luni, 5 octombrie 2015

Librar pentru o zi




Libraria Bizantina, Bucuresti


Ana Blandiana


7 octombrie 2015





    Țineți minte campania Librar pentru o zi? Nu s-a terminat! La început de octombrie debuteaza o nouă serie, cu librari unul și unul.

Ana Blandiana este Librar pentru o zi miercuri, 7 octombrie, de la ora 19:00.

   Evenimentul face parte din campania Librar pentru o zi lansată de Librăria Bizantină în 2014 pentru a reînvia dragostea oamenilor pentru cărțile tipărite, care au pierdut tot mai mult din popularitate în iureșul revoluției digitale. Până acum, s-au alăturat inițiativei alte 20 de nume mari ale culturii românești.


Gravuri dupa Rembrandt




Muzeul Casa Muresenilor


Brasov


6 octombrie - 30 noiembrie 2015





    Începând cu 6 octombrie, Muzeul Casa Mureșenilor și Consiliul Județean din Brașov va deschide publicului accesul la 273 de gravuri după Rembrandt din colecția Eugene Dutuit și Biblioteca Națională Franceză.
   Așa cum spune și Thomas Emmerling, reprezentantul proprietarului colecției, "În această eră a globalizării, nu mai este necesar să călătorim la Londra, Paris sau Amsterdam pentru a admira capodoperele artei europene.”
    Este important pentru noi, Muzeul Casa Mureșenilor, să deschidem porțile pentru o astfel de expoziție, să oferim oamenilor din Brașov o serie de lucrări recunoscute global și de a înțelege importanța și impactul gravurii. Rembrandt a urmărit, încă din anii 1650, un stil artistic expresiv și radical. De altfel, manipularea lui îndrăzneață în tehnica gravurii și picturii, dar și interpretările subiectelor tradiționale au inspirat generații întregi de artiști, câștigând astfel reputația de cel mai mare maestru al Epocii de Aur olandeze. Tot prin tehnicile utilizate, a fost numit și Maestrul luminii și al umbrei.
    Vă invităm, așadar, să descoperiți cele 273 de gravuri după Rembrandt, 
începând cu 6 octombrie. În Brașov, Piața Sfatului 25.
Biletele pot fi achiziționate de la muzeu.
Pentru mai multe detalii puteți accesa

Anuala Filialei U.A.P. Vrancea




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta, Focsani


5 octombrie 2015





    Vernisajul va avea loc luni, 5 octombrie 2015, ora 15:00, la Galeriile de Artă din Focşani,
Vor expune artiştii plastici din Focşani: Elena Pascu Bârhală, Laura Dumitru, Ştefan Dumitru, Gheorghiţă Galan, Rodica Gherghinoiu, Virginia Hossu, Viorica Kalany, Liviu Nedelcu, Gabriela Arghirescu Popa, Nicolae Rădvan, Laurenţiu Păun, Leonard Slavu şi Elena Stoiciu.
Expoziţia va fi vernisată de criticul de artă Luiza Barcan.
Curatoriatul expoziţiei va fi asigurat de prof. dr. Liviu Nedelcu, 
director al Centrului Cultural Vrancea.

Soloviov şi Larionov




Lansare de carte


Evgheni Vodolazkin


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


5 octombrie 2015





   Luni, 5 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invităm la lansarea romanului Soloviov şi Larionov, un eveniment la care vor participa alături de Evgheni Vodolazkin, Teodor Baconschi, Mihail Vakulovski şi Denisa Comănescu.

Lakme



De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Muzical Galați



Spectacol vizionat pe 7 aprilie 1962.



Leo Delibes (1836-1891).






Distributia
- in ordine alfabetica - 












Coperta a IV-a.

Inaugurarea unui nou sediu ICR




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman, Berlin, Germania


6 octombrie 2015





   Marți, 6 octombrie 2015, de la ora 19:00, are loc deschiderea oficială a noului sediu al Institutului Cultural Român din Berlin. Situat în Reinhardtstraße 14, noul sediu este poziționat în centrul Berlinului la câteva minute distanță de instituții importante de cultură ale capitalei germane, precum renumitele teatre Deutsches Theater, Berliner Ensemble și Friedrichstadtpalast. De asemenea în imediata apropiere se află zona parlamentară a Republicii Federale Germane cu istoricul Reichstag, Bundestag, Cancelaria, birourile oficialilor germani și sediul Ambasadei României.
    ICR Berlin a căutat, de-a lungul ultimilor ani, posibilităţi pentru mutarea sediului din cartierul rezidenţial Grunewald în Berlin Mitte, pentru a beneficia de o poziţionare strategică pe scena culturală berlineză, cu spaţii moderne şi multifuncţionale, în apropiere de Institutul Polonez, Institutul Cervantes și Collegium Hungaricum.
    Clădirea noului sediu al institutului a fost cumpărată în 1886 de Carl zu Löwenstein-Wertheim-Rosenberg și încredințată Ordinului Călugărilor Dominicani. Aceștia au fondat în 1889 spitalul St. Maria-Viktoria, apoi o biserică. Biserica a fost demolată în 1938 din lipsa fondurilor necesare renovării, iar spitalul a fost desființat sub presiunea regimului național- socialist, clădirea devenind astfel sediul editurii Deutscher Bauernverlag. În 1994 a fost achiziționată de către partidul FDP, renovată și reinaugurată în 1999.
     Institutul Cultural Român din Berlin împarte spațiile complexului de clădiri cu celebrul post de televiziune franco-german ARTE, cu studiourile de corespondență ale televiziunilor elvețiene și italiene, precum și cu Academia Națională de Științe Leopoldina, Fundația Friedrich Naumann și  WWF Germania.
     Institutul Cultural Român din Berlin are la parter, cu acces direct la stradă, o galerie de artă şi o bibliotecă, care cuprinde peste 4.000 de volume și este deschisă zilnic publicului berlinez. Noul sediu oferă posibilitatea de a organiza lecturi, conferințe, dezbateri dar și proiecţii de film într-o sală cu o capacitate de 100 de persoane. De asemenea, publicul va beneficia de o a doua sală de conferinţe şi concerte cu o capacitate de 220 de persoane și de un atrium deschis, modern și luminos. La etaj se află noua sală de cursuri pentru limba română, precum și birourile echipei.
    Programul serii va începe cu vernisajul expoziției Analoge Welten a artistului de origine română Michael Lassel. Născut în România, a urmat cursurile Academiei de Artă din București. În 1986 emigrează în Germania. Încă din România a început să picteze abstract după care se dedică curentului suprarealist. Din 1989 aparține grupului de pictori Trompe-l'œil/Realite, o mișcare artistică inființată în Franța în 1955. Lucrările sale au fost expuse în Germania, dar și la Paris, Tokio, New York, Bruxelles sau Londra. Vernisajul va avea loc în prezența artistului în galeria ICR Berlin.
   Seara va continua în sala de spectacol cu un concert live cu Oana Cătălina Chițu (voce), Michael Abramovich (pian) și Dan Nuțu (lectură), concert care va include piese tradiționale românești reinterpretate, precum și o secțiune de lectură literară cu texte din George Bacovia, Panait Istrati, Emil Cioran și Eugen Ionescu.
   Oana Cătălina Chițu a studiat pian, jazz și canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a devenit cunoscută publicului larg prin albumul Bucharest Tango (2008). Repertoriul artistei mai cuprinde tangouri celebre din Bucureştiul interbelic.
   Michael Abramovich s-a născut la Bucureşti, dar a petrecut o mare parte din copilăria sa la Ierusalim, unde a fost îndrumat la pian de profesorii Esther Narkiss şi Viktor Derevianko. Şi-a perfecţionat studiile la clasa Ninei Svetlanova din New York, după ce a obţinut o bursă de studii din partea Fundaţiei Culturale America-Israel. De la debutul său din 1994 pe scena new-yorkeză Merkin Hall, Abramovich a susţinut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, St. Petersburg, Israel şi multe oraşe germane.
    Dan Nuțu s-a născut la București și a absolvit cursurile de actorie ale IATC. Este cunoscut pentru rolurile sale din film și teatru, lucrând pentru regizori renumiți ca și Lucian Pintilie, Mircea Săucan, Radu Gabrea, Dan Pița sau Alexandru Tatos.
    După concert are loc proiecția unei selecții de scurtmetraje românești de actualitate, premiate pe plan internațional: Ramona, regie Andrei Crețulescu, Arta, regie Andrian Sitaru, Omulan, regie Matei Branea, Vera, regie Dorian Boguță, În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată, regie Tudor Cristian Jurgiu,
    În Atrium, curtea interioară a clădirii istorice din Berlin Mitte, programul mai cuprinde și un moment de performance culinaro-literar cu poetul Mircea Dinescu care va prezenta o serie de bucate tradiționale românești intercalate cu textele sale de poezie și proză în traducerea lui Georg Aescht.
Seara se încheie cu un moment muzical live DJ-Set cu Mihai Butincu.
   Pe întreg parcusul serii în curtea interioară a ICR Berlin se va desfășura o proiecție mapată realizată de Modulab București, care are ca focus Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși,  îmbogățită cu alte elemente tradiționale românești.

"Va fi o seara magica!"




Lansare de carte


Camelia Radulian, Dan Pantis


Cercul Militar National, Bucuresti


23 octombrie 2015








Seara romaneasca in Atena




Diaspora romana


Societatea Culturala Balkania Contemporana


Ambasada Romaniei in Republica Elena


10 octombrie 2015






Birlic




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Satiric - Muzical Constantin Tănase


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile





Încercând să datez programul, am facut apel la volumul
Teatrul de Revistă Constantin Tănase 1919-2000,
o monografie de Aurel Storin.
Surpriză: nu figurează în lista spectacolelor jucate pe această scenă.
Omisiunea unui asemenea eveniment mi se pare aproape exclusă.
Poate explicația este alta...



Nume "grele" in distributie; de ieri si...


...de azi.



Din cuprinsul frumoasei prezentări, am dedus 
că spectacolul ar fi trebuit să se joace după ce
Grigore Vasiliu-Birlic împlinise 60 de ani.
Adică după 24 ianuarie 1965.
Este posibil ca piesa să nu se mai fi jucat;
pe 19 martie același ani, după o grea suferință,
murea Gheorghe Gheorghiu-Dej...
Înainte și după această dată, un motiv serios de amânare.
Apoi, cine mai știe ce s-a întâmplat.
Este o supoziție; dacă cineva cunoaște mai multe îl rog
să ne lămurească asupra acestei "cestiuni".




Festivalul National de Epigrama




Onor la Mila 80


Cercul Militar Judetean, Galati


editia a XVIII-a, 10 octombrie 2015






Colecția: Pentru Albumul Dumneavoastră




Dintre comorile muzeelor românești


Colecții și Colecționari


Cartofilie




1987.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Taranca voioasa, ulei pe pinza (1,350 x 0,650), 
semnat, datat stinga jos cu rosu: Grigorescu 1894.
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania, Galeria Nationala. 


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Un colt din atelierul meu, ulei pe pinza (42,0 x 29,0 cm),
semnatura in maro, dreapta jos: Grigorescu.
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Fetita cu basma rosie, ulei pe lemn (17,5 x 14,0 cm),
semnatura in rosu, dreapta jos: Grigoresci.
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Portretul Mariei Nacu, ulei pe pinza (66,0x 50,5 cm).
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania, Muzeul Colectiilor de Arta.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Portret de femeie, ulei pe lemn (36,5 x 27 cm),
semnatura in rosu, stinga jos: Grigorescu,
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Fete lucrind la poarta, ulei pe pinza (0,425 x 0,625),
semnat stinga jos cu rosu: Grigorescu, nedatat (1886-1895).
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania, Galeria Nationala.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Pe malul marii, ulei pe pinza (62,5 x 35,0 cm,
semnatura in rosu, cu data, dreapta jos: Grigorescu/1891.
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania, Muzeul Colectiilor de Arta.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Fata circiumarului, ulei pe lemn (23,5 x 14,0 cm),
semnatura in maro, dreapta jos: Grigorescu.
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
In gradina, ulei pe lemn (24,0 x 13,8 cm),
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.


Nicolae Grigorescu (1838 - 1907).
Fetita cu par balai, ulei pe pinza (66,5 x 44,5 cm),
semnatura in rosu, stinga jos: Grigorescu.
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.





Eveniment cultural bucurestean




Lansare de carte


Virgil Tanase


Libraria Mihail Sadoveanu, Bucuresti


6 octombrie 2015



Pădurea




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul de Stat Brăila


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile





Piesă jucată în stagiunea 1963-1964.
Premieră: 1 aprilie 1961.