marți, 10 octombrie 2017

Greva minerilor din Valea Jiului. 1-3 august 1977




Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț 


11 octombrie 2017 - 11 ianuarie 2018




Comunicat de presă

   Miercuri, 11 octombrie 2017, ora 13:00, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ va avea loc vernisajul expoziţiei Greva minerilor din Valea Jiului. 1-3 august 1977, organizată în colaborare cu specialiştii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Acest nou demers expoziţional răspunde intenţiilor instituţiei noastre de a aprofunda cunoaşterea realităţilor proprii anului 1977, considerat ca unul crucial pentru evoluţia regimului comunist din România. Astfel, după organizarea mesei rotunde A trăi în adevăr. 40 de ani de la primele gesturi de disidenţă în România comunistă(1977), ai cărei invitaţi au fost istoricii Ana Maria Cătănuş şi Igor Caşu, propunem publicului nemţean o incursiune în istoria grevei minerilor din Valea Jiului din vara anului 1977.
    Expoziţia are la bază documente identificate în cadrul Arhivei Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. În primul rând, este vorba despre documente care se regăsesc în dosarul întocmit de Securitate pe numele lui Constantin Dobre, liderul minerilor din 1977. De asemenea, un rol important a revenit fondului Documentar Hunedoara, din care au fost selectate buletinele informative pe care Securitatea le înainta primului-secretar al Comitetului judeţean de partid aproape zilnic şi din care aflăm multe informaţii despre starea de spirit a minerilor dinainte de grevă, precum şi din zilele următoare acesteia. Documentele din arhiva C.N.S.A.S. sunt însoţite de fotografii din fototeca Muzeului Naţional de Istorie al României şi din cea a Arhivelor Naţionale ale României. Expoziţia a fost realizată de o echipă a C.N.S.A.S. formată din cercetători de marcă ai fenomenului comunist: Raluca Nicoleta Spiridon, Elis Pleşa, Theodor Bărbulescu (documentare) şi Teodora Roxana Pop (grafică).
    La eveniment vor participa istoricul Silviu N. Moldovan, şeful Serviciului Cercetare, Editare din cadrul C.N.S.A.S. şi Raluca Nicoleta Spiridon, cercetător în cadrul aceleaşi instituţii.
    Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 11 octombrie 2017 - 11 ianuarie 2018, între orele 9:00-17:00.

Regăsire în abstract




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Occidentului, București 


16 octombrie - 3 noiembrie 2017





Comedia în turneu...




Prezențe românești peste hotare 


Teatrul de Comedie 


Ungaria 


1972




Foto: Antena 1



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 1972.

Ariști din Alba Iulia




Arta plastică contemporană românească 


Galeriile Căminul Artei, București 


10 octombrie 2017





Expoziția Asediu




Arta plastică contemporană românească 


Diana Tăicuțu, Stelian Ghinea 


Galeria de Artă Brăila 


12 octombrie 2017





Acești îngeri triști




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Sibiu




Regia: Petru Mihail. Scenografia: Helmut Sturmer.
Premieră: 1 aprilie 1972.








Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 1972.

Restaurarea - Știință și Artă




Serata Procopiu la Palat 


Muzeul Științei și Tehnicii, Iași 


12 octombrie 2017





    Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu și Asociația Aliance of Educators for Science, Technology, Engineering, Mathematics and Informatics - ESTEEM România organizează în perioada octombrie 2017 – iunie 2018, o nouă stagiune a Seratelor Procopiu la Palat.
    Primul eveniment din stagiunea 2017 – 2018 se va desfășura joi, 12 octombrie 2017, de la ora 18:00, în Sala Ștefan Procopiu și îl va avea ca gazdă pe Lect. univ. dr. Bogdan Ungurean, de la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, care va susține prelegerea Restaurarea – Știință și Artă.
Intrarea la aceste evenimente este liberă.           

Zilele Toamnei




Muzeul Satului Vâlcean 


Bujoreni 


14 - 15 octombrie 2017






Monede chinezești - O istorie de 3000 de ani




Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu 


Târgu Jiu 


12 octombrie 2017






Gaițele




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Turda









Premieră: 13 aprilie 1972.


Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 1972.

Istorie și arheologie în spațiul vest-pontic




Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța 


ediția a 50-a, 11 - 13 octombrie 2017






Comunicat de presă

   În perioada 11 – 13 octombrie 2017 se vor desfășura lucrările Sesiunii Științifice Internaționale Pontica ce va fi dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso și va avea tema - Istorie și arheologie în spațiul vest-pontic.
   Evenimentul, ajuns la cea de-a 50 ediție, va fi organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Știinte Politice a Universității Ovidius Constanța și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
   Deschiderea oficială va avea loc miercuri - 11 octombrie 2017, ora 12:00, în Aula Adrian Rădulescu (Sala Pictată) a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Piața Ovidiu, nr. 12.

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte 


Livia Ciupercă, Corina Matei Gherman, 

Violeta Daniela Mîndru


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


12 octombrie 2017





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 12 octombrie 2017, ora 17:00 la Salonul Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Teodor Al. Munteanu. Restitutio și Smulți de Covurlui, autor Livia Ciupercă; La margine de meditație, autor Corina Matei Gherman; Secretele magnoliei, autor Violeta Daniela Mîndru. 
Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Târgul Colecționarilor




Colecții și Colecționari 


Casa de Cultură Mihai Eminescu, Târgu Mureș 


21 octombrie 2017