luni, 7 iunie 2021

Pe simezele bârlădene

 


Arta plastică contemporană românească


Mihai Olteanu 


Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad


12 iunie 2021





De Ziua Eroilor

 


Ardud 


10 iunie 2021



Noaptea Muzeelor

 


Muzeul Național al Agriculturii 


Slobozia 


12 iunie 2021



Talent, artă și performanțe tehnice în orologerie

 


Muzeul de Istorie Teodor Cincu 


Tecuci 


8 iunie - 31 iulie 2021




   Muzeul de Istorie Teodor Cincu în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – secția Muzeul Ceasului Nicolae Simache Ploiești, vă invită la vernisajul expoziţiei de ceasuri Talent, artă și performanțe tehnice în orologerie care va avea loc marți, 8 iunie ora️12:00

   În cadrul expoziției pot fi admirate o gamă largă de ceasuri: ceasuri de voiaj (produse în ateliere germane sau franceze – Junghans, Moset), ceasuri de șemineu (ce provin din atelierele franceze și germane – Perth Bally, Doumouneuf, Lenzkirch), anemometre (Julius Drach – Viena), altimetre de aviație (Peltret – Paris), ceasuri de buzunar ( Edward Prior – Londra, Doxa – Elveția, Paul Garnier – Paris) și un ceas de mână marca Tissot (Elveția), produse în secolele XVIII-XX.

   Timpul este ticăitul unui ceas, marcarea unei noi zile în calendar sau schimbarea calendarului cu totul. Dar în fond acestea sunt simple manifestări fizice ale conceptului. Timpul este omniprezent și este un ingredient esențial al vieții zilnice, însă natura sa fundamentală rămâne greu de încapsulat.

   Einstein ne oferă o nouă percepție asupra Universului, susținând că timpul este relativ și este experimentat diferit de fiecare. În plus, acesta susține că trecerea timpului și modul în care noi îl măsurăm depinde de cum călătorim în spațiu. Potrivit teoriei sale, timpul trece mai lent pentru obiectele în mișcare comparativ cu modul în care trece pentru observatorul staționar. De asemenea, el trece mai lent și dacă te afli lângă o masă gravitațională, precum Terra sau o altă planetă. Acest lucru ne arată că timpul e relativ.

   Expoziţia poate fi vizitată între 8 iunie –  31 iulie la sediul Muzeului de Istorie Teodor Cincu, strada 1 Decembrie 1918 nr. 36.

Junimea XXI - Atelier de lectură

 


Antonia Mihăilescu 


Muzeul Mihai Eminescu, Iași 


9 iunie 2021




   Dedicat exclusiv poeziei, Junimea XXI este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți.

   Ședința nr. 5 Junimea XXI va avea loc miercuri, 9 iunie 2021, începând cu ora 17:00, la Muzeul Mihai Eminescu Iași, în Parcul Copou. Va citi poezie Antonia Mihăilescu, studentă la Facultatea de Teatru, Secţia Regie – Universitatea Naţională de Arte George Enescu Iaşi, membră a Casei de Poezie Light of ink şi organizator în cadrul Maratonului de Poezie online şi al Festivalului Zile şi Seri de Literatură Doinaş.

Vă puteți înscrie pentru lecturi și trimite texte pe adresa de email: junimeaxxi.mnlri@gmail.com.

Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan

Pictură și sculptură a artiștilor ieșeni

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă a Municipiului Alba Iulia 


11 iunie 2021



Dintre regizorii documentarului românesc

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Nina Behar (1930 - 1989)









Articol, semnat de Val. S. Deleanu, publicat în Almanah Cinema 1974. Decembrie 1973.

***Mai multe despre Nina puteți afla de aici: Wikipedia
sau de aici:


Inca Road - Drumurile incașilor

 


Expoziție de fotografie


Muzeul Județean Buzău


12 iunie 2021




    Programul, inițiat în anul 2019, are ca scop promovarea în rândul buzoienilor a valorilor culturale, istorice și a monumentelor naturale ale altor state. În acest an vă propunem să descoperiți fascinanta civilizație incașă, prin intermediul unei expoziții organizate în parteneriat cu Ambasada Statului Peru în România.

     Una dintre cele mai misterioase și interesante culturi precolumbiene va fi prezentată sub forma unei serii de fotografii de mari dimensiuni în legătură cu sistemul de drumuri incașe (Qhapaq Ñan), o rețea impresionantă de peste 40.000 km ce se întinde astăzi în Peru, Ecuador, Columbia, Bolivia, Chile și Argentina. Imperiul Incaș (Tahuantinsuyu în limba Quechua), cu centrul politic, administrativ și militar la Cuzco, Peru, s-a dezvoltat între secolele  XIII și XVI, cunoscând importante inovații în agricultură, tehnică, matematică și astronomie.

     Astăzi, siturile arheologice incașe reprezintă unele dintre cele mai importante puncte de atracție din America de Sud, orașul Machu Picchu fiind unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din întreaga lume.

Pe simezele hunedorene

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria ArtLex, Hunedoara 


4 iunie 2021



Eradicarea sărăciei în China prin intermediul turismului

 


Expoziție de fotografie 


Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu, Târgu Jiu 


12 iunie 2021







   Prima expoziție digitală dintr-o serie de trei primite de la Ambasada Republicii Populare Chineze la București: Eradicarea sărăciei în China prin intermediul turismului. Expozițiile vor putea fi admirate și la sediul Muzeului Județean Gorj din strada Geneva nr. 8 pe data de 12 iunie, de Noaptea Muzeelor, între orele 15:00 – 0:00. Intrarea este liberă. Vă așteptăm!


Spectacol-lectură

 


Teatrul Național Vasile Alecsandri 


Iași 


7 iunie 2021


Fake Maps. Hărți false. Falsche Karten

 


Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi 


București


11 iunie - 11 iulie 2021





   Începând cu data de 11 iunie 2021, Muzeul Hărților vă întâmpină cu o nouă expoziție: Fake Maps. Hărți false. Falsche Karten. Aceasta este realizată de Goethe Institut și Dem Creativ în colaborare cu Muzeul Hărților, parte a proiectului Grenzenlos. Fără frontiere. Borderless. Curatorul expoziției este Adrian Buga.

    Expoziția propune publicului întâlnirea cu o serie de hărți false și planuri de filaj realizate în Republica Democrată Germană de STASI și în Republica Socialistă România de Securitate.

   Fake maps? Hărți false? Sună a paradox – un instrument menit să ne ofere informații exacte, ba chiar repere vitale de orientare, întocmit dinadins greșit, falsificat… Și, totuși, hărțile țărilor, hărțile orașelor și atlasele sunt în mod regulat distorsionate, falsificate. Perpetuată până în zilele noastre, manipularea hărților este o practică aproape la fel de veche ca istoria cartografiei în sine. Dincolo de utilitatea hărții, aceea de orientare, harta înseamnă cunoaștere, iar această cunoaștere este dată de puterea prin care stabilim în chip obiectiv natura, proprietățile unui lucru și relațiile dintre fenomene descoperite. Hărți modificate au fost puse în circulație atât în Republica Democrată Germană, cât și în Republica Socialistă România, iar hărțile care nu prezentau elemente falsificate, mai ales cele topografice, erau inaccesibile populației civile.

   Practica falsificării hărților și-a atins punctul culminat în perioada Războiului Rece, când, de ambele părți ale Cortinei de fier, hărțile au fost sistematic manipulate, din motive de securitate națională, politice și propagandistice, străzi și clădiri importante fiind camuflate sau pur și simplu șterse de pe hartă.

    În septembrie 1965, la o conferință la Moscova, s-a ordonat oficial ca hărțile țărilor Pactului de la Varșovia să fie modificate. Drept urmare, în RDG, hărțile topografice corecte au devenit documente secrete de stat, cu totul inaccesibile populației civile. Berlinul de Vest a fost marcat pe hărțile din RDG drept zonă nelocuită – marcată cu alb, prevăzută doar cu stații de metrou. Zonele de frontieră au fost peste tot diminuate, pentru a îngreuna încercările de evadare în Vest. Securitatea a acționat în mod similar și în România, schițele clădirilor și hărțile fiind folosite în scopuri de supraveghere și spionaj.

   Și azi? Astăzi, avem hărți digitale bazate pe imagini aeriene și din satelit, ceea ce ar trebui să le asigure o precizie fără precedent. Retușurile și manipulările cartografice sunt în continuare prezente însă, cu accent pe anumite clădiri și zone de frontieră, importante din punct de vedere strategic. Pe de altă parte, algoritmii hărților zilelor noastre sunt din plin hrăniți cu datele noastre personale, ceea ce ne ridică întrebări complet noi: cât de mult ne putem baza pe această hartă a realității?

   Ținând cont de faptul că apelăm la servicii web și hărți tot mai des, abordarea critică a acestor surse – analogice sau digitale ­– devine imperativă. Expoziția Fake Maps ne prezintă, în acest sens, o serie de exemple istorice, menite a ne trezi atenția la manipulările prezentului.

   Expoziția de față pune față în față pe de o parte o serie de hărți din arhiva STASI, pe de o alta o serie de planuri de apartament, realizate în timpul acțiunilor de filaj, de către Securitate. Dorim ca investigarea vizuală a acestui episod tragic al istoriei – falsificarea hartilor, filajul – să nu impună ca instrument binoclul, care operează magic cu depărtările, ci lupa şi, odată cu ea, un cult al apropierii tangibile şi al lecturii minuţioase. Omul aflat sub lupa de atunci, prin noi, are dreptul moral de a ne oferi o lupă simbolică, întoarsă acum de fiecare privitor spre documentele celor două instituții.

Intrarea: liberă, inclusă în tariful biletului de vizitare a expunerii permanente.


Sărbătoarea Lavandei

 


Ziua Porților Deschise 


Cerdacul cu Lavandă 


ediția a V-a, 26 - 27 iunie 2021




Dragi prieteni,

   Cerdacul cu Lavanda isi deschide portile pentru a 5-a editie a Sarbatorii Lavandei, un eveniment care an de an a adus lume din toate colturile tarii pentru a descoperi un loc unic in Romania datorita conceptului sau, o casa veche de 100 de ani ce odininioara a fost o ruina, transformata in prezent intr-un mic colt de paradis inconjurat de lavanda si vegheat de maretia Portii Praetoria a Castrului Roman de la Porolissum.

    Sunteti bineveniti sa va bucurati de atmosfera speciala de la Cerdacul cu Lavanda si sa respirati aer parfumat in mov si galben.

Ce veti putea face la Cerdac?

- Fotografii de neuitat.

- Plimbare pe aleile Cerdacului si printre florile de lavanda si immortelle.

- Degustare de bunatati facute pentru voi cu drag, acompaniate de nelipsita limonada a Cerdacului, precum si alte surprize culinare.

- Sa stati cu mine la o poveste despre ce inseamna Cerdacul cu Lavanda sau cum se poate transforma un vis in realitate.

-Sa va spun cat de magice sunt aceste flori printr-o mica incursiune in lumea lavandei, dar mai ales in cea a culturii galbene, Helichrysum Italicum (Immortelle).

- Sa testati si sa achizitionati produse artizanale realizate cu multa migala si pasiune pentru calitate si frumos.

Vor mai fi cateva surprize, dar acestea vi le voi dezvalui pe parcurs.

   Aveti la dispozitie 5000 de mp in care va veti simti in deplina siguranta, iar intreg evenimentul se va desfasura in aer liber pentru a respecta normele de distantare.

   Intrarea este libera si va invit cu drag pe toti cei care rezonati cu spiritul ce domneste la Cerdacul cu Lavanda sa ii calcati pragul si sa ii descoperiti povestea!

Va asteptam cu toata inima!

Clacă de coasă

 


Muzeul Satului Baia Mare


9 iunie 2021