vineri, 16 iunie 2017

Maeștrii arădeni




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Națională de Artă Delta, Arad 


16 iunie 2017 






Vanessa și sora ei




Lansare de carte 


Priya Parmar 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


24 iunie 2017






    Editura Humanitas Fiction vă așteaptă sâmbătă, 24 iunie, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) la lansarea romanului Vanessa și sora ei de 
Priya Parmar, bestseller al editurii la Bookfest 2017.
   Spectaculos şi plin de detalii ce reuşesc să reînvie un interval-cheie din istoria literaturii secolului XX, romanul Vanessa şi sora ei spune povestea relaţiei tumultuoase a pictoriţei Vanessa Bell cu sora sa, faimoasa scriitoare Virginia Woolf. Sub forma unor consemnări din jurnalul său intim, în care îşi notează inclusiv observaţii legate de propria pictură, de lecturi şi discuţii intelectuale, dar şi de experienţa maternităţii, cartea impune o serie de portrete ale membrilor Grupului Bloomsbury, bine documentate şi extrem de vii.
    Despre carte vor vorbi prof. dr. Mihaela Anghelescu Irimia, director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice patronat de Universitatea din Bucureşti şi Consiliul Britanic din Romania, Irina Horea, una dintre cele două traducătoare ale romanului și Sandra Ecobescu, președinte Fundația Calea Victoriei. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
Acessul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.

Pagini de istorie




Muzeul Grăniceresc Năsăud 


22 iunie 2017





Orașul artiștilor




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Lascăr Vorel, Piatra Neamț 


16 iunie 2017







Dezbatere - Crimă și pedeapsă




Librăria Okian 


Brașov 


23 iunie 2017







3 piese, 3 secole de istorie locală




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


16 iunie - 17 decembrie 2017






Vernisaj: 16 iunie 2017, ora 11:30
Partener: Muzeul Național de Istorie al României București
Curatori: dr. Alexandru Sonoc (MNB), dr. Eugeniu Lazăr (MNIR)
    Cu prilejul bicentenarului Muzeului Național Brukenthal, sunt prezentate 3 bunuri culturale de o deosebită valoare pentru istoria orașului Sibiu, aflate din 1974 în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României din București.
    Este vorba de inelul sigilar al baronului Samuel von Brukenthal (aur cu email și niello, gemă din matostat, datând din a doua jumătate a sec. XVIII), de ornamentul de pălărie din mormântul comitelui Albert Huet (aur cu email, granate și perle, datat în perioada 1577-1607), remontat la sfârșitul sec. XIX pe o banda de catifea și Codicele Altemberger.
     Codicele Altemberger, principala atracție a expoziției, reprezintă o culegere de texte juridice (drept municipal și drept minier), redactată în spațiul german în sec. XIV-XV (chiar și începând cu sfârșitul sec. XIII, după unele opinii), ale cărui ultime două file (incluzând textul jurământului primarului) au fost pictate și caligrafiate la Sibiu în anul 1481, în cancelaria primarului Thomas Altemberger, cel care îl cumpărase pentru uzul magistratului orașului.      
   Volumul, scris cu caractere gotice pe pergament, este bogat ornamentat cu miniaturi: chenare cu elemente de decor fitomorf și scene religioase (unele ocupând întreaga pagină), inițiale și ancadramente cu adevărate scene de gen realizate cu foiță de aur și culori naturale.
***

Imaginarul vizual




Arta plastică contemporană românească 


Lila Lungulescu, Veronica Mocanu, Nadia Bîrlădeanu 


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani 


17 iunie - 10 iulie 2017






Comunicat de presă

   Muzeul Judeţean Botoşani prezintă, în perioada 17 iunie – 10 iulie 2017, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, expoziţia temporară Imaginarul vizual.
   Lucrările expuse, pictură și grafică, sunt semnate de Lila Lungulescu și Veronica Mocanu, a căror invitată este Nadia Bîrladeanu.
   Cele trei expozate, absolvente ale Școlii Populare de Artă Botoşani, secţia Pictură, cu profesii radical diferite, au studiat tainele tehnicii artistice sub îndrumarea prof. Victor Hreniuc și au găsit în arta plastică o pasiune comună.
   De-a lungul anilor de studii şi ulterior acestora, expozantele au participat la expoziţii colective organizate de Şcoala de Populară de Artă din Botoşani sau de către alte şcoli de profil din ţară şi de către asociaţii ale artiştilor plastici, iar în Galeriile de Artă Ştefan Luchian expun deja pentru a doua oară.
    Vernisajul va avea loc sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11:30, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197).
Prezintă: Ana Coșereanu – muzeograf
Program de vizitare: zilnic 9:00 – 17:00