luni, 17 iunie 2013


Centrul Cultural Dunarea de Jos


Spectacolul 101 Bucurii pentru parinti si copii


Casa de Cultura a Studentilor, Galati


18 iunie 2013







Succese romanesti peste hotare


Teatrul National Radiofonic al 

Societatii Romane de Radiodifuziune


Festivalul International de Radio


New York, S.U.A.


17 iunie 2013






Photo: Spectacolul „Suzana” medaliat cu Bronz la Festivalul Internaţional de Radio de la New York

 Luni, 17 iunie 2013, la Manhattan Penthouse în New York, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Festivalului Internaţional de Radio de la New York. 
Producţia Teatrului Naţional Radiofonic al Societăţii Române de Radiodifuziune, „Suzana”, scenariu de Ilinca Stihi după o idee de Werner Herzog, regia artistică, Ilinca Stihi, a fost distins cu Medalia de Bronz.
Tot în 2013, spectacolul ”Suzana” a obţinut premiul UNITER pentru cea mai bună producţie de teatru radiofonic a anului şi locul al-III-lea la Festivalul Internaţional Prix Marulic din Croaţia.
http://main.radioromaniacultural.ro/spectacolul_suzana_medaliat_cu_bronz_la_festivalul_international_de_radio_de_la_new_york-7563
  Luni, 17 iunie 2013, la Manhattan Penthouse în New York, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Festivalului Internaţional de Radio de la New York. 
  Producţia Teatrului Naţional Radiofonic al Societăţii Române de Radiodifuziune, Suzana, scenariu de Ilinca Stihi după o idee de Werner Herzog, regia artistică, Ilinca Stihi, a fost distins cu Medalia de Bronz.
  Doamna Simona Miculescu, Ambasador la Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite a avut amabilitatea să reprezinte Radio România la această prestigioasă manifestare.
  Tot în 2013, spectacolul Suzana a obţinut premiul UNITER pentru cea mai bună producţie de teatru radiofonic a anului şi locul al-III-lea la Festivalul Internaţional Prix Marulic din Croaţia. 
  Festivalul Internaţional de Radio de la New York, ediţia 2013, şi-a anunţat câştigătorii. Din producţiile celor 35 de ţări concurente, la secţiunea Teatru radiofonic, juriul internaţional alcătuit din 20 de personalităţi în domeniu, a reţinut pentru ultima rundă de jurizare, opt titluri produse de: Germania (1), Hong Kong (1), Irlanda (2), Mexic (1), Marea Britanie (2) şi România (1).
  Spectacolul radiofonic dezvoltă într-o formulă neconvenţională universul interior al unui personaj respins de societate. Un puşcăriaş este eliberat. Afară, lumea parcă a amuţit. Drumul pustiu pare să ducă spre oraş. Spre viaţă. Spre iniţierea unui nou parcurs. Puşcăriaşul porneşte la drum însoţit de femeia lui imaginară, Suzana, o fată din revistele deocheate care, în fotografia de deasupra patului, i-a mângâiat anii de detenţie. Treptat, Suzana capătă personalitate, viaţă, şi devine ghidul său într-un drum al amintirilor şi proiecţiilor imaginare. Un drum al nopţii continuat de versurile poetului german Novalis, pe care Suzana insăşi le descoperă cu interes. Un drum către sine luminat şi detaliat de fragmente din romanul neterminat al lui Novalis, Heinrich von Ofterdingen. Până la urmă un drum care se nesfârşeşte în moarte.
  Andi Vasluianu, intepretul principal, realizează o performanţă actoricească trecând de la discursul angajat politic, la cuvântul poetic suspendat între vis şi realitate cu viteza unei tăieturi de montaj. Alături de el, Mădălina Giţescu în rolul Suzanei, Tania Popa, Orodel Olaru, Ioana Sihota şi ceilalţi gravitează natural în spaţiul intim propus de piesă. Lumea lui Novalis este amintită prin citatele în germană rostite de Axel Moustache şi Roxana Lepedat şi se întrepătrunde subtil cu atmosfera intensă a filmelor lui Werner Herzog. Ţesătura sonoră realizată de Mihnea Chelaru, sound design şi Mădălin Cristescu, regia muzicală, împlinesc şi continuă un spectacol după structura specifică a unei cochilii în spirală. Regia de studio este realizată de Milica Creiniceanu.
***radioromaniacultural.to via Maria Rrc.

Lansarea revistei Romania in Contact


Diaspora romana


Crown Moran Hotel, Londra, Marea Britanie


25 iunie 2013


Associazione delle Donne Romene in Italia - A.D.R.I. Onlus - partner REVISTA ROMANIA IN CONTACT
" (...) Comunitati din Italia, Spania, Marea Britanie, Elvetia, Franta, Germania si din toate colturile lumii unde romanii traiesc in comunitati numeroase vor scoate in lumina reflectoarelor povestile de succes, reusitele de tot felul, nelamuririle si trairile de imigrant!  Toti vor fi in conexiune indiferent de distantele care ii despart, intrucat contactul informational este cel care primeaza!
Data de 25 iunie 2013 reprezintă punctul in care ROMANIA IN CONTACT vede lumina tiparului in Marea Britanie si trece la etapa urmatoare, alaturandu-se astfel revistelor de elita din inteaga lume." Citeste mai mult: http://romaniaintheworld.wordpress.com/

   In urma cu trei ani a fost lansat pe piata media din diaspora pilotul publicatiei bilingve ROMANIA IN CONTACT. Dupa o strategie de comunicare si de brand desfasurate pe toata aceasta perioada, revista vede lumina tiparului pe plan international. Evenimentul este celebrat printr-o receptie care va avea loc pe data de 25 iunie 2013 la Londra in cadrul Crown Moran Hotel, Sala Bentley.
  Profil general, ”panorama” familiei romanesti in diaspora, publicatia bianuala care cuprinde 120 de pagini, descrie pe larg fenomenul imigratiei si al integrarii la nivel global, promovand valorile culturale, traditiile, oamenii de elita si actiunile lor in cele mai diverse domenii.
  Romanii din strainatate sunt o reala resursa pentru tara. Prezenta lor peste hotare reprezinta cartea de vizita a intregului popor. O cunoastere mai aprofundata si o mediatizare corespunzatoare vor duce la un mers coerent si eficient privind relatiile de colaborare pe toate planurile cu tarile gazda.
  Construirea imaginii unei tari este un proces important care se realizeaza in timp, prin resurse culturale, energie si implicare individuala. Conceptul ROMANIA IN CONTACT lanseaza indirect invitatia romanilor la a se cunoaste intre ei, de a colabora mai strans si de a intelege demersul prin care fiecare persoana este tara din care provine.
   Comunitati din Italia, Spania, Marea Britanie, Elvetia, Franta, Germania si din toate colturile lumii unde romanii traiesc in comunitati numeroase vor scoate in lumina reflectoarelor povestile de succes, reusitele de tot felul, nelamuririle si trairile de imigrant!  Toti vor fi in conexiune indiferent de distantele care ii despart, intrucat contactul informational este cel care primeaza !
  Publicatia are avantajul de a se adresa unui public mixt, care are posibilitatea sa cunoasca Romania si romanii asa cum nu au mai fost prezentati niciodata.
  Lansarea conceptului-pilot s-a facut pe data de 15 aprilie 2010 la Bucuresti, bucurandu-se de alte doua prezentari la Milano in luna iunie 2010 si Londra in decembrie 2011. 
  Data de 25 iunie 2013 reprezintă punctul in care ROMANIA IN CONTACT vede lumina tiparului in Marea Britanie si trece la etapa urmatoare, alaturandu-se astfel revistelor de elita din inteaga lume.

Numarul 2 al revistei va aparea in luna noiembrie 2013.

***romaniaintheworld.wordpress.com

Ritmuri. Structuri. Mistere. Experimente. Afective,




Arta plastica contemporana romaneasca


Mariea Boz, Lacramioara Boz, Demetriad Balanescu, 

Ofelia Hutul, Raluca Hreniuc


Muzeul Judetean Stefan cel Mare, Vaslui


15 iunie - 20 iulie 2013





  Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean Ștefan Cel Mare din Vaslui organizează în perioada 15 iunie - 20 iulie 2013 expoziția de arte vizuale Ritmuri. Structuri. Mistere. Experimente. Afective.
  Evenimentul expozițional este găzduit de Muzeul Județean Ștefan Cel Mare din Vaslui, în sala Arta și este dedicat poetului național Mihai Eminescu.

  Mari iubitori ai operei eminesciene, artiștii expozanți: Mariea Boz, Lăcrămioara Boz, Demetriad Bălănescu, Ofelia Huțul și Raluca Hreniuc, ilustrează nu atât opera cât trăirile, sentimentele și emoțiile poetului simțite în fața frumuseților naturii în general sau în fața unor elemente particulare și spectaculoase.
  Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 18 iunie de la ora 17.00 .
  Prezintă: critic, lector univ. dr. Emanuela Ilie, directorul Muzeului Județean Ștefan Cel Mare din Vaslui, dr. Laurențiu Chiriac și muzeograful Marian Antoniu.


  Pictorița Mariea Boz ne propune Ritmuri zugrăvite în culori stranii și complexe care țin de o dublă polaritate, prelungind parcă viața reală în forme punctate: “În compozițiile de factură modernă – ne spune ea, procesez teme plastice, le metamorfozez căutând noi maniere de a transmite mesaje publicului meu. Acum mă preocupă Ritmurile în duct continuu exprimând mișcări unduioase sau expresiv-puternice, adevarate linii de forță care ne transmit, atunci când le vizualizam, putere și ideea de tinerețe activă.
  Tinerețea lumii îmi apare drept tinerețea veșnică făgăduită aleșilor care răzbat din ritmurile de formă, de culoare, de dinamică, cu o puternică forță de regenerare asemănătoare cu transformările primăverii ca atunci când Persefona apare pe pământ odată cu primele încolțiri de pe câmpii.”

PR & coordonator promovare mass-media Carmen Sirbu — at Consiliul Judetean Vaslui .




  Tainicele Mistere sunt semnate de Demetriad Bălănescu care ne destăinuie: “Sedus de enigme echivoce și complicate, transpun în alegorii întunecate fascinația mea pentru realități numai de mine aflate și-mi dezvăluie slăbiciunile pentru forme nedeslușite, interpretabile, eliberându-mă astfel de propriile mele fantasme. 


  Compozițiile mele sunt jocuri artistice ale forțelor și energiilor proprii care eliberează spre privitori puteri magice, de renaștere.”





  Experimentele Ofeliei Huțul dominate de un albastru fascinant sunt deslușite de artist astfel: "Experimentele artistice din viața mea de plastician se succed cu rapiditate. Exercițiile de culoare aduc picturii mele refaceri importante care țin de cromatică, transformări care se definesc drept principale în înnoirea artei mele. Pe de altă parte, semnele și simbolurile din compoziții îmi exprimă interioritatea oarecum neliniștită. 



   Nevoia permanentă de echilibru și armonie care mă definesc o regăsesc mulți privitori ai lucrărilor mele, în puritatea și strălucirea pânzelor din urmă. Gama și tonurile de albastru, dominante, nu întâlnesc nici un obstacol ci se rătăcesc în nemărginire. Mișcările, sunetele și formele dispar în alternante azurii, exprimând spiritualitate și puritate așa cum afli în cristal, în diamante sau în lacrimă. 


  Gândirea conștientă lasă puțin câte puțin loc celei inconștiente, tot așa cum lumina zilei devine pe nesimțite lumina albastră a nopții. Contracții și contraste diferite îmi ritmează viața în mod straniu, pentru care am găsit terapie în albastru. Un albastru special care îmi crează o impresie de odihnă terestră și de mulțumire profundă, de o gravitate solemnă. 


Vă invit să simțim impreună consonanța dintre Adevăr, Moarte și Zei, guvernată de tonuri sacralizate, percepute ca fiind spațiile Câmpiilor Elizee și să ne bucurăm totodată de câteva reprezentări care ne oferă o eliberare din realul imediat.”







   Sculptorița Raluca Hreniuc ni se confesează astfel: “Expoziția Afective mi-a fost inspirată de zeița dragostei a lui Fidias sau poate de zeitatea indiană a materiei filosofale. 




   Nimfele, neriedele, simboluri ale perfecțiunii sexului slab, ale fecundității și fertilității, în care devin desigur muze, în dorința de a da volumetrie frumuseții feminine. Simboluri ale acelor sentimente, ale maternității, ele au și valoare mitică, impriul lor fiind nesfârșit.



  Afrodita ivită din spuma mării șovaie parcă între Hefaistos și Ares, nehotărâtă ca orice femeie… dar celelalte modele ale mele lasă impresia unor mișcări molcome ca ale felinelor și ascund ceea ce este făcut pentru a fi văzut dar arată ceea ce este făcut pentru a fi tainuit.



Siluetele cioplite de mine în lemn își deconspiră caracterele și atitudinile. Ele sunt gândite pentru a decora ambientul avizaților, fiind preferate și de public pentru a le face lucuințele mai agreabile”.

Omagiere Mihai Eminescu




Prezențe românești peste hotare


Institutul Cultural Român


Librăria Europa Nova, Bruxelles, Belgia


18 iunie 2013



Anul acesta se împlinesc 124 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului MIHAI EMINESCU.

  ICR BRXULLES aduce un cuvenit omagiu poetului naţional şi organizează o seara literară de excepţie cu doi distinşi invitaţi: actorul ILIE GHEORGHE, cunoscut publicului belgian pentru rolul memorabil al personajului Faust, în producţia Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, regia Silviu Purcărete şi poetul VASILE IGNA, invitatul celei de a zecea ediţii a Festivalului şi târgului francofon de poezie de la Namur.
  Seara poetica, dedicată personalităţii şi operei lui Mihai Eminescu, va cuprinde un recital din lirica eminesciană şi o expoziţie de carte, la care vor participa studenţii înscrişi la cursurile de limba română organizate de ICR Bruxelles. Actorul Ilie Gheorghe va recita din lirica eminesciană, iar poetul Vasile Igna va completa seara literară cu propriile creaţii. 


Discursuri parlamentare (1919-1923)




Fundatia Calea Victoriei


Lansare de carte


N. Iorga


Hanul lui Manuc, Bucuresti


27 iunie 2013





  Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 27 iunie, ora 19:00, la Hanul lui Manuc, la lansarea vol. II Discursuri parlamentare (1919-1923) de Nicolae Iorga, editie prof. Georgeta Filitti.
  Vor lua cuvintul prof. Valeriu Rapeanu, prof. Constantin Stere si prof. Georgeta Filitti.
  “Discursurile lui Nicolae Iorga din aceasa perioada sunt interesante pentru noi toti, avand in vedere faptul ca printre temele centrale se afla elaborarea Consitutiei si procesul de integrare a provinciilor istorice intr-un tot unitar ce formeaza România Mare.
   Iorga este extrem de prezent in Parlamentul României, dovedindu-se un om politic avizat si, foarte important, studiind cu mare atentie proiectele de legi in asa fel incat sa vindece statul roman de o boala cronica – modificarea permanenta a legislatiei.
   Paleta interventiilor lui in Parlament priveste textul Constitutiei si deopotriva organizarea bisericii, dotarea culturii, precum si sisteme de impozitare eficiente." - G. Filitti.

Universul Culorilor



Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Judetean de Istorie, Ramnicu Valcea


18 iunie 2013



Zilele Aletheia 2013


Intalnirile de la Casa Cartii N. Steinhardt


Bistrita


17 - 18, 20 iunie 2013






Program

Luni 17 iunie 2013, ora 17:00

Lansări de carte:

    Ioan Groșan despre Cartea de iarnă de Ion Mureșan
    Alexandru Uiuiu despre Fiindu-ți aproape de Constantin Rîpă
    Ștefan Manasia și Dan Coman despre Liber de causis de Florin Partene
    Nicolae Bosbiciu despre Capriciul [25] de Daniel Sidor
    George Țâra despre Douăzeci de Cornel Cotuțiu
    Cosmin Perța despre Proximități și mărturisiri de Ioan Pintea
    George Țâra și Ana Dragu despre Viața era frumoasă de Pavel Târnovan.

Marți 18 iunie 2013

ora 16:30

Clasa a III-a de la Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița
Lansare de carte: Copilăria – vers, creație, zâmbet și culoare (Editura Aletheia, Bistrița).
Prezintă: Cristina Catalano și Adina Pitea Crișan.

ora 18:30

Lansări de carte:

    Eugen Suciu – Motanul
    Pavel Șușara - Sissi
    Adrian Alui Gheorghe - Omul Giruetă
    Gheorghe Volceanov - William Shakespeare – Opere VI și Caietele Shakespeare
    Ioan Es. Pop – Căderea-n sus a corpurilor
    Aurel Dumitrașcu - O mie și unu de picioare verzi antologie de Adrian Alui Gheorghe.

Prezintă: Cosmin Perța, Ioan Cristescu, Gavril Țărmure.

Joi 20 iunie 2013, ora 17:00

Profetul de la Duba de Virgil Rațiu
Prezintă: Oliv Mircea, Aurel Ștefanachi, George Țâra.

Grota și literele de George Vulturescu
Prezintă: Andrei Moldovan și George Vasile Dâncu.

Olimpiu Nușfelean prezintă revista Mișcarea Literară.

Parteneri:

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
Editura Charmides Bistrița
Editura Tracus Arte București
Editura TipoMoldova Iași.



Avion, cu motor, ia-ma si pe mine-n zbor


Du-ma-n Cipru repejor !






   Sunt o persoana care, de la un timp, are ocazia sa calatoreasca cu avionul destul de des; de una-doua ori pe ani. Curse de regula transoceanice dar si continentale. Asa ca va pot relata o multime de istorisiri despre fiecare zbor, unele hazlii altele mai stresante. Caci fie vorba intre noi, exista un stres real cu fiecare astfel de ocazie.


   Gasesc bilet sau nu in perioada dorita si mai ales cu ce pret ? Cu cate bajage pot calatori, de care dimensiuni si in ce greutate ? Pot sta la geam sau catre culoarul exterior (asa cum doresc eu ca sa-mi intind picioarele) ? De cele mai multe ori, din comoditate sau nestiinta, lasam ca toate aceste intrebari sa-si afle raspunsul la ghiseul aeroportului, cu 2-3 ore inainte de imbarcare. Cu mai multe sau mai putine strangeri de inima si nervi la stomac. Sunt solutii pentru evitarea acestor neajunsuri ? Cu siguranta da ! Si una dintre ele ne este oferita de Paravion.ro

Paravion

   Aici puteti gasi cam tot ce va intereseaza in materie de curse aeriene. Poti sa-ti rezervi biletele de avion dorite si chiar folosi optiunea biletelor celor mai ieftine. Afli in ce hoteluri te poti caza la destinatie in functie de gust si de...buzunar. Esti informat despre promotii atat la biletele de avion cat si la cazarea de la hoteluri. Si nu doar atat,  Paravion.ro, iti ofera date despre numeroase oferte de turism (Litoral Romania, City Break sau Programul Seniori). Chiar si un blog are acest site ceea ce, nu-i asa, ne unge la inima pe cei din blogosfera.
   Cel mai important capitol il constituie, dupa gasirea unui bilet de avion conform preferintelor noastre, cel de Check-In Online (il gasiti la rubrica "zboruri"). 
   De ce este important sa apelezi la check-in online ? Iata doar cateva dintre motive:
  • Economisesti timp. In loc sa petreci minute bune in plus la aeroport, la ghiseul de imbarcare,   poti folosi acest timp in cu totul alte scopuri, in primul rand in interesul tau. 
  • Este mult mai confortabil; decat sa stai in picioare, la o un rand de mai multe persoane ( la fel de nerabdatoare ca si tine), poti sta confortabil acasa, intr-un fotoliu...Nu iti trebuie decat un computer si o conectare la retea.
  • Iti poti alege singur locul in avion. Lucru extrem de important, din varii motive. Unii prefera sa stea la geam. Pot admira "peisajul" si-si pot sprijini capul in timpul zborului mai lesne. Altii, ca mine, prefera sa stea la "exterior". Poti alege sa-ti iei loc spre coada avionului, la mijloc sau mai aproape de usa de coborare. Aici va pot da exemplul personal; am avut un zbor de peste Ocean cu escala in Germania. Diferenta dintre cele 2 curse era foarte mica si riscam sa pierd legatura spre casa. Am facut check-in online prin care mi-am ales locul dorit astfel incat am putut cobori printre primii si ajunge, cu succes, la imbarcarea in cursa dorita. Alergand un pic dar cu folos...
  • Ca observatie: fiecare companie aeriana are regulile ei. De regula poti face check-in online cu 24 ore inainte de plecare. Pot fi si 36 de ore...Este bine sa intrati pe site-ul companiei la care ati apelat sa verificati acest aspect.

    Ajuns aici ar trebui sa dau cateva explicatii cititorilor mei intrigati, probabil, de titlul postarii ("o fi luat-o razna, saracu !" si-or fi soptit unii dintre ei in barba). Randurile de fata sunt doar un raspuns la o provocare blogal initiative avand drept miza un city break in Cipru. Si daca as fi intrebat cu cine as face echipa as raspunde Istvan Bertalan. Pentru ca l-as cunoaste cu aceasta ocazie si poate m-ar invata cum sa-mi fac propriul blog mai atractiv si dinamic.

Conferințele Mircea Vulcănescu




Muzeul Național al Țăranului Român


Din temnițe spre sinaxare


București


25 iunie 2013





  Duminică, 16 iunie 2013, la orele 22.40, a trecut la Domnul Părintele Justin Pârvu, un mare mărturisitor al temniţelor comuniste.

  Întrucât o parte dintre invitaţii care vor vorbi la conferinţa Din temniţe spre sinaxare, vor participa joi, 20 iunie, la slujba de înmormântare de la Mănăstirea Petru Vodă, conferinţa va fi reprogramată pentru marţi, 25 iunie 2013, cu începere de la ora 18.00, în Studioul Horia Bernea a Muzeului Natíonal al Ţăranului Român.


Vor vorbi:

Demostene Andronescu – fost deținut politic, poet;
Danion Vasile – teolog, scriitor;
Ciprian Voicilă – sociolog.

Moderator: dr. Mihai Gheorghiu.

  "Toți aceștia care au pătimit în închisori au fost mielul de jertfă pentru iertarea păcatelor poporului român. Ei au fost aruncați în gura celor fără de Dumnezeu, ca să ispășească păcatele noastre, ale tuturor. Ei s-au jertfit pentru noi. Și chiar dacă acuma se pune problema ca să fie trecuți în rândul sfinților, ei nu trebuie să fie trecuți în rândul sfinților. Ei sunt sfinți, prin sacrificiul lor”. (ÎPS. Arhiepiscop Justinian Chira)

Festivalul Cașcavalului



Comuna Brăduleț


ediția a II-a, 21 - 23 iunie 2013




Trei zile de gastronomie autentica, traditie si sarbatoare - Festivalul Cascavalului de Bradulet


Ce oferă Festivalul Cașcavalului de Brăduleț oaspeților săi ?

  Trei zile de evadare într-una dintre cele mai frumoase zone ale Văii de Nord a Argeșului, pe Valea Vâlsanului, acolo unde natura fabuloasă se întâlnește cu farmecul tradițiilor și cu valoarea obiectivelor istorice. În inima acestei oferte turistice se află Festivalul și vedeta sa principală: Cașcavalul de Brăduleț.


Vineri, 21 iunie – Festivalul debutează în inima comunei

  Vineri, în inima comunei, în satul Brăduleţ, debutează cea de-a doua ediţie a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ, o manifestare unică, emblematică pentru zona Văii Vâlsanului, un punct de reper în calendarul evenimentelor de tradiţie ale Argeşului. Prima zi a Festivalului se organizează în intervalul orar 15:00-22:00. 
  Bunătățile gastronomice specifice, în frunte cu renumitul cașcaval, vor reprezenta o permanentă invitație la o desfătare culinară cu produse proaspete și o incursiune expozițională în procesul meticulos, moștenit din străbuni, al preparării acestor delicii autentice românești. 
  Atelierele meșteșugarilor locali se deschid publicului dornic să redescopere frumusețea vechilor îndeletniciri, păstrate cu sfințenie de oamenii locului. 
  Ansambluri folclorice din județul Argeș și din patrimoniul cultural al localității vor întreține permanent atmosfera de sărbătoare, seara fiind încheiată de recitalul extraordinar al celebrului interpret Petrică Mâţu Stoian şi de un spectaculos foc de artificii.

Ce pot vizita turiștii în satul Brăduleț ?

  Ați atins vreodată un monument al naturii ? O puteți face în satul Brăduleț, acolo unde – în imediata vecinătate a locului de desfasurarea  festivalului – se află un astfel de monument, un nuc care are peste 350 de ani. Martor al istoriei, al spiritualității, al vremurilor trecute, protector al comunității pentru vremurile viitoare.
  Biserica Sfinții Trei Ierarhi - centrul spiritual al satului Brăduleț, ridicată pe ruinele unui edificiu religios construit de Constantin Brătianu, în vremurile în care numele familiei sale era unul și același cu numele localității. Actualul locaș uimește prin pictura interioară cu elemente deosebite, zugrăvite în culori vibrante, una dintre scene marcând vizitatorii și drept-credincioșii chiar de la intrare, așa cum este scena Judecăţii, asemănătoare celei de la Voroneţ.
   În curtea Bisericii se află unul dintre monumentele istorice ale Argeșului, o cruce de piatră datând din secolul al XVII-lea, ridicată acum sute de ani în apropierea movilei pe care stătea biserica Brătienilor.

Sâmbătă, 22 iunie - Satul Galeș devine leagănul Festivalului

  Galeș devine centrul evenimentului în ziua de sâmbătă, începând cu ora 12:00 până la ora 22:00.    
  Încărcat de istorie, vatră de tradiții, sat născut acum 500 de ani din  dorința ardelenilor de a trăi liberi, prin trecerea peste munți a oamenilor din Mărginimea Sibiului, satul Galeș intră în sărbătoare. 
   Miracole în lemn, icoane, troițe, piese de mobilier și instrumente muzicale specifice ies zi de zi, de generații, din mâinile meșterilor locali și sunt transmise mai departe copiilor, care le studiază în școală pentru a păstra nemuritoare îndeletnicirile specifice comunității. La festival, miracolele artei și tradiției pot fi descoperite pe viu, în atelierele create special pentru oaspeții evenimentului, ateliere în care nu doar sculptarea lemnului, ci şi multe alte daruri ale generațiilor trecute vor fi împărțite cu oaspeții așteptați cu drag. 
  Producătorii din Galeș sunt pe cât de numeroși, pe atât de mândri, iar – pentru Festival – oferta deliciilor va depăși oricare dintre așteptările iubitorilor de gastronomie tradițională.  Cașcavalul de Brăduleț își justifică celebritatea în standurile și pe mesele expozanților, iar brânza de burduf lângă ceaunul de mămăligă completează o propunere de evadare din urban adresată pentru ziua de sâmbătă tuturor argeșenilor și nu numai.
  Galeşul primeşte vizita reprezentanţilor localităţii elveţiene Onex, cu care comuna Brăduleţ este înfrăţită de peste 20 de ani, şi a  "fraţilor” de peste munţi, din localitatea sibiană Siliştea, unde găleşenii îşi au originile. De asemenea, sâmbătă, la Galeș, și-au anunțat prezența – pentru degustare și voie bună – reprezentanții autorităților publice județene și alți numeroși oaspeți. 
  Scena festivalului permite, prin prezenţa numeroaselor ansambluri folclorice județene și locale cu renume național, în frunte cu Orchestra Doina Argeșului și Ansamblul Dorul, transformarea evenimentului turistic într-o adevărată sărbătoare. Găleşenii şi oaspeţii comunei se vor putea delecta în finalul spectacolului cu recitalul îndrăgitei interprete argeşene Emilia Ghinescu şi cu foc de artificii.

Ce pot vizita turiștii în satul Galeș ?

  Muzeul Etnografic al Satului. Un reper pentru zestrea etnografică a județului, protectorul valorilor tradiționale și istorice locale, obiectiv turistic în care vizitatorii pot descoperi de la farmecul odăilor țărănești de altădată la curățenia bucătăriei tradiționale, de la frumusețea costumelor populare la pitorescul îndeletnicirilor tradiționale femeiești și bărbătești, de la istoria satului la palmaresul artiștilor săi.
  Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, inima spiritualității din Galeș, cu muzeul ei organizat prin reasamblarea celei mai vechi case din sat, locul în care anual prinde viață un obicei unic în Argeș și anume Masa Împăcării, obicei în cadrul căruia toată suflarea satului și toți fiii plecați de acasă se reunesc de Paști și sărbătoresc împreună marea sărbătoare, lăsând la o parte toate supărările și regăsindu-și de fiecare dată originea de care găleșenii sunt cei mai mândri.

Duminică, 23 iunie – Brădetul vă invită la caşcaval

  De la ora 12:00 la ora 21:30, satul Brădet îi invită pe oaspeți la petrecere. Evadarea de weekend echivalează cu cel mai important eveniment turistic și de tradiție al acestei veri – Festivalul Cașcavalului de Brăduleț. 
  Atelierele meșteșugărești vor dezvălui artă și tradiție, de la țesutul la război și cusutul costumelor populare, la pictură de icoane și ouă încondeiate, de la arta realizării în lemn a țiterelor la infinita zestre de rețete străvechi a producătorilor de cașcaval. Oaspeții sunt întâmpinați cu deliciosul caşcaval, cu brânză telemea și bulz tradițional, cu vin rece și apă curată, cu multă voie bună și cu un spectacol de folcor autentic. 
  Numeroase ansambluri folclorice din județ vor aduce sărbătoarea în Brădet și în sufletul oaspeților săi, finalul Festivalului având-o ca invitată de Niculina Stoican.

Ce pot vizita turiștii în satul Brădet ?

  Cozia cea mică, biserica monument istoric Înălțarea Domnului, ctitorită din vremea lui Mircea cel Bătrân, cu tezaurul ei religios și istoric, cu elemente unice de arhitectură, pictură și patrimoniu și cu muzeul care adăpostește adevărate comori.
  Schitul Brădet, locaș aproape neomenesc ca poziționare și frumusețe, loc al miracolelor Sfântului Nectarie, acolo unde se află și parte din moaștele sfântului tămăduitor. Obiectiv religios de valoare din patrimoniul monahal al Argeșului.
  Stațiunea balneoclimaterică Brădet, celebră pentru curele cu ape minerale sodice, bicarbonate, sulfuroase, clorurate, iodurate, utilizate pentru tratarea unei game largi de afecțiuni (neuromotorii, posttraumatice, renale, hepato-biliare, digestive, endocrine), dar și a tot mai întâlnitelor stări de surmenaj fizic și intelectual și a asteniei.
  Valea Vâlsanului, fabuloasă și cu infinite posibilități de agrement. Cheile sălbatice, apele curate și repezi, pădurea verde, poienile care invită la camping, cascadele și speciile rare sunt doar câteva dintre atracțiile incontestabile ale uneia dintre cele mai frumoase zone ale Argeșului.   
  Valea Vâlsanului este singurul loc unde, conform studiilor, supravieţuieşte încă aspretele, pește care reprezintă un relict terţiar și totodată unicat mondial. Punct de plecare pentru numeroase trasee turistice și montane, loc de agrement pentru cei care iubesc enduro, mountain-bikingul, evadările pe ATV, plimbările în natură, campingul, pescuitul sau vânătoarea, Valea Vâlsanului își așteaptă oaspeții la Festivalul Cașcavalului de Brăduleț. În comuna Brăduleț și în zonă există numeroase oportunități de cazare și agrement.
***agpress.ro via Marius Nicolae Toader


Namaste India



Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Festivalul Culturii Indiene


Bucuresti


editia a V-a, 20 - 23 iunie 2013





  Centrul Cultural Rabindranath Tagore şi Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită la cea de-a V-a ediţie a festivalului Namaste India, în perioada 20-23 iunie 2013, la Bucureşti. Ca în fiecare an, vă încurajăm să vă apropiaţi de incredibila cultură a Indiei, să o descoperiţi prin spectacole de dans, muzică, literatură, fotografie, filosofie, artizanat şi gastronomie.

8 spectacole de muzică și dans

  Pentru prima dată în România, muzică clasică indiană în stilul Khayal, în recitalul Garlands of Sounds susținut de Mahua Mukherjee (vocal) și Sanjay Kansa Banik (tabla), doi artiști recunoscuți la nivel internațional. Publicul se va putea familiariza și cu stilurile devoționale bhajan şi qawwali, interpretate de grupul Nirmal Bhakti.

  Instrumentele muzicii clasice indiene îi vor încânta pe ascultători și în cadrul Galei Namaste India, spectacol susținut de Centrul Cultural Tansen la Centrul Național de Artă Tinerimea Română, vineri, 21 iunie, ora 19:30. 

  Dansul indian, având o tradiţie neîntreruptă de peste 2000 de ani, se bucură de un loc aparte în cadrul festivalului. Invităm publicul român să descopere frumusețea, eleganța și grația dansului clasic prin intermediul a două spectacole în stilurile Kathak (India de Nord), cu Sharmila Sharma și Mohiniyattam (India de Sud), cu Brigitte Chataignier.

  Tot în pași de dans, spectacolele Despre oameni, natură, nimfe şi zei (Grupul Shakti), Krishna Katha /Povestea Zeului Krishna (Centrul de Artă Euterpe) ne îndeamnă să pătrundem în lumea poveștilor mitologice și a legendelor milenare. Iar pentru fanii Bollywood, Laura Bogorodea (semifinalistă la emisiunile România Dansează și Românii au talent) a pregătit un spectacol dinamic și plin de culoare.

Târg cu artizanat și specialităţi culinare

  Muzeul Satului găzduieşte pe perioada festivalului un târg de produse tradiţionale şi specialităţi culinare, prin intermediul căruia vizitatorii vor avea ocazia să-şi completeze garderoba cu haine exotice (saree-uri, salwar kameez, kurta), accesorii şi bijuterii nemaipomenite, alături de obiecte decorative şi mirodenii.

6 lansări de carte

  În fiecare zi a festivalului vă oferim ocazia de a intra în contact cu oameni care au călătorit în India și care, întorși acasă, au pus pe hârtie gândurile lor cele mai intime. Lansările de carte culminează cu sesiuni de autografe și lecturi publice: India Darshan. 18.000 km de călătorii interioare de Iuliana Nălăţan, De la India la Indiile Africii de Daniela Țane, Namaste – roman de aventuri spirituale în Nepal de Sega

  La acestea se adaugă lansările unor scrieri filosofice, Esenţial în Advaita Vedanta de Daniela Badea și Prakarana Grantha, traducere din Sanskrită de Vlad Şovărel, precum și o întâlnire cu poeții naționali ai Indiei și României prin intermediul a trei cărți: Eminescu și Tagore de Amita Bhose, Bimala de Rabindranath Tagore și Avatarii Faraonului Tla de Mihai Eminescu.

Proiecții de filme și prezentări multimedia

   Pentru că în acest an sărbătorim 100 de ani de cinematografie indiană, participanții la festival pot viziona filmul Mother India (1957, în regia lui Mehboob Khan), nominalizat la Oscar, alături de alte patru pelicule, precum și prezentări multimedia care redau vizual impresii ale unor călători prin India și aspecte mai puțin cunoscute ale culturii indiene.

4 expoziții de fotografie

  Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Noi vă oferim patru expoziții foto, deschise pe toată durata festivalului, și mii de cuvinte pentru fiecare fotografie. Fotografii se vor afla alături de vizitatori și le vor putea oferi informații suplimentare despre fiecare fotografie expusă.

Ateliere, workshopuri, prezentări

   Lecțiile de limba Hindi, Sanscrită, Bengali; workshop-urile de muzică clasică; discuțiile despre artă, călătorii, ayurveda, yoga, filosofie, arta decorării cu henna și aspectele culturale ale purtării sariului, alături de demonstrația de cricket și de prelegerile despre Eminescu și Tagore vor oferi publicului un tablou complet asupra diversității culturale a Indiei. Pe toată durata festivalului se vor organiza ateliere creative atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Orarul de vizitare: 09:00 – 19:00.

Adresa: Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Şos. Kiseleff nr 28-30, Bucureşti,
www.muzeul-satului.ro

Ediția de anul acesta a festivalului culturii indiene se bucură de susținerea și participarea Incredible India.

Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Paraschiv, Carmen Cretzu-Iacob, Catalin Lartist, Adrian Laie, Radu Tudor Panait


Expozitia: Beyond the Generation Gap


Galeria Occidentului, Bucuresti


20 iunie 2013







Ceramica de la tehnica la arta




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Oleg Fulga


Galati


21 iulie - 31 iulie 2013






   Vineri, 21 iunie 2013, ora 12.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul expoziţiei temporare CERAMICA – de la tehnică la artă”, realizată de artistul Oleg Fulga. 
   Manifestarea, unică în lume, cuprinde aproximativ 60 de bijuterii miniatuarele executate manual din metaloceramică, reprezentând simboluri antice, flori sau animale. 
   Oleg Fulga, originar din Republica Moldova, a devenit cetăţean român în 1998, este stabilit la Galaţi şi practică meseria de tehnician dentar din 1995. Vizitatorii vor fi surprinşi să vadă în cadrul expoziţiei aceste bijuterii inedite, confecţionate cu multă atenţie şi îndemânare. Practic, titlul expoziţiei exprimă şi povestea acesteia: un tehnician dentar, pasionat de frumos, a reuşit să creeze artă folosindu-se de meseria lui tehnică şi precisă. 
   Am discutat cu Oleg şi am aflat de ce exponatele sale sunt unice. În primul rând modalitatea de confecţionare este una foarte specială. Se realizează în creion schiţa viitoarei lucrări. Urmează modelarea machetei din cearǎ pentru viitoarea piesă . Picurarea cerii alternează cu modelajul prin sculptare din aproape în aproape, astfel ca, în final, ansamblul lucrării să fie neted şi să redea arhitectura schiţei. Macheta din cearǎ este montatǎ într-un conformator metalic. Pe pereţii conformatorului se va aplica hârtie ceratǎ care anihilează variaţiile dimensionale ale tiparului . Se pregǎteşte pasta pe masǎ de ambalat. Pasta se obţine prin amestecul de pulberi cu lichid într-un malaxor electromecanic asociat cu pompa de vid care realizează cea mai bună omegenizare a amestecului cu eliminarea concomitentă a bulelor de aer. Întregul ansamblu (macheta, con, conformator) se va transfera pe măsuţa vibratoare şi se va turna progresiv pasta pânǎ va acoperi macheta de cearǎ. După ambalare, la circa o oră se introduce la preîncălzit într-un cuptor de preîncălzire, unde temperatura urcă treptat, în timp de 90 de min la 950°C. Conformatorul este plasat cu conul de turnare în jos şi, pe masura creşterii temperaturii, ceara se topeşte şi curge. Lucrarea se curǎţǎ de impuritǎţi şi se degreseazǎ la vaporizator la 150°C. Ceramica se arde la 950°C cu vacuum. Durata unei arderi este de 25 minute. Se fac aproximativ 18 – 20 arderi pentru a finaliza lucrarea. 
   "Mulţi spun că exponatele mele sunt valoroase din punct de vedere material. Pentru mine, însă, acest lucru nu este important. Eu vreau doar să încânt ochiul vizitatorilor cu frumuseţea şi gingăşia acestor bijuterii miniaturale şi să arăt că în munca pe care o desfăşor zi de zi există şi artă”, ne-a declarat Oleg Fulga. 
   Expoziţia CERAMICA – de la tehnică la artă va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi în perioada 21 iunie – 31 iulie 2013.