vineri, 18 noiembrie 2016

Bucuria sufletului




Arta plastică contemporană românească


Mihai Zaiț


Galeriile Cupola, Iași


20 - 30 noiembrie 2016






Nijni Novgorod




De prin lume adunate...


Rusia 


Colecții și Colecționari


Cartofilie




Orașul s-a numit, între 1930 - 1990, Gorki (după scriitorul care s-a născut aici).
Mai multe aflați de aici:

Nijni Novgorod - Wikipedia

Mapă-set, cărți poștale necirculate. 1959.
Explicații exclusiv în limba rusă. Tiraj: 60.000 de exemplare.


Monumentul scriitorului Maxim Gorki.







Kremlinul orașului.











Confruntarea, simbol al transformării




Muzeul Național de Artă al României


Mălina Conțu


București


26 noiembrie, 7 decembrie 2016





    Conferința Confruntarea, simbol al transformării, susținută de dr. Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, va avea drept punct de pornire lucrarea de secol al XVII-lea, Lupta lui Iacob cu îngerul, semnată de un pictor anonim flamand. Pictura este expusă temporar în cadrul programului Opere în Prim-Plan care vizează punerea în valoare a lucrărilor aflate în depozitele Secției de Artă Europeană a MNAR și poate fi admirată în perioada perioada 2 noiembrie 2016 - 31 ianuarie 2017. Prelegerea va avea loc sâmbătă, 
26 noiembrie, ora 18:00 și miercuri, 7 decembrie, ora 16:00, în sala Rubens și Rembrandt din Galeria de Artă Europeană.
     Dr. Mălina Conțu va vorbi despre această reprezentare iconografică în contextul care a generat tabloul, realizând o conexiune cu alte reprezentări similare și cu semnificația culturală recentă a episodului biblic.
     "De-a lungul timpului, oamenii au creat eroi pentru a avea modele la care să se raporteze etic şi moral, care să le ofere puterea de a spera şi de a trece peste greutăţile vieţii. Aceste personaje persistă în imaginarul colectiv, fie că sunt eroii de poveste ai copilăriei sau sfinţii protectori ai maturităţii şi bătrâneţii. Episodul Luptei lui Iacob cu îngerul ilustrează în mod particular un exemplu de transfigurare a eroului dintr-un personaj dominat de frică şi umilinţă, într-o fiinţă inteligentă şi un conducător principial”, a explicat dr. Mălina Conțu.
    Pentru a participa, utilizați butonul Înscrie-te online de pe site-ul www.mnar.arts.ro sau sunați la telefon 021.314.81.19.

Dialogul anilor




Arta plastică contemporană românească


Georgeta Ștefănescu


Casa Avramide, Tulcea


22 noiembrie 2016





    Absolventa in anul 1976 a Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Georgeta Stefanescu a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, la clasa de pictura a maestrului Marius Cilievici. Din anul 1981 a urmat un stagiu de trei ani la Fabrica de Textile Romanita din Caracal, ca proiectant de modele si creator de imprimeuri, apoi a devenit cercetator stiintific in textile la CEPIU (Centrul de Estetica al Produselor Industriei Usoare, Bucuresti, 1986 - 1991). Din anul 1992 s-a stabilit in Elvetia, la Geneva, iar in timp a devenit un artist plastic conceptual independent, unanim recunoscut si distins cu numeroase premii internationale.

Reverii...




Arta plastică contemporană românească


Viorica Toporaș


Galeriile Theodor Pallady, Iași


21 noiembrie 2016






Parisul nu crede în lacrimi




Clubul de lectură și promovare Junimea - Scriptor


Cristina Hermeziu


Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu, Iași


24 noiembrie 2016





Restaurare-Conservare




Muzeul de Artă Vizuală


Galați


23 noiembrie 2016

 



   Muzeul de Artă Vizuală Galați are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției Restaurare-Conservare, miercuri 23 noiembrie, ora 18:00.
   Expoziția prezintă etapele de restaurare și conservare ale unui obiect de patrimoniu, ilustrate prin intermediul unor panouri ce conțin atât fotografii, cât și explicații ale fiecărui stadiu de restaurare.
   O parte dintre lucrările restaurate în anul 2016 vor putea fi admirate în expoziția deschisă la muzeu: Cetatea omului (gips patinat) - Ingo Glass, Gheorghe Asachi (gips patinat) – Ioan Georgescu, Nicolae Mantu (gips) –Vasile Vedeș, Rezistentul (gips patinat)- Idel Ianchelevici, Printre flori și fructe (gips) –Silvia Radu, Bust (bronz) –Oscar Spathe și Măști pictate (lemn) - autor necunoscut.
   Alte 6 lucrări restaurate în acest an se află în fața hotelului Danube Stars: Dalila (marmură)- Marcel Guguianu, Feuda (piatră) –Ion Condiescu, Meditație (marmură)–Rodica Severineanu, Maternitate (piatră) –Marcel Grosu, Romana (piatră) - Florica Ioan, Femeie cu copil (piatră) – Vladimir Predescu.
   O expoziție interesantă, ce oferă publicului oportunitatea de a intra în culisele muzeului, într-un atelier de restaurare.

Drag de muzică și poezie




Șuetele Avramizilor


Casa Avramide, Tulcea


ediția a XXX-a, 25 noiembrie 2016







Colecția Mihai Vintilă



Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță


Caransebeș


25 noiembrie 2016





   Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, alături de Consiliul Judeţean Caraş-Severin și Fundația Artiștilor Plastici Vintilă – ARPLANA, organizează vernisajul expoziției de pictură Colecția Mihai Vintilă. 
  Evenimentul va avea loc vineri, 25 noiembrie 2016, începând cu ora 16:00, în foaierul instituției de cultură.
   Expoziția cuprinde o serie de tablouri (pictură ulei / acrylic, pe pânză, carton și icoane pe sticlă) ce aparțin reputatului pictor naiv și scriitor Mihai Vintilă. Trebuie menționat faptul că acestea sunt donate muzeului din Caransebeș și vor constitui Fondul Mihai Vintilă. Tablourile sunt pictate atât de donatorul acestora precum și de cunoscuți pictori din țară și străinătate.
  În cadrul acestei acțiuni este cuprinsă și lansarea de carte cu titlul: Dincolo de opt decenii, autor Mihai Vintilă. Programul va fi completat de un mini-concert sub conducerea Domnului dr. Romeo Dumitrescu.
   Prin această manifestare culturală se dorește stimularea creativităţii tinerilor prin educarea sensibilităţii şi gustului estetic, dezvoltarea competenţelor de comunicare şi socializare prin organizarea întrunirilor şi a dialogurilor cu artişti plastici și crearea oportunităţilor de recreere şi delectare.
   Scopul acestei acțiuni este familiarizarea diverselor categorii de public cu operele de artă plastică contemporană.
Această manifestare completează calendarul de activităţi aferent anului 2016.