luni, 20 decembrie 2021

Salonul anual al artiștilor plastici brăileni

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Brăila 


9 decembrie 2021 - ianuarie 2022





Sonet pentru o păpușă

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Constantin Nottara














Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 6. 6 februarie 1965.


Elena Caragiu (Olguța) și Mihai Fotino (Piticescu).
Coperta Revistei Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1965.





De la stînga la dreapta: C. Brezeanu (Ionașcu), Niculescu-Cadet (Turturean),
Gh. Trestian (Ghilimecea), Petre Popa (Biliboncea-Bașchirache) și
Mihai Heroveanu (Ciomîrtan).




Elena Caragiu (Olguța) și Mihai Fotino (Piticescu).





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1965.

Omagiu...

 


Prezențe românești peste hotare 


Paul Celan 


Paris, Franța


17 decembrie 2021 - 11 ianuarie 2022




    O expoziție monumentală, dedicată poetului de origine română Paul Celan, este organizată la Grand Palais Ephemere, cu ocazia preluării de către Franţa a preşedinţiei Uniunii Europene, anunță ambasadorul României în Franța.

Mesajul ambasadorului României în Franța

   Un alt omagiu adus unui artist de origine română. Un omagiu răscolitor. Franța și Anselm Kieffer îi dedică de azi o expoziție monumentală lui Paul Celan. Născut în 1920, supravietuitor al Holocaustului, Celan pleacă din România în 1947 și devine cel mai mare poet de limba germană al secolului 20. «Am decis să scriu în limba călăilor», spunea Celan, care vorbea șapte limbi.

    Expoziția e la Grand Palais Ephemere, zece mii de metri pătrați în care se afla doar 19 opere de Kiefer. Opere colosale, gigantice. Tablouri de peste 10 metri înălțime, un bunker pe care cresc maci, un bombardier care stă într-o aripă, copleșit de cărți. Picturi sumbre, unde uleiurile groase se amestecă altor materiale : nisip, paie, plumb, cenușă…



    Tablourile lui Kiefer dialoghează cu poezia lui Celan, rânduri scrise cu creta albă se lipesc de fiecare operă. Și tot pe fiecare operă scrie într-un colt «pentru Paul Celan». «Eu nu îl omagiez pe Celan, îl venerez », spunea Kiefer la deschiderea expoziției. Artistul germano-francez «lucrează» cu poetul româno-german de 60 de ani, de când i-a citit prima poezie, Todesfuge. Și de atunci Celan îl obsedează.

    Vizitatorii intră în expoziție ca într-un templu, ca într-o biserică, tăcuți, sfioși, copleșiți de ce văd, de experiența pe care o trăiesc. Tablourile sunt răvăsitoare, în toate simți viața și moartea în același timp. Nu există o ordine a operelor, mergi dintr-o parte în alta a salii cum dorești, iți faci propriul traseu, pleci și te întorci, e un du-te vino mut.



     Cel mai mare și mai copleșitor e amplasat în spatele sălii. Cred că are 15 metri lățime și 10 înălțime. E o operă care pornește de la un poem fantastic al lui Celan. Și este poziționat cu spatele către Tour Eiffel, care țâșnește, aproape insolent, în lumina alba a dimineții de decembrie.

     Nu ieși nezdruncinat din aceasta expoziție. Un mesaj despre ororile care au fost și care se pot repeta. O trimitere la memoria comună europeană – iată expoziția excepțională cu care Franța își începe Președinția Uniunii Europene.

Rolul concepției despre lume în formarea tînărului actor

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară,




Unul dintre volumele scrise de Marcel Breazu.













Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1965. 

Mic reprezentant al Universului

 


Arta plastică contemporană românească 


Galleria 28, Timișoara 


20 decembrie 2021 - 20 ianuarie 2022





     În perioada 20 decembrie 2021 – 20 ianuarie 2022, la Galleria 28 din Timișoara va putea fi vizitată expoziția Mic reprezentant al Universului, organizată de grupul NOIMA, curatoriată de Maria Pașc. Expoziția aduce în atenția publicului o lucrare de Land Art realizată la Șirnea în noiembrie 2021 de membrii grupului Noima: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu.

     De asemenea, în expunere, sunt prezente lucrări de pictură semnate de Constantin Flondor și membrii grupului Noima: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu.

Crăciun la Muzeu

 


Muzeul Național al Banatului 


Timișoara


21 decembrie 2021




    Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și în colaborare cu Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara vă invită să intrați în atmosfera sărbătorilor de iarnă prin intermendiul evenimentului Crăciun la Muzeu.

   Acesta va avea loc marți, 21 decembrie, de la ora 17:00, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia. Studenții Facultății de Muzică ai UVT, coordonați de conf. dr. Mariana Șarba – au pregătit două momente artistice - arii de operetă și bijuterii muzicale cu tematică de Crăciun. La pian va acompania conf. dr. Silviana Cîrdu.

   Unul dintre momentele speciale din cadrul evenimentului va fi prezentarea unei colecții de bijuterii, peste 30 de podoabe create de prof. Camelia Oszlanszky dar și povestea din spatele creației lor. Două defilări de modă și zece fotomodele vor umple de grație ineditul moment.

Seara se va încheia cu un colind, dar și cu sesiuni foto într-un cadru special organizat.

   Vor interpreta studenții: Marina Santrac, Darius Gruiță, Alexandru Cranciova, Roxana Nica, Maria Boldan, Victor Geru-vioară, Dragos Moldovan, Alexandru Ticula, Lukas Kohl-pian.

Moderator: Corina Cranciova

Vă așteptăm cu drag!

***Muzeul Național al Banatului

Citadela sfărîmată/Fiicele

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul popular Râmnicu Vâlcea




Carte poștală ilustrată din colecția personală.








Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1965.

Pe simezele sătmărene - Via Sensus

 


Arta plastică contemporană românească 


Stela Spătar 


Muzeul de Artă Satu Mare 


21 decembrie 2021