marți, 24 noiembrie 2015

La ceas aniversar




Academia Romana, Filiala Timisoara


Ion Marin Almajan


27 noiembrie 2015






Review




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristi Alexii, Filumen Pastravanu


Galeria Theodor Pallady, Iasi


23 - 30 noiembrie 2015





Întîlnire la Senlis




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Barbu Delavrancea, București




Premieră: 26 decembrie 1967.













Articol publicat în Revista Gazeta Literară, Nr. 1, de joi, 4 ianuarie 1968.


Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 3, 13 ianuarie 1968.

Darul Maeștrilor




Arta plastica contemporana romaneasca


Hanul Gabroveni, Bucuresti


23 noiembrie - 6 decembrie 2015






Comunicat de presă

DARUL MAEȘTRILOR
la ArCub, Strada Lipscani numărul 84-90, sector 3, București

    În perioada 23 noiembrie - 6 decembrie, Elite Art Gallery în parteneriat cu Centrul Cultural ArCub vă invită la o remarcabilă expoziţie de grup intitulată Darul Maeștrilor. 
   Deschiderea oficială a expoziției se va ține pe data de 3 decembrie, ora 15:00. Evenimentul pune pe simeze lucrările artiştilor Ilie Boca, Sanda Buțiu, Simion Crăciun, Horea Cucerzan, Constantin Flondor, Ion Grigore, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Laurențiu Midvichi, George Mircea, Marilena Murariu, Virgiliu Parghel, Horea Paștină, Mariea Petcu Chioibaș, Eugen Raportoru, Mihai Sârbulescu, Angela Tomaselli. Lucrările provin din cadrul proiectelor dezvoltate și promovate de Elite Art Gallery şi din colecţii particulare. Un număr considerabil de lucrări rezultă din proiectul inedit lansat şi implimentat de Elite Art Gallery, Pictori de azi la Balcic.
    Cu scopul de a sărbători o colaborare fructuoasă, conceptul expoziţional reuneşte artişti a căror abordare uimeşte prin diversitatea stilului şi totodată conturează un subiect definit. Tema unei contopiri cu natura se regăseşte în peisajele luxuriante realizate la Balcic. Purtând încă o aură paradisiacă lucrările transmit farmecul şi pitorescul care a fascinat coloniile de artişti de la începutul secolului al XX-lea. Unicitatea locului, dată de Regina Maria care găseşte pe acest litoral o linişte deplină, devine demnă de a fi eternizată prin culori şi forme. Pe urmele aceleiaşi muze Pictori de azi la Balcic sintetizează frumuseţea idilică şi o transmit publicului din perspectivă contemporană.
    De la mărturiile artistice din Coasta de Argint, expoziţia suprinde şi spaţiul urban, reprezentat într-un cadru promiţător, astfel încât clădirile înghesuite şi forfota caracteristică Bucureştiului capătă o lumină emblematică. Păstrând conexiunea cu natura, expoziția punctează și o trecere de la pictural la abstract şi de la văzut la nevăzut.
În acest context, ce punctează drumul de la peisaj la figurativ şi de la pictural la abstract, expoziţia reuşeşte să ofere nişte repere încărcate vizual şi simbolic. Discursul artistic reunește frumosul sublim oferit de maeștri consacrați într-o expoziție completă și complexă.
     Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 23 noiembrie – 6 decembrie 2015, la Hanul Gabroveni situat pe strada Lipscani numărul 84-90, sector 1, București
    Elite Art Gallery are drept scop promovarea tinerilor artiști, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artei vizuale, al muzicii dar și proiecte educaționale.
    Centrul Cultural ArCub promovează cultura oraşului Bucureşti în toate formele sale de expresie artistică și are rolul de a crea un mediu cultural receptiv tuturor formelor de artă şi accesibil unui public cât mai larg.

Târgul de Sfântul Andrei




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


27 noiembrie - 1 decembrie 2015





    Piața Țărănească și Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare PRUT organizează, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2015, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român Târgul de Sfântul Andrei. Programul este între orele 10:00 și 18:00 iar intrarea este liberă.
    Veți putea degusta produse de post și de dulce de prin toate zonele țării
De post găsiți dulceturi și siropuri tradiționale de pe Dealurile Mărtănușului, zacști și murături dâmbovițene, miere și produse apicole, turtă dulce și covrigi de la Pitești, fructe și legume proaspete, plăcinte și mancare gatită la ceaun.
    La mare preț sunt preparatele moldovenești de pe ambele maluri ale Prutului: cozonaci, poale-n brâu și aliverci, dar și meșteșugurile: incondeierea ouălelor, țesutul și cusutul straielor, prelucrarea sticlei.
   Li se alătură meșteri și producători cu icoane pe lemn și pe sticlă, podoabe, hăinuțe și caciuli crosetate, obiecte din lemn și ceramică, obiecte de colecție, lavandă, decoratiuni, cosmetice naturale.
   Invitati de seama: Târgul din Basarabia este un eveniment inedit, organizat cu prilejul Zilei Naționale a României, în cadrul căruia vor fi prezentate produse fabricate în Republica Moldova, precum şi obiecte de artizanat de pe ambele maluri ale Prutului.
   În cadrul târgului din Basarabia vor fi expuse şi puse în vânzare începând de la intrarea de pe Monetăriei obiecte de artizanat, bucate şi băuturi tradiţionale, produse lucrate manual, jucării pentru cei mici, mobilier şi decor rustic, vinuri selecte, dulciuri şi produse naturiste.
Evenimentul este un prilej în plus pentru promovarea valorilor culturale comune ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului, precum și o oportunitate de a iniția noi legături economice între producătorii din cele două state.

Organizatori:
Tactic Events - Corina Berariu – office@tacticevents.ro
Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare PRUT – Stefan Miron targ@dinbasarabia.ro
Parteneri: Ambasada Republicii Moldova în România şi Organizaţia Studenţilor
Basarabeni din Bucureşti, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de
Pretutindeni, Guvernul României.
Parteneri Generali: Vinăria Purcari şi Restaurantul Vatra Neamului.
Parteneri: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Guvernul Republicii Moldova, şi Propago.





Salonul internațional de machete statice




Muzeul National al Unirii


Alba Iulia


editia a X-a, 25 noiembrie 2015





    Miercuri, 25 noiembrie 2015, ora 12:00, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va avea loc vernisarea celei de a X-a ediții a Salonului internațional de machete statice – Alba Iulia 2015.
    În cadrul Salonului, care reprezintă anul acesta o ediție aniversară, prilejuită de împlinirea a 10 ani de modelism la Alba Iulia, vor fi expuse peste 300 de machete realizate de modeliști din România, Ungaria şi Italia.


   Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociaţia Modelism Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Romania in 7 gesturi




Lansare de carte


Radu Paraschivescu


Libraria Esotera, Timisoara


26 noiembrie 2015






Restituiri. Maksay




Lansare de carte


Elena-Ingrid Bahamat


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


27 noiembrie 2015





   Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită vineri, 27 noiembrie 2015, ora 12:00, la evenimentul editorial prilejuit de lansarea primului volum al catalogului de colecţie Restituiri. Maksay, autor Elena-Ingrid Bahamat.
   Maksay reprezintă un nume important al artei fotografice gălăţene pentru sfârşitul sec. al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. Fotografi renumiţi în epocă, George şi Jean Maksay (tată şi fiu) au fost martori oculari ai unor momente importante ale istoriei locale şi naţionale, imortalizate în imagini deosebit de expresive - adevărate documente ale epocii.
    Constituită din obiecte donate, în anul 1976, de către urmaşii lor (familia Areti-Ecaterina, fiica lui Anton Maksay şi Constantin Mastacan), sau achiziţionate de la aceștia, în anul 1981, colecţia Maksay conţine bunuri muzeistice din domenii diverse, ceea ce-i conferă o importanţă multiplă: documente, fotografii, obiecte de mobilier şi vestimentaţie (ale familiei Maksay); aparatură foto şi accesorii tehnice de profil, clişee foto din sticlă şi celuloid, fotografii, documente, minicolecţie de reviste de specialitate - ,Revista fotografică română, Fotografia - (ale atelierului celor doi fotografi).
    Cercetarea ştiinţifică a colecţiei Maksay de către dr. Elena-Ingrid Bahamat, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi a permis iniţierea elaborării unui catalog selectiv de colecţie compus din două volume.
    Primul volum, cu o prefaţă semnată de prof. univ. dr. Dan Râpă-Buicliu, aduce în prim plan date biografice ale lui George şi Jean Maksay, repere ale stilului de viaţă al familiei, precum şi ale activităţii celor doi fotografi dedicate imortalizării în imagini de referință a realităţii urbane gălăţene, contemporane lor (aşa cum le-au surprins prin obiectivele lor foto, cu un talent şi un profesionalism demne de transmis din tată-n fiu, George şi Jean Maksay).

Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Casa Cuza Vodă, str. Al. I. Cuza, nr. 80.
Editura Muzeului de Istorie Galați

In Pretimpuriu




Arta plastica contemporana romaneasca


Cornel Vana


Casino, Cluj - Napoca


6 - 14 decembrie 2015





Vitraliul şi fereastra. Poeţi români contemporani




Lansare de carte


Irina Petras


Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Cluj - Napoca


26 noiembrie 2015





   Eveniment editorial: Vitraliul şi fereastra. Poeţi români contemporani de Irina Petraş - Colecția Școala ardeleană de critică și istorie literară.
   Volumul va fi lansat joi, 26 noiembrie, începând cu ora 12:00, la sediul Filialei clujene a USR, în cadrul Reuniunii de toamnă-iarnă a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Cluj.
Pentru detalii și comenzi online:

Dezbateri culturale sibiene




Europa: doar Occidentul?


Universitatea Lucian Blaga, Sibiu


26 noiembrie 2015







Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Lacramioara Boz, Otilia Chiriac


Galeria de Arta N. Tonitza, Iasi


noiembrie 2015




    Uniunea Artistilor Plastici din Romania Filiala Iasi are onoarea de a va invita sa vizitati expozitia de ceramica si acuarela semnata de artistele Lacramioara Boz si Otilia Chiriac,  Galeria de Arta N. Tonitza. Va asteptam!

Emotii de toamna tarzie




Cafenea culturala


Casa de Cultura a Sindicatelor, Alba Iulia


24 noiembrie 2015






Circulația monetară în Țările Române în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea




Muzeul Casa Domneasca


Comuna Brebu


27 noiembrie 2015





   Muzeul Casa Domnească din comuna Brebu, judetul Prahova, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vernisează vineri, 27  noiembrie 2015, ora 11:00, expoziția temporară Circulația monetară în Țările Române în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea – valori numismatice din colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
   Expoziția cuprinde monede din Statele Germane (groși Brandenburg), Suedia (dreipolker), Polonia (groși, tripligroși), Imperiul Habsburgic (kreuzer, thaler), Imperiul Otoman (kuruș zolota, altmașlâk) și Rusia (monede Sadagura), care au circulat pe teritoriul Țărilor Române. Printre monedele expuse se află piese reprezentative pentru istoria numismaticii românești, cum sunt imitațiile de șilingi emise în Moldova, în timpul domniei lui Eustrație Dabija ( 1661-1665) și thalerul cu leu olandez (lowenthaler), monedă care se află la originea leului românesc.
    La eveniment vor participa elevi și cadre didactice de la Școala Matei Basarab Brebu, reprezentanți ai Primăriei Brebu, ai Muzeului Memorial Nicolae Grigorescu Câmpina și ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Premiile Uniunii Artistilor Plastici din Romania




Arta plastica contemporana romaneasca


Sala Dalles, Bucuresti


25 noiembrie 2015





   Uniunea Artiștilor Plastici din România are plăcerea de a vă invita la festivitatea de decernare a PREMIILOR UNIUNII ARTIŞTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA 2014
Evenimentul va avea loc miercuri, 25 noiembrie 2015, ora 18:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană – Sala Dalles (Sala Dalles, bulevardul Nicolae Bălcescu, numărul 18, sector 1, București).
   După opt ani de la decernarea ultimelor premii naţionale, Uniunea Artiştilor Plastici din România, cu sprijinul Ministerului Culturii, reia o tradiţie şi o practică asumată de breasla artiştilor, încă de la înfiinţare, ca Sindicat al Artelor Frumoase. De-a lungul timpului, s-a constituit chiar o instituţie a Saloanelor Naţionale, în care personalităţi marcante din lumea artelor au organizat jurii de specialitate pentru selecţia artiştilor participanţi şi au acordat premii. O istorie a acestor Saloane ar merita readusă în memoria colectivă.
  Sperăm să intrăm cu această reeditare a Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România într-o perioadă de normalitate în ceea ce priveşte recunoaşterea performanţelor profesionale ale artiştilor din domeniul Artelor vizuale.
   Felicităm nu doar premianţii de azi, ci toată breasla artiştilor români, care, indiferent de condiţiile sociale sau politice pe care le traversează, contribuie la dezvoltarea patrimoniului material şi spiritual naţional.
Petru Lucaci
Preşedinte Uniunea Artiştilor Plastici din România

La ceas aniversar




Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu


Palatul Culturii, Iasi


27 noiembrie 2015





   Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași sărbătorește 60 de ani de la înființare, în data de 27 noiembrie 2015, prin organizarea unor manifestări menite să cinstească acest moment important din istoria instituției ieșene.
Programul se va derula la Palatul Culturii, cu începere de la ora 10:00 și va cuprinde:
- Alocuţiuni dedicate momentului aniversar, susţinute de reprezentanţi ai oficialităţilor locale, personalităţi din învăţământul superior de profil tehnic şi prieteni ai muzeului;
- Vernisajul expoziţiei omagiale Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu- şase decenii de muzeografie, deschisă pentru public până în data de 27 decembrie 2015 și al cărui curator este muzeograf Camelia Teodora Cristofor;
- Lansarea volumului aniversar Buletinul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu, nr. 9/2015;
- Concert de muzică clasică, în interpretarea duo-ului de flaut de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iaşi, profesor îndrumător Valentina Cioată.

Armonii cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Doina Dascalu


Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Zalau


1 - 11 decembrie 2015





   Expozitia de pictura Armonii cromatice la Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Zalau, in cadrul U.A.P. Sucursala Baia Mare si U.A.P. Sucursala Simleu Silvaniei.
   Vernisaj: 1 decembrie 2015, ora 12:15. Expozitia poate fi vizitata pana pe 11 decembrie 2015.

Colocviile Rebreanu




Bistrita, Chiuza


editia a XXXIII-a, 26 - 27 noiembrie 2015





    Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud, Revista Mișcarea Literară, Societatea Scriitorilor din județul Bistrița-Năsăud și Centrul Cultural Liviu Rebreanu Chiuza organizează, în perioada 26-27 noiembrie 2015, Colocviile Rebreanu (ediția a XXXIII-a).

Invitați:

Cornel Ungureanu, Ion Simuţ, Ruxandra Cesereanu, Bogdan Creţu, 
Dumitru Crudu, Ion Filipciuc, Cristian Fulaş, Radu Mareş, Cosmin Perţa, 
Vitalie Răileanu, Nicolae Spătaru, Cassian Maria Spiridon, Otniel Vereş, 
Editura Ratio et Revelatio, scriitori din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Programul activităților culturale este structurat astfel:

Joi, 26 noiembrie:

Ora 11:00 - Bistriţa, sala Liviu Rebreanu a Bibliotecii Judeţene George Coşbuc

• Destine literare postrebreniene: Paul Goma – 80
• Lansarea revistei Mişcarea Literară nr. 4/2015. Dosar literar: Cornel Ungureanu
• Lansarea seriei de autor: Paul Goma. Editura Ratio et Revelatio
• Lansarea romanului Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu. Editura Cartier
• Lansări de carte. Lansări de reviste.

Vineri, 27 noiembrie:

Ora 12.00 - Chiuza, Centrul Cultural Liviu Rebreanu
• Inaugurarea Centrului Cultural Liviu Rebreanu
• Deschiderea Bibliotecii Documentare Liviu Rebreanu- filială a Bibliotecii Judeţene George Coşbuc
• Vernisarea expoziţiei documentare Liviu Rebreanu
• Vernisarea expoziţiei de artă plastică Manole Ciui
• Simpozion: Proza românească. Rebreanu şi după Rebreanu
• Decernarea premiilor Colocviilor Rebreanu – 2015

Vă așteptăm!