luni, 27 ianuarie 2020

Pe simezele Capitalei - Oglizile Tăcerii




Arta plastică contemporană românească 


Manuell Mănăstireanu 


Elite Art Gallery, București


27 ianuarie - 14 februarie 2020




    În perioada 27 ianuarie - 14 februarie, Elite Art Gallery vă invită la expoziţia personală a artistului Manuell Mănăstireanu, intitulată Oglinzile Tăcerii. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 29 ianuarie, ora 18:30. Conceptul expozițional propune un exercițiu de introspecție prin intermediul istoriei ca instrument de analiză a trecutului marcat de suferință, pierderi umane și sacrificii.

Dintre Patriarhi (2)




Din istoria Bisericii Ortodoxe Române 


Patriarhul Justinian Marina (1901 - 1977)













Articol publicat în Indrumător bisericesc misionar și patriotic, Nr. XI. 1987.
Editor Episcopia Ortodoxă Romănă de Alba Iulia. 

Serile Patrimoniului




Castrum Chery - Istorii (re)descoperite


Casa Artelor, Timișoara


30 ianuarie 2020





Comemorarea Victimelor Holocaustului




Institutul Cultural Român 


București


27 ianuarie 2020




    La sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va avea loc pe 27 ianuarie 2020, de la ora 19:00, vernisajul expoziției de pictură Tinerii din România împreună împotriva urii și a antisemitismului, pentru o lume a păcii și a înțelegerii.
    Evenimentul de la ICR va cuprinde și un moment muzical dedicat comemorării victimelor Holocaustului, prin recitalul susținut de cunoscutul compozitor și violoncelist Șerban Nichifor, alături de Eduard Iosif Antal, organistul Catedralei Sfântul Iosif din București, de violonista Corina Bololoi, cantorul Emanuel Pusztai, Maya Ciosa – la voce. În continuare, la sediul central ICR, va avea loc și proiecția filmului documentar Itinerarii evreiești în România care abordează subiectul moștenirii comunităților de evrei din România.
    Accesul la evenimentele de la ICR, de la ora 19.00, va avea loc numai pe bază de invitații.
Cu ocazia acestei comemorări luni, 27 ianuarie 2020, de la ora 17:00, la sediul Institutului Italian de Cultură (Aleea Alexandru 41, București), va avea loc prezentarea volumului Imaginea evreului în cultura română de Andrei Oișteanu, publicat în limba italiană cu titlul  L’immagine dell’ebreo: stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro-orientale (traducere de Horia Corneliu Cicortaş și Francesco Testa, Collana di Studi Ebraici, Editura Salomone Belforte, Livorno, 2018). Invitaţi, alături de autor, la evenimentul de prezentare vor fi Francesco Testa, traducător și Giovanni Casadio, profesor de istoria religiilor la Universitatea din Salerno. Prezentarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
   Evenimentele de pe 27 ianuarie 2020 sunt organizate de Institutul Italian de Cultură, Institutul Cultural Român și Editura Polirom.