vineri, 21 iunie 2013


Arta plastica contemporana romaneasca


Maia Stefana Oprea


Expozitia: Trans/Figurare


Centrul Metropolis, Bucuresti


29 iunie 2013






   Centrul Metropolis vă invită sâmbătă, 29 iunie, de la ora 18.00, la vernisajul expoziţiei de pictură TRANS / FIGURARE a artistei plastice Maia Ştefana Oprea. 
Adresa: Bdul. Iancu de Hunedoara 56-60.
   În deschiderea expoziţiei va vorbi conferenţiar univ. dr. Daniela Frumuşeanu. 
   Picturile din seria Trans / Figurare urmăresc un soi de încapsulare a timpului, prin însăşi acuta conştientizare a trecerii sale, care se afirmă ca o îndelungată aşteptare: aşteptarea ca noi deşeuri să fie create, apoi inventariate, arhivate şi transformate, într-un proces pe care artista şi-l imaginează continuu. Aceste cazuri obiectuale ale vieţii de zi cu zi sunt "captate” în scopul construirii unor portrete ale consumabilelor, ale unei naturi neînsufleţite.


   Maia Ştefana Oprea: "Având la bază un sistem personal prin care elemente din gospodărie sunt transformate în limbajul abstracţiunii, caut, la graniţa lumii imperceptibile, acea viaţă intermitentă din obiecte, acea pulsaţie sau încremenire, acea viaţă intermediară dintre animal şi obiect, acea umbră sau acel reflex, <<acel element misterios care este animal câteva ore din zi şi numai sub acţiunea luminii >>(Odilon Redon, Jurnal). Sub învelişul lor, noile obiecte transpuse în picturi nu lasă să transpară şi conţinutul lor, evidenţiind un punct de oprire în căutarea unei noi identităţi, punct în cadrul căreia singura formă de supravieţuire pare a fi prezervarea experienţelor, trăirilor, amintirilor, cadavrelor, istoriei. La limita dintre spaţiul dezagregat şi cel interior, picturile se înscriu într-o rutină a vieţii de zi cu zi, dar ca o anti-naraţiune ce sugerează simpla dizolvare a trecutului. Efortul însuşi pare să producă ceva ce ar putea fi o statuie a inutilităţii. ” 

Clubul de lectură Diverbium




Diaspora română


sediul FEDROM, Madrid, Spania


ediția a V-a, 23 iunie 203




  A cincea editie a clubului de lectura DIVERBIUM va avea loc duminica, 23 iunie 2013, incepand cu ora 18:00. 
  Amfitrion Gelu Vlasin, scriitor. Intalnirea il are ca invitat pe scriitorul Antonio Sanchez Díaz. Acesta va prezenta cartea sa de debut Las Cuatro Calles. 
  Evenimentul va avea loc la FEDROM- c/ Wad Ras nº19 bajo, Madrid - metro Estrecho - iesirea Navarra (linea 1) si se organizeaza in cadrul proiectului FEDROM - Biblioteca "Lucian Blaga"

Bazar cu Lucruri Gratis


Bucuresti


editia a VIII-a, 29 iunie 2013









Adresa: str. Dianei, nr. 4.
Program: 12:00 - 16:00

  
  Hai si tu la Bazarul cu Lucruri Gratis, locul unde oamenii doneaza obiectele pe care nu le mai folosesc si isi aleg complet gratuit orice lucru de care au nevoie.
  Organizat cu ajutorul voluntarilor, Bazarul este o intalnire periodica a comunitatii locale in care participantii aduc si ofera complet gratuit: produse in stare de functionare, discutii, prietenie, bunatati, servicii, buna dispozitie, jocuri, si orice alte lucruri care pot fi impartasite intr-o comunitate.
  Fara bani, fara schimburi, fara negocieri. Totul Gratuit !

  Produsele care vor ramane in urma Bazarului vor ajunge la persoane cu probleme materiale (prin intermediul institutiilor de profil, fundatiilor/ong-urilor) sau vor fi oferite celor care au nevoie de ele online, prin platforma http://LucruriGratis.ro/.

Festivalul International de Folclor Muzici si Traditii in Cismigiu


Bucuresti


editia a VII-a, 21 - 23 iunie 2013






   Primaria Municipiului Bucuresti, prin CreArT – Centrul de Creatie, Arta si Traditie, organizeaza, in perioada 21-23 iunie 2013, Festivalul International de Folclor Muzici si Traditii in Cismigiu.
  Evenimentul, ajuns la editia a VII-a, aduce an de an traditia autentica in mediul urban prin muzica, dans si arta populara. Pe cele trei scene amenajate in cadrul festivalului vor urca peste 1200 de artisti din lumea intreaga. Nu vor lipsi grecii, sarbii, aromanii, ucrainienii, rusii-lipoveni, germanii, tatarii, rromii, italienii, maghiarii si bulgarii. Vor avea loc spectacole folclorice, targ de mestesugari, zona gastronomica, plimbari cu trasuri si ponei, ateliere de creatie si multe alte activitati pentru toate categoriile de public.
  Editia de anul acesta aduce un element de noutate prin amenajarea unui spatiu neconventional, denumit Fân Zone. Spatiul va fi unul de distractie si relaxare, iar publicul va sta pe iarba, printre capite de fân. Aici, folclorul autentic va fi reinterpretat de DJ si trupe cunoscute. Copiii si tinerii vor fi intampinati de ateliere de creatie, unde vor invata mestesuguri traditionale: tesut, cusut, pictura, sculptura si modelaj.
  Pe scena Fân Zone, alaturi de atelierele de creatie si animatori, vor urca artisti precum: Classic Beat Orchestra (vineri), DJ Gojira (vineri), Nightlosers (vineri si duminica), Ana Cristina Leonte & Band (sambata), DJ Vasile (sambata si duminica), Cobzality (sambata).
  Invitatii speciali ai FIF 2013 sunt indienii de la Tanjore Dance Music and Art Research Centre din Gujarat, India cu o componenta de 13 membri. Prestatia artistica a acestora din cadrul evenimentului cultural include o serie de dansuri traditionale indiene, cum ar fi  Jatiswaram - un dans clasic, reprezentand intruchiparea ritmului si a notelor muzicale prin miscari ale mâinilor si ochilor, Damru: un dans care reprezinta religia hindusa, prin imbinarea ritmurilor diverse ale lumii, Tillana: dans al miscarilor ritmice rapide ale picioarelor, Kirtanam – Bhukhana Bhujanga: dans realizat ca omagiu pentru frumusetea costumului, acesta simbolizând miscarea sarpelui si a tigrului. Dansatoarele au in jurul gâtului un instrument muzical specific. Nu va lipsi nici Ramayana – povestea adevarului si a idealului in viata; dansul valorifica principii sfinte in viata: respectul fata de mama, cultul partenerului, iubirea de frate, iertarea si Supda dance – dans folcloric traditional din Gujarat care infatiseaza viata femeilor din satele acestei regiuni.
  Festivalul se va desfasura pe trei scene amplasate in Parcul Cismigiu, intre orele 10-22.00. Accesul este gratuit.   
***jurnaldebucuresti.com



Initiative de toata lauda


TAROM


Ziua Universala a Iei


24 iunie 2013






Photo: Multumim, Tarom! Multumim, Ioana Corduneanu! 
Povestea iei si a Smarandei Braescu merge mai departe. <3 
"TAROM sustine valorile culturale romanesti si lanseaza proiectul de recuparare a unuia dintre costumele traditionale romanesti purtate de Smaranda Braescu. Acest proiect este realizat in colaborare arch. Ioana Corduneanu si cu cele doua mostenitoare ale aviatoarei Smaranda Braescu, doamnele Ana-Maria Sireteanu si Maria Isopescu ce ne vor pune la dispozitie un bogat material documentar de familie. Proiectul se va finaliza pe 1 decembrie 2013, când TAROM va oferi costumul „Smaranda Braescu“ unuia dintre pasagerii sai. Pe 24 iunie, echipajele TAROM vor duce 5 ii romanesti, in 5 orase mari ale lumii, Tel Aviv, Dubai, Istanbul, Madrid si Frankfurt, contribuind astfel la completarea hartii mondiale a comunitatilor de ii romanesti."

   TAROM sustine valorile culturale romanesti si lanseaza proiectul de recuparare a unuia dintre costumele traditionale romanesti purtate de Smaranda Braescu. Acest proiect este realizat in colaborare arch. Ioana Corduneanu si cu cele doua mostenitoare ale aviatoarei Smaranda Braescu, doamnele Ana-Maria Sireteanu si Maria Isopescu ce ne vor pune la dispozitie un bogat material documentar de familie. 
   Proiectul se va finaliza pe 1 decembrie 2013, când TAROM va oferi costumul Smaranda Braescu unuia dintre pasagerii sai. 
   Pe 24 iunie, echipajele TAROM vor duce 5 ii romanesti, in 5 orase mari ale lumii, Tel Aviv, Dubai, Istanbul, Madrid si Frankfurt, contribuind astfel la completarea hartii mondiale a comunitatilor de ii romanesti.
***La Blouse Roumaine


Arta plastica contemporana romaneasca


Iulia Nistor


Expozitia: Non-Sens


Galeria 26, Bucuresti


25 iunie - 12 iulie 2017






Avem placerea sa va invitam marti, 25 iunie 2013, incepand cu ora 19:00, la vernisajul expozitiei Non-Sense a artistei Iulia Nistor.

Galeria 26, Dr. Staicovici, nr. 26, sector 5, Bucuresti (zona Piata Operei – Cotroceni)

Non-sens – niciun sens polar (nord sau sud)

  Non-sense este prima expoziție personală a Iuliei Nistor și cuprinde lucrări realizate în perioada 2012-2013. Artista născută la București (1985) trăiește și lucrează la Nurenberg și este doctorandă în filosofie la Universitatea din Regensburg, Germania.
  Proiectul Iuliei Nistor s-a format firesc, ca un organism funcțional, un corp de investigație compus din trei părți independente, cu forme și funcții diferite, dar interconectate. Pictura, fotografia și instalația-labirint formează acest traseu organic, în care prima, pictura este retina, organul care fixează vizibilul și transformă semnalele luminoase în informații; cea de-a doua, fotografia sau mai bine zis, “ecogeografiile” sunt organe de contenție, formațiuni tisulare care pot fi investigate sonoro-tactil, iar cea de-a treia, instalația-labirint, reprezintă sistemul de legătură, rețeaua transmițătoare de informații și fluide comunicante. În același timp, labirintul reprezintă și provocarea, încurcătura în care poți intra în timpul procesului. Firul roșu călăuzitor, în acest caz, îl avem înăuntrul nostru, iar în fiecare călătorie imaginară nu vom uita drumul înapoi.
  Ecogeografiile Iuliei Nistor combină imaginea fotografică cu matrița ecografiei, specifică imagisticii medicale, iar filtrul memoriei se suprapune pe aceste formate și devine, pentru moment, același cu filtrul aparatului de citire a interiorului. Alb-negrul imaginilor și ambiguitatea lor cețoasă ne amintesc pe rând, dar fără o intenție descripitivă, de orașe vizitate de artistă, într-un flux al memoriei strict subiectiv. Forma de evantai răsturnat a ecografiilor în care au fost înregistrate imaginile finisează cadrul și îl transformă într-un fel de medalion atipic.
  Procesul picturii este unul esențialmente cerebral, în care artista reconstruiește realitatea prin alegerea instinctivă a unor fragmente de gânduri, de instanțe vizuale, pe care le recompune în spații transparente, goale. Aceste goluri sunt realizate cu grund transparent și face aluzie la diferența dintre parte și întreg, dintre delicatețea detaliului și imensitatea ansamblului.
  Labirintul: ieșirea se face pe unde ai intrat, nu există un plan B. Dar dacă nu mai știi pe unde ai intrat? Anxietatea rătăcirii în labirint este atenuată de piesele de domino care te ghidează aleator către un sens crescător sau descrescător pe care nu îl regăsești într-o logică prestabilită. Haosul este prezent în cifrele care urcă și coboară, luate câte una, câte două, câte trei, patru, cinci sau șase. Uităm să numărăm, doar le pipăim când trecem pe lângă ele. (Simona Vilău, iunie 2013)

Ziua Universala a Iei


Diaspora romana


Centrul Cultural Roman, Dublin, Irlanda


23 iunie 2013



SANZAIENELE SI ZIUA IEI LA CENTRUL CULTURAL ROMAN din DUBLIN

Sanzaienele si Ziua Iei, ne vor regasi duminica seara, dupa orele 18.00, la sediul nostru, unde, intr-o atmosfera intima, vom aminti traditia Sanzaienelor, obiceiurile noptii de Sanzaiene si vom avea fetele noastre imbracate in IA romaneasca. O sa petrecem noaptea de 23 spre 24 Iunie intr-un sentiment pur romanesc, alaturi de colegii si prietenii nostri.

   Sanzaienele si Ziua Universala a Iei, ne vor regasi duminica seara, dupa ora 18.00, la sediul nostru, unde, intr-o atmosfera intima, vom aminti traditia Sanzaienelor, obiceiurile noptii de Sanzaiene si vom avea fetele noastre imbracate in IA romaneasca. O sa petrecem noaptea de 23 spre 24 Iunie intr-un sentiment pur romanesc, alaturi de colegii si prietenii nostri.

Cânt şi dans dobrogean


Festivalul de folclor Cant si dans dobrogean


prima editie, 21 - 25 iunie 2013



   În perioada 21-25 iunie 2013, Primăria Oraşului Eforie, Casa de Cultură Eforie şi Pub Ana Eforie Sud organizează prima ediţie a Festivalului de folclor Cânt şi dans dobrogean la care participa peste 500 reprezentanţi ai ansamblurilor folclorice din România ( Suceava, Botoşani, Caras-Severin, Prahova, Braşov, Făgăraş, Bacău, Dobrogea etc.).
  În cele 5 zile ale festivalului, staţiunile Eforie Nord, Eforie Sud şi Techirghiol, comunele Agigea şi Pecineaga vor găzdui reprezentaţii de cântece şi dansuri populare româneşti, care vor atrage atenţia vizitatorilor şi turiştilor din aceste staţiuni. 
  Spectacolele vor începe la ora 20:00, pe scenele amplasate în zona Cazino din Eforie Sud, la Teatrul de Vară din Eforie Nord, Casa de Cultură Techirghiol, Casa de Cultură Agigea. În comuna Pecineaga, spectacolele se vor desfăşura la Căminul Cultural (21, 22, 24, 25 iunie) şi pe Stadionul Comunal (23 iunie), cu începere de la ora 18:00.
  Unităţile de cazare (hoteluri, vile şi pensiuni) din Eforie Sud au asigurat printr-o implicare deosebită cazarea şi masa pentru participanţii la festival, din dorinţa de a oferi turiştilor şi vizitatorilor acestor staţiuni un eveniment autentic românesc şi o alternativă de agrement în vacanţa pe litoral.
  În plus, în perioada 1 iulie-10 septembrie, Pub Ana (situat lângă Primaria Eforie) va fi gazda unei retrospective a festivalului, prezentând în fiecare săptămână câte unul dintre ansamblurile folclorice participante.
  De asemenea, în perioada urmatoare litoralul românesc va fi gazda unor evenimente de exceptie, multe din ele devenite deja tradiţie: Tourism Summer Festival (iulie-august), festivalul internaţional de folclor Dobroge, mândră grădină (25-30 iunie), Festivalul internaţional de Balet Festivalul tânărului dansator (8-14 iulie), show-ul aviatic Aeromania (13-14 iulie), Mamaia Music Awards (9 august), Festivalul Antic Tomis (16-18 august), Gala de Box Mamaia Evil Fight Night (23 august), Festivalul Naţional de Film Românesc (august), Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia (august), Festivalul Cântecului şi Dansului Popular Românesc (august).
   Informaţii actualizate cu privire la evenimentele ce vor avea loc pe litoral şi în Delta Dunării sunt disponibile pe paginile:


Adriana Fomenko
Consilier Turism

Yard Sale


Dianei 4, Bucuresti


23 iunie 2013








   Duminică, 23 iunie, 10:30-19:00, ne adunăm la Dianei 4 (zona Piaţa Rosetti) pentru ediţia de iunie. Pe terasa mare, sub umbrele vino la o bere şi la scotoceală. Să cumperi la preţuri mici comori de care alţii s-au plictisit, nu le mai vin, plac sau, pur şi simplu, pentru care nu mai au loc.
  Pentru a cincea oară tot soiul de haine, pantofi, viniluri, obiecte decorative, cărţi, ilustrate îşi cauta stăpâni noi care să le poarte, redefinească, recicleze, refolosească.
  Pentru că Yard Sale este o formă de reciclare absolut necesară oricărei societăţi consumeriste, faci schimb, vinzi la preţuri mici sau dai o altă utilitate lucrurilor de care te-ai plictisit, dar nu vrei să le arunci. La finalul fiecărei ediţii participanţii donează o parte din hainele rămase nevândute unei case de plasament.
  Astfel, Yard Sale Dianei 4 în duminica din 23 iunie, de la 10:30 la 19:00, vă aşteaptă să scotociţi în mult mai multe dulapuri, cufere, valize pline de minuni.

Intrare liberă!

  Yard Sale este un proiect care are ca scop statornicirea noţiunii de 
Yard Sale – REUSE, RECYCLE ! 
şi în România, printre tinerii consumatori, prin organizarea de mici evenimente lunare.

Ziua Universala a Iei



Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala


Gabi Sofia Conac - Workshop de Styling


Chisinau, Republica Moldova


24 iunie 2013




  Ziua Universală a Iei la Muzeu se va încheia cu un work-shop și o prezentare oferită de Gabi Sofia Conac, despre cum să introduci ia românească în garderoba ta. 
24 iunie, ora 18.00 

vedeți evenimentul aici 

Prezente romanesti peste hotare


Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica


Art Night, Venetia, Italia


editia a III-a, 22 iunie 2013








   Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia participă cu două proiecte la ART NIGHT VENEZIA 2013

  Sâmbătă, 22 iunie 2013, ora 20:00, cu ocazia ediției 2013 a Art Night Venezia, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Academia Muzicală Italiană, organizează la sediul său, Palatul Correr, un concert susținut de grupul I Musici della Serenissima. Interpreți: Alessandra COSSI, canto, dans, tambur; Giuseppe Paolo CECERE, canto, violă, ghironda; Fabio ACCURSO, lăută; Gianpaolo CAPUZZO, flaut; Nadia CECERE, canto, dans, percuții; Claudio GASPARONI, violă de gambă.
  I Musici della Serenissima redescoperă, valorizează și promovează imensul patrimoniu neexplorat al muzicii veneţiene vechi, studiind atent textele din punct de vedere filologic şi muzicologic. Sunt considerați succesorii frumoasei tradiții muzicale veneţiene care a făcut ca acest oraş să fie una dintre capitalele europene ale muzicii încă din secolul al XIV-lea.
  Vastul lor repertoriu include un număr mare de programe de muzică veche venețiană, italiană și europeană din perioada medievală, renascentistă și barocă, interpretate de multe ori în diferite forme vocal-instrumentale cu costume de epocă și instrumente vechi. Din grupul I Musici della Serenissima fac parte unii dintre cei mai renumiți și afirmați interpreți de muzică veche, muzicologi și cercetători, profesori de la diferite Conservatoare de muzică și Academii Internaționale de Muzică Veche.
  Ansamblul de muzică veche I Musici della Serenissima desfășoară, începând cu anul 1982, o intensă activitate artistică internațională ce le-a adus, în decursul anilor, prezența în cele mai importante teatre și săli de concerte și la prestigiose Festivaluri din Italia, Statele Unite, Japonia, Germania, Austria, Spania, Franța, Slovenia, Elveția, Turcia, Rusia, România, Ungaria, Polonia, Serbia, Grecia, Croația, Albania, Republica Cehă, remarcându-se întotdeauna prin originalitatea și rafinamentul repertoriului propus în concert. Din 2005, I Musici della Serenissima dau viață Festivalului Internațional de Muzică Veche Muzica din timpul Dogilor, manifestare de succes realizată cu sprijinul Regiunii Veneto și cu patronajul Primăriei Veneției. Festivalul este organizat de Asociația Cultural-Artistică Accademia Musicale Italiana, director artistic Maestrul Claudio Gasparoni. Numeroasele premii primite reprezintă mărturii artistice incontestabile pentru activitatea concertistică a grupului venețian, care în 2007, cu ocazia celei de-a 25 aniversări de la fondare, a fost distins cu titlul: Ambasadorii muzicii venețiene vechi în lume.
  Fondatorul și directorul ansamblului I Musici della Serenissima este muzicianul venețian Claudio Gasparoni, contrabasist, director și profesor la Conservatorul de Muzică Benedetto Marcello din Veneția și la Academii de Înaltă Perfecționare Muzicală, membru în prestigioase ansambluri muzicale, președintele proiectului Propuneri Muzicale și directorul artistic al multor Festivaluri din Italia și străinătate.
   Programul concertului va cuprinde piese originale şi prelucrări din creaţia lui Gabriello Puliti, Andrea da Montona, Bartolomeo Tromboncino, Marchetto Cara, Antonius Patavino, Giorgio Mainerio, Abdulkadir Meragi, G. Toderini.
  IRCCU Veneţia a inclus în programul oficial al celei de-a treia ediţii a Art Night Venezia şi cel de-al doilea proiect al României la Bienala de Artă de la Veneţia: Reflection Centre for Suspended Histories. An attempt, prezentat în Noua Galeria a Institutului în perioada 29 mai – 24 noiembrie 2013. Artişti: Apparatus 22, Irina Botea şi Nicu Ilfoveanu, Karolina Bregula, Adi Matei, Olivia Mihălţianu, Sebastian Moldovan. Curator: Anca Mihuleţ

Pentru mai multe informaţii accesaţi: http://www.artnightvenezia.it/it/sede/253 

Ora de Muzichie




Muzeul Olteniei


Patrimoniul imaterial al popoarelor francofone


Casa Baniei, Craiova


25 iunie 2013





  Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei, vă invită marţi, 25 iunie, la Casa Băniei, la două manifestări de excepţie.
  Astfel, la ora 10:30, va avea loc manifestarea Tradiţii şi sărbători de vară, din cadrul proiectului cultural Patrimoniul imaterial al popoarelor francofone. Din program: Simbolica rituală a pâinii, Căluşul, Sânzienele, Drăgaica, vizionarea documentarului etnografic Facerea pâinii în Oltenia precum şi un program artistic oferit de ansamblul Rozele Calafatului.


  Apoi, la ora 19:00, vă invităm la o oră de muzică poporană în cadrul manifestării Ora de muzichie cu formaţia Trei parale. La acest eveniment intrarea se face pe bază de invitaţie.

Pe simezele baimarene




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Pictori romani contemporani


Muzeul Judetean de Arta Centrul Artistic Baia Mare


25 iunie 2013



Afiş expoziţie Gold Plaza

  Prezentarea oficială a expoziţiei va fi făcută de dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă Centrul Artistic Baia Mare şi dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Maramureş şi curatorul Golden Gallery.
  Expoziţia cuprinde 46 lucrări reprezentative din creaţia a 46 pictori români contemporani şi va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an.
  Curatorii expoziţiei sunt: Mihai Muscă, dr. Ioan Angel Negrean şi dr. Dorel Topan.
Şef Birou programe şi marketing,
dr. Ioan Angel Negrean

Ikebana - Atelier si demonstratii


Gradina Botanica D. Brandza


Bucuresti


23 iunie 2013




Inaugurarea Casei Muzeu Școlar




Agenția de Știri Bune


Bârsana


23 iunie 2013









  Duminică, 23 iunie, în comuna Bârsana are loc inaugurarea unei Case Muzeu Şcolar, un spaţiu viu, o legătură între trecut şi prezent, unde bârsănenii să-şi vadă şi să-şi cunoască trecutul istoric, să reînvie mândria de a fi cei mai bogaţi şi cei mai patrioţi locuitori ai Văii Izei şi, în acelaşi timp, un spaţiu complementar turismului din zonă.
  Casa care găzduieşte noul muzeu este de secol XVIII.
  Programul manifestării cuprinde inaugurarea casei muzeu, prezentarea camerei învăţătorului, a clasei de elevi, cu băncile de lemn, tabla, catedra, cărţile de şcoală. Pe pereţi sunt expuse primele cataloage şcolare şi listele elevilor din Bârsana, grupate într-un loc cele de până la Marea Unire din 1918, şi apoi şcoala în perioada interbelică. 
  În ultima sală am prezentat unelte, folosite ca materiale didactice ale vremii. Expoziţia este completată de două panouri: descoperiri arheologice şi mărturii istorice despre Bârsana, mărturii despre familiile nobile din partea locului, despre spiţa de neam la unele dintre ele şi un panou aparte, privind contribuţia Bârsanei la Marea Unire, respectiv Protocolul Consiliului Naţional Român şi Adunării din Bârsana din 24 noiembrie 1918, fotografiile preotului Andrei de Covaci şi ale fiului, Ioan de Covaci, celebrul avocat care a fost şi preşedinte al Consiliului Naţional Român din Bârsana.
  Inaugurarea Casei Muzeu Şcolar este urmată de un spectacol folcloric la care-şi aduc contribuţia interpreţii Maria Luiza Mih, Măriuca Verdeş, Marius Iusco, Ileana Matus, Ileana Ştefanca, soţii Maria şi Mihai Nemeş, grupul folcloric Iza şi copiii şcolii gimnaziale Mircea Vulcănescu din localitate.
  Un proiect al Muzeului Maramureşan din Sighetu-Marmaţiei în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bârsana şi Şcoala gimnazială Mircea Vulcănescu din Bârsana.
***Muzeul Maramuresean

Un gest mic - O bucurie mare !




Initiative de toata lauda


Biblioteca Judeteana Panait Cerna


 Donatie de carte pentru copii


Tulcea




http://tulcealibrary.ro/itd-admin/filemanager//itdimagini/Afis_Spania_-_donatie.jpg

  Federaţia Asociaţiilor de Români din Spania (FEDROM) a înfiinţat, la 23 iunie 2012, Biblioteca Românească Lucian Blaga, la sediul său din Madrid, Spania. 
  Crearea acestei biblioteci se adaugă celorlalte proiecte şi activităţi pe care FEDROM le desfăşoară. Biblioteca porneşte de la un fond de peste 1.000 de volume în limba română, din diverse domenii culturale şi literare. 
  La constituirea fondului de carte au participat, cu donaţii, Institutul Cultural Român, Bibliotecile Judeţene Alba, Bistriţa –NăsăudDâmboviţa şi altele.
 Biblioteca Judeţeană Panait Cerna îşi doreşte să se alăture şi ea la această frumoasă acţiune prin strângerea de donaţii de cărţi în limba română pentru copiii plecaţi din ţară.

PENTRU COPIII ROMÂNI DIN SPANIA,
UN GEST MIC – O BUCURIE MARE !


Agentia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate


Sezatoare literara de Sanziene


Scoala Centrala, Bucuresti


23 iunie 2013







   Evenimentul Șezătoare literară de Sânziene își propune să sincronizeze expresii mitice într-un ritual ce cuprinde literatură, folclor și muzică pentru a sustrage inimile din profan și a le înălța prin trăirea unui moment etern, al conștiinței valorilor românești.

Valurile pământului




Librăria Humanitas Kretzulescu


Seară indiana


București


25 iunie 2013








Casa de Cultura Friedrich Schiller


Videoproiectie: Surean - Mirajul adancurilor


Bucuresti


27 iunie 2013






Slovacia de Catifea



Gradina Botanica D. Brandza, Bucuresti


22 iunie 2013






11:00-12:30
1. Slovacia de catifea. Concurs cu premii Cine ştie câştigă. 
Se pot înscrie la concurs atât copii, cât şi adulţi. 
Înscrierile se fac la adresa de e-mail: marilena_tiprigan@yahoo.com sau la faţa locului. 
Întrebările din concurs se bazează pe aceste prezentări din secţiunea Slovacia de catifea 
ale studenţilor de la Secţia de Slovacă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a 
 Universităţii din Bucureşti.

2. Şocuri culturale I. Experienţa unei celebre românce, 
Adriana Flaugnatti, căsătorită cu un slovac.

12:30-13:30 Pauză de cafea. Evaluarea şi anunţarea rezultatelor.

13:30-14:30 În paralel:
1. Şocuri culturale II. 
Impresiile și experiențele studenților noștri, care au studiat în Slovacia. 
Discuţii libere. 
Expoziţie de postere şi fotografii ale studenţilor Secţiei de Slovacă 
a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti pe tema: 
Slovacia în ochii studenţilor noştri.

2. Desene pe asfalt pe tema: Slovacia de catifea. 
Se pot înscrie la concurs atât copii, cât şi adulţi. Înscrierile se fac la adresa de e-mail: marilena_tiprigan@yahoo.com sau la faţa locului.

14:30-15:00 Ahoj ! Ako sa máš ?
Curs-fulger de limba slovacă pentru vizitatori

15:00-17:00 În paralel:
1. Karaoke show. 
Prezentator: Ștefan Doniga, impresarul Operei Naționale din București.
2. Film slovac


Secţia de Limbă şi Literatură Slovacă
Departamentul de Filologie Rusa şi de Limbi Slave
Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine
Str. Pitar Moş 7-13, Sector 1, 010451 Bucureşti
Tel: +40-21-307 73 00 | Fax: +40-21-313 17 60

si

Ambasada Republicii Slovace la Bucureşti
Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bukurešti
1-3 Str. Oţetari, Sector 2, 020977 Bucureşti
Tel: ++40-21 300 61 00; 300 61 07, E-mail: emb.bucharest@mzv.sk


Festivalul-Concurs Interjudetean de Muzica Populara:

 Comoara Vrancei


Naruja


editia a XXXI-a, 30 iunie 2013








   Vrancea arhaică va fi din nou în sărbătoare la sfârşitul acestei luni. La Năruja va avea loc duminică, 30 iunie, începând cu ora 11.00, Festivalul Concurs Interjudeţean de Muzică Populară Comoara Vrancei, ediţia a XXXI-a. 
   Evenimentul va avea loc în amfiteatrul din centrul comunei, cum se întâmplă în mod tradiţional în fiecare an. Cu această ocazie va fi organizat şi un Târg al Meşterilor Populari din Vrancea, precum şi o lansare de carte:  Închinare şcolii Barbu Ştefănescu Delavrancea, de Titel Toader Chirilă. La festival va participa şi Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei. 
   Festivalul Interjudeţean de Muzică Populară Comoara Vrancei este organizat de Consiliul Judeţean Vrancea, Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea, Primăria, Consiliul Local şi Obştea Năruja şi Căminul Cultural Popa Şerban din Năruja. 
***Evenimente Focsani




Cenaclul Bocancul Literar


Pariu pe Prietenie


Editie de vacanta


Bucuresti, Mojo Music Club


23 iunie 2013