duminică, 28 iulie 2019

Dintre regizori - cineportrete (stagiunea 1973)
De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


CinematecaGrupaj publicat în Magazin Cinematografic 1974.


Pe simezele hunedorene - Călător prin burguri transilvane
Arta plastică contemporană românească 


Sever Moldovan 


Galeria de Arte, Hunedoara 


1 august 2019
Exponatul lunii
Muzeul Național de Istorie a României 


București 


31 iulie - 31 august 2019

    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă publicului, în cadrul seriei Exponatul lunii, o mărturie fotodocumentară a campaniei Armatei Române în Ungaria din 1919 - Albumul Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie - octombrie 1919.
    Intrat cu ani în urmă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, albumul Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie - octombrie 1919, a trecut printr-un minuțios proces de restaurare (curățare a fotografiilor și a filelor de pergament pe care sunt lipite fotografiile, restaurarea copertelor deteriorate, fără a afecta inscripția de pe copertă), realizat de Cristina Petcu, expert restaurator în cadrul MNIR.


    Piesa este un album-document relevant prin cele 123 de imagini care îl compun și prin  istoriile pe care acestea le spun. În cele 123 de fotografii sepia, care au fost făcute în perioada septembrie-octombrie 1919, apar ofițerii și soldații Diviziei a VII-a în imagini sugestive pentru viața unei mari unități militare, de la cea care deschide albumul, Ofițerii Comandamentului Diviziei a 7 la Hotel Hungaria din Budapesta, la fotografia generalului Dumitru Constantin, comandantul Diviziei a VII-a, la șefii servicilor sanitare, de intendență, veterinare, topografice, poștale și până la fotografii în care soldații români oferă hrană populației din Budapesta și din localitățile din apropiere.  
   Micro-expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 31 iulie – 31 august 2019, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
Vă așteptăm cu drag!

Eliberarea, sursă și resursă
De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinematecă 
O lecție de eroism învățată în mersul istoriei (La patru pași de infinit).

...și așa se călește oțelul (Canarul și viscolul).


Un sacrificiu oentu mai tîrziu (Bariera).


Articol publicat în Almanah Cinema 1976. Decembrie 1975.