marți, 13 ianuarie 2015

Pentru totdeauna...Eminescu




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


15 ianuarie 2015



Tata Moşu - o poveste interbelică în benzi desenate




Lansare de carte


Adrian Majuru, Mihai I. Grajdeanu


Grand Hotel Continental, Bucuresti


22 ianuarie 2015




Text: dr. Adrian Majuru
Bandă desenată: Mihai I. Grăjdeanu
Editura Muzeului Municipiului Bucuresti, 120 pagini
Tata Moșu - uimitoarea poveste a unui hoț de buzunare!
Lansarea romanului va avea loc joi, 22 ianuarie 2015, ora 19:00 la
Grand Hotel Continental, Bucureşti, în prezenţa autorilor.
Invitaţi: prof. univ. dr. Bogdan Lefter şi medicul Bogdan Stănescu.

Eminescu – eternitatea unei rostiri




Teatrul Muzical Nae Leonard


Galati


15 ianuarie 2015






    În perioada 14 - 30 ianuarie 2015 vor avea loc la Biblioteca Județeană V. A. Urechia o serie de manifestări şi expoziţii pentru a marca 165 de ani de la naşterea a marelui poet naţional Mihai Eminescu, ziua de 15 ianuarie fiind declarată în anul 2010 ca fiind Ziua Culturii Naţionale.
   Joi, 15 ianuarie 2015, ora 10:00 la Statuia marelui poet naţional Mihai Eminescu din Parcul municipal din Galaţi va avea loc un moment festiv dedicat „poetului nepereche poeziei româneşti“ - 165 de ani de la nașterea Sa și începând cu ora 11:00 se va desfăşura în Sala Teatrului Muzical Nae Leonard spectacolul omagial dedicat ZILEI CULTURII NAŢIONALE - EMINESCU – eternitatea unei rostiri. Participă: artiști de la Teatrul Muzical Nae Leonard și Teatrul Dramatic Fani Tardini.
***Biblioteca V.A. Urechia Galati

Ziua Porţilor Deschise




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


15 ianuarie 2015






    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează joi, 15 ianuarie 2015, Ziua Porţilor Deschise.
   Manifestarea este prilejuită de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, aşa cum a fost declarată potrivit Legii nr. 238/2010.
    Astfel, între orele 9.00-17.00, vor putea fi vizitate gratuit expoziţiile: Înapoi în timp. Arheologie şi numismatică în judeţul Teleorman, sălile Neoliticul. Eneoliticul şi Tezaure monetare, Aspecte etnografice ale satului teleormănean, Colectivizarea în Teleorman. Rezistenţă şi acceptare forţată, Simbolul Crucii în arta populară teleormăneană, Şcoala teleormăneană de altădată, Retrospectiva Exponatul Lunii 2014.

De Ziua Culturii Nationale




Centrul Cultural Arcus


15 ianuarie 2015





    Centrul de Cultură Arcuș și Asociația Tineret ECOU va prezenta joi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale patru cărți ale scriitoarei Luminița Cornea. 
    Evenimentul va începe de la ora 19:00 și va fi urmat de prezentarea artistului grafician Iuri Isar. După acesta va avea loc un recital susținut de soprana Daniela Valerica Munteanu și pianistul Ambrus Sándor József, prezentat de criticul muzical Ecaterina Stan.
  Centrul de Cultură Arcuș pune la dispoziţia publicului un autobuz cu plecare de la ora 18.30 din faţa Teatrului.

Dor de Eminescu




Centrul Cultural Sighetu Marmatiei


15 ianuarie 2015





    15 ianuarie, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii Natţonale, începand cu anul 2011. Este o zi in care celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii romane, in genere, şi a proiectelor culturale.
   Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei va organiza un simpozion urmat de un spectacol de muzică şi poezie şi va prezenta expoziţia Cenaclului de pictură deschisă la Casa de cultură. Manifestarea va avea loc joi, 15 ianuarie, de la ora 13,00 in sala de spectacole a Centrului Cultural de pe str. Iuliu Maniu nr. 31.
    Cu acest prilej va fi marcată împlinirea a 75 de ani de la naşterea poetului maramureşean Ion Iuga si 165 de ani de la nasterea Poetului National Mihai Eminescu. Spectacolul de muzică şi poezie Dor de Eminescu va cuprinde versuri dedicate ''poetului nepereche'', scrise de Nichita Stanescu, Marin Sorescu, Adrian Paunescu, Victor Eftimiu, Victor Tulbure, Mircea Micu, Petru Popescu, Niculae Stoian, Damian Ureche.
    Scenariul şi regia artistica apartin lui Dorel Todea, coordonatorul spectacolului este Odarca Bout, conducerea muzicală este semnata de Lenuţa Petrovan. Organizatori sunt Centrul Cultural, Centrul de Excelenta al elevilor si Colegiul National Dragos Voda din Sighetu Marmatiei.

Eminescu 165




Muzeul Literaturii Române Iași


Muzeul Mihai Eminescu, Iași


15 ianuarie 2015



Detalii pe:

Danseaza cu mine




Arta plastica contemporana romaneasca


Aurelia Chiru


Galeria Occidentului, Bucuresti


22 ianuarie 2015





    " Pentru mine, muzica este un univers magic de trairi. Pe aripile ei visam, ne bucuram sau ne intristam. Cantaretului ii place sa fie pe scena, pictorului ii place sa o priveasca.
In ambele cazuri, scena vietii poate deveni prilej pentru a face arta, scopul cel mai nobil si frumos. Muzica are puterea de a sensibiliza si poate oferi sufletului ocazia de a se manifesta, de aceea ramane subiectul meu preferat.
   Am impletit culoarea cu sunetul, am impodobit spatiul cu materie, am captat intunericul si lumina si am organizat ritmic elementele componente ale scenei si ale starii de euforie. MUZICA ESTE VIATA. M-am jucat cu spectacolul vietii privindu-i pe cei care joaca. Se numeste DANSEAZA CU MINE ". DANSEZI ? ne intreaba pe fiecare dintre noi, pictorita Aurelia Chiru.

Se va lasa cu cantec si voie buna!

INTRAREA LIBERA

Sfantul Antonie cel Mare si rolul monahismului astazi




Centrul de Cercetare Ecumenica


Facultatea de Teologie Sf. Andrei Saguna, Sibiu


16 - 17 ianuarie 2015





    In perioada 16 - 17 ianuarie 2015, Centrul de Cercetare Ecumenica Sibiu si Centrul de Cercetare Teologică al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Sf. Andrei Şaguna organizeaza, cu ocazia praznuirii Sf. Antonie cel Mare, Simpozionul SFÂNTUL ANTONIE CEL MARE ŞI ROLUL MONAHISMULUI ASTĂZI. Evenimentul va avea loc in Aula Facultăţii de Teologie Sf. Andrei Şaguna din Sibiu, Str. Mitropoliei, nr. 20.
***via Lilik Oprescu

Eminescu in Transilvania




Arta plastica contemporana romaneasca 


Horea Remus Epure 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


15 - 31 ianuarie 2015





    Joi, 15 ianuarie 2015, la ora 17:00, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii Române, Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează vernisajul expoziției de grafică a artistului Horea Remus Epure, intitulată Eminescu in Transilvania
   Prin cele peste 50 de lucrări unicat prezentate în această expoziție, Horea Remus Epure își propune să reconstituie traseele eminesciene prin Transilvania, prezentând locurile vizitate de poet în cursul celor două călătorii realizate la vârstele de 16 și, respectiv, 18 ani. O secțiune distinctă a expoziției prezintă Clujul în epoca lui Eminescu, așa cum putea fi acesta văzut prin ochii poetului. Într-un alt registru, mai larg, sunt prezentate peisaje ardelenești, dar și monumente reprezentative ale Clujului, capitala culturală și de suflet a Transilvaniei.
    Convertite în limbajul graficii, cu rafinament şi emoție artistică, lucrările lui Horea Remus Epure reprezintă o temerară încercare de recuperare prin mijloacele artei a memoriei eminesciene, dar și a unui patrimoniu monumental unic, aparținând tuturor etniilor și confesiunilor reprezentative din spațiul transilvănean.
    Născut în 29 iunie 1951, la Târgu-Mureș, Horea Remus Epure a realizat, începând din 1979, peste 200 de expoziții personale în țară și în străinătate (Viena, Budapesta, Salgotarján, Citta di Castello, Perugia etc). Este membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 1980. A fost membru fondator al Grupului Plastic ,,Mimesis”, de pe lângă Clubul Zamur din Târgu-Mureș. Lucrările sale sunt prezente în muzee, în galerii și în numeroase colecții private din țară și din străinătate.
    Tehnicile utilizate de artist sunt grafica în tuș și color, acuarela și caricatura.
    Expoziția va fi deschisă în perioada 15-31 ianuarie 2015, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, între orele 9:00-17:00. Vă așteptăm!

Ciorbițe pentru Bunicuțe




Inițiative de toată lauda


București


17 ianuarie 2015




    Revenim cu Acțiunea Ciorbițe pentru Bunicuțe, prima din acest an, acțiune cu care ne dorim să hrănim oamenii străzii. Vom găti pentru ei, iar voluntarii noștri , împreună cu toți cei care doresc să participe, vor împărți oamenilor mâncare caldă.
    Vom posta pe wall toate cele trebuincioase, ce trebuie să aducă fiecare pentru o bună desfășurare de "forțe".
    Cei care au mai participat știu despre ce este vorba și cum se desfășoară acțiunea.

Vă așteptăm alături de noi.

   Toate donațiile de alimente, haine, caserole plastic, borcane, linguri plastic etc. se vor strânge începând de mâine la LA COPAC din strada PITAR MOȘ 23, "carciuma de jupani" fiind partener al acestui eveniment
    Cei care pot lăsa acolo câte ceva din cele trebuincioase, să menționeze "pentru acțiunea neamunit"!

Doamne Ajută.

"Cuvintele sunt cărările Faptelor"

***Neamunit via Oana Ivan

https://www.facebook.com/events/656172247839390/

Folclorul in opera lui Mihai Eminescu




Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul


Ramnicu Valcea


14 ianuarie 2015






    Evenimentul Eminesciana 2015 va debuta la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea miercuri, 14 ianuarie 2014, la ora 11.00, cu manifestarea FOLCLORUL ÎN OPERA LUI MIHAI EMINESCU.

În program:

● Eminescu şi folclorul - prezintă Elisabeta Pearcu, bibliotecar Secţia de Etnologie Mihai Pop
● Folclorul în opera lui Mihai Eminescu - film documentar
● Recital de poezie
● Muzică de Ion şi Doinea Aldea Teodorovici pe versuri de Grigore Vieru

Participă: elevi de la Grupul Şcolar Căpitan Nicolae Pleşoianu din Râmnicu Vâlcea
Manifestarea va avea loc la Sala Universitarilor a Bibliotecii Judeţene 
Antim Ivireanul Vâlcea.
Vă aşteptăm!

Ziua Culturii Nationale




Ploiesti


15 ianuarie 2015




   Muzeul I. L. Caragiale din Ploiești, str. Kutuzov, nr. 1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează joi, 15 ianuarie 2014, de la ora 10.30, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, activitatea Omagiu lui Mihai Eminescu, la 165 ani de la naștere.


     La eveniment vor participa elevi din clasa a III-a de la Școala Gimnazială Sf. Vineri din Ploiești, coordonați de prof. înv. primar Dorina Cojocaru, alături de elevi de la Școala Gimnazială Apostolache, coordonați de prof. Simion Pelmuș și înv. Marcela Enache.
    În cadrul activității va fi evocată personalitatea marelui nostru poet și se vor recita poezii din creația sa.
***Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova,

Arta Actorului prin arta fotografică




Matei Millo văzut de Carol Szathmari


Biblioteca Națională a României, București


15 ianuarie - 15 februarie 2015






    Joi, 15 ianuarie 2015, în spaţiul expoziţional AvantGarden IV, la parter, va fi deschisă expoziţia Arta Actorului prin arta fotografică – Matei Millo văzut de Carol Szathmari.
    Actor, autor dramatic şi director de teatru, Matei Millo (1814-1896) a avut o contribuţie notabilă la naşterea teatrului naţional. Format în spiritul principiilor paşoptiste de promovare a creaţiei originale româneşti şi în limba română, Millo a colaborat semnificativ cu un alt reprezentant al mişcării paşoptiste, Vasile Alecsandri, ale cărui creaţii dramatice le-a interpretat cu precădere. Personaje născute din această colaborare au rămas în istoria dramaturgiei române şi ne vorbesc şi astăzi (Coana Chiriţa, Larbu Lăutarul, Herşcu Boccegiul, Paraponisitul, Mama Angheluşa, Gură cască şi personajul creat chiar de Millo, Baba Hârca).
    În deceniul al şaselea al secolului XIX, Matei Millo se afla la apogeul carierei artistice. În aceeaşi perioadă, Carol Szathmari (1812-1887) se bucura de prestigiu şi de preţuirea multor capete încoronate ale Europei, devenind din 1863 Pictor şi Fotograf al Curţii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și fiind cel mai cunoscut fotograf din Principatele Române la acel moment.
Colaborarea dintre cele două personalităţi artistice s-a născut în chip firesc, mai ales că, o vreme, sediul activităţilor lor se găsea pe Calea Victoriei, în preajma Teatrului Naţional.
   Fotografierea actorilor în costumele unor roluri care cunoşteau un mare succes de public era deja o practică cunoscută la nivel european.
    De aici a pornit şi ideea fotografierii lui Matei Millo în costume şi atitudini specifice rolurilor celor mai cunoscute pe care le interpreta. Această mărturie vizuală a talentului actoricesc al lui Millo este subiectul expoziției Arta Actorului prin arta fotografică – Matei Millo văzut de Carol Szathmari.
    Din colecţiile Cabinetului de Fotografii al Bibliotecii Naţionale a României au fost selectate peste 30 de fotografii care îl reprezintă pe Matei Millo, realizate de Carol Szathmari, unele dintre lucrări fiind puţin cunoscute publicului larg.
Expoziţia rămâne deschisă până pe 15 februarie 2015. Intrarea este liberă .
Curator: Adriana Dumitran – Cabinetul Foto, Colecţii Speciale.