miercuri, 28 iunie 2017

Culorile Dunării
Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Marinei Române, Constanța 


28 iunie - 9 iulie 2017

Regizor de teatru și film
Lucian Pintilie (1933 - 2018) 


Consemnare publicată în Almanahul Scînteia 1968. Decembrie 1967.


    Vă invităm la lansarea unei cărţi-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor.
    Cartea se lansează în cadrul unui eveniment ce începe la 17:30 cu proiecția filmului Tertium non datur și continuă cu o discuție despre carte în prezența autorului și a invitaților speciali: Mihai Chirilov, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Victor Rebengiuc, Andrei Șerban, Corina Șuteu, moderată de Monica Andronescu.
    Volumul, declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010 este o compoziție ”fără un proiect precis, obiecte fără nici o valoare, uzate şi demodate, dar impregnate de timp, fragmente impregnate, enorm de multe hârtii, un război cu hârtiile”, ce cuprinde confesiuni, pagini de jurnal de regie, cronici de spectacol și film din presa internațională, o carte-spectacol pe scena căruia se profilează poveștile marilor spectacole și filme ale regizorului Lucian Pintilie, precum istoria tumultuoasă a piesei Revizorul, Pescărușul, Salonul nr.6, Reconstituirea.
     Proiecția și lansarea au loc în cadrul programului Bucharest International Film Festival iar intrarea este liberă.
***Editura NEMIRALansare de carte: Bricabrac, de Lucian Pintilie

***Mai multe despre acest regizor puteți afla și de aici: Wikipedia

Un nou trend de lifestyle
Casa Artelor, Timișoara 


29 iunie - 12 iulie 2017Văduva veselă
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Opera de Stat Cluj
Program, Opera de Stat, Cluj. 1963.


Indirect Connections
Arta plastică contemporană românească 


Liviu Mihai 


ARCUB, București 


3 - 9 iulie 2017

Trei istorii metafizice pentru insomniaci
Lansare de carte 


Laurențiu Staicu 


Librăria Seneca Anticafe, București 


28 iunie 2017

   Editura Trei vă invită miercuri, 28 iunie 2017, de la ora 19:00, la Seneca Anticafe (Str. Arhitect Ion Mincu nr. 1, București), la evenimentul Filosofia ca vocație a incertitudinii. Un dialog despre rosturile filosofării într-o lume high tech cu Laurențiu Staicu, Sorin Costreie și Constantin Vică. Discuția va fi moderată de Magdalena Mărculescu.
   Evenimentul este prilejuit de lansarea volumului Trei istorii metafizice pentru insomniaci de Laurențiu Staicu.
   Viața fiecăruia dintre noi se desfășoară pe fundalul unor narațiuni sau teorii filosofice discrete și insesizabile, care ne oferă sens și ne îndrumă în momentele de cumpănă.
   Au o istorie fascinantă și uneori extrem de agitată, care stă mărturie pentru strădaniile noastre de a înțelege lumea și de a o transforma într-un mediu familiar.
  Cartea ne prezintă istoriile a trei dintre aceste narațiuni, cunoscute mai mult filosofilor, cu toate că ele încearcă să ofere răspuns la întrebări tulburătoare și de o importanță covârșitoare pentru noi toți: de ce există lumea, în ce constă identitatea persoanei, ce este realitatea.
  Laurențiu Staicu este profesor de filosofie la Universitatea din București și consilier filosofic în cadrul Asociației Române de Filosofie Practică.

Istorie Culturală și Patrimoniu
Muzeul Național Brukenthal


Sibiu 


29 iunie - 1 iulie 2017

 Organizatori: Muzeul Național Brukenthal și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Coordonatori: dr. Alexandru Sonoc (MNB), prof. univ. dr. Mihaela Grancea (ULBS)
    Simpozionul își propune să exploreze relația dintre istorie, memorie, uitare și "spațiile” rememorării, plasând muzeul ca spațiu patrimonial în centrul investigației, dar și al re-imaginării esențializate a trecutului.
    Printre problemele dezbătute se află, evident, parcursurile unor muzee sau colecții muzeale în diferite epoci istorice, dar și abordarea conceptelor și proiectele care au ca finalitate realizarea unor colecții muzeale sau care își propun să valorifice și sensibilitățile populare.
    Un loc aparte este acordat, din perspectiva istoriei culturale, relației dintre diferitele categorii de opere cu valoare patrimonială și microistorie. Concret, este vorba despre: monumente de arhitectură, creații literare populare sau culte, publicații de presă, filme, lucrări de artă plastică etc.
    La simpozionul cu tematică de istorie culturală și patrimoniu organizat în cadrul manifestărilor dedicate bicentenarului Muzeului Național Brukenthal participă 28 de specialiști din diferite instituții de învățământ superior și de cercetare, muzee sau asociații culturale din București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș și Sibiu.

My Fair Lady
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Opera de Stat Timișoara

Program, Opera de Stat, Timișoara.
Anii '70 (probabil).


Statutul A.G.V.P.S.
România de-altădată 


Asociația Generală a Vînătorilor și Pescarilor Sportivi 

din R. S. R.