joi, 11 octombrie 2012

Picnic de toamna



Diaspora romana


Hayward, California, S.U.A.


14 octombrie 2012




Adresa:  26050 Kay Ave, din Hayward, California 
                   Meniu: 15$, donatie pentru Casa Romana (gratuit pentru copii).
Meniul cuprinde mici, pastrama la gratar, garnituri, piine, desert, apa si un pahar mare de must. Doritorii sunt rugati sa rezerve locul la numarul de telefon (510) 780- 9627, pina joi, 12 oct. 2012, ora 9:00 p.m.

Madalina


Prezente romanesti peste hotare


Club Funky, Londra, Marea Britanie


13 octombrie 2012




Intrare : £20 baietii, £15 fetele
Program: 21:00 - 2:20 ( va rugam veniti cu un ID )
Concertul va incepe in jurul orei 23:30 .
Adresa : 63- 65 West Hendon , London , The hyde, NW9 6LE.
( cele mai apropiate statii de metrou Hendon Central, Kingsbury, Colindale )

Rezervari / mese coltare / : Tel: 07533 702 035
website: www.discotecaromaneasca.com

Proconsul



Prezente romanesti peste hotare


Club Unique, Londra, Marea Britanie


13 octombrie 2012




Bilet: £15
si toata lumea primeste un pahar de sampanie pana la 10:00 pm
Adresa: 911 FINCHLEY ROAD, London NW11 7

 SPONSORI: COMPANIA DE CONTRUCTII VITAS, ZIARUL JURNALUL ROMANESC , BIJUTERIA ROMANEASCA, FIRMA DE AVOCATI ENNON & CO SOLICITORS 

Arta...tarm de vis si visul netarmuit !!!



Diaspora romana


Clubul copiilor


Club Unique, Londra, Marea Britanie


14 octombrie 2012




Program: 15:00-18:00

   Haideti impreuna sa cultivam gustul copiilor, duminica, la Clubul copiilor din Londra !
   Avem activitati pentru fiecare varsta pentru ca duminica aceasta fluturii isi fac aparitia in clubul nostru si ne aduc cu ei plastilina sa modelam flori si fluturi, pasta pentru modelat pentru cei mai mari care vor sa isi picteze propria floare si acuarele special de pictat cu degetelele.Toate aceste activitati vor fi insotite de povestea celor trei fluturi, melodii ritmice de incalzire a mainilor, dans si multe concursuri!
    Eveniment coordonat de educatoarea Stefania
    Bilet: £6/copil si £5/adult
    Adresa: CLUBUL COPIILOR DIN LONDRA, Club Unique
          911 FINCHLEY ROAD, London NW11 7 pe langa statia de metrou Golders Green PENTRU REZERVARI SUNATI LA 07841666587 / 07529785202


Seri romanesti



Prezente romanesti peste hotare


Angela Rusu 


Restaurant Cornelius, Londra, Marea Britanie


13 - 14 octombrie 2012



At One Time - The Legacy of G.M. Cantacuzino



Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman


Londra, Marea Britanie


17 octombrie - 22 noiembrie 2012



    Suntem invităti la un dialog artistic inedit, între legendarul arhitect şi scriitor George Matei Cantacuzino (1899-1960) şi nepoata sa Ilinca Cantacuzino, într-o expoziţie despre memorie, inspiraţie şi continuitate peste timp.
   At One Time include lucrări de pictură, acuarelă şi desen de G. M. Cantacuzino, care nu au mai fost expuse până în 2007, şi lucrări create de Ilinca în replică la arta şi scrierile bunicului său, revalorizând opera acestuia pentru noi generaţii de artişti, arhitecţi şi cititori români şi europeni.
   Ilinca nu l-a întâlnit niciodată pe bunicul ei. “Lucrările mele explorează puterea şi funcţia memoriei, precum şi nivelurile multiple de interacţiune între artişti prin ceea ce-i inspiră” spune aceasta. G. M. Cantacuzino a devenit muza mea în acest proces. El a fost o personalitate aproape uitată în cultura română, de aceea consider expoziţia mea o contribuţie la recuperarea acestui trecut”.


   G. M.  Cantacuzino (1899, Viena -1960, Iaşi) a fost artist, arhitect, scriitor, teoretician şi profesor universitar. A proiectat câteva dintre cele mai semnificative edificii ale vremii - Banca Chrissoveloni din Bucureşti, blocurile Kretzulescu din Piaţa Amzei, proiectul de restaurare a Palatului Mogoşoaia. Regimul communist l-a condamnat la muncă silnică între 1948 şi 1953 şi i s-a interzis să părăsească ţara după ce a fost eliberat. Soţia şi copiii săi au plecat din România în 1939. Fiul lui G.M. Cantacuzino şi tatăl lincăi este Şerban Cantacuzino, arhitect şi scriitor extrem de apreciat în Marea Britanie, membru proeminent al Societăţii Enescu din Londra şi membru fondator al organizaţiei Pro Patrimonio.
    Ilinca Cantacuzino s-a născut în Londra, a studiat limba engleză la Warwick University şi pictura la Camberwell College of Arts. Practica sa artistică investighează noţiunile de timp, memorie şi spiritualitate. Ilinca are lucrări în colecţii internaţionale, iar în 2011 a realizat Tripticul Dulwich pentru All Saints Church, West Dulwich, Londra SE21.

Program: luni – vineri, 10am - 5pm

Adresa: Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH

Intrarea liberă.

Balul Traditiilor Culinare Romanesti



Diaspora romana


Bucatarul sef Ovidiu Pop


OVY Transylvanian Bakery, Chicago, S.U.A.


Octombrie, 2012




   "Maratonul culinar si muzical de 10 ore este ceva nou pentru comunitatea romaneasca si sunt sigur ca aceasta atmosfera de sarbatoare romaneasca intr-o ambianta foarte placuta si eleganta merita atentia si timpul dumneavoastra. Ma bucur ca aceasta initiativa a fost imbratisata de multi artisti si interpreti ce continua sa promoveze muzica traditionala romaneasca.

   Va invit pe toti romanii la acest eveniment special cu rugamintea de a va rezerva biletele inainte pentru a ne putea pregati adecvat si a nu avea surprize.
   Pentru aceasta este necesar sa ma sunati la telefon: (847) 675-7715, iar celor ce vin sa-si ridice biletele de la cofetaria OVY Transylvanian Bakery le voi oferi si o surpriza apetisanta dulce!
   Trebuie sa ne obisnuim cu faptul ca orice pregatire implica efort si sacrificiu si nu in ultimul rand necesita si o anume cantitate de produse alimentare adecvata. Trebuie sa ne obisnuim fiecare cu simtul responsabilitatii oferind sprijin organizatorilor prin simplul fapt ca ne asiguram locul si participarea cumparand biletele in avans. In felul acesta participantii transmit un semnal de incurajare si sprijin facilitand o mai buna organizare.
   Am incercat oarecum si cred ca am reusit sa arat deja multora dintre dvs. ca nu sunt un simplu bucatar amator pasionat ci unul care pe de-asupra pasiunii are si o pregatire profesionala in domeniu. Am organizat in luna mai a acestui an, la biserica Sfanta Maria, o seara romaneasca pentru romani si prieteni care a fost o reusita. Oamenilor le-au placut atmosfera, mancarea, muzica, asa ca la final au spus ca-si mai doresc astfel de seri.
   Asa am ajuns ca in luna Octombrie sa organizez pentru prima data la Chicago Balul Traditiilor Culinare Romanesti, in cadrul caruia vreau sa fac mancare traditionala romaneasca primordial la ceaun, gratar si la protap. Stiu ca va fi ceva nou si nadajduiesc ca initiativa si efortul sa fie apreciate. 
   Am regretul ca noi comunitatea romaneasca nu suntem tot atat de uniti ca altii si nu avem suficiente evenimente organizate la o inalta tinuta. Nu este indeajuns sa avem doar un eveniment pe an care sa ne reprezinte in comunitate dar si in afara ei. Trebuie sa insistam pe calitate si organizare, trebuie sa aratam tuturor faptul ca romanii sunt o comunitate ce merita respectata si nu putem sa ne multumim doar cu kitch-uri.
    Imi doresc un eveniment elegant de gala, unde fiecare participant se simte cu adevarat nobil, indiferent din ce regiune sau familie provine, indiferent de ce meserie are. De la primirea fiecaruia in sala festiva, la genul de mancare servita si calitatea ei, dar si muzica buna, toate acestea sa fie cat se poate de unice in cel mai bun sens al cuvantului. Vreau ca Balul Traditiilor Culinare Romanesti sa devina un eveniment dorit, asteptat si un obicei de renume la care spuma comunitatii romanesti sa se simta bine alaturi de prieteni si familie.
   Pentru cei ce aleg sa participe la eveniment, le transmit rugamintea de a depune tot efortul pentru a sosi la timp ca sa putem incepe dupa cum ne-am planificat la ora 3 dupa amiaz. Pentru buna desfasurare a programului si a servitului atator feluri de mancare selecta, este important sa ne desfasuram in timpul propus. Credeti-ma ca nu veti regreta timpul petrecut impreuna deoarece atat mancarea cat si muzica live, intreaga atmosfera selecta, va vor face sa uitati de timp si sa va simtiti cu adevarat bine.
   Va astept pe toti cu drag sa petrecem impreuna si sa ne simtim cu adevarat ”romaneste”, in cel mai bun sens al cuvantului!
   Va solicit si apreciez sprijinul dumneavoastra in mediatizarea acestui eveniment cu totul unic!

VA MULTUMESC TUTUROR SI VA ASTEPT CU DRAG !"


Ovidiu Pop - Bucatar Sef / OVY Transylvanian Bakery


***Stire preluata de la romaniantribune.net (ziarul romanilor americani editat la Chicago)

Concert de neuitat



Diaspora romana


Comunitatea basarabenilor din Chicago


Cristofor Aldea-Teodorovici


Chicago, Illinois, S.U.A.


13 octombrie 2012



Proiectul cultural: T.A.I.F.A.S.



Initiative de toata lauda


Fundatia Adept Transilvania


- Traditie si arta: Fasching autentic sasesc -


Caminul Cultural, Saschiz


14 octombrie 2012





    A inceput in primavara si acum, la miez de toamna, a ajuns la bun sfarsit.
    Biblioteca comunala din Saschiz, in parteneriat cu cu Biblioteca comunală Valea Viilor si Biblioteca Scolară a Gimnaziului de Stat Ion Dacian din Saschiz, a initiat si implementat proiectul cultural T.A.I.F.A.S. - Traditie si arta: Fasching autentic sasesc. Timp de cateva luni oameni generosi si pasionati au construit idei, evenimente, actiuni prin care si-au propus sa creasca rolul bibliotecii in cadrul comunitatii si au promovat obiceiuri, traditii si sarbatori traditionale din satele sasesti Saschiz si Valea Viilor.
    Proiectul din inima Transilvaniei a fost finantat prin programul de granturi eCultura din cadrul proiectului Economia Bazata pe Cunoastere, initiat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu sprijinul Bancii Mondiale.
   Duminica, 14 octombrie, proiectul ajunge la final printr-un eveniment special organizat, de la ora 16.00, la Caminul Cultural din Saschiz. Daca aveti vreme sa veniti si sa va bucurati de o duminica frumoasa, in inima Transilvaniei, va asteptam si va spunem programul, pe indelete, ca sa stiti ce nu trebuie sa pierdeti:):

16.00 - 16.15 - 
    Deschidere program cu o scurta prezentare a proiectului T.A.I.F.A.S (obiective, 
          parteneri,  rezultate, finantare, sponsori)
16.15 - 16.30 - 
    Prezentarea obiceiului Marsul Calutilor in limbile germana si romana (include 
          si prezentarea costumelor, personajelor, mastilor)
16.30 - 16.50 - 
   Spectacol de teatru de papusi la Biblioteca comunala din Valea Viilor
16.50 - 17.10 - 
   Spectacol de teatru de papusi la Biblioteca comunala din Saschiz
17.10 - 17.20 - 
    Vizionare film de arhiva: Marsul Calutilor, reprezentatie din anul 1974
17.20 - 17.40 - 
    Dansuri populare germane - Forumul German din Sighisoara
17.40 - 18.00 - 
    Inchiderea programului: animatie in sala (burduhoaze) si inmanarea steguletelor; 
          degustare lichiu si ceai cald

    Multumind si partenerilor nostri, Muzeul Judetean Mures- Sectia de Etnografie si Arta populara si Fundatia Adept Transilvania cu sprijinul fundatiei Orange Romania, va asteptam cu drag ! (fundatia-adept.org)

Despre fundatie:


   "Suntem implicati in viata comunitatilor rurale din Transilvania si desfasuram proiecte legate de biodiversitate, turism, agricultura, produse locale.

   Iubim Transilvania noastra cea faina, dintotdeauna. E locul unde ne-am nascut, unde am copilarit sau primul de care ne-am indragostit in calatoriile noastre prin lumea larga. Este tinutul sufletelor noastre si printre putinele care au mai ramas in Europa unde timpul, natura si omul traiesc in ritmuri linistite si firesti. Si vrem sa-l pastram asa, sa-i pretuim unicitatea si sufletul. Din inima, pentru Transilvania.
  
Fundatia Adept protejeaza peisajele unice din Transilvania, biodiversitatea lor si comunitatile de fermieri din zona.



Ecosistemul rural al Transilvaniei este rezultatul unei interactiuni armonioase intre natura, societate si economie.


ADEPT identifica disfunctionalitatile si punctele slabe si le solutioneaza prin asistenta practica si acces la finantare."





Toamna Muzicala Clujana


Cluj-Napoca


Editia a 46-a, 5 - 26 octombrie 2012







    Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965. Cu o mică excepţie (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii, în 2012 ajungând la cea de 46-a ediţie, Toamna Muzicală Clujeană fiind cel mai longeviv festival de muzică clasică din România.

   În mod tradiţional, oferta muzicală a festivalului este eclectică atât cronologic cât şi componistic şi interpretativ. În cadrul festivalului au loc concerte simfonice, vocal-simfonice, precum şi recitaluri camerale şi solistice acoperind întreaga istorie a muzicii clasice, de la primele partituri până la compoziţii contemporane. Iarăşi în mod tradiţional, festivalul omagiază anual câte un mare compozitor, contribuind uneori la o mai bună cunoaştere a unor opere intrate într-un con de umbră.

   Invitaţii festivalului, veniţi atât din România, cât şi din Europa, concertează în mai multe locaţii din Cluj: la Casa Universitarilor, la Academia de Muzică G. Dima, la Biserica Reformată, Muzeul de Artă etc.

Program complet si alte informatii se pot gasi pe: http://tmc.filacluj.ro/

Si pentru ca insasi realizarea unui afis (ca si a altor materiale promotionale) este o arta, iata concretizari in acest domeniu la editii precedente.


Pliant, 2007



2008


Pliant, 2008


Afis, concert, din cadrul editiei 2010


Macheta de promovare. 2010


Afis general, 2010


Afis general, 2011

Geometrii secrete



Arta plastica contemporana romaneasca


Sorana Manuca


Libraria Carturesti, Complex Palas, Iasi


6 octombrie 2012




Actiune temerara


Galeria de Arta Basil


Bucuresti


2012





     Deschisa, in prag de primavara, in 2005, in parcul de la Casa Universitarilor din str. Dionisie Lupu nr. 46, Galeria Basil. reprezinta un vis frumos in lumea creatorilor de arta. Doi tineri, pe cat de curajosi, pe atat de idealisti, sotii Luminita si Bogdan Vasile, s-au angajat la o actiune care frizeaza o multime de riscuri. Ei au deschis Galeria de Arta Basil intr-o magazie pe care au amenajat-o cu gust si inspiratie. Ulterior, a fost deschisa o a doua incinta cu sediul in Str. Popa Soare nr.29, Basil Art. In prezent se mandresc cu peste 300 de cursanti, copii si adulti, care frecventeaza saptamanal cursurile de pictura.


Cursul de pictura flamanda...








Curs de modelaj...







Cursu de pictura, pentru copii...



   In prezent, dupa cursurile Impresionistii, Expresionistii si Tehnicile Grafice; 
Pictura Clasica vs. Pictura Moderna, Galeria Basil organizeaza 
Tabara de Icoane pe sticla, Vitraliu si Mozaic.


Imagini de iubire



Prezente romanesti peste hotare


Elena Surdu-Stanescu, Georgeta Grabovschi


Arta plastica contemporana romaneasca


Lisabona, Portugalia


15 septembrie - 13 octombrie 2012




   Cu ocazia expoziţiei, Ambasada României din Portugalia şi-a îmbogăţit patrimoniul artistic prin două valoroase lucrări, donate cu generozitate  de catre artistele plastice Elena Surdu-Stănescu şi Georgeta Grabovschi. Este vorba despre o sculptură realizată în bronz argintat pe suport din sticlă, intitulată Cupola Lumii, ce încheie un ciclu de creaţie de peste două decenii al sculptoriţei Elena Surdu-Stănescu. A doua lucrare este o pictură în ulei pe pânză, intitulată Flamenco, semnată de pictoriţa Georgeta Grabovschi. Lucrările au fost înmânate de cele două artiste plastice E.S. d-lui Vasile POPOVICI, Ambasadorul României în Portugalia, în prezenţa celor doi reprezentanţi ai ICR Lisabona, d-l Virgil Mihaiu (director) şi d-na Anca Milu-Vaidesegan (director-adjunct).    
   Ambele lucrări urmează a fi expuse în spaţiile de protocol ale Ambasadei. Gestul, de autentic mecenat, a fost  apreciat de ambasador drept un exemplu de promovare a artei contemporane româneşti în mediul diplomatic.

   Expoziţia Imagini de Iubire, este organizată de catre Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, în cadrul Anului European al Limbilor 2011, decretat ca atare de către Consiliul European.

   Absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, București, sectia sculptură, Elena Surdu-Stănescu este unul dintre artiștii marcanți din peisajului artei plastice românești contemporane. Are in palmares o copleșitoare serie de expoziții personale și colective, în țară și străinatate: Austria, Coreea, Italia, S.U.A., Grecia, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Portugalia. Are lucrări în colecţii particulare şi de stat în: România, Canada, Egipt, Elveţia, Franţa, India, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia, Spania, S.U.A., Ungaria.
    Temperament puternic, pasionată de cioplirea materialelor rezistente şi luminoase, sculptoriţă Elena Surdu-Stănescu ne surprinde în lucrările actuale prin supleţea indusă materialelor dure şi fasonarea acestora, prin preocuparea sa deliberată pentru spaţial. Biografia artistică a sculptoriţei se împleteşte strâns cu aceea a devenirii sale ca om împlinit, în aceeaşi aspiraţie neobosită spre desăvârşire, spre perfecţiune, spre frumos.

38a8bcb88fa2ebd7dc6eb2527de427f2.jpg

 
    Georgeta Grabovschi s-a născut la Craiova în 1954. A început să picteze încă din copilărie, înscriindu-se mai târziu la Şcoala de Artă Nicolae Bălcescu, unde a fost în scurt timp remarcată pentru talentul sau. În 1980 se înscrie la Universitatea Bucureşti, specializarea Istorie-Filosofie. A absolvit în 1984, continuând în acest timp să picteze. Prima sa expoziţie personală este deschisă în 1986, urmată de cea de-a doua, în 1988. Între 1986 – 1988 a luat lecţii de pictură de la profesorul George Paul Mihail. După 1989 a început să lucreze ca artist plastic profesionist, iar în 1990 şi-a inaugurat prima expoziţie bucureşteană. În următorii ani a continuat să îşi expună lucrările, cu deosebit succes, la unele dintre cele mai importante galerii din Bucureşti, precum Cercul Militar, GAMB, U Art, Casă Vernescu, ORIZONT şi altele. Începând din 2002 este membru al UAP – Uniunea Artiştilor Plastici.
    A participat la numeroase expoziţii de grup în Franţa, Germania, Statele Unite, Spania, bucurându-se de aprecierea criticilor şi publicului. În 1996 s-a înscris la Academia de Artă Francoise Conte din Paris, terminând cursurile în 1998. Din 2000 este membră – Salon des Independants din Paris, iar din 2002 – membră – International Federation of Women Artists. În 2003 a primit din partea guvernului francez Medalia de Argint Mérite et Dévouement Français.



   Cele două artiste au fost distinse în 2010 cu Marele Premiu, Medalia de Aur
 la cea de-a XII-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de pictură, sculptură, mozaic,
de la Cannes.

A locui în iubire



Arta plastică contemporană românească


Lansare de carte


Elena Surdu - Stănescu


Galeria Dialog, Primăria sectorului 2, București


10 octombrie 2012





   Artista plastică Elena Surdu - Stănescu face o nouă surpriză celor care îi iubesc şi apreciază opera, la mai puţin de o lună de la vernisajul ultimei sale expoziţii: lansarea miercuri, 10 octombrie, la Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2, a unui voluminos album personal. Este vorba de albumul A locui în iubire, o ambiţioasă lucrare atipică, de aproximativ 300 de pagini ce cuprinde imagini color ale operei sculptoriţei alături de un inedit Curriculum Vitae cu multe fotografii.
    Prima parte a lucrării este destinată imaginilor care însumează portretistica propriu-zisă, portretele alegorice şi universul iubirii sugerat de cuplurile realizate în bronz. Pe de altă parte, cea de-a doua parte a albumului este o ilustrare a principalelor momente din viaţa sculptoriţei – studenţia, familia, vernisajele, prietenii, dând o notă particulară unui tot unitar.
    Alături de primarul Neculai Onţanu şi de consilierul artistic Ruxandra Garofeanu, la lansarea de carte au susţinut alocuţiuni ziarista Veronica Marinescu şi Marius Tiţa, redactor şed Radio România Internaţional.
    Doamna Veronica Marinescu a vorbit despre fantezia şi puterea de muncă a artistei care "suferă de un sindrom al muncii care o însoţeşte tot timpul”, ce o ajută în realizarea unei 
adevărate opere de artă. Demnă de remarcat, în opinia redactorului şef Marius Tiţa, este prezentarea grafică a fotografiilor albumului care surprind detaliile sculpturii Elenei Stănescu.    "Acest album, de fapt, nu este o expresie a maturităţii sale personale, ci consider că este o expresie a deplinei sale copilării” – a conchis domnul Marius Tiţa.