa sentimentală a Bucureştilor, într-o carte-bijuterie care nu şi-a pierdut niciodată strălucirea. Orfevrierul, Gheorghe Crutzescu, care nu iubea calpuzanlâcurile, a scotocit prin ziare îngălbenite şi duioase amintiri de familie şi a ales s-o facă din aur cel bun şi din pietre veritabile. Simţea că, astfel, cartea sa va dobândi cel mult o patină, dar tocmai patina aceasta, care o face şi mai valoroasă, e preţuită de colecţionari.

Galceava cu juristul din mine




Lansare de carte


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


15 ianuarie 2015




    Joi, 15 ianuarie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda evenimentului Florentin Ţuca în dialog cu Andrei Pleşu prilejuit de apariţia volumului Gâlceava cu juristul din mine de Florentin Ţuca. Dialogul va fi moderat de Vlad Russo. 
   "În lumea românească de azi, cuvântul unui jurist e mai mult decât bine-venit. Nu al unui jurist care vorbeşte strict despre legi şi nelegiuiri, despre drept şi dreptate, ci al unui jurist care ştie să iasă din «specialitate» (fără să o abandoneze) şi care e dispus să ducă dezbaterea despre justiţie în largul lumii, dincolo de coduri geometrice şi de prescripţii nemiloase. Florentin Ţuca e, neîndoielnic, un «expert», dar e un expert atent la spectacolul multicolor din afara expertizei sale, un om lacom de realitate, reactiv, deschis, necomplezent şi ingenios. Scrie cu dexteritate, cu umor şi, uneori, cu un incomod sarcasm. Tematica volumului de faţă depăşeşte inventarul previzibil al comentariului «tehnic». E vorba despre politică şi tenis, despre război şi despre carierismele facile, despre schimonosirea barbară a limbii şi despre isteria digitalizării, despre presă, Constituţie, religie şi cărţi. Tot ceea ce ni se oferă ne priveşte." (Andrei PLEŞU)

Cand poetii nu tac




Amelia Stanescu


Piano Bar, Constanta


16 ianuarie 2015



Ziua Culturii Nationale




Muzica si poezie: Eminesciana


Scoala Populara de Arte Tudor Jarda, Cluj-Napoca


15 ianuarie 2015





***Fabrica De Cultura Cluj

Dor de Eminescu




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


15 ianuarie 2015




    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Uniunea Naţională a Femeilor din România vă invită joi, 15 ianuarie 2015, ora 14.00, la programul de muzică şi poezie Dor de Eminescu, un omagiu adus poetului naţional la împlinirea a 165 de ani de la naşterea acestuia.
   Evenimentul marchează şi o zi importantă pentru poporul român - Ziua Culturii Naţionale.
   Vor participa personalităţi ale vieţii culturale şi artistice – maestrul Gheorghe Zamfir, scriitorii Mihaela Albu şi M. Voican Ghioroiu, actorii Cristina Deleanu , Tamara Creţulescu, Eugen Cristea, Nicolae Alexandru Mihai, soprana Rodica Anghelescu, muzicienii Adrian Drăgoescu, Andrei Theodoru, Tudor Niculescu Mizil, Cornelia Tihon şi elevul Mario Dumitraşcu.
    Evenimentul se va desfăşura la Sala V. I. Popa din incinta Muzeului Satului, Şos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, Bucureşti.

Seara Mo Yan




Libraria Humanitas


Cismigiu, Bucuresti


14 ianuarie 2015





     Miercuri, 14 ianuarie, ora 19.00, vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) alături de Luminiţa Bălan, coordonatorul Institutului Confucius al Universităţii din Bucureşti, Florentina Vişan, profesor universitar şi seful catedrei de Limbi orientale din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, Elisabeta Lăsconi, critic literar şi Ana-Maria Caia, jurnalist cultural, pentru o seară dedicată scriitorului chinez Mo Yan, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2012 şi romanului Ţara Vinului recent apărut la editura Humanitas Fiction în colecţia Raftul Denisei. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Serie de autor




Gheorghe Craciun


Libraria Carturesti, Bucuresti


16 ianuarie 2015




    Vineri, 16 ianuarie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (ceainărie) din Bucureşti, va avea loc lansarea Seriei de autor Gheorghe Crăciun, un nou proiect editorial Cartea Românească, dedicat unuia dintre cei mai importanți scriitori români contemporani.
     Seria debutează cu volumele Acte originale/Copii legalizate (variațiuni pe o temă în contralumină) și Mecanica fluidului. Copertele celor două volume sînt ilustrate cu desenele originale ale autorului.
Invitați:

Carmen Mușat, Luminița Corneanu, Mircea Martin,
 Florin Iaru, Bogdan Ghiu

Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu

    Cu acest prilej va avea loc și vernisajul expoziției 15 desene originale semnate de Gheorghe Crăciun, expoziție ce va putea fi vizitată în perioada perioada 16 – 31 ianuarie 2015.
***Editura Polirom

Eminesciana




Muzeul Brailei Carol I


15 ianuarie 2015



    Muzeul Brăilei Carol I vă invită joi, 15 ianuarie 2015, ora 11.00, la sediul din Piaţa Traian, nr. 3, la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu şi Zilei Culturii Naţionale.

Organizatori: 

Muzeul Brăilei Carol I, Muzeul Literaturii Române Iaşi şi
Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Brăila.

Program:

- Vernisajul expoziţiei Ediţii Eminescu a Muzeului LiteraturiiRomâne Iaşi. 
Prezintă: Anca Maria Buzea;


- Prezentare de carte: Mite Kremnitz – Amintiri fugare despre Mihai Eminescu, 
Editura Muzeelor Literare Iaşi şi Jurnalul Junimii, 
Editura Istros a Muzeului Brăilei Carol I. Prezintă: conf. univ. dr. Zamfir Bălan;


- Premierea câștigătorilor Concursului Naţional de Creaţie
Literară şi Reviste Şcolare Mihai Eminescu, ediţia a XVIII-a, 
organizat
de Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Brăila.
Moderatorul evenimentului: prof. univ. dr. Ionel Cândea.