miercuri, 5 decembrie 2018

Însemnările unui pictor refugiat




Lansare de carte 


Costin Petrescu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


8 decembrie 2018




   Vă invităm sâmbătă, 8 decembrie, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Însemnările unui pictor refugiat. La Iași, în timpul războiului: 1916-1917 de Costin Petrescu, cu studiu introductiv, cronologie și note de Virginia Barbu, recent apărut în colecția Memorii/Jurnale a Editurii Humanitas. La eveniment vor vorbi: Virginia Barbu, istoric și critic de artă, îngrijitoarea ediției, Adrian-Silvan Ionescu, istoric și critic de artă, directorul Institutului de Istoria Artei G. Oprescu și Daniel Cain, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.
   "Însemnările lui Costin Petrescu, excelent portretist, inovator al frescei românești interbelice, constituie o mărturie importantă din timpul primei conflagrații mondiale, un document tragic, dar totodată plin de spirit și de farmec, remarcabil prin acuratețea percepțiilor și a informațiilor înregistrate. Ele reflectă exercițiul atent al vizualității și practica variatelor meșteșuguri stăpânite de autor, precum și convingerea sa morală că «faptele trebuiesc bine amintite, ca nu cumva să se uite vreodată».
   Peste un timp care s-a rotunjit, ni se oferă astăzi prilejul acelui «mai târziu, târziu de tot» pe care pictorul Costin Petrescu îl anticipa pentru momentul în care vor ieși la lumină însemnările sale din vremea pribegiei.“ – Virginia Barbu
   Costin Petrescu (1872–1954) este cunoscut îndeobște ca pictor, arhitect, maestru în arta frescei (este autorul Marii Fresce a Neamului de la Ateneul Român), profesor la Belle Arte. E de mai mică notorietate participarea sa la serbările de aniversare a 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare din 1904/1905 și la festivitățile Încoronării din 1922 (a conceput scenografia și costumele cortegiului istoric, dar și mantiile regale, sceptrul regelui Ferdinand și coroana reginei Maria). Și mai puțin cunoscut este episodul retragerii sale în Moldova pe perioada ocupației Puterilor Centrale: deși nu a acceptat până la urmă să facă parte din grupul de artiști mobilizați pe lângă Cartierul General, a imortalizat în propria-i manieră, în lucrări plastice, participarea armatei române la conflagrația mondială. Prin intermediul însemnărilor sale, care ajung acum integral la cunoștința cititorilor, Costin Petrescu lasă și o prețioasă mărturie narativă asupra exodului din primele săptămâni ale ocupației Puterilor Centrale și asupra refugiului din Moldova.
    "Prin podurile caselor se grămădeau nenorociţi fugari fără adăpost, se înghesuiau unul într-altul, luptând cu foamea şi gerul cumplit până ce moartea se îndura să le curme suferinţele lor. Prin gura podului se scotea cu anevoinţă stârvul îngheţat şi ţeapăn al nefericitului refugiat. Şi se duceau... unul după altul. S-au văzut căruţe supraîncărcate de soldaţi degeraţi, aruncaţi unul peste altul ca nişte buşteni de lemne. În lada cu gunoi din str. Păcurari colț cu str. Carol s-a găsit vârât în gunoi cadavrul unui colonel rus asasinat de-ai lui și căruia-i luaseră doar încălțămintea din picioare. Se știe cine și cum l-a asasinat, dar îndrăzneală nimeni n-a avut să-i urmărească de când sovietele soldățești terorizează pe șefii lor. Și câte de astea… Dezgustul te coprinde și parcă nu se cade nici măcar să-ți mai treci vremea ana-lizând faptele sălbatice ale acestor brute ce nu știu decât să mănânce și să ucidă.“ – Costin Petrescu

Expoziția Taberei de grafică Norbert Thomae




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Iași 


4 - 18 decembrie 2018






   Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, în calitate de partener, alături de Universitatea Naţională de Arte George Enescu Iaşi, vă invită să vizitați, în spațiul Muzeului de Artă de la Palatul Culturii Iași, expoziția Taberei de grafică Norbert Thomae (ediția a II-a).
   Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 4 – 18 decembrie 2018.
   Organizată de Complexul Muzeal Bistriţa - Năsăud, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa - Năsăud, tabăra s-a desfășurat la Bistrița, în perioada 10 – 16 septembrie 2018, invitații acestei ediții fiind artiștii ieşeni Atena Elena Simionescu, Andreea Francesca Cichi, Andrei Alecsandru Pantea, Florin Pînzariu, Mihail Voicu. Rezultatul acestui parteneriat se concretizează acum într-o primă expoziție, găzduită de Muzeul de Artă din Iași.
   Atât tabăra, cât mai ales expoziţia, s-au dorit a fi, de fapt, o întâlnire de suflet a unor foşti studenţi din generaţii diferite, cu prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, artist vizual consacrat, rector al Universităţii Naţionale de Arte George Enescu din Iaşi.
   Foarte diferiţi ca abordare stilistică, cu exprimări din cele mai complexe în teritoriul gravurii – de la tehnicile tradiţionale ale gravurii (aquaforte, aquatinta, mezzotinta sau ac rece), explorând, printre altele (şi) zona experimentală a monotipului policrom, cei cinci artişti şi-au valorificat potenţialul creativ, în spațiul generos al sediului Complexului Muzeal Bistriţa - Năsăud.
   O selecţie a acestei expoziţii, însumând aproximativ 25 de gravuri, va constitui obiectul unei alte manifestări, găzduită, în final, de Complexul Muzeal Bistriţa - Năsăud, începând cu data de 21 decembrie 2018.

Cinemacitit - Orizont




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


6 decembrie 2018





   Joi, 6 decembrie, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae Creţulescu 8, va fi proiectat lungmetrajul Orizont. Proiecţia va fi urmată de un dialog între regizorul Marian Crișan și scriitorul Angelo Mitchievici.
   "Am fost fascinat de la prima lectură, în liceu, de Moara cu noroc. Cred că nuvela e scrisă foarte expresiv, are multe elemente vizuale puternice, are o tensiune conţinută la nivelul personajelor. Am fost, putem spune, obsedat de imaginile pe care textul, când l-am recitit, mi le-a provocat. Atmosfera de la hanul izolat în pustiu, relaţiile care evoluează spre un fel de fatalitate specific românească...”, spunea în 2016 regizorul Marian Crișan într-un interviu pentru Liternet.

Seară de poezie




Lansare de carte 


Eliza Roha 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


11 decembrie 2018





Lucrări de peste vară - Spațiul teatral




Arta plastică contemporană românească


Ștefan Câlția 


AnnArt Gallery, Galeria Posibilă, București


4 - 28 decembrie 2018




    O nouă personală Ștefan Câlția, prezentată în tandem la Galeria AnnArt, din 4 decembrie și la Galeria Posibilă, din 11 decembrie, reunește un fond nou de lucrări realizate de artist în anul 2018.
   Spațiul natural devine personaj în narațiunile pe care Ștefan Câlția ni le arată, ne îndeamnă să le privim. Personificate - flori, arbori, animale - sunt mediatori ai unei gândiri colective, ale unor cunoștințe sociale, culturale, biologice, de comunicare a omului cu natura. Aici, o fată poartă sânziene, o alta plutește despura unui bou, un acrobat merge pe sârma subțire, un vânzător de panglici, un păsărar, o altă fată stă într-o barcă încărcată cu ierburile verii, Papageno călătorește prin pădure, iar stejarii vorbesc prin lipsa călătorului și un balon e lansat deasupra chiparoșilor. Călătoria personajelor începe în atelier și continuă în pictură și în felul în care fiecare dintre noi o privim. Căci dincolo de povestea lor, de menirea fiecărui personaj, aici se conturează povestea noastră în prezența lor. Personajele din pictura lui Ștefan Câlția călătoresc în spațiul natural și în spațiul teatral. Această dublă narațiune propune reflexii asupra spațiului dat și a celui fabricat, asupra straturilor de privire - înainte și dincolo de cortină, înainte și dincolo de pânză, înainte și dincolo de pădure. (Alexandra Manole)
    Accesul public la expoziţie este gratuit, între 4 decembrie şi 28 decembrie, de luni până vineri între orele 11:00-19:00, sâmbătă 11:00-15:00. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

Oameni de geniu în știință - Galileo Galilei




Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu 


Iași 


8 decembrie 2018





   Cel de-al doilea eveniment din seria conferințelor Oameni de geniu în știință organizate de Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași și Asociația Noua Acropolă Iași va avea loc sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 16:00, și va fi dedicat astronomului și filosofului Galileo Galilei.

Pe simezele ieșene - Colind




Icoane pe sticlă 


Angela Crengăniș 


Galeria de Artă Nicolae Tonitza, Iași 


4 - 10 decembrie 2018





Vicii și delicii în Timișoara otomană




Serile patrimoniu 


Casa Artelor, Timișoara 


14 decembrie 2018







Dimitrie Paciurea - proiecte de monumente




Muzeul Național de Artă al României 


București 


2 decembrie 2018 - 3 martie 2019





    Muzeul Național de Artă al României anunță redeschiderea sălii dedicată artelor grafice din cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă, prezentând publicului expoziția Momente ale istoriei naționale. Dimitrie Paciurea (1873-1932), proiecte de monumente, în perioada 
2 decembrie 2018 - 3 martie 2019.
    Statuara monumentală a fost un domeniu care l-a preocupat pe Dimitrie Paciurea pe tot parcursul creației, dovadă fiind numeroasele schițe păstrate, care dezvăluie un univers volumetric, compozițional și stilistic aparte, prin comparație cu celelalte propuneri de gen din epocă.
   Expoziția prezintă câteva dintre schițele și proiectele monumentale realizate de artist între 1909-1932, punând în evidență segmentul tematic al marilor momente ale istoriei naționale, interpretate de Paciurea în formule plastice sintetice, la limita dintre simbolism și expresionism, ce revelează parcursul artistului către subtilitățile și forța expresivă a maturității.
Curator: Monica Enache
Perioada: 2 decembrie 2018- 3 martie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10:00 -18:00

Emil Racoviță și bogățiile subpământului




Muzeul Grăniceresc Năsăudean 


Năsăud 


12 decembrie 2018





Dragi prieteni ai peșterilor, ai naturii, ai Năsăudului, ai științei, ai cunoașterii și ai mei:
   Îmi face o mare plăcere ca acum, în preajma sărbătorilor hivernale, când sunt copleșit de emoțiile unui an cum nu a mai fost altul, cu răni și victorii, cu zâmbete și lacrimi amare, să vă împărtășesc o mare bucurie.
    Miercuri, 12 decembrie, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean (”donjonul” culturii năsăudene), colectivul muzeo-grănicerilor vă invită să participați, de la ora 13:00, la vernisarea unei expoziții de excepție:
Emil Racoviță și bogățiile subpământului.
    Expoziția a fost gândită pe trei linii: personalitatea lui Emil Racoviță, savantul român care a participat la expediția Belgica, în Antarctica, speolog, explorator și biolog, cel care a înființat primul institut de speologie din lume, cel care a înțeles, primul, specificitatea faunei de peșteră și a înființat o nouă știință, biospeologia. ”Ce-avem noi aici?” Păi, avem microscopul personal cu care ”a făcut” Antarctica, ustensile de laborator și metodologie oceanografică, birotica personală și câte și mai câte. 
    Pe urmă, o mică secțiune dedicată Carstului României, în care ne-am gândit să vorbim nițel despre ce sunt peșterile, cum se formează ele, care e legătura calcarelor din inima pământului cu pădurea de la suprafață. Aici avem o surpriză de proporții galactice. Vom expune una dintre cele mai importante piese de paleontologie cuaternară din lume, urma calcifiată a piciorului omului de Neanderthal, descoperită de Iosif Viehmann în Ghețarul de la Vârtop. Frații mei. Surorile mele, auziți? Nu la New York, nu la București, ci la Năsăud, această piesă care stă în seifurile Academiei Române, poate fi văzută, mirată și uluită! Nu ratați!
    O altă secțiune e dedicat peșterii mele de suflet, peșterii noastre de căpătâi: Izvorul Tăușoarelor. Am pregătit pentru voi două surprize, pe lângă deja celebrele fotografii ale speofotografilor Dumitru Rotari și Alex Varga. Noduli sinergetici carbonatici, celebrele ”bile de Tăușoare”, în original. Și câteva elemente de paleontologie pleistocenă, fosile de Ursus spaeleus, ursul cavernelor, extrase (cu autorizațiile cuvenite) din adâncurile peșterii, și aflate în inventarul Muzeului Grăniceresc.
Dragii mei, vă aștept cu drag să fiți alături de noi.
   Miercuri, 12 decembrie, ora 13 trecute fix, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, ceva ce n-ați mai văzut, mirosit, pipăit. Aveți ocazia unică să puneți mâna pe nodulii de Tăușoare, pe care-i visează geologi din toată lumea. O să vedeți fotografii uluitoare din măruntaiele luminoase și strălucitoare ale Munților Rodnei, o să vorbim despre oamenii care au iubit peștera și nu mai sunt, au plecat grăbiți să facă speologie în calcarele cerești din pavimentul raiului, în frunte cu Emil Racoviță, monumentalul. O să vă spunem povești din dedesubturi, aventuri și întâmplări.
Și vă ofer și un pahar de vin cu scorțișoară, fiert pe primusul meu de speolog, bătrân ca unirea. Primusul, nu eu.
Pentru că nu mai exist în lumea FB, vă rog să distribuiți acest mesaj.
Cu dragoste cavernoasă,
Crin Triandafil Theodorescu, fost viitor custode și viitor fost custode 
al Peșterii Izvorul Tăușoarelor

Pe simezele Capitalei - Talanțiii Împărăției




Arta plastică contemporană românească 


Cozmin Movilă 


U Art Gallery, București 


6 decembrie 2018 - 5 ianuarie 2019





Minerale - Cristale și Bijuterii




Minerale din România 


Muzeul Gazelor Naturale, Mediaș 


7 - 9 decembrie 2018





Tabăra de pictură Topalu 2017 - 2018




Arta plastică contemporană românească 


Biblioteca Națională a României, București 


7 - 19 decembrie 2018