luni, 17 februarie 2014

Lansare de album




Roots Revival Romania


Maramures


Libraria Carturesti, Bucuresti


18 februarie 2014





  Bună dimineața tuturor! Astăzi de la ora 15,00 va invitam la o cafea/ceai la Libraria Cărturești (Cafe Verona), unde lansăm primul CD Roots Revival Romania. Live performance și voie bună garantate!
   Și până atunci, porniți Radio România Cultural, pentru că în jurul orei 9,30, Mehdi Aminian și Monica Mădas sunt invitați la Dimineatacrossover cu Maria Balabas!

Cand poetii nu tac




Fabian Anton: Scrisori catre fluturi


17 februarie 2014




Incepand cu aceasta zi,  pe piata, o aparitie asteptata cu mare nerabdare...

O seară de vis




Cenaclul literar Mihail Sadoveanu


Cercul Militar, Constanța


20 februarie 2014




 În program (incepand cu ora 17:00):

 Prezentare de carte:

Poezii la malul mării de Mihaela Cojocaru;

Ora de lectură:

                         Fragment din basmul: Copilul cu doua ursite de Costin Antonescu

Victor Brauner




Muzeul de Arta Tulcea


Lucrarea lunii februarie 


2014




De Dragobete iubeste romaneste !




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Dragostea in bucate


Hanul La bariera, Bucuresti


23 februarie 2014






Dragostea in bucate - degustare de ...sare! Hanul La bariera, ora 13.00.
Moment organizat de Editura Paideia, Divizia Bucataria lui Radu.
In cadrul evenimentului De Dragobete iubeste romaneste la Muzeul Satului!

Colectionarii de Sidef




Muzeul National Brukenthal


Muzeul de Istorie Naturala, Sibiu


20 februarie - 4 aprilie 2014






Locul de desfăşurare: Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, Sala Multimedia
Str. Cetăţii, Nr. 1, Sibiu 550169, telefon: 0269 101782
Vernisaj: 20 februarie, ora 12:00
Curator: Ana-Maria Păpureanu

   Cochiliile colorate ale melcilor şi formele elegante ale scoicilor au captat atenţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Au fost găsite, în Nordul Africii, cochilii aparţinând unor melci marini datând de peste 100.000 de ani utilizate ca mărgele. Aceste podoabe sunt printre cele mai vechi forme de artă şi cultură a omului în trecut. Frecvenţa, abundenţa, diversitatea, dimensiunea, şi ornamentaţia lor au transformat cochiliile în obiectul unui hobby care cu timpul a devenit o adevărată ştiinţă numită "conchology” în limba engleză, "conchologie” în limba germană sau "conchyliologie” în limba franceză. 


   Nu există echivalent în limba română pentru această ştiinţă, astăzi ramură a Malacologiei (parte a zoologiei care se ocupă cu studiul moluştelor adică a melcilor, scoicilor şi cefalopodelor). 
   În secolul al XVII-lea, în Europa, colecţionarea cochiliilor şi scoicilor era una dintre îndeletnicirile clasei sociale superioare. Cochilia melcului Conus Gloria-Mării (Conus gloriamaris Chemnitz, 1777) depăşea ca valoare operele de artă ale acelor timpuri, iar o cochilie a melcului marin Epitonium se achiziţiona cu echivalentul actual a peste 300.000 lei. Cochiliile acestor melci pot fi admirate în cadrul expoziţiei.


   Expoziţia temporară Colecţionarii de Sidef îşi propune să aducă în atenţia publicului ştiinţa colecţionării şi studiului cochiliilor şi scoicilor – conchologia – dar şi pe cei care prin munca şi dedicaţia lor au contribuit la realizarea colecţiilor de acest fel aparţinând Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu. Colecţia malacologică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, se numără printre cele mai vechi colecţii din ţară. Timp de peste 160 ani, colecţia a cunoscut o creştere continuă, astăzi numărând 515.220 exemplare, fiind cea mai mare colecţie aflată în patrimoniul muzeului.
   Piesele expuse în expoziţie aparţin colecţionarilor Michael Bielz (1787 – 1866), Eduard Albert Bielz (1827 – 1898), Moritz von Kimakowicz (1849 – 1921), Richard von Kimakowicz (1875 – 1973) şi respectiv Carl Friedrich Jickeli (1898 – 1925). 
   Michael şi Eduard Albert Bielz, tată şi fiu, au alcătuit o colecţie malacologică de peste 200.000 de piese. De asemenea, ei au denumit şi descris pentru prima dată la nivel mondial peste 20 de specii noi pentru ştiinţă, denumiri utilizate încă astăzi de către comunitatea ştiinţifică internaţională. Colecţia Kimakowicz, rezultatul a peste 70 de ani de pasiune transmisă din tată în fiu, adăposteşte 305.431 cochilii, printre care peste 50 de specii noi descrise şi denumite de cei doi colecţionari. Vor fi etalate pentru prima dată publicului astfel de piese aşa numitele holotipuri (exemplare caracteristice pentru acele specii) din colecţiile Bielz şi Kimakowicz.
   La doar 19 ani, în 1870, sibianul C.F. Jickeli a întreprins o călătorie în Egipt, în Etiopia şi Alexandria. Aici, el a colectat moluşte din Marea Roşie, a studiat fauna malacologica a Etiopiei identificând specii noi. Specimene colectate de-a lungul expediţiei sale vor fi etalate în cadrul expoziţiei.
   Numai pasiunile mari pot da naştere oamenilor mari (C.A. Helvetius 1715 – 1771), iar pasiunea colectării cochiliilor a contribuit substanţial la renumele internaţional al celor cinci sibieni. 
   Muzeul de Istorie Naturală vă invită, prin această expoziţie temporară, să-i cunoaşteţi şi, poate, să le urmaţi exemplul şi să deveniţi un Colecţionar de Sidef.

                                                     ***Text oferit de curatorul expoziţiei

Namaste India




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Festivalul culturii indiene


23 - 25 mai 2014



Pe simezele bacauane




Arta plastica contemporana romaneasca


Catinca Popescu


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacau


19 februarie 2014




Serata crăițelor




Lansare de carte


Valentin Popa


Muzeul Brăilei


19 februarie 2014




    Miercuri, 19 februarie 2014, ora 17.00, la sediul Muzeului Brăilei din Piaţa Traian nr. 3, va avea loc lansarea volumului Serata crăiţelor de Valentin Popa, apărut la Editura Istros a Muzeului Brăilei. 
    Este a doua carte de proză a autorului, după volumul Papagalul şi revoluţia, apărut la Editura Eikon, Cluj-Napoca, în anul 2012.
Prezintă: Viorel Coman, Dumitru Anghel, Vasile Datcu, Zamfir Bălan.
Moderator: prof. univ. dr. Ionel Cândea.

Atelier și expoziție de mărțișoare




Muzeul Satului Bănățean


Rodica Belea


Timișoara


25 - 28 februarie 2014





  Vine primăvara? Ce spuneţi? Noi ne pregătim pentru luna mărţişorului. Doamna RODICA BELEA, mester popular, va organiza pe 25, 26 şi 27 februarie, la Muzeul Satului Bănăţean, un atelier de mărţişoare. Pe 28 februarie va fi vernisată o expoziţie cu mărţişoarele realizate în cadrul atelierului. Vă aşteptăm!

Cenaclul literar de haiku




Universitatea Populara Ioan I. Dalles


Bucuresti


19 februarie 2014





De prin lume adunate




Jurnal american (4)


Golden State - Orasul Ingerilor


"Poveste" comuna





In cadrul unui complex comercial, 
asa cum puteti vedea pe tot cuprinsul acestei tari-continent...


...frumos, curat si chiar cochet in unele privinte...


...se facea ca figura si un "general store", adica un magazin cu de toate. Cam de marimea unui Mega Image de pe la noi. Il stiam de prin 2010-2011, prafuit, sa nu zic murdar, cu marfuri de slaba calitate. In 2012 are loc o schimbare spectaculoasa prin venirea unui nou "chirias", indian (adica din India) de origine. Vitrine curate, rafturi bine aprovizionate, marfa de o calitate superioara, la preturi modice - "prietenoase" cum zicem noi. In acelasi an, la sfarsit de noiembrie, era o placere sa-i treci pragul, numai si vizatand standul cu produsele, proaspat aduse, pentru sarbatorile de iarna. De aici am luat globuri sub forma de turturi si alte ornamente pe care, poate, le-ati putut vedea in fotografiile cu pomul meu de Craciun...


Angajati permanenti erau doar doi - chiriasul spatiului si sotia lui, 
lucrand sapte zile din sapte...
Rareori, la sfarsit de saptamana, sotia capata un "liber" 
(probabil pentru treburi gospodaresti...)  fiind inlocuita de o alta femeie.


De cateva luni insa spatiul este parasit fiind propus spre (alta) inchiriere. Motivul l-am aflat chiar de la personajul de care v-am povestit (am uitat sa precizez, bland si foarte indatoritor cu toti cei cu care intra in contact)...Chiria i-a fost marita...De la 6000 la 9000 dolarei...pe luna...


Nimic spectaculos in ceea ce v-am "istorisit" pana acum... 
De fapt, nu este vorba decat de unul dintre pacatele capitale ale omenirii. 
Ca unii ii zic "greed", ca altii "lacomie", tot acelasi lucru inseamna.
Si este valabil cam peste tot... 



Baroque en Noir




Muzeul de Arta Vizuala


Expozitie de fotografie: Simona Andrei


Galati


19 februarie 2014






   Muzeul de Artă Vizuală Galaţi are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziţiei de fotografie, Baroque en Noir semnată Simona Andrei, miercuri 19 februarie, ora 18.00.
   Ținutele personajelor, interpretări contemporane ale stilului baroc, au fost create de Roxana Stoian și Monica Golbach, special pentru acest proiect, machiajul fiind realizat de Roxana Dobre.
    Pădurea Gârboavele, Centrul Nicapetre Brăila, clădiri părăsite și malul sudic al Dunării reprezintă decorul în care-și țes povestea personajele întruchipate de Geraldine Ghineț, Mihaela Gâdei, Roxana Georgiana Băloiu și Tudor Șerban.

Pe simezele clujene




Arta plastica contemporana romaneasca


Leonard Vartic


Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea, Cluj-Napoca


18 februarie 2014





***Zmicala Gavril

Voluntari dornici sa faca istorie




Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si 

Memoria Exilului Romanesc




   Eşti student sau absolvent de Istorie, Drept, Ştiinţe Politice, Jurnalism, Comunicare, Sociologie, Litere sau Arhivistică? Simţi că îţi doreşti mai mult decât un job, vrei să schimbi lumea, să faci ceva care contează, să contribui la ceva important pentru întreaga societate? Alătură-te echipei noastre!
   Trimite CV-ul tău la adresa voluntar@iiccmer.ro până la 7 martie 2014 şi vei avea şansa să lucrezi alături de o echipă tânără şi experimentată, să-ţi aduci contribuţia la proiectele noastre şi să colaborezi cu personalităţi proeminente ale societăţii civile. Vei fi implicat în proiecte de cercetare, campanii de investigaţii şi vei participa împreună cu noi la organizarea de evenimente.
   La final, vei primi un certificat care va atesta activitatea pe care ai desfăşurat-o în cadrul IICCMER.

Te aşteptăm alături de noi!

Bestiarul Brukenthalium




Muzeul National Brukenthal


O incursiune in universul animal 

oglindit in ilustratie de carte rara sec. XVI-XVIII


Sibiu


19 februarie - 27 aprilie 2014






Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Cabinetul de cartografie
Vernisaj: 19 februarie, ora 16:00
Curator: Frank Thomas Ziegler
Expoziţia face parte din proiectul 
Tichia Verde: Management, Comunicare de Mediu şi Artă


   Biblioteca Brukenthal deţine un număr mare de lucrări epocale aparţinând secolelor XVI – XVIII: opere literare şi ştiinţifice, bogate în ilustraţii ce corespund epocii marilor descoperiri, o perioadă în care ştiinţa şi superstiţia încă mai coexistau. 


   Soarta animalelor la nivel mondial a fost influenţată decisiv de concepţiile şi cunoaşterea pe care le găsim reprezentate şi documentate în imaginile şi textele acestor cărţi.


   Pornind de la imagini fermecătoare cu animale, expoziţia invită la o plăcută incursiune în unul dintre capitolele decisive ale istoriei ştiinţelor naturale şi ale cunoaşterii mediului şi descoperirea cărţilor epocii precum Allgemeine Naturgeschichte der Fische (Istoria naturală a peştilor), scrisă de Marcus Elieser Bloch; Berlin, anii ´90 ai sec. al XVIII-lea sau Histoire generale des drogues (Istoria Universală a substanţelor farmaceutice), scrisă de Pierre Pomet, Paris 1694.
***Text oferit de curatorul expoziţiei